Brødre i farta

Brødre i farta

 

I helga fikk de hver sin tredjeplass i hovedlandsrennet i hopp. Brødrene Jonas (14) og Jens (12) Schøien Øvregård sikter enda høyere.

Hovedlandsrennet ses på som NM for 12-, 13- og 14-åringer innen hoppsporten. Dette forstyrret ikke brødrene Øvregård, som kunne ta med seg hver sin bronsemedalje tilbake til Årvoll.

- Det var kjempegøy å være med, og jeg er storfornøyd med tredje plass, sier storebror Jonas, som økte med hele ti meter i lengde i annen omgang.

Å hoppe er en viktig del av livet til brødrene.

- Hopping er en fin sport, mener Jens.

- Det er et kjempekick å sitte der oppe og se ned på sletta, og det er jo artig å fly på ski.

Fornøyde med helga

Begge to er fornøyde med helgens resultater.

- Jeg er kjempefornøyd med tredjeplassen. Dette er nok min beste prestasjon dette året, så det er klart jeg er glad, smiler Jonas, mens lillebror nikker samtykkende.

Jonas kan fortelle at han har en eldre kamerat å takke for at han fikk øynene opp for hopping.

- Kompisen min hoppet, og jeg syntes det så gøy ut. Jeg hadde jo hoppet en del på langrennskiene mine tidligere, så jeg hadde en viss erfaring. En stund etter jeg hadde vært på treningen hans så jeg et oppslag på skolen min, som reklamerte for hopping i Linderudkollen. Så, jeg prøvde, og det var så morsomt at jeg bestemte meg for å fortsette.

For lillebror var det en spretten start på det hele.

- Jeg var med Jonas på en trening, og jeg så at de hoppet trampoline på trening! Dette må jo være perfekt for meg, tenkte jeg, og jeg er glad for at jeg startet å hoppe.

Jonas og Jens trener hopp tre - fire ganger i uken, og med fotball ved siden av, blir det trening så å si hver eneste dag. Dette gir resultater, og Jonas har tatt steget opp til den største av de tre bakkene på Linderudkollen.

- Jeg har en rekord på 77 meter.

- Det er jo imponerende for en 14-åring.

- Kanskje det, men det finnes de som har hoppet enda lenger.

Lillebror Jens ser også ut til å ha et spesielt talent:

- Jeg har landet på 50 meter og vel så det, sier han, uten å nekte for at han ser opp til storebror.

Treneren deres, Erlend Munkeby, har stor tro på brødrene.

- Det er to positive og sultne gutter med stor apetitt på lange hopp. I helgen beviste de begge at de hører til i norgestoppen i sine årsklasser. Jonas har vært der i noen år, mens Jens har kommet nå i det siste. Det er moro å se, sier han.

- Hvor langt kan de nå?

- Jeg tror de kan nå akkurat så langt de selv vil. Det er kun det det kommer ann på. Legger de ned nok arbeid kan de nå helt i toppen. Fysikken har de inne. Begge er små av vekst og eksplosive, sier han.

Ingen av brødrene har mangel på ambisjoner, og Jens forteller at han håper å bli så god som mulig. Jonas sitter med de samme målene.

Hopp og fotball

Ikke nok med at de to er talentfulle innen hoppsporten,  de er også gode fotballspillere, og pappa Tore har mer enn nok med å kjøre dem til treninger og stevner.

- Når du driver med to forskjellige sporter, og er glad i å trene, så går det mye tid til dette.

- Jonas og Jens er jo for så vidt ganske så heldige med tanke på at Linderudkollen ligger rett oppi dalen. Det er bekymringsverdig for hoppsporten at de dårlige forholdene tvinger renn og treninger lenger og lenger bort fra utøvernes hjem, sier han, og legger til:

- Sånn sett er som sagt guttene heldige. De hopper på Linderudkollen og de trener fotball på Årvoll.

- Når vi drar på stevner rundt om i landet, er det mest fordi det er en fin sosial greie.

- Vi har det hele tiden gøy sammen, og så er det jo spennende å følge med, forteller han, dagen før han selv drar ned til Planica for å se de noe eldre hopperne.

Kombinasjonen fotball/vintersport har ofte vist seg å bli vanskelig med årene. De fleste må velge én av de to idrettene dersom man velger å satse. Dette er imidlertid ikke noe bekymringsverdig dilemma for guttene enda.

- Det er artig å drive med både hopp og fotball, så jeg vil fortsette med begge deler så lenge som mulig, sier Jens, før Jonas legger til:

- Vi får se hva som skjer når skolevalg og slikt nærmer seg. Kanskje jeg går en idrettslinje, og i så fall må jeg jo bestemme meg.

- Men akkurat nå synes jeg bare det er gøy å holde på med begge deler, sier han.

- Hva er forskjellen mellom hopp og fotball, Jonas?

- Det spørsmålet er like vanskelig å svare på hver gang, svarer han, før han etter litt betenkningstid kan tilføye:

- I motsetning til fotball, er jo hopp en individuell sport. I fotball skjer det nye ting hele tiden, og du må alltid være konsentrert og gjøre de riktige valgene. I hopp er det mer sånn at du må være hundre prosent konsentrert i den perioden fra du sitter på bommen, til du lander i unnarennet.  I den tidsperioden må absolutt alt sitte, dersom du skal lykkes, sier han.

Ritual

Jonas har, som de fleste topphopperne i Norge, et slags ritual før hvert hopp:

- Bindingene sjekkes alltid veldig nøye før jeg setter utfor, sier han.

Nå nærmer plastsesongen seg i Linderudkollen, og guttene blir helt sikkert å finne i bakken og på fotballbanen også fremover.

 

Siste nytt i Sport

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

 
- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.