ANNONSE

50 år, og et halvt liv i Groruddals-fotballen

50 år, og et halvt liv i Groruddals-fotballen

 

Forrige lørdag feiret Rommen-trener Erik Thoresen sitt 50-årslag. Den skrikende masa på sidelinjen har vært involvert i Groruddals-fotballen halve livet. Slik ser han selv tilbake på 25 år i Groruddalen.

Erik Thoresen var nervøs da Akers Avis Groruddalen møtte ham før han skulle feire sin 50-årsdag forrige lørdag.

- Det har gått slag i slag hele uka med høy sigarføring og konjakk. Når en mann som Rune Sundborg står ansvarlig for å ordne 50-årslaget blir man likevel nervøs. Jeg aner ikke hva som vil skje med meg, men jeg har sagt fra at jeg ikke kan bli sendt til utlandet, ler Thoresen.

- Hvordan føles det å runde 50 år?

- Det er spesielt. Jeg føler meg ikke som en 50-åring, men tallet er der, og man får det prentet inn. Det er en barriere som brytes, og nå bikker det feil vei. Det betyr vel at man er klar for en ny epoke i livet, sier han.

- Du føler deg vel ikke akkurat ferdig?

- Nei, på ingen måte. Jeg er hverken satt eller senil. Omgivelsene og gutta rundt fotballen holder meg oppegående. Hadde det ikke vært for fotballen hadde jeg nok vært satt. Med fotballen må man være oppegående. Jeg vil holde på som en ungdom, og har fremdeles mye å gi, sier han.

Startet i Årvoll

Som ung bygdeungdom fra Løten ble møtet med storbyen og Groruddalen markant. Den første Thoresen møtte i Groruddals-fotballen var Årvoll-trener Glenn Andersen.

- Da jeg flytta til Groruddalen i 1983 var jeg sammen med ei dame som jobbet på Årvoll skole. Da kontaktet jeg Årvoll og startet å spille der, og det var Glenn jeg fikk god kontakt med. Jeg var vel ikke helt grei å ha med å gjøre, sier han.

- På hvilken måte?

- Si det slik: På Løten fikk man dra på utefest når man var konfirmert. Da jeg var på vei ut til min første utefest, ventet far bak døra med ei halvflaske. Beskjeden var klar - her har du til moro, men ikke ta imot noe juling. Det ble selvfølgelig en total fiasko. Slik var bygdemiljøet. Vi lærte å slå før noen slo oss, og de holdningene tok jeg med meg nedover.

- Det funket ikke på samme måte i storbyen?

- Nei, på langt nær. En av de første byturene Glenn og jeg dro på sto vi i kø. Det ble litt skumping, og jeg var dum som et brød. Det endte med at han måtte gå mellom og forklare meg at jeg ikke var på Løten nå. Jeg havnet opp i mye rart, men med Glenn som en skytsengel lærte jeg meg livet i dalen, ler Thoresen.

Fulgte Tjærnås

På den tiden var det Lars Tjærnås som trente Årvoll. Da han gikk til Grei i 1985, fulgte Thoresen med på lasset.

- Jeg ble med til Grei, og spilte der til 1987 under Tjærnås. Så gikk jeg tilbake til Årvoll og var med på nedrykket i 1989. 1990-sesongen gikk jeg til Ellingsrud og spilte 4. divisjon, før jeg kom til Grorud i 91-sesongen, og avsluttet min spillerkarriere der i 1993, sier han.

Men å gi seg med fotballen klarte han likevel ikke.

- I 1994 startet jeg som juniortrener. Det var jeg også i 95-96 da Grei og Grorud slo sammen et knakende godt juniorlag med blant annet Anders Hatlén, Morten Larssen og Thomas Elverum. I 1997 ble Grei alene, og jeg ble tatt opp i A-lagsteamet sammen med Reidar Søvik helt fram til 99-sesongen.

I 2000 var det Bjarne Rønning og jeg som trente Grei, mens de to neste sesongene var det Rolf Børresen og meg. Etter det ble det to nye år med Reidar Søvik og meg som trenere av laget til 2004, sier han.

På egne bein

Etter denne sesongen følte Thoresen at det var på tide å stå på egne ben som trener, og tilbudet kom fra Vestli.

- Jeg takket ja til tilbudet og var der i to sesonger fra 2005. Jeg er også stolt av opprykksesongen vår der. I 2007 ringte likevel Rune Sundborg, og lurte på om jeg ikke ville ta turen ned til Rommen. Og der er vi i dag, ler Thoresen.

- Hva tenker du etter alle disse årene?

- Jeg har hvertfall ikke fått noe mindre engasjement for Groruddalsfotballen. Den lever i høyeste grad, og jeg synes det er sabla artig. For en bygdeungdom som kom inn, må jeg fortelle at miljøet og samholdet i Groruddals-fotballen er helt unikt. Du finner ikke noe slikt miljø noen andre steder. Det skal vi være stolte over.

- Når jeg tenker tilbake husker jeg bare morsomme historier. Det har jo ikke vært noe annet, og jeg sitter igjen med en haug av gode minner, sier han.

Favorittlag i dalen

Etter å ha vært i så mange klubber, lurte vi på hvilken klubb Thoresen ser på som sin klubb. Han var ikke redd for å svare.

- Selv om jeg har hatt det utrolig fint i alle mine klubber må jeg likevel fremheve Grei. Det er den klubben som ligger mitt hjerte nærmest. Der spilte jeg, og var med på opprykket sammen Lars Tjærnås. Samtidig har jeg jo trent der i mange år. Den dagen jeg gir meg som trener havner jeg nok i safta på Grei. Det er der største minnene sitter, sier han.

Å se Erik Thoresen spille på en fotballbane igjen får man nok aldri oppleve.

- Jeg har fått mine slitasjer, og spillerne blir nervøse hvis jeg drar på meg noen flere fotballstøvler nå. Knærne mine ble ødelagt på en trening, sier han.

- Hva skjedde?

- Vi trente på frispark, men alle var helt borte i natta. Derfor gikk jeg rett ut fra garderoben for å lære dem. Jeg skulle curle ballen oppe i hjørnet, men det endte med et brak, legevakta og meniskoperasjon. Den episoden får jeg fremdeles høre om.

- Uansett har ikke noen ødelagte knær eller ledd noe å si så lenge sinnet er på topp. Da tenker du ikke over annet enn at du har det moro, sier han.

 

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE