- Velkommen til gards!

- Velkommen til gards!

 

Det er igjen klart for familiedager på Bånkall gård. Til helgen er det duket for felespill, festligheter, konserter og mye moro. I tillegg blir det barnedåp!

Grorud og Stovner bydeler inviterer til en begivenhetsrik helg på Bånkall gård sammen med Grorud Ungdomskorps. Det er familiedager med underholdning og festligheter for store og små.

- Vi har de tradisjonelle aktivitetene og noe nytt, forteller Jørn Linnerud fra Bydel Grorud og Grorud Ungdomskorps.

Bjørn Holm fra Stovner Bydel og Kari Andersen som bor på gården, gleder seg også til en festfylt helg når den gamle skysstasjonen kles i 1850-tallets drakt.

 

Felespill og stev

Ingeborg Tollefsen Stenerud tar med seg fela si og skal spille og synge stev for folket på Bånkall. Den flotte bunaden hennes er fra Målselv i Troms, og har røtter tilbake i Gudbrandsdalen.

- Jeg kommer til å spille og synge stev fra Gudbrandsdalen, men også noen sanger jeg har laget selv, forteller hun.

Til den tradisjonelle flaggheisingen under familiedagene spiller hun opp en brudemarsj.

Akers Avis Groruddalen fikk noen smakebiter på Ingeborgs felehåndtering - det både låter og ser fortreffelig nasjonalromantisk ut. Dette er midt i blinken når 1850-tallet igjen våkner til live på gården.

 

Det blir dåp på tunet

Søndagens gudstjeneste blir nok en av de minneverdige når det skal være dåp oppe på scenen som skal settes opp.

- Det blir dåp under gudstjenesten i år! bryter Jørn Linderud ut tydelig begeistret.

Det har vært snakk om det tidligere og vært litt usikkerhet med tanke på om det blir noe av, men Linnerud bekrefter det til Akers Avis Groruddalen når vi møtes på Bånkall.

Fungerende sokneprest Hanne Kleveland i Romsås menighet er også spent på søndagens begivenhet.

- Jeg har aldri gjort en dåp utendørs før, så det blir spennende, sier hun.

Familien Nelvik som har valgt å døpe gutten sin på Bånkall, tente på ideen med en gang de fikk høre at dette var en mulighet.

- Det var Hanne som kom med ideen etter at datoen var satt, forteller Svein Lind Nelvik, far til barnet.

- Det var ingen tvil egentlig. Eneste bekymring vi hadde var om han skulle bli døpt i bekken, sier han og ler.

Og barnet får navnet Erik Nikolai.

 

Konsert for store og små

Bonde & Co med Erling Bonde i spissen følger opp suksessen fra i fjor og spiller både lørdag  og søndag. Bonde forteller at programmet deres er todelt. De begynner med ett set av bandets egne låter. Bonde & Co er imidlertid også husbandet til Viseklubben PAN, som er andre delen av deres program.

- Så da håper vi folk blir med på allsang, sier han.

- Ettersom det er familiedager kommer vi også til å spille noen litt mer barnslige låter så det blir noe for alle.

Bonde & Co lagde en egen sang om Bånkall gård til fjorårets familiedager, og bandet lover å spille denne i helga.

Brødbaking og Prøysen

Det blir igjen rykende ferske brød, men nytt av året er et tablå om teskjekjærringa.

Trine Gotaas kommer tilbake til Bånkall på lørdag for å bake sine hjemmebakte brød fra egne oppskrifter inspirert av sin egen barndom. Gotaas bor nå på Hamar, men vokste opp på Flaen, så hun setter pris på besøkene tilbake på Grorud.

- For meg er det et stort høydepunkt å komme til Bånkall og formidle alle de gode minnene jeg har fra barndommen. Å vokse opp på i ei blokk på Flaen var som et eventyr, forteller hun til Akers Avis Groruddalen.

Teskjekjærringer

Gotaas baker også brød som er figurer av teskjekjærringa, i forbindelse med at hun og Inger Else Hullmann fremfører at tablå fra de kjente Prøysen-bøkene på søndag. Hullmann leser og Gotaas spiller kjærringa.

Hullmann er fra Hedmarken og har et spesielt forhold til Alf Prøysen. Hun mener teskjekjærringas filosofi er veldig bra, og kjenner seg selv igjen i henne.

- Hun har noe å gi alle generasjoner. Hun er fantasifull og har omsorg. Finner løsninger på alt og gir aldri opp.

Familiedagene på Bånkall blir første gangen Gotaas og Hullman gjør dette sammen, så de er spente begge to. Det er sågar første besøk på Grorud for sistnevnte.

 

Om lofferne og Bånkalls historie

Under familie­dagene på Bånkall til helgen er det mulig få med seg et par historietimer innimellom alle festlighetene.

Thor Gotaas er en forfatter med røtter her på Grorud. Gotaas er kjent for sine bøker om folk i sosiale sjikt som ellers har vært utelatt fra tradisjonell historieskriving. Om hittil ukjente kapitler i norsk sosialhistorie, som viser at de som har levd på bunnen av rangstigen også er mennesker. Med bøker som «På loffen - Landstrykere og Vagabonder langs landeveier» og «Taterne - livskamp og eventyret», kommer han til Bånkall på søndag med foredraget «Lofferne langs veien».

 

Gårdens historie

Groruddalen historielag holder sitt tradisjonelle lokalhistoriske foredrag om Bånkall gård, ved nestleder Jan Arne Tangerud på lørdag.

- Jeg kommer til å snakke om Bånkall som jordbrukslandskap og steinhoggervirksomheten, og som både skjenkested og skysstasjon, forteller Tangerud.

Den flotte gården, som ligger i skråningen lengt øst i dalen langs Trondheimsveien har historie tilbake i middelalderen, og het opprinnelig «Barnakarlsrud». Som betyr mannen med mange barn. Gården har vært innom mange eiere opp igjennom, men eies nå av Oslo kommune og forvaltes av Bydel Grorud.

 

Innimellom festlighetene

Foredragene fra Tangerud og Gotaas er fine tilskudd til de øvrige festlighetene på gården under Familiedagene til helga.

Da man allerede er i 1850-talls-stemning, passer det godt med en historietime eller to innimellom kjærringtrilling, dart og granittsteinkasting.

For de som blir slitne av all aktiviteten og vil ha en pust i bakken, kan man ta seg en kaffetår og et kakestykke i skjenkestua. Mens ungene er opptatt med en sine morsomme aktiviteter.

 

Siste nytt i Nyheter

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

 
Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

Status fra Statens vegvesen

Status fra Statens vegvesen

 • statens vegvesen

Statens vegvesen sitter med flere av veiprosjektene i Groruddalen. I revidert Oslopakke 3 er ikke Fossum- eller Bredtvetdiagonalen nevnt. Men arbeidet fortsetter som før - og valg av trasé kan komme i 2017.

Overrasket med bydelspris

Alna bydelsutvalgsmøte:

Overrasket med bydelspris

 • Alna BU

Anne Grete Orlien trodde hun bare skulle snakke om sitt arbeid med pallekarmer i bydelsutvalgsmøte forrige uke. Den gang ei...

 
Positiv til tross for kutt

Henger områdeløft på Haugerud og Trosterud i en tynn tråd?

Positiv til tross for kutt

 • områdeløft

Monique Nyberget Hiller (Ap) leder styringsgruppen for områdeløft Haugerud og Trosterud. Hun er håpefull til satsing tross for kutt i Groruddals-satsingsmidler fra både stat og kommune.

Kriminalrapport om <BR>Bjerke-ungdom

Bjerke bydelsutvalg:

Kriminalrapport om
Bjerke-ungdom

 • Bjerke BU

Stasjonssjef John Roger Lund på Stovner politistasjon troppet opp med SaLTo-koordinator May-Britt Gunnaleite i bydelsutvalgsmøte for å informere bydelspolitikerne om Bjerke-ungdommen.

Dalens representant

Yrkes-NM i Bergen:

Dalens representant

 • NM

Endre Marx Westergren (18) skal sammen med sin makker representere Oslo kommune under Yrkes-NM. I tillegg er han Groruddalens utsending.

 
- Få saker <BR>og lite endring

Byrådet – etter ett år:

- Få saker
og lite endring

 • Byrådet – etter ett år:

Frp og Venstre mener byrådet har fått til for lite endringer med tanke på hvor lenge de har forberedt seg på å sitte med makta.

Bjerke mister millioner

Byrådet - etter ett år:

Bjerke mister millioner

med nytt kriteriesystem

 • Byrådet – etter ett år:

Bydelene får nytt kriteriesystem til fordeling av penger. Bjarne Kristoffersen (SV) kritiserer eget byråd og mener Bydel Bjerke vil tape så mye som 30 millioner kroner.

– Dårligere <BR>tilbud enn før

Et tilbakeskritt for t-banen:

– Dårligere
tilbud enn før

 • kollektivtrafikk

Etter åpningen av Lørenbanen har Åge Pettersen erfart å stå som sild i tønne på t-banen hver dag på vei til og fra jobb. I tillegg har t-banetilbudet i praksis blitt halvert.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!