Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

DISKRIMINERES: Afshan Rafiq (H) fra Høybråten mener flere tiltak må til for å hjelpe innvandrere og andre utsatte grupper inn på arbeidsmarkedet.

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

Skrevet av:

I rapporten «Et NAV med muligheter» fra 2015 kommer det blant annet fram at nasjonale og internasjonale undersøkelser «(...) viser at diskriminering i arbeidslivet forekommer og at lavere arbeidsdeltakelse blant innvandrere også har sammenheng med dette».

I tillegg viser rapporten at det er en klar holdning blant ledere at innvandrere tilfører norsk arbeidsliv viktig kompetanse, men at arbeidsgivere samtidig «ser ut til å oppfatte innvandrere som mer risikobærende enn andre arbeidssøkere, blant annet fordi de synes det er vanskelig å vurdere produktiviteten til innvandrere».

I 2012 avdekket dessuten en eksperimentell undersøkelse, hvor fiktive jobbsøknader ble sendt til reelle stillinger, at langt færre jobbsøkere med utenlandsk opprinnelse ble innkalt til jobbintervju sammenlignet med jobbsøkere som har norske navn. Kompetansen var lik.

Foreslår tiltak

I denne rapporten ramser man opp hva som er de ulike barrierene og hva slags tiltak som er satt i gang, men nesten ingenting har fungert. Da mener jeg at vi er nødt til å tenke nytt, sier Afshan Rafiq (H).

I morgen, lørdag, skal Oslo Høyre behandle forslag til hva som kan bli en del av Høyres valgprogram for Stortingsperioden 2017 til 2021.

Rafiq stiller til Stortingsvalg i samme periode og foreslår følgende tiltak: 1) Arbeide for at innbyggere med flerkulturell bakgrunn skal få de samme jobbmulighetene som andre borgere, 2) Samarbeide med partene i arbeidslivet om forslag for å fremme innvandreres deltakelse i arbeidslivet, og 3) Prøve ut bonusordninger for ledere i det offentlige rom som klarer å rekruttere bredt.

Ser til utlandet

Rafiq mener Norge kan lære av britene for å rekruttere bredt i arbeidsmarkedet.

I England var det flere bedrifter i privat sektor som ikke hadde nok kvinner. Da ble det satt i gang en prøveordning hvor ledere som klarte å rekruttere flere kvinner til sine bedrifter fikk en belønning i form av penger. Det er en vinn-vinn-situasjon hvor lederne får en gulrot og de som er uten jobb kommer inn på arbeidsmarkedet. Det tror jeg kan være i alle fall én måte å få flere inn i arbeidslivet på, men det må selvsagt komme sammen med en rekke andre tiltak, mener Rafiq.

Les hele saken i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller i vår eAvis.

Siste nytt i Nyheter

Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

  • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

  • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

  • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

  • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

  • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

  • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

 
Fortsatt byens beste pølser?

Fortsatt byens beste pølser?

I den iøyenfallende kiosken med den digre pølsa på taket på Alnabru påstås det med store bokstaver at man kan få servert byens beste. Akers Avis Groruddalen tok turen innom for å sjekke at innehaver Lennart Mankowitz ikke har tatt munnen full.

Grønn politikk i stort og lite

Grønn politikk i stort og lite

Årsmøtet i Miljøpartiet De Grønnes (MDG) lokallag på Grorud adresserte både de store nasjonale og globale utfordringene den klimaødeleggende økonomien bidrar til. Samt lokale saker, i spedd kulturelle innslag.

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

  • Eierseksjonsloven

Vestli Vel vil ha folk med på Stortinget tirsdag i neste uke. Da skal nemlig eierseksjonsloven opp til høring.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!