«Botta» fortsatt viktig for Furusets økonomi

«Botta» fortsatt viktig for Furusets økonomi

 

Det er 20 år siden Bjørn «Botta» Skaare døde i en bilulykke. Minnet hans lever likevel videre på Furuset. Nå vil krefter rundt klubben selge kunsttrykk av portrettet til Norges største ishockeyspiller, for å få inn penger til Furusets yngre avdelinger.

Bjørn «Botta» Skaare. Navnet som får både unge og gamle ishockeyentusiaster til å bli bløte i blikket. I Furuset er han et symbol på det som var. Da Furuset var Norges beste lag, et levende eksempel på hvordan man drev ishockeyklubb, og på hvilke resultater man kunne få om man samlet seg om et felles mål.

«Botta» er et symbol på klubbens gullalder, da klubben var Furusets stolthet. En stolthet «Botta» alltid hadde med seg. Hans søster Bianca Skaare forteller om engasjementet «Botta» hadde for Furuset:

- Han så sin egen stolthet i Furuset, og jeg er sikker på at han ville felt noen tårer for situasjonen klubben er i nå. Mange har inntrykk av Bjørn som en hard mann. Han kunne virke tøff, men han var følsom og brydde seg om klubben og de rundt.

Hver gang han var utenlands og ringte hjem fikk jeg alltid det samme spørsmålet:

- Hei søster, hvordan står det til med deg, og hvordan går det med Furuset.

Bianca forteller også at «Botta» var utrolig glad i barn.

- Han brydde seg om dem, og barna var glade i ham. Jeg husker han dro over til Finland for å lære barn å spille ishockey, sier hun.

Selv om Bjørn «Botta» Skaare ikke er med oss i dag, kan likevel hans legendestatus i norsk ishockey hjelpe dagens unge hockeytalenter i Furuset.

Tidligere i år manifesterte kunstneren og arkitekten, Jon Thorstensen, «Bottas» stolthet i et ikonmaleri som henger i Furuset Forum.

- Jeg maler vanligvis ikke mennesker, men det var noe med «Botta» som fengslet meg. Det var noe med det krevende blikket, målbevisstheten og stoltheten i denne mannen.

- Du ser at han er tøff og stolt, men samtidig at han kan være litt sårbar. Da jeg først hadde startet å male, klarte jeg ikke å stoppe, sier Thorstensen.

Nummer 7

Bildet er såpass populært at Thorstensen - sammen med Per Holstedt som «Botta-fan» og initiativtaker - har bestemt seg for å lage trykk av maleriet og selge til publikum.

På den måten kan alle sikre seg et bilde på Furusets stolthet, samtidig som det kan klinge noen kroner inn på kontoen for Furusets yngre.

- Jons fantastiske maleri av Norges beste ishockeyspiller gjennom tidene så ut til å bevege publikum i Forum. Vi har allerede fått henvendelser fra folk som gjerne ville kjøpe det. Vi bestemte oss derfor å lage kunstrykk og ramme dem inn, og de selger vi for en pris på 777 kroner, hvor halvparten av pengene går til Furusets unge talenter, sier Per Holstedt.

De har allerede kø av bestillinger, men at de har planer om å selge mange flere.

- I utgangspunktet vil vi selge så mange som mulig, men vi vil lage 777 stykker. Flere blir det ikke lagd. Alle maleriene er nummerert og signert av Jon, sier han.

At tallet syv går igjen faller naturlig da dette var «Bottas» nummer i Furuset.

Holstedt og Thorstensen mener også at enkelte burde kaste seg inn i en budrunde for trykk nummer 7, 77 og 777.

- Så stor idrettsmann som «Botta» var, burde ordføreren ha kommet med et generøst tilbud for å sikre seg et bilde til Rådhuset. Kanskje Fabian Stang og Petter Stordalen kan konkurrere om hvem som får trykk nummer syv, sier han.

Skal arve legenden

Thorstensen og Holstedt mener at maleriet vil være en ypperlig julegave til hvem som helst, og spesielt til dem som kjenner til «Botta». Det viktigste er uansett å få spredd historiene om legenden videre.

- Det er viktig at alle i Furuset kjenner til historien, og at de yngre har en legende å se opp til. «Botta» kan fremdeles være til stor inspirasjon og glede for dagens ungdom, sier de.

Duoen tenker også på å gi ut en bok om «Botta».

Har du lyst på?

Om du har lyst på et trykk av Norges største ishockeyikon gjennom tidene bør du ta deg en tur innom Furuset Forum. Der finnes informasjon om hvordan man kan bestille.

«Bottas» søster, Bianca, synes dette er et flott tiltak for Furuset yngre ishockeyspillere.

- Selv om situasjonen i dag er vanskelig er det viktig å gjøre hva man kan for å glede ungene litt. Man må kanskje la minner være minner, og finne på nye ting for å komme seg videre. Jeg støtter opp om alt som hjelper Furuset å gjøre, og spesielt barna, sier hun.

 

Siste nytt i Sport

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.