- Velkommen til gards!

- Velkommen til gards!

 

Det er igjen klart for familiedager på Bånkall gård. Til helgen er det duket for felespill, festligheter, konserter og mye moro. I tillegg blir det barnedåp!

Skrevet av:

Grorud og Stovner bydeler inviterer til en begivenhetsrik helg på Bånkall gård sammen med Grorud Ungdomskorps. Det er familiedager med underholdning og festligheter for store og små.

- Vi har de tradisjonelle aktivitetene og noe nytt, forteller Jørn Linnerud fra Bydel Grorud og Grorud Ungdomskorps.

Bjørn Holm fra Stovner Bydel og Kari Andersen som bor på gården, gleder seg også til en festfylt helg når den gamle skysstasjonen kles i 1850-tallets drakt.

 

Felespill og stev

Ingeborg Tollefsen Stenerud tar med seg fela si og skal spille og synge stev for folket på Bånkall. Den flotte bunaden hennes er fra Målselv i Troms, og har røtter tilbake i Gudbrandsdalen.

- Jeg kommer til å spille og synge stev fra Gudbrandsdalen, men også noen sanger jeg har laget selv, forteller hun.

Til den tradisjonelle flaggheisingen under familiedagene spiller hun opp en brudemarsj.

Akers Avis Groruddalen fikk noen smakebiter på Ingeborgs felehåndtering - det både låter og ser fortreffelig nasjonalromantisk ut. Dette er midt i blinken når 1850-tallet igjen våkner til live på gården.

 

Det blir dåp på tunet

Søndagens gudstjeneste blir nok en av de minneverdige når det skal være dåp oppe på scenen som skal settes opp.

- Det blir dåp under gudstjenesten i år! bryter Jørn Linderud ut tydelig begeistret.

Det har vært snakk om det tidligere og vært litt usikkerhet med tanke på om det blir noe av, men Linnerud bekrefter det til Akers Avis Groruddalen når vi møtes på Bånkall.

Fungerende sokneprest Hanne Kleveland i Romsås menighet er også spent på søndagens begivenhet.

- Jeg har aldri gjort en dåp utendørs før, så det blir spennende, sier hun.

Familien Nelvik som har valgt å døpe gutten sin på Bånkall, tente på ideen med en gang de fikk høre at dette var en mulighet.

- Det var Hanne som kom med ideen etter at datoen var satt, forteller Svein Lind Nelvik, far til barnet.

- Det var ingen tvil egentlig. Eneste bekymring vi hadde var om han skulle bli døpt i bekken, sier han og ler.

Og barnet får navnet Erik Nikolai.

 

Konsert for store og små

Bonde & Co med Erling Bonde i spissen følger opp suksessen fra i fjor og spiller både lørdag  og søndag. Bonde forteller at programmet deres er todelt. De begynner med ett set av bandets egne låter. Bonde & Co er imidlertid også husbandet til Viseklubben PAN, som er andre delen av deres program.

- Så da håper vi folk blir med på allsang, sier han.

- Ettersom det er familiedager kommer vi også til å spille noen litt mer barnslige låter så det blir noe for alle.

Bonde & Co lagde en egen sang om Bånkall gård til fjorårets familiedager, og bandet lover å spille denne i helga.

Brødbaking og Prøysen

Det blir igjen rykende ferske brød, men nytt av året er et tablå om teskjekjærringa.

Trine Gotaas kommer tilbake til Bånkall på lørdag for å bake sine hjemmebakte brød fra egne oppskrifter inspirert av sin egen barndom. Gotaas bor nå på Hamar, men vokste opp på Flaen, så hun setter pris på besøkene tilbake på Grorud.

- For meg er det et stort høydepunkt å komme til Bånkall og formidle alle de gode minnene jeg har fra barndommen. Å vokse opp på i ei blokk på Flaen var som et eventyr, forteller hun til Akers Avis Groruddalen.

Teskjekjærringer

Gotaas baker også brød som er figurer av teskjekjærringa, i forbindelse med at hun og Inger Else Hullmann fremfører at tablå fra de kjente Prøysen-bøkene på søndag. Hullmann leser og Gotaas spiller kjærringa.

Hullmann er fra Hedmarken og har et spesielt forhold til Alf Prøysen. Hun mener teskjekjærringas filosofi er veldig bra, og kjenner seg selv igjen i henne.

- Hun har noe å gi alle generasjoner. Hun er fantasifull og har omsorg. Finner løsninger på alt og gir aldri opp.

Familiedagene på Bånkall blir første gangen Gotaas og Hullman gjør dette sammen, så de er spente begge to. Det er sågar første besøk på Grorud for sistnevnte.

 

Om lofferne og Bånkalls historie

Under familie­dagene på Bånkall til helgen er det mulig få med seg et par historietimer innimellom alle festlighetene.

Thor Gotaas er en forfatter med røtter her på Grorud. Gotaas er kjent for sine bøker om folk i sosiale sjikt som ellers har vært utelatt fra tradisjonell historieskriving. Om hittil ukjente kapitler i norsk sosialhistorie, som viser at de som har levd på bunnen av rangstigen også er mennesker. Med bøker som «På loffen - Landstrykere og Vagabonder langs landeveier» og «Taterne - livskamp og eventyret», kommer han til Bånkall på søndag med foredraget «Lofferne langs veien».

 

Gårdens historie

Groruddalen historielag holder sitt tradisjonelle lokalhistoriske foredrag om Bånkall gård, ved nestleder Jan Arne Tangerud på lørdag.

- Jeg kommer til å snakke om Bånkall som jordbrukslandskap og steinhoggervirksomheten, og som både skjenkested og skysstasjon, forteller Tangerud.

Den flotte gården, som ligger i skråningen lengt øst i dalen langs Trondheimsveien har historie tilbake i middelalderen, og het opprinnelig «Barnakarlsrud». Som betyr mannen med mange barn. Gården har vært innom mange eiere opp igjennom, men eies nå av Oslo kommune og forvaltes av Bydel Grorud.

 

Innimellom festlighetene

Foredragene fra Tangerud og Gotaas er fine tilskudd til de øvrige festlighetene på gården under Familiedagene til helga.

Da man allerede er i 1850-talls-stemning, passer det godt med en historietime eller to innimellom kjærringtrilling, dart og granittsteinkasting.

For de som blir slitne av all aktiviteten og vil ha en pust i bakken, kan man ta seg en kaffetår og et kakestykke i skjenkestua. Mens ungene er opptatt med en sine morsomme aktiviteter.

 

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!