Veitvethistorie på elleve minutter

Veitvethistorie på elleve minutter

 

Produsent Audun Janøy har huket tak i flere sentrale personer for å dokumentere historien om Veitvet senter - før og nå. Nå finnes kortfilmen på youtube.

Skrevet av:

Freelance-produsent Audun Janøy startet på filmprosjektet i desember. Før den tid var han lite kjent med Veitvets historie - spesielt det faktum at Veitvet på 1950-tallet huset Nord-Europas største kjøpesenter.

- Dette var ny kunnskap for meg da jeg satte i gang med prosjektet. Jeg har vel egentlig sett på Veitvet som en drabantby, så det har vært veldig spennende for meg å lære historien om Veitvet senter. Det er interessant at Veitvet tidligere var et såpass pulserende sted kulturmessig, forteller Audun Janøy som selv er bosatt i Drammen.

Myldrende

Kortfilmen starter med en introduksjon av hvordan det myldret av liv på Veitvet da sentret sto ferdig i 1958 - bygd etter skisser av Olav Selvaag. Akers Avis Groruddalen holdt til inne på sentret på denne tiden, og avisens redaktør Hjalmar Kielland Senior er én av intervjuobjektene i filmen. Han var selv med på åpningen av sentret i 1958.

Tidligere annonseselger i avisen, Rolf Egil Brandt, forteller om flere kjente personer som var innom sentret da det blomstret mest. Én av disse var den norske sangeren Erik Bye.

Audun Janøy har laget kortfilmen på oppdrag fra Groruddals-satsingen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

 

Ny aktivitet

Etter år med fraflytting og forfall jobbes det med å få nytt liv i lokalene som pulserte på 50-tallet. «Stikk Innom»-kontoret ble etablert på Veitvet senter høsten 2008, og har siden trukket i tråder for å engasjere beboere, næringsvirksomhet og andre til å bidra til ny aktivitet i området. I filmen møter vi blant annet Trude Mette Johansen fra Stikk Innom-kontoret.

- Historien om Veitvet senter er ganske omfattende. Med denne filmen har jeg bare pirket litt på overflaten, men jeg tror at filmen skal kunne symbolisere at det er fritt håp for fremtiden på Veitvet, smiler Audun Janøy.

Produsenten skal lage flere filmer for Groruddals-satsingen fremover.

- Neste prosjekt ut er «Gratis kjernetid i barnehagen», som er et av våre største prosjekter, opplyser informasjonsansvarlig for Groruddals-satsingen, Roy Tjomsland.

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!