Veitvethistorie på elleve minutter

Veitvethistorie på elleve minutter

 

Produsent Audun Janøy har huket tak i flere sentrale personer for å dokumentere historien om Veitvet senter - før og nå. Nå finnes kortfilmen på youtube.

Skrevet av:

Freelance-produsent Audun Janøy startet på filmprosjektet i desember. Før den tid var han lite kjent med Veitvets historie - spesielt det faktum at Veitvet på 1950-tallet huset Nord-Europas største kjøpesenter.

- Dette var ny kunnskap for meg da jeg satte i gang med prosjektet. Jeg har vel egentlig sett på Veitvet som en drabantby, så det har vært veldig spennende for meg å lære historien om Veitvet senter. Det er interessant at Veitvet tidligere var et såpass pulserende sted kulturmessig, forteller Audun Janøy som selv er bosatt i Drammen.

Myldrende

Kortfilmen starter med en introduksjon av hvordan det myldret av liv på Veitvet da sentret sto ferdig i 1958 - bygd etter skisser av Olav Selvaag. Akers Avis Groruddalen holdt til inne på sentret på denne tiden, og avisens redaktør Hjalmar Kielland Senior er én av intervjuobjektene i filmen. Han var selv med på åpningen av sentret i 1958.

Tidligere annonseselger i avisen, Rolf Egil Brandt, forteller om flere kjente personer som var innom sentret da det blomstret mest. Én av disse var den norske sangeren Erik Bye.

Audun Janøy har laget kortfilmen på oppdrag fra Groruddals-satsingen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

 

Ny aktivitet

Etter år med fraflytting og forfall jobbes det med å få nytt liv i lokalene som pulserte på 50-tallet. «Stikk Innom»-kontoret ble etablert på Veitvet senter høsten 2008, og har siden trukket i tråder for å engasjere beboere, næringsvirksomhet og andre til å bidra til ny aktivitet i området. I filmen møter vi blant annet Trude Mette Johansen fra Stikk Innom-kontoret.

- Historien om Veitvet senter er ganske omfattende. Med denne filmen har jeg bare pirket litt på overflaten, men jeg tror at filmen skal kunne symbolisere at det er fritt håp for fremtiden på Veitvet, smiler Audun Janøy.

Produsenten skal lage flere filmer for Groruddals-satsingen fremover.

- Neste prosjekt ut er «Gratis kjernetid i barnehagen», som er et av våre største prosjekter, opplyser informasjonsansvarlig for Groruddals-satsingen, Roy Tjomsland.

Siste nytt i Nyheter

– Skapte en smitteeffekt

– Skapte en smitteeffekt

 • Groruddals-satsingen

Umar Munir er styreleder for Nordre Gran borettslag på Furuset. Han ble invitert til paneldebatt med fagfolk og politikere for å snakke om bydelen som samfunnsutvikler. Et av de største forandringene med Groruddals-satsingen er at bydelene ble snudd på hodet.

Løfter skolen sammen

Løfter skolen sammen

 • Stovner vgs

De siste årene har Stovner videregående skole hatt synkende søkertall. I fjor valgte 15 av 120 elever VG1 studiespesialisering på Stovner vgs. som førstevalg. Da bestemte skolen seg for å snu utviklingen.

Groruddalens rolle<BR> i byutviklingen

Stor konferanse om Groruddals-satsing og boligbygging:

Groruddalens rolle
i byutviklingen

 • Boligbygging

På torsdag og fredag samles politikere og fagfolk til to konferanser om utviklingen i Groruddalen med vekt på Groruddals-satsingen og boligbygging. Målet er å markere dalens innflytelse fra 2007 og inn i fremtiden.

 
Glemmer ikke <BR>Alna ridesenter

Budsjettforhandling 2017:

Glemmer ikke
Alna ridesenter

 • Alna ridesenter

Frp velger å sette av én million kroner i sitt alternative budsjett til å nedbetale deler av Alna ridesenters lån og håper på bred politisk støtte. Budsjettet skal vedtas i dag.

Folkehelsebydelen

Folkehelsebydelen

 • politikk

Ved månedsskiftet la bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide frem budsjettforslaget for Bydel Grorud i 2017. Solid økonomisk styring de siste årene medfører ingen store overraskelser i budsjettet, der videreføring av satsingen på folkehelse er den store fellesnevneren.

Trenger din stemme

Skal sette ut ti benker:

Trenger din stemme

 • områdeløft

Programleder Ingvild Risnes for områdeløft Trosterud-Haugerud vil ha forslag til hvor ti benker i området kan plasseres. Områdeløftet har fått 400.000 kroner til strakstiltak.

 
Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

 • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

 • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens fredssenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

 • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

 
Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

 • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

 • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!