Ja til storbylegevakta på Aker

...vent med applausen

...vent med applausen

MER INFO, FORTSATT SKEPSIS: Planene for Aker lokalsykehus ruller sakte, men sikkert fremover. Fremdeles er det en del uløste problemstillinger som finansiering og tidsaspekt.


Styret i Oslo Universitetssykehus er helt enige med Oslo kommune; storbylegevakta skal etableres på Aker sykehus. Det skal oppføres som et nytt bygg innen 2021. Men skepsisen om prislapp og tidsaspekt har ennå ikke lagt seg.

Skrevet av:

Oppdatert:
01.03.2017 kl 11:36

Ja til Aker som lokalsykehus igjen! Det var en av de store sakene i 2016. Helseminister Bent Høie (H) og Frps Siv Jensen annonserte nyheten i sommer. Oslo Universitetssykehus (OSU) trapper tilsynelatende ned planene om giga-sykehuset på Gaustad. Aker Sykehus Venner kunne juble, men det er fortsatt usikkerhet rundt tidsaspekt og planer for Aker-tomta.

Finnes det rom i budsjettet? Under styremøtet til OUS den 17. februar anbefalte de salg til Oslo kommune av tomt for etablering av storbylegevakta, som betyr at kommunen skal oppføre og eie bygget. Planlagt ferdigstillelse er rundt 2021.

– Dette er viktig. For pasientene er det viktig med et helhetlig tilbud og godt samarbeid mellom kommunens helsetjenester og lokalsykehuset. Både Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst deltar i styringsgruppen for storbylegevakten på Aker, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus.

Konseptfase-start i juni

Storbylegevakten plasseres med gamle Aker sykehus og et nytt lokalsykehus på Aker som nærmeste naboer. Planene for nytt lokalsykehus på Aker har avisen skrevet om mange ganger tidligere. Et stort spørsmål er finansiering. I sommer ble det kjent at Høie sa ja til OUS sine planer om nytt regionssykehus på Gaustad, noe de fortsatt presser fram.

Dette vil koste penger. Omleggingen av sykehus-Oslo med Aker, Gaustad og nytt Radiumhospital har en prislapp på rundt 20 milliarder kroner. Da blir det fort et spørsmål om prioritering, selv om Helse Sør-Øst vil presse på statsbudsjettet og låne et betydelig beløp (70 prosent av pengebehovet). Om ett år skal de søke departementet om lån. Og så vil det ta rundt seks år etter det. Da kan det stå klart om bare syv år. Eller?

Planleggingen av et nytt lokalsykehus på Aker pågår for fullt. Vi arbeider nå med nødvendige avklaringer som må være på plass før oppstart av konseptfase. Dette gjelder blant annet virksomhetsinnhold, dimensjonerende faktorer og tomteforhold. Beslutning om oppstart av konseptfase skal etter planen behandles i styremøte i Helse Sør-Øst 15. juni 2017, forteller hun.

Skepsis rundt Gaustad

Planen er at det skal bygges et 87.000 kvadratmeter stort sykehus på Gaustad der Rikshospitalet i dag ligger. Ullevål sykehus skal legges ned og selges. Mest sannsynlig blir det til boliger. Jan Bøhler (Ap) har snakket Aker sin sak lenge. Han er bekymret for tidsaspektet – og mener etableringen av storbylegevakta og nybygg på Aker må sees i sammenheng.

Han er også skeptisk til planene for Gaustad. Det hviskes i sykehusgangene om at det ikke vil være penger igjen i OUS-kassa til å bygge på Aker og Gaustad samtidig. Dette har administerende direktør Cathrine M. Lofthus i Hels Sør-Øst avvist flere ganger.

–  Vi har forsert de opprinnelige planene fra OUS og arbeider nå for å bygge Aker og Gaustad i parallell. Vi ønsker å få på plass Aker samtidig med at vi bygger ut første etappe av regionsykehuset på Gaustad. Vi har investeringskraft til å bære dette, og mener en utbygging vil kunne skje i løpet av 2020-tallet, påpeker hun.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!