- Velkommen til gards!

- Velkommen til gards!

 

Det er igjen klart for familiedager på Bånkall gård. Til helgen er det duket for felespill, festligheter, konserter og mye moro. I tillegg blir det barnedåp!

Skrevet av:

Grorud og Stovner bydeler inviterer til en begivenhetsrik helg på Bånkall gård sammen med Grorud Ungdomskorps. Det er familiedager med underholdning og festligheter for store og små.
- Vi har de tradisjonelle aktivitetene og noe nytt, forteller Jørn Linnerud fra Bydel Grorud og Grorud Ungdomskorps.

Bjørn Holm fra Stovner Bydel og Kari Andersen som bor på gården, gleder seg også til en festfylt helg når den gamle skysstasjonen kles i 1850-tallets drakt.

 

Felespill og stev

Ingeborg Tollefsen Stenerud tar med seg fela si og skal spille og synge stev for folket på Bånkall. Den flotte bunaden hennes er fra Målselv i Troms, og har røtter tilbake i Gudbrandsdalen.

- Jeg kommer til å spille og synge stev fra Gudbrandsdalen, men også noen sanger jeg har laget selv, forteller hun.

Til den tradisjonelle flaggheisingen under familiedagene spiller hun opp en brudemarsj.

Akers Avis Groruddalen fikk noen smakebiter på Ingeborgs felehåndtering - det både låter og ser fortreffelig nasjonalromantisk ut. Dette er midt i blinken når 1850-tallet igjen våkner til live på gården.

 

Det blir dåp på tunet

Søndagens gudstjeneste blir nok en av de minneverdige når det skal være dåp oppe på scenen som skal settes opp.

- Det blir dåp under gudstjenesten i år! bryter Jørn Linderud ut tydelig begeistret.

Det har vært snakk om det tidligere og vært litt usikkerhet med tanke på om det blir noe av, men Linnerud bekrefter det til Akers Avis Groruddalen når vi møtes på Bånkall.

Fungerende sokneprest Hanne Kleveland i Romsås menighet er også spent på søndagens begivenhet.

- Jeg har aldri gjort en dåp utendørs før, så det blir spennende, sier hun.

Familien Nelvik som har valgt å døpe gutten sin på Bånkall, tente på ideen med en gang de fikk høre at dette var en mulighet.

- Det var Hanne som kom med ideen etter at datoen var satt, forteller Svein Lind Nelvik, far til barnet.

- Det var ingen tvil egentlig. Eneste bekymring vi hadde var om han skulle bli døpt i bekken, sier han og ler.

Og barnet får navnet Erik Nikolai.

 

Konsert for store og små

Bonde & Co med Erling Bonde i spissen følger opp suksessen fra i fjor og spiller både lørdag  og søndag. Bonde forteller at programmet deres er todelt. De begynner med ett set av bandets egne låter. Bonde & Co er imidlertid også husbandet til Viseklubben PAN, som er andre delen av deres program.

- Så da håper vi folk blir med på allsang, sier han.

- Ettersom det er familiedager kommer vi også til å spille noen litt mer barnslige låter så det blir noe for alle.

Bonde & Co lagde en egen sang om Bånkall gård til fjorårets familiedager, og bandet lover å spille denne i helga.

Brødbaking og Prøysen

Det blir igjen rykende ferske brød, men nytt av året er et tablå om teskjekjærringa.

Trine Gotaas kommer tilbake til Bånkall på lørdag for å bake sine hjemmebakte brød fra egne oppskrifter inspirert av sin egen barndom. Gotaas bor nå på Hamar, men vokste opp på Flaen, så hun setter pris på besøkene tilbake på Grorud.

- For meg er det et stort høydepunkt å komme til Bånkall og formidle alle de gode minnene jeg har fra barndommen. Å vokse opp på i ei blokk på Flaen var som et eventyr, forteller hun til Akers Avis Groruddalen.

Teskjekjærringer

Gotaas baker også brød som er figurer av teskjekjærringa, i forbindelse med at hun og Inger Else Hullmann fremfører at tablå fra de kjente Prøysen-bøkene på søndag. Hullmann leser og Gotaas spiller kjærringa.

Hullmann er fra Hedmarken og har et spesielt forhold til Alf Prøysen. Hun mener teskjekjærringas filosofi er veldig bra, og kjenner seg selv igjen i henne.

- Hun har noe å gi alle generasjoner. Hun er fantasifull og har omsorg. Finner løsninger på alt og gir aldri opp.

Familiedagene på Bånkall blir første gangen Gotaas og Hullman gjør dette sammen, så de er spente begge to. Det er sågar første besøk på Grorud for sistnevnte.

 

Om lofferne og Bånkalls historie

Under familie­dagene på Bånkall til helgen er det mulig få med seg et par historietimer innimellom alle festlighetene.

Thor Gotaas er en forfatter med røtter her på Grorud. Gotaas er kjent for sine bøker om folk i sosiale sjikt som ellers har vært utelatt fra tradisjonell historieskriving. Om hittil ukjente kapitler i norsk sosialhistorie, som viser at de som har levd på bunnen av rangstigen også er mennesker. Med bøker som «På loffen - Landstrykere og Vagabonder langs landeveier» og «Taterne - livskamp og eventyret», kommer han til Bånkall på søndag med foredraget «Lofferne langs veien».

 

Gårdens historie

Groruddalen historielag holder sitt tradisjonelle lokalhistoriske foredrag om Bånkall gård, ved nestleder Jan Arne Tangerud på lørdag.

- Jeg kommer til å snakke om Bånkall som jordbrukslandskap og steinhoggervirksomheten, og som både skjenkested og skysstasjon, forteller Tangerud.

Den flotte gården, som ligger i skråningen lengt øst i dalen langs Trondheimsveien har historie tilbake i middelalderen, og het opprinnelig «Barnakarlsrud». Som betyr mannen med mange barn. Gården har vært innom mange eiere opp igjennom, men eies nå av Oslo kommune og forvaltes av Bydel Grorud.

 

Innimellom festlighetene

Foredragene fra Tangerud og Gotaas er fine tilskudd til de øvrige festlighetene på gården under Familiedagene til helga.

Da man allerede er i 1850-talls-stemning, passer det godt med en historietime eller to innimellom kjærringtrilling, dart og granittsteinkasting.

For de som blir slitne av all aktiviteten og vil ha en pust i bakken, kan man ta seg en kaffetår og et kakestykke i skjenkestua. Mens ungene er opptatt med en sine morsomme aktiviteter.

 

Siste nytt i Nyheter

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

 
Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

 
Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!