50 år, og et halvt liv i Groruddals-fotballen

50 år, og et halvt liv i Groruddals-fotballen

 

Forrige lørdag feiret Rommen-trener Erik Thoresen sitt 50-årslag. Den skrikende masa på sidelinjen har vært involvert i Groruddals-fotballen halve livet. Slik ser han selv tilbake på 25 år i Groruddalen.

Erik Thoresen var nervøs da Akers Avis Groruddalen møtte ham før han skulle feire sin 50-årsdag forrige lørdag.

- Det har gått slag i slag hele uka med høy sigarføring og konjakk. Når en mann som Rune Sundborg står ansvarlig for å ordne 50-årslaget blir man likevel nervøs. Jeg aner ikke hva som vil skje med meg, men jeg har sagt fra at jeg ikke kan bli sendt til utlandet, ler Thoresen.

- Hvordan føles det å runde 50 år?

- Det er spesielt. Jeg føler meg ikke som en 50-åring, men tallet er der, og man får det prentet inn. Det er en barriere som brytes, og nå bikker det feil vei. Det betyr vel at man er klar for en ny epoke i livet, sier han.

- Du føler deg vel ikke akkurat ferdig?

- Nei, på ingen måte. Jeg er hverken satt eller senil. Omgivelsene og gutta rundt fotballen holder meg oppegående. Hadde det ikke vært for fotballen hadde jeg nok vært satt. Med fotballen må man være oppegående. Jeg vil holde på som en ungdom, og har fremdeles mye å gi, sier han.

Startet i Årvoll

Som ung bygdeungdom fra Løten ble møtet med storbyen og Groruddalen markant. Den første Thoresen møtte i Groruddals-fotballen var Årvoll-trener Glenn Andersen.

- Da jeg flytta til Groruddalen i 1983 var jeg sammen med ei dame som jobbet på Årvoll skole. Da kontaktet jeg Årvoll og startet å spille der, og det var Glenn jeg fikk god kontakt med. Jeg var vel ikke helt grei å ha med å gjøre, sier han.

- På hvilken måte?

- Si det slik: På Løten fikk man dra på utefest når man var konfirmert. Da jeg var på vei ut til min første utefest, ventet far bak døra med ei halvflaske. Beskjeden var klar - her har du til moro, men ikke ta imot noe juling. Det ble selvfølgelig en total fiasko. Slik var bygdemiljøet. Vi lærte å slå før noen slo oss, og de holdningene tok jeg med meg nedover.

- Det funket ikke på samme måte i storbyen?

- Nei, på langt nær. En av de første byturene Glenn og jeg dro på sto vi i kø. Det ble litt skumping, og jeg var dum som et brød. Det endte med at han måtte gå mellom og forklare meg at jeg ikke var på Løten nå. Jeg havnet opp i mye rart, men med Glenn som en skytsengel lærte jeg meg livet i dalen, ler Thoresen.Fulgte Tjærnås


På den tiden var det Lars Tjærnås som trente Årvoll. Da han gikk til Grei i 1985, fulgte Thoresen med på lasset.

- Jeg ble med til Grei, og spilte der til 1987 under Tjærnås. Så gikk jeg tilbake til Årvoll og var med på nedrykket i 1989. 1990-sesongen gikk jeg til Ellingsrud og spilte 4. divisjon, før jeg kom til Grorud i 91-sesongen, og avsluttet min spillerkarriere der i 1993, sier han.

Men å gi seg med fotballen klarte han likevel ikke.

- I 1994 startet jeg som juniortrener. Det var jeg også i 95-96 da Grei og Grorud slo sammen et knakende godt juniorlag med blant annet Anders Hatlén, Morten Larssen og Thomas Elverum. I 1997 ble Grei alene, og jeg ble tatt opp i A-lagsteamet sammen med Reidar Søvik helt fram til 99-sesongen.

I 2000 var det Bjarne Rønning og jeg som trente Grei, mens de to neste sesongene var det Rolf Børresen og meg. Etter det ble det to nye år med Reidar Søvik og meg som trenere av laget til 2004, sier han.

På egne bein

Etter denne sesongen følte Thoresen at det var på tide å stå på egne ben som trener, og tilbudet kom fra Vestli.

- Jeg takket ja til tilbudet og var der i to sesonger fra 2005. Jeg er også stolt av opprykksesongen vår der. I 2007 ringte likevel Rune Sundborg, og lurte på om jeg ikke ville ta turen ned til Rommen. Og der er vi i dag, ler Thoresen.

- Hva tenker du etter alle disse årene?

- Jeg har hvertfall ikke fått noe mindre engasjement for Groruddalsfotballen. Den lever i høyeste grad, og jeg synes det er sabla artig. For en bygdeungdom som kom inn, må jeg fortelle at miljøet og samholdet i Groruddals-fotballen er helt unikt. Du finner ikke noe slikt miljø noen andre steder. Det skal vi være stolte over.

- Når jeg tenker tilbake husker jeg bare morsomme historier. Det har jo ikke vært noe annet, og jeg sitter igjen med en haug av gode minner, sier han.

Favorittlag i dalenEtter å ha vært i så mange klubber, lurte vi på hvilken klubb Thoresen ser på som sin klubb. Han var ikke redd for å svare.

- Selv om jeg har hatt det utrolig fint i alle mine klubber må jeg likevel fremheve Grei. Det er den klubben som ligger mitt hjerte nærmest. Der spilte jeg, og var med på opprykket sammen Lars Tjærnås. Samtidig har jeg jo trent der i mange år. Den dagen jeg gir meg som trener havner jeg nok i safta på Grei. Det er der største minnene sitter, sier han.

Å se Erik Thoresen spille på en fotballbane igjen får man nok aldri oppleve.

- Jeg har fått mine slitasjer, og spillerne blir nervøse hvis jeg drar på meg noen flere fotballstøvler nå. Knærne mine ble ødelagt på en trening, sier han.

- Hva skjedde?

- Vi trente på frispark, men alle var helt borte i natta. Derfor gikk jeg rett ut fra garderoben for å lære dem. Jeg skulle curle ballen oppe i hjørnet, men det endte med et brak, legevakta og meniskoperasjon. Den episoden får jeg fremdeles høre om.

- Uansett har ikke noen ødelagte knær eller ledd noe å si så lenge sinnet er på topp. Da tenker du ikke over annet enn at du har det moro, sier han.

 

Siste nytt i Sport

– Årets morsomste seier

– Årets morsomste seier

  • Skiskyting

Ane Uglem Mobakken toppet en knallsterk vintersesong med seier i Holmenkollen, der hele skiskyttersirkuset var samlet.

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

  • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

  • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

 
Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

  • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

 
Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

 
Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!