Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

DISKRIMINERES: Afshan Rafiq (H) fra Høybråten mener flere tiltak må til for å hjelpe innvandrere og andre utsatte grupper inn på arbeidsmarkedet.

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

Skrevet av:

I rapporten «Et NAV med muligheter» fra 2015 kommer det blant annet fram at nasjonale og internasjonale undersøkelser «(...) viser at diskriminering i arbeidslivet forekommer og at lavere arbeidsdeltakelse blant innvandrere også har sammenheng med dette».

I tillegg viser rapporten at det er en klar holdning blant ledere at innvandrere tilfører norsk arbeidsliv viktig kompetanse, men at arbeidsgivere samtidig «ser ut til å oppfatte innvandrere som mer risikobærende enn andre arbeidssøkere, blant annet fordi de synes det er vanskelig å vurdere produktiviteten til innvandrere».

I 2012 avdekket dessuten en eksperimentell undersøkelse, hvor fiktive jobbsøknader ble sendt til reelle stillinger, at langt færre jobbsøkere med utenlandsk opprinnelse ble innkalt til jobbintervju sammenlignet med jobbsøkere som har norske navn. Kompetansen var lik.

Foreslår tiltak

I denne rapporten ramser man opp hva som er de ulike barrierene og hva slags tiltak som er satt i gang, men nesten ingenting har fungert. Da mener jeg at vi er nødt til å tenke nytt, sier Afshan Rafiq (H).

I morgen, lørdag, skal Oslo Høyre behandle forslag til hva som kan bli en del av Høyres valgprogram for Stortingsperioden 2017 til 2021.

Rafiq stiller til Stortingsvalg i samme periode og foreslår følgende tiltak: 1) Arbeide for at innbyggere med flerkulturell bakgrunn skal få de samme jobbmulighetene som andre borgere, 2) Samarbeide med partene i arbeidslivet om forslag for å fremme innvandreres deltakelse i arbeidslivet, og 3) Prøve ut bonusordninger for ledere i det offentlige rom som klarer å rekruttere bredt.

Ser til utlandet

Rafiq mener Norge kan lære av britene for å rekruttere bredt i arbeidsmarkedet.

I England var det flere bedrifter i privat sektor som ikke hadde nok kvinner. Da ble det satt i gang en prøveordning hvor ledere som klarte å rekruttere flere kvinner til sine bedrifter fikk en belønning i form av penger. Det er en vinn-vinn-situasjon hvor lederne får en gulrot og de som er uten jobb kommer inn på arbeidsmarkedet. Det tror jeg kan være i alle fall én måte å få flere inn i arbeidslivet på, men det må selvsagt komme sammen med en rekke andre tiltak, mener Rafiq.

Les hele saken i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller i vår eAvis.

Siste nytt i Nyheter

Ruter gjør om rutene

Ruter gjør om rutene

 • ruter

Fra og med søndag 2. april kjører T-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

Vil ha 76-bussen tilbake

Vil ha 76-bussen tilbake

Etter at bussen sluttet å kjøre innom Prost Hallings vei og Regnbueveien ved Bryn skole, har beboerne på Teisen og Fjellhus prøvd å få til en dialog med Ruter. Først nå får de svar.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

 
Kontraktene er signert

«Nye» Tveten gård

Kontraktene signert

 • historie

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!