Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

DISKRIMINERES: Afshan Rafiq (H) fra Høybråten mener flere tiltak må til for å hjelpe innvandrere og andre utsatte grupper inn på arbeidsmarkedet.

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

Skrevet av:

I rapporten «Et NAV med muligheter» fra 2015 kommer det blant annet fram at nasjonale og internasjonale undersøkelser «(...) viser at diskriminering i arbeidslivet forekommer og at lavere arbeidsdeltakelse blant innvandrere også har sammenheng med dette».

I tillegg viser rapporten at det er en klar holdning blant ledere at innvandrere tilfører norsk arbeidsliv viktig kompetanse, men at arbeidsgivere samtidig «ser ut til å oppfatte innvandrere som mer risikobærende enn andre arbeidssøkere, blant annet fordi de synes det er vanskelig å vurdere produktiviteten til innvandrere».

I 2012 avdekket dessuten en eksperimentell undersøkelse, hvor fiktive jobbsøknader ble sendt til reelle stillinger, at langt færre jobbsøkere med utenlandsk opprinnelse ble innkalt til jobbintervju sammenlignet med jobbsøkere som har norske navn. Kompetansen var lik.

Foreslår tiltak

I denne rapporten ramser man opp hva som er de ulike barrierene og hva slags tiltak som er satt i gang, men nesten ingenting har fungert. Da mener jeg at vi er nødt til å tenke nytt, sier Afshan Rafiq (H).

I morgen, lørdag, skal Oslo Høyre behandle forslag til hva som kan bli en del av Høyres valgprogram for Stortingsperioden 2017 til 2021.

Rafiq stiller til Stortingsvalg i samme periode og foreslår følgende tiltak: 1) Arbeide for at innbyggere med flerkulturell bakgrunn skal få de samme jobbmulighetene som andre borgere, 2) Samarbeide med partene i arbeidslivet om forslag for å fremme innvandreres deltakelse i arbeidslivet, og 3) Prøve ut bonusordninger for ledere i det offentlige rom som klarer å rekruttere bredt.

Ser til utlandet

Rafiq mener Norge kan lære av britene for å rekruttere bredt i arbeidsmarkedet.

I England var det flere bedrifter i privat sektor som ikke hadde nok kvinner. Da ble det satt i gang en prøveordning hvor ledere som klarte å rekruttere flere kvinner til sine bedrifter fikk en belønning i form av penger. Det er en vinn-vinn-situasjon hvor lederne får en gulrot og de som er uten jobb kommer inn på arbeidsmarkedet. Det tror jeg kan være i alle fall én måte å få flere inn i arbeidslivet på, men det må selvsagt komme sammen med en rekke andre tiltak, mener Rafiq.

Les hele saken i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller i vår eAvis.

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!