Veitvethistorie på elleve minutter

Veitvethistorie på elleve minutter

 

Produsent Audun Janøy har huket tak i flere sentrale personer for å dokumentere historien om Veitvet senter - før og nå. Nå finnes kortfilmen på youtube.

Freelance-produsent Audun Janøy startet på filmprosjektet i desember. Før den tid var han lite kjent med Veitvets historie - spesielt det faktum at Veitvet på 1950-tallet huset Nord-Europas største kjøpesenter.

- Dette var ny kunnskap for meg da jeg satte i gang med prosjektet. Jeg har vel egentlig sett på Veitvet som en drabantby, så det har vært veldig spennende for meg å lære historien om Veitvet senter. Det er interessant at Veitvet tidligere var et såpass pulserende sted kulturmessig, forteller Audun Janøy som selv er bosatt i Drammen.

Myldrende

Kortfilmen starter med en introduksjon av hvordan det myldret av liv på Veitvet da sentret sto ferdig i 1958 - bygd etter skisser av Olav Selvaag. Akers Avis Groruddalen holdt til inne på sentret på denne tiden, og avisens redaktør Hjalmar Kielland Senior er én av intervjuobjektene i filmen. Han var selv med på åpningen av sentret i 1958.

Tidligere annonseselger i avisen, Rolf Egil Brandt, forteller om flere kjente personer som var innom sentret da det blomstret mest. Én av disse var den norske sangeren Erik Bye.

Audun Janøy har laget kortfilmen på oppdrag fra Groruddals-satsingen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

 

Ny aktivitet

Etter år med fraflytting og forfall jobbes det med å få nytt liv i lokalene som pulserte på 50-tallet. «Stikk Innom»-kontoret ble etablert på Veitvet senter høsten 2008, og har siden trukket i tråder for å engasjere beboere, næringsvirksomhet og andre til å bidra til ny aktivitet i området. I filmen møter vi blant annet Trude Mette Johansen fra Stikk Innom-kontoret.

- Historien om Veitvet senter er ganske omfattende. Med denne filmen har jeg bare pirket litt på overflaten, men jeg tror at filmen skal kunne symbolisere at det er fritt håp for fremtiden på Veitvet, smiler Audun Janøy.

Produsenten skal lage flere filmer for Groruddals-satsingen fremover.

- Neste prosjekt ut er «Gratis kjernetid i barnehagen», som er et av våre største prosjekter, opplyser informasjonsansvarlig for Groruddals-satsingen, Roy Tjomsland.

Siste nytt i Nyheter

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

 
Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.