ANNONSE

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

RETT I MÅL: Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), kommunikasjonssjef Åge Pettersen i Obos og Kenneth Eriksen fra Oslo Fotballkrets trikser med ballen på Kalbakken. De vil bygge ny fotballbane med undervarme som Groruddals-klubbene kan dele på.

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.12.2016 kl 21:47

Se bildet større

UNDERVARME: Kenneth Eriksen fra Oslo Fotballkrets, idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og kommunikasjonssjef Åge Pettersen i Obos jubler for ny kunstgressbane med undervarme på Kalbakken.

Dette er undervarme:

Det mest brukte undervarmesystemet benytter flytende væske som varmes opp i en varmesentral og distribueres i banen gjennom et rørsystem

Systemet består av primærsystem og sekundærsystem

Primærsystem sørger for oppvarming av væsken

Sekundærsystem distribuerer varmen ut i banen

Et alternativ kan også være elektrisk varmesystem

Den tilførte varmen skal holde spilleflaten myk som skaper stabile forhold om vinteren

Tilsvarer høye driftskostnader på grunn av høyt energibruk

De vanligste varmekildene er; gasskjele, elektrisk, fjernvarme, jordvarme, sjøvann, biovarme

Det finnes nye løsninger på vei inn som minimaliserer energikostnadene

Kostnader er avhengig av hvilke system som innstalleres

Obos har i langt tid vært med å sponse midler til kunsgressbaner i Oslo. Det var derfor idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) ba om en hjelpende hånd i Groruddalen.

- I 2017 har jeg planer om å få bygget fire kunstgressbaner i Oslo, noe som er veldig ambisiøst. Det har vanligvis blitt bygget en eller to i året, sier Hansen.

Hun la merke til en skjev fordeling i byen - noe hun ønsker å rette opp i.

- Da jeg åpnet Jesperudjordet på Stovner var det den eneste i Groruddalen med undervarme. Til nå har det vært slik at vi bygger banene og klubbene finansierer undervarmen. Det har vært enklere å få til privat finansiering der det finnes pengesterke interesser og foreldre. Det er det ikke mye av her. Derfor er det fint at istedet for å ha en rik onkel på Røa, kan vi kan en rik onkel i Obos, smiler byråden.

Skal deles på

Hun har tatt turen til Kalbakken sammen med Kenneth Eriksen i Oslo Fotballkrets og kommunikasjonssjef Åge Pettersen i Obos. Den nye fotballbanen blir et pilotprosjekt som skal teste ut en ny modell å drive bane på.

- Det blir ikke en bane som eies av en klubb, men fotballkretsen skal se hvordan man fordeler tiden på baner med undervarme, sier Hansen.

Problemet har vært at det bare er noen få klubber i Oslo som får spille fotball om vinteren.

- Det blir en konkurransevridning mellom fotballklubbene. Det er noe vi vil rette opp i nå.

Undervarme kan gjøre slik at man kan spille fotball om vinteren. Man må fortsatt måke snø som kommer, men varmen vil gjøre at snøen ikke fryser til is. På den måten trenger man ikke skrape og risikere at banen slites ut fort og at det havner mye granulat i banen.

Må betale for tid

Undervarme er også viktig for å redusere skader.

Det er skadereduserende med tanke på risiko. I tillegg har vi et klasseskille hos klubbene. Klubbene uten undervarme bruker mye penger på å kjøpe tid hos klubber som har fotballbaner med undervarme. Det skaper et gråmarked med høye priser, sier Eriksen.

Han forteller at det til slutt er barn og unge som må betale den høye prisen.

- Barn og unge må betale for tidene på baner med undervarme. Spillere som vil og bør trene mye har større risiko for å bli skadet uten. Det er dumt når man er på vei opp. Dette er ting som skaper en unødvendig problemstilling, mener han.

På Kalbakken skal Obos betale for undervarmen, mens kommunen sørger for selve fotballbanen. Til neste år settes det av 50 millioner kroner til kunstgressbaner i Oslo.

Les mer i vår eAvis og papirutgave. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Google Maps

To menn er pågrepet i forbindelse med drapet på Hellerud 15. juni. De ble pågrepet i utlandet og siktet for drap/medvirkning til drap.

ANNONSE
- Ingen skal ta fra politiet kontrollen

Politimester Hans Sjøvold og byrådsleder Raymond Johansen er klare i sine taler; forebygging er kanskje ikke det mest sexy, men det nytter. Og det er ingen områder i Oslo politiet ikke tør å gå inn i.

 
Beholder Nybyen likevel

Espira går inn for å beholde Nybyen barnehage på Økern, til tross for null støtte fra byrådet. I tillegg går de inn for nok en barnehage på Valle Hovin sammen med Selvaag.

Google Maps

En mann i begynnelsen av 20-årene er pågrepet og siktet for bilbrann på Vestli.

Tveita senter kan bli «murt» inne

I et detaljert kart over de nye bomstasjonene kommer det fram at Tveita senter kan bli sperret inne av nye og eksisterende bommer dersom de blir vedtatt slik. Senterleder Mona Bråten innrømmer at det kan bety større usikkerhet om sentrets fremtid.

 
ANNONSE