50 år, og et halvt liv i Groruddals-fotballen

50 år, og et halvt liv i Groruddals-fotballen

 

Forrige lørdag feiret Rommen-trener Erik Thoresen sitt 50-årslag. Den skrikende masa på sidelinjen har vært involvert i Groruddals-fotballen halve livet. Slik ser han selv tilbake på 25 år i Groruddalen.

Skrevet av:

Erik Thoresen var nervøs da Akers Avis Groruddalen møtte ham før han skulle feire sin 50-årsdag forrige lørdag.

- Det har gått slag i slag hele uka med høy sigarføring og konjakk. Når en mann som Rune Sundborg står ansvarlig for å ordne 50-årslaget blir man likevel nervøs. Jeg aner ikke hva som vil skje med meg, men jeg har sagt fra at jeg ikke kan bli sendt til utlandet, ler Thoresen.

- Hvordan føles det å runde 50 år?

- Det er spesielt. Jeg føler meg ikke som en 50-åring, men tallet er der, og man får det prentet inn. Det er en barriere som brytes, og nå bikker det feil vei. Det betyr vel at man er klar for en ny epoke i livet, sier han.

- Du føler deg vel ikke akkurat ferdig?

- Nei, på ingen måte. Jeg er hverken satt eller senil. Omgivelsene og gutta rundt fotballen holder meg oppegående. Hadde det ikke vært for fotballen hadde jeg nok vært satt. Med fotballen må man være oppegående. Jeg vil holde på som en ungdom, og har fremdeles mye å gi, sier han.

Startet i Årvoll

Som ung bygdeungdom fra Løten ble møtet med storbyen og Groruddalen markant. Den første Thoresen møtte i Groruddals-fotballen var Årvoll-trener Glenn Andersen.

- Da jeg flytta til Groruddalen i 1983 var jeg sammen med ei dame som jobbet på Årvoll skole. Da kontaktet jeg Årvoll og startet å spille der, og det var Glenn jeg fikk god kontakt med. Jeg var vel ikke helt grei å ha med å gjøre, sier han.

- På hvilken måte?

- Si det slik: På Løten fikk man dra på utefest når man var konfirmert. Da jeg var på vei ut til min første utefest, ventet far bak døra med ei halvflaske. Beskjeden var klar - her har du til moro, men ikke ta imot noe juling. Det ble selvfølgelig en total fiasko. Slik var bygdemiljøet. Vi lærte å slå før noen slo oss, og de holdningene tok jeg med meg nedover.

- Det funket ikke på samme måte i storbyen?

- Nei, på langt nær. En av de første byturene Glenn og jeg dro på sto vi i kø. Det ble litt skumping, og jeg var dum som et brød. Det endte med at han måtte gå mellom og forklare meg at jeg ikke var på Løten nå. Jeg havnet opp i mye rart, men med Glenn som en skytsengel lærte jeg meg livet i dalen, ler Thoresen.

Fulgte Tjærnås

På den tiden var det Lars Tjærnås som trente Årvoll. Da han gikk til Grei i 1985, fulgte Thoresen med på lasset.

- Jeg ble med til Grei, og spilte der til 1987 under Tjærnås. Så gikk jeg tilbake til Årvoll og var med på nedrykket i 1989. 1990-sesongen gikk jeg til Ellingsrud og spilte 4. divisjon, før jeg kom til Grorud i 91-sesongen, og avsluttet min spillerkarriere der i 1993, sier han.

Men å gi seg med fotballen klarte han likevel ikke.

- I 1994 startet jeg som juniortrener. Det var jeg også i 95-96 da Grei og Grorud slo sammen et knakende godt juniorlag med blant annet Anders Hatlén, Morten Larssen og Thomas Elverum. I 1997 ble Grei alene, og jeg ble tatt opp i A-lagsteamet sammen med Reidar Søvik helt fram til 99-sesongen.

I 2000 var det Bjarne Rønning og jeg som trente Grei, mens de to neste sesongene var det Rolf Børresen og meg. Etter det ble det to nye år med Reidar Søvik og meg som trenere av laget til 2004, sier han.

På egne bein

Etter denne sesongen følte Thoresen at det var på tide å stå på egne ben som trener, og tilbudet kom fra Vestli.

- Jeg takket ja til tilbudet og var der i to sesonger fra 2005. Jeg er også stolt av opprykksesongen vår der. I 2007 ringte likevel Rune Sundborg, og lurte på om jeg ikke ville ta turen ned til Rommen. Og der er vi i dag, ler Thoresen.

- Hva tenker du etter alle disse årene?

- Jeg har hvertfall ikke fått noe mindre engasjement for Groruddalsfotballen. Den lever i høyeste grad, og jeg synes det er sabla artig. For en bygdeungdom som kom inn, må jeg fortelle at miljøet og samholdet i Groruddals-fotballen er helt unikt. Du finner ikke noe slikt miljø noen andre steder. Det skal vi være stolte over.

- Når jeg tenker tilbake husker jeg bare morsomme historier. Det har jo ikke vært noe annet, og jeg sitter igjen med en haug av gode minner, sier han.

Favorittlag i dalen

Etter å ha vært i så mange klubber, lurte vi på hvilken klubb Thoresen ser på som sin klubb. Han var ikke redd for å svare.

- Selv om jeg har hatt det utrolig fint i alle mine klubber må jeg likevel fremheve Grei. Det er den klubben som ligger mitt hjerte nærmest. Der spilte jeg, og var med på opprykket sammen Lars Tjærnås. Samtidig har jeg jo trent der i mange år. Den dagen jeg gir meg som trener havner jeg nok i safta på Grei. Det er der største minnene sitter, sier han.

Å se Erik Thoresen spille på en fotballbane igjen får man nok aldri oppleve.

- Jeg har fått mine slitasjer, og spillerne blir nervøse hvis jeg drar på meg noen flere fotballstøvler nå. Knærne mine ble ødelagt på en trening, sier han.

- Hva skjedde?

- Vi trente på frispark, men alle var helt borte i natta. Derfor gikk jeg rett ut fra garderoben for å lære dem. Jeg skulle curle ballen oppe i hjørnet, men det endte med et brak, legevakta og meniskoperasjon. Den episoden får jeg fremdeles høre om.

- Uansett har ikke noen ødelagte knær eller ledd noe å si så lenge sinnet er på topp. Da tenker du ikke over annet enn at du har det moro, sier han.

 

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!