ANNONSE

Åpent møte om skolebehovsplanen:

Vil flytte Haukåsen skole til Stig

Vil flytte Haukåsen skole til Stig

FLYTTER HAUKÅSEN TIL STIG: Utdanningsetaten, med Per Arne Grøndahl, forteller at de ønsker å flytte Haukåsen skole i Alna bydel til Stig-tomta på Haugenstua i Stovner bydel.

Utdanningsetaten foreslår i skolebehovsplanen å flytte Haukåsen spesialskole, som nå ligger på Trosterud, til tomta der Stig skole lå før i Stovner bydel.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

HAUKÅSEN SKOLE: Vurderes flyttes til Stig.

Se bildet større

STIG: Dette er Stig skole i dag. Den er lagt ned, og står nå tom.

Relevante grunnskoletiltak:

Haugen skole: omgjøres til ren barneskole i 2017

Stovner skole: paviljong erstattes med permanente bygg innen 2020

Vestli skole: bygges ny med ekstra rom innen 2020

Ny skole i Verdensparken på Furuset innen 2023

Byomfattende utredning om ungdomsskolekapasitet

Stig skole ble lagt ned delvis fordi Haugenstua skole ble gjort om til en barne- og ungdomsskole, og delvis fordi bygningsmassen ikke er god nok. Nå foreslår derimot Utdanningsetaten å rive det gamle skolebygget for så å bygge en helt ny spesialskole med varmebasseng på tomta til gamle Stig skole ved Haugenstua.

Etaten har gjort et omfattende tomtesøk, og landet på Stig mye på grunn av god atkomst fra Østre Aker vei.

- Haukåsen skole har eksistert i mange år. Nesten samtlige av elevene er avhengig av rullestoler, og er sterkt fysisk funksjonshemmet. Realiteten er at Haukåsen skole i dag er et gammelt, slitt brakkebygg fra 70-tallet, forteller Per Arne Grøndahl fra Utdanningsetaten.

- Å gi dem et midlertidig areal blir i prinsippet å bygge en helt ny skole.

Må rive og bygge nytt

Omtrent 80 multifunksjonshemmede elever går på Haukåsen skole, og 135 jobber der.

- Det var ikke selvsagt at det ble Stig-tomta, men elevene trenger god fremkommelighet. Stig skole er ikke bygningsmessig forsvarlig å ta vare på. Man kan si den utstråler litt lavmælt brutalisme, forteller han.

Nye Haukåsen skole foreslås å bygges stor.

- Vi snakker om 8500 kvadratmeter, men i et kompakt bygg. Vi vil også opparbeide et godt uteområde og ta med oss mye av det som er på Haukåsen i dag, sier han.

Uteområdet på Haukåsen ble pusset opp for noen år siden. Utdanningsetaten har utredet to alternativer for skolen på Stig-tomta; med og uten badebasseng. De anbefaler imidlertid at det etableres basseng i skoleanlegget.

- Vi anbefaler alternativet med terapibasseng fordi elevgruppen har et sterkt behov for å ha direkte tilgang til et varmt basseng. I tillegg er slike basseng, som kan varmes opp til 34 grader, en mangelvare i Oslo kommune.

Vil få en rolle i nærområdet

Grøndahl tror det kan bli en god opprustning rundt gamle Stig skole. Bydelen og Utdanningsetaten holdt et åpent møte for befolkningen og lokalpolitikere onsdag kveld. Stig er ikke den eneste skoletomta som får merke forandringer. Fra og med neste skolebehovsplan 2018 skal Stovner videregående skole få en stor rolle. Allerede nå skal de begynne å arbeide med nye muligheter.

- Stovner vgs. er en av skolene vi mener har et potensial. Vi skal se på det bygningsmessige, det organisatoriske, på profilen og fagtilbud. Neste år vil Stovner vgs. få et større fokus, innrømmer Åsta Ytre i Utdanningsetaten.

Lokalpolitiker Ingelin Nord (H) er opptatt av trafikksikkerheten.

-Det har vært et ønske om å bygge barnehage på tomta til Stig, i tillegg må man huske på trafikken i Garver Ytterborgsvei, forteller hun.

Lokalpolitikerne skal diskutere

Utdanningsetaten har vurdert at det ikke vil bli en trafikkrisiko i området, og er åpne for å snakke om atkomst til skolen direkte fra Østre Aker vei. Allan Gloinson mener det ikke må lages bare «hvite» skoler og at man må tenke seg godt om når man behandler skolegrenser.

-Vi er opptatt av stabilitet. Vi ser at vi også må lytte til dem som kanskje ikke roper så høyt. Dette er komplekse problemstillinger, forteller Øvland.

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) forteller at skolebehovsplanen skal behandles i Stovner bydelsutvalg torsdag i neste uke.

- Vi vil vite hva dere som bor på Stovner mener. Endring av skolestørrelse og skolestruktur kan ha betydning for våre lokalsamfunn. Justering av inntaksområder skal derfor også sendes på en egen høring, slik at berørte skoler og nærmiljø kan uttales seg, forteller han.

Forandringer ting skjer i bydelen

Avdelingsdirektør for skolebygg i Utdanningsetaten, Harald Øvland, forteller at det vil bli behov for om lag 7500 skoleplasser i grunn- og videregående skole de neste ti årene. I Stovner bydel skal det skje litt av hvert fremover. Vestli skole skal pusses opp, Stovner barneskole skal få permanente bygg og rive de «midlertidige» paviljongene og en ny skole i Verdensparken på Furuset kan få betydning for Stovner bydel. I tillegg skal Utdanningsetaten gjennomgå skoleporteføljen sin og utarbeide nye fagretninger som følger med i tiden, som teknologi og digitalisering, globalisering, helse og miljø, samt grønt skifte og bærekraft.

- Vi ser at samfunnet har behov for flere helsearbeidere enn det blir søkt på helsefag, sier Ytre.

Høringen av skolebehovsplanen har blitt utvidet med tre måneder. For å få lang høring er den delt i to; grunnskoledel ble sendt ut 15. mars, og byomfattende ble sendt ut 8. mai. Fristen er 15. juni med politisk behandling av skolebehovsplanen 2017-2027.

Les mer om skolebehovsplan i vår eAvis og papirutgave fremover.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Beholder Nybyen likevel

Espira går inn for å beholde Nybyen barnehage på Økern, til tross for null støtte fra byrådet. I tillegg går de inn for nok en barnehage på Valle Hovin sammen med Selvaag.

ANNONSE
Google Maps

En mann i begynnelsen av 20-årene er pågrepet og siktet for bilbrann på Vestli.

 
Tveita senter kan bli «murt» inne

I et detaljert kart over de nye bomstasjonene kommer det fram at Tveita senter kan bli sperret inne av nye og eksisterende bommer dersom de blir vedtatt slik. Senterleder Mona Bråten innrømmer at det kan bety større usikkerhet om sentrets fremtid.

Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

 
ANNONSE