Verdens største stålampe

Verdens største stålampe

 

Nå er verdens største stålampe montert i Haugenstua borettslag. Lampa er hele ni meter høy.

Tekst:

Publisert:

 -  Det er gøy å se hvordan dette bli, sier kunstnerne Martin og Fredrik Raddum, som fikk ideen til lampa.

For tre år siden utlyste Bydel Stovner en lukket utsmykkings-konkurranse med utgangspunkt i bydelens områdesatsing på Haugenstua. En enstemmig jury var den gang enige om at bidraget «Storstua på Haugenstua» var det aller beste, og at en ni meter høy lampe skulle lyse opp tilværelsen til Haugenstua-beboerne.

 

Må være stor

Etter tre år med arbeid ble lampa satt opp på onsdag, og da kriblet det litt ekstra i brødrenes mager. 

- Dette øyeblikket har vi gått med i hodet ganske lenge. Det blir gøy å se resultatet av noe vi har jobbet med i tre år, sier de. 

Ideen er fortsatt det samme som for tre år siden, men enkelte justeringer er gjort underveis. At lampa ble verdens største er slett ikke tilfeldig. Lampa må være stor for at den skal få noen hensikt mellom de store boligblokkene.

- Målet vårt er at denne plassen skal bli mer intim med denne lampa, forteller brødrene. 

 

Forstørret

«Storstua på Haugen-stua» er altså en ni meter høy stålampe med varmt lys og varmeseter for kalde vinterdager. 

Lysmasten forestiller en forstørret innendørs rød stålampe med gul skjerm. Prosjektet ble presentert for befolkningen på Haugenstua høsten 2009, og det var oppslutning rundt tiltaket. Kunstverket er finansiert gjennom Groruddals-satsingens Områdeløft på Hau-genstua.

- Konkurransen gikk ut på å lage noe identitetsskapende for Haugenstua. Tanken er at denne skal skape et fellesrom her, forteller Raddum-brødrene.

 

Ikke sterkt lys

De tror det blir mange turer til Haugenstua for å se hvordan lampa tar seg ut. 

- En lørdag klokka 15 på vinteren, nei, la oss si 17, tror jeg denne lampa vil komme til sin fulle rett, sier Raddum. 

De tro brødrene lover også at ingen skal bli blendet av lampa.

-  Det har vært en av bekymringene til beboerne, men det skal ikke bli så sterkt lys. Vi bruker ledlys, sier de. 

 

Siste nytt i Nyheter

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

Google Maps

Beboerne i Smalvollskogen borettslag ser flere ulemper ved boligprosjektet i Lavrans vei 1B. De har servert utbygger Cura Eiendom en god dose med motargumenter.

 
- Går fra ord til handling

Siden 2014 har flerbrukshallen på Tokerud vært godkjent av bystyret, men det har ikke ligget penger på bordet. I revidert budsjett gir byrådet 5,6 millioner til et forprosjekt som skal forme fremtidens hall.

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.