- Velkommen til gards!

- Velkommen til gards!

 

Det er igjen klart for familiedager på Bånkall gård. Til helgen er det duket for felespill, festligheter, konserter og mye moro. I tillegg blir det barnedåp!

Skrevet av:

Grorud og Stovner bydeler inviterer til en begivenhetsrik helg på Bånkall gård sammen med Grorud Ungdomskorps. Det er familiedager med underholdning og festligheter for store og små.

- Vi har de tradisjonelle aktivitetene og noe nytt, forteller Jørn Linnerud fra Bydel Grorud og Grorud Ungdomskorps.

Bjørn Holm fra Stovner Bydel og Kari Andersen som bor på gården, gleder seg også til en festfylt helg når den gamle skysstasjonen kles i 1850-tallets drakt.

 

Felespill og stev

Ingeborg Tollefsen Stenerud tar med seg fela si og skal spille og synge stev for folket på Bånkall. Den flotte bunaden hennes er fra Målselv i Troms, og har røtter tilbake i Gudbrandsdalen.

- Jeg kommer til å spille og synge stev fra Gudbrandsdalen, men også noen sanger jeg har laget selv, forteller hun.

Til den tradisjonelle flaggheisingen under familiedagene spiller hun opp en brudemarsj.

Akers Avis Groruddalen fikk noen smakebiter på Ingeborgs felehåndtering - det både låter og ser fortreffelig nasjonalromantisk ut. Dette er midt i blinken når 1850-tallet igjen våkner til live på gården.

 

Det blir dåp på tunet

Søndagens gudstjeneste blir nok en av de minneverdige når det skal være dåp oppe på scenen som skal settes opp.

- Det blir dåp under gudstjenesten i år! bryter Jørn Linderud ut tydelig begeistret.

Det har vært snakk om det tidligere og vært litt usikkerhet med tanke på om det blir noe av, men Linnerud bekrefter det til Akers Avis Groruddalen når vi møtes på Bånkall.

Fungerende sokneprest Hanne Kleveland i Romsås menighet er også spent på søndagens begivenhet.

- Jeg har aldri gjort en dåp utendørs før, så det blir spennende, sier hun.

Familien Nelvik som har valgt å døpe gutten sin på Bånkall, tente på ideen med en gang de fikk høre at dette var en mulighet.

- Det var Hanne som kom med ideen etter at datoen var satt, forteller Svein Lind Nelvik, far til barnet.

- Det var ingen tvil egentlig. Eneste bekymring vi hadde var om han skulle bli døpt i bekken, sier han og ler.

Og barnet får navnet Erik Nikolai.

 

Konsert for store og små

Bonde & Co med Erling Bonde i spissen følger opp suksessen fra i fjor og spiller både lørdag  og søndag. Bonde forteller at programmet deres er todelt. De begynner med ett set av bandets egne låter. Bonde & Co er imidlertid også husbandet til Viseklubben PAN, som er andre delen av deres program.

- Så da håper vi folk blir med på allsang, sier han.

- Ettersom det er familiedager kommer vi også til å spille noen litt mer barnslige låter så det blir noe for alle.

Bonde & Co lagde en egen sang om Bånkall gård til fjorårets familiedager, og bandet lover å spille denne i helga.

Brødbaking og Prøysen

Det blir igjen rykende ferske brød, men nytt av året er et tablå om teskjekjærringa.

Trine Gotaas kommer tilbake til Bånkall på lørdag for å bake sine hjemmebakte brød fra egne oppskrifter inspirert av sin egen barndom. Gotaas bor nå på Hamar, men vokste opp på Flaen, så hun setter pris på besøkene tilbake på Grorud.

- For meg er det et stort høydepunkt å komme til Bånkall og formidle alle de gode minnene jeg har fra barndommen. Å vokse opp på i ei blokk på Flaen var som et eventyr, forteller hun til Akers Avis Groruddalen.

Teskjekjærringer

Gotaas baker også brød som er figurer av teskjekjærringa, i forbindelse med at hun og Inger Else Hullmann fremfører at tablå fra de kjente Prøysen-bøkene på søndag. Hullmann leser og Gotaas spiller kjærringa.

Hullmann er fra Hedmarken og har et spesielt forhold til Alf Prøysen. Hun mener teskjekjærringas filosofi er veldig bra, og kjenner seg selv igjen i henne.

- Hun har noe å gi alle generasjoner. Hun er fantasifull og har omsorg. Finner løsninger på alt og gir aldri opp.

Familiedagene på Bånkall blir første gangen Gotaas og Hullman gjør dette sammen, så de er spente begge to. Det er sågar første besøk på Grorud for sistnevnte.

 

Om lofferne og Bånkalls historie

Under familie­dagene på Bånkall til helgen er det mulig få med seg et par historietimer innimellom alle festlighetene.

Thor Gotaas er en forfatter med røtter her på Grorud. Gotaas er kjent for sine bøker om folk i sosiale sjikt som ellers har vært utelatt fra tradisjonell historieskriving. Om hittil ukjente kapitler i norsk sosialhistorie, som viser at de som har levd på bunnen av rangstigen også er mennesker. Med bøker som «På loffen - Landstrykere og Vagabonder langs landeveier» og «Taterne - livskamp og eventyret», kommer han til Bånkall på søndag med foredraget «Lofferne langs veien».

 

Gårdens historie

Groruddalen historielag holder sitt tradisjonelle lokalhistoriske foredrag om Bånkall gård, ved nestleder Jan Arne Tangerud på lørdag.

- Jeg kommer til å snakke om Bånkall som jordbrukslandskap og steinhoggervirksomheten, og som både skjenkested og skysstasjon, forteller Tangerud.

Den flotte gården, som ligger i skråningen lengt øst i dalen langs Trondheimsveien har historie tilbake i middelalderen, og het opprinnelig «Barnakarlsrud». Som betyr mannen med mange barn. Gården har vært innom mange eiere opp igjennom, men eies nå av Oslo kommune og forvaltes av Bydel Grorud.

 

Innimellom festlighetene

Foredragene fra Tangerud og Gotaas er fine tilskudd til de øvrige festlighetene på gården under Familiedagene til helga.

Da man allerede er i 1850-talls-stemning, passer det godt med en historietime eller to innimellom kjærringtrilling, dart og granittsteinkasting.

For de som blir slitne av all aktiviteten og vil ha en pust i bakken, kan man ta seg en kaffetår og et kakestykke i skjenkestua. Mens ungene er opptatt med en sine morsomme aktiviteter.

 

Siste nytt i Nyheter

– Skapte en smitteeffekt

– Skapte en smitteeffekt

 • Groruddals-satsingen

Umar Munir er styreleder for Nordre Gran borettslag på Furuset. Han ble invitert til paneldebatt med fagfolk og politikere for å snakke om bydelen som samfunnsutvikler. Et av de største forandringene med Groruddals-satsingen er at bydelene ble snudd på hodet.

Løfter skolen sammen

Løfter skolen sammen

 • Stovner vgs

De siste årene har Stovner videregående skole hatt synkende søkertall. I fjor valgte 15 av 120 elever VG1 studiespesialisering på Stovner vgs. som førstevalg. Da bestemte skolen seg for å snu utviklingen.

Groruddalens rolle<BR> i byutviklingen

Stor konferanse om Groruddals-satsing og boligbygging:

Groruddalens rolle
i byutviklingen

 • Boligbygging

På torsdag og fredag samles politikere og fagfolk til to konferanser om utviklingen i Groruddalen med vekt på Groruddals-satsingen og boligbygging. Målet er å markere dalens innflytelse fra 2007 og inn i fremtiden.

 
Glemmer ikke <BR>Alna ridesenter

Budsjettforhandling 2017:

Glemmer ikke
Alna ridesenter

 • Alna ridesenter

Frp velger å sette av én million kroner i sitt alternative budsjett til å nedbetale deler av Alna ridesenters lån og håper på bred politisk støtte. Budsjettet skal vedtas i dag.

Folkehelsebydelen

Folkehelsebydelen

 • politikk

Ved månedsskiftet la bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide frem budsjettforslaget for Bydel Grorud i 2017. Solid økonomisk styring de siste årene medfører ingen store overraskelser i budsjettet, der videreføring av satsingen på folkehelse er den store fellesnevneren.

Trenger din stemme

Skal sette ut ti benker:

Trenger din stemme

 • områdeløft

Programleder Ingvild Risnes for områdeløft Trosterud-Haugerud vil ha forslag til hvor ti benker i området kan plasseres. Områdeløftet har fått 400.000 kroner til strakstiltak.

 
Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

 • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

 • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens fredssenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

 • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

 
Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

 • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

 • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!