Oslo Frp med drastisk forslag:

Vil fjerne all eiendomsskatt

Vil fjerne all eiendomsskatt

M?TTE BETALE: Furuset Forum har betalt 101.000 kroner i eiendomsskatt. Daglig leder Vidar Noreng er irritert og har sendt inn klage, men hÂper politikerne ordner opp.

Oslo Frp vil ha vekk eiendomsskatten i hele Norge på bolig, hytter og næringseiendom. Flere fritidstilbud i Groruddalen har i disse dager fått krav om å betale - deriblant Alna ridesenter og Furuset Forum.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.04.2017 kl 14:05

Se bildet større

FJERNE ALT: Oslo Frp, med Geir Hågen Karlsen (Frp), ønsker å fjerne all eiendomsskatt og næringsskatt i Norge. Han kaller skatten unødvendig og urimelig.

Arbeiderpartiet gikk til valg med å innføre eiendomsskatt på bolig og næring, noe de nå har gjort. Det har ikke bare gått knirkefritt. Avisen har skrevet om Alna ridesenter som må punge ut med 85.000 kroner i eiendomsskatt, og i tillegg er registrert som parkering. Furuset Forum har også fått betalingskrav. I Oslo vil ikke Høyre støtte seg til eiendomsskatt, selv om flere av de Høyrestyrte kommunene i Norge har eiendomsskatt fra før. De mener det er dyrt nok å bo og drifte virksomhet i Oslo. Finansbyråd Robert Steen (Ap) forsvarer skatten, og mener det ikke er fornuftig å dele den inn i små kategorier. Han mener også skatten skal være objektiv - det skal ikke bety noe hvem som eier eiendommen.

Nå vil Oslo Frp ha vekk alt, i hele Norge.

- Det betyr at vi kan fase ut eiendomsskatten i 2020 dersom andre partier slutter seg til oss, forteller Geir Hågen Karlsen i Oslo Frp.

Rammer tilfeldig

Hågen Karlsen er vararepresentant til Stortinget. Han kaller eiendomsskatten for usosial.

- Hvorfor er dere imot eiendomsskatten?

Den er urimelig og rammer så forskjellig og tilfeldig. Den er også unødvendig, og det viser seg at kommuner med eiendomsskatt har gode inntekter fra før, sier han.

- Folk skattes fire ganger, først på inntekt, så dokumentavgift, så formueskatt på huset, og til slutt eiendomsskatt. Jeg kjenner selv til eldre som jages fra barndomshjemmet fordi de ikke har råd til skattene.

Oslo Frp mener retten til egen bolig er et grunnleggende menneskelig behov, ikke et primært skatteobjekt.

- Oslo krevde inn 254 millioner i fjor, og gikk med 1500 millioner kroner i overskudd, mener Hågen Karlsen.

- Byens innnyggere kommer til å bli flådd i åra fremover.

Furuset Forum betaler

Furuset Forum fått, i likhet med Alna ridesenter, fått krav om å betale eiendomsskatt, henholdsvis 101.000 kroner for forumet og 49.000 for tennisanlegget på Furuset. De kommer til å bruke klageretten sin og har tro på at det ordner seg.

- Vi har sendt inn klage som måtte gjøres før 11. april. Vi har stor tiltro til det politiske klimaet i Oslo, og regner med at det går i orden, forteller daglig leder Vidar Noreng i Furuset Idrettsforening/Furuset Sportsanlegg AS.

Han innrømmer at det ikke er like moro å betale en slik regning for så å måtte gå gjennom en papirmølle for å få pengene tilbake.

- Det er i utgangspunktet irriterende, og burde vært unødvendig, mener han.

Skaper stor usikkerhet

Venstres Guri Melby forstår ikke hvorfor kommunen ikke bare kan definere eiendomsskatten i kategorier som ikke skal skattelegges, som idrett og kultur. Hun kaller byrådets krav om eiendomsskatt på fritidstilbud for barn og unge for byråkratisk.

-  Jeg synes det er veldig defensivt av byrådet å bare oppfordre ulike aktører om å sende en søknad om fritak, for mange med trang økonomi skaper dette stor usikkerhet, og de trenger mer forutsigbarhet enn som så. I tillegg er det jo veldig byråkratisk å la bystyret sitte å behandle mange hundre enkeltsøknader i stedet for å definere noen typer aktivitet som ikke skal skattlegges, som kultur og idrett, mener hun.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave med tilsvar fra Arbeiderpartiet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

 
Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

Groruddalen: «Lengre fram i tid og på lang sikt»

Byrådet inviterte til folkemøte på Årvoll gård om hva revisjonen av kommuneplanens samfunnsdel betyr for Groruddalen. Ifølge byråd Hanna Marcussen er det mange planer i lufta for blant annet Rommen og Grorud - men de ser ikke ut til å bli realisert med det første.