– Tverrforbindelsen må
med i planleggingen

– Tverrforbindelsen må <BR>med i planleggingen

BER POLITIKERNE FATTE VEDTAK: Odd Einar Dørum (V) vil at politikerne som forhandler om Oslopakke 3 skal sørge for at det står om tverrforbindelsen i Groruddalen tydelig – og ta den ut av tabellen og i en egen sak.


Odd Einar Dørum (V) fikk ikke gjennomslag for sitt forslag i bystyret om å bevilge ti millioner til tverrforbindelse i Groruddalen. Nå ber han politikerne om å vedta den som en selvfølgelig del av planleggingen videre.

Tekst:

Publisert:

Oslopakke 3 er en avtale om trafikksatsingen i hele Oslo og Akershus. I sommer kom revidert utgave med en forhandlingsgruppe bestående av Oslo-politikere og politikere fra Akershus. Avisen har tidligere skrevet om flere skuffende reaksjoner fra nærmiljøet i Groruddalen, blant annet at en tverrforbindelse på t-banen i Groruddalen ikke står skrevet i avtalen svart på hvitt. Det har fått folk til å reagere om den noen gang vil bli finansiert.

– Jeg forstår at folk i Groruddalen har vært bekymret for tverrforbindelsen rett og slett fordi man må grave grundig for å se at den er der. Riktig nok er det slik at byrådet sier den står i kolonnen for penger i Oslo under Romeriksbanen (tidligere Ahusbanen). Da er det viktig at den skal være med i praksis, sier Dørum.

Vil utfordre

Det har vært en politisk prosess i forkant av revidert Oslopakke 3 som ble presentert i juni i fjor. Denne forhandlingsgruppa har bestått av Høyre, Venstre, Ap og MDG. Styringsgruppa for Oslopakke 3 har også med Statens vegvesen med veidirektør Terje Moe Gustavsen og Jernbaneverket med direktør Elisabeth Enger, samt samferdselsbyråden og fylkesordføreren i Akershus. Dørum ønsker å utfordre politikerne til å fatte et vedtak som gjør det klart og tydelig at tverrforbindelsen er med.

Man må være helt sikker på at den inngår i en hver form for planlegging og utredning som handler om Romeriksbanen slik at den er med fra starten av i alle type planer. Det kunne skjedd slik Venstre foreslo i budsjettet for 2017 – å bevilge ti millioner fra kommunen for å «dytte» planleggingen videre. Det var ment som en provokasjon fra vår side. Vi visste det ikke kom til å bli vedtatt, sier Dørum.

Må vedtas tidlig

Det andre han mener bør gjøres er å stadfeste forbindelsen allerede i første styringsmøte.

– Det er styringsgruppa som i praksis styrer pengene, og min utfordring er at det blir et vedtak som sier at tverrforbindelsen i Groruddalen er en selvfølgelig del av Romeriksbanen og at all planlegging må starte nå og ikke vente. Det blir en mer gripelig sak i det øyeblikket de som har makta slår dette fast. Så er det opp til politikerne å avgjøre hva som bygges først.

– Venstre mener man bør bygge i Groruddalen og på Romerike samtidig. Da løser man forskjellige behov. Men det viktigste er å få tverrforbindelsen inn i et vedtak. Den kan ikke bare stå i en tabell.

Dørum har tidligere spurt byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om han vil følge dette opp.

– Det vil han. Han er også villig til å følge opp med samferdselsbyråden. Løftene er der, men tydeliggjøringen mangler.

Jobber for diagonal

Dørum mener ingen tiltak i Oslopakke 3 er skjøvet ut mer i tid enn det må.

– Når det gjelder Romeriksbanen må vi sørge for at den kommer raskere. Venstres oppfatning er at det er viktig å starte Romeriksbanen på Romerike, men også samtidig i Groruddalen. Selv om Ahus ikke lenger skal være et lokalsykehus for Groruddalen om en stund, som Aker skal bli igjen, er det viktig å bygge disse forbindelsene, påpeker han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

– Kommer ikke til <BR>huset på prærien

De første 56 boligene av totalt 800 OBOS-leiligheter på Vollebekk hadde salgsstart tirsdag 25. april.

Ny turvei med <BR>bekk og belysning

Det blir ny bekk, turvei og belysning på Rommensletta.

 
Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

- Oslos fineste NAV-lokaler

Bydel Bjerke har flyttet inn i nye lokaler «rett over veien» fra Økern senter. NAV har fått publikumsmottak i 1. etasje - og kan ikke få rost den nye utformingen nok.

Tar opp kampen <BR>mot «skremselskapital»

Jan Bøhler (Ap) foreslår at politiet kan iverksette oppholdsforbud for enkelte personer som er ute etter å bygge seg opp et voldsrykte for å virke farligere i et ungdomsmiljø. Nå skal justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) gå videre med saken.