Brødre i farta

Brødre i farta

 

I helga fikk de hver sin tredjeplass i hovedlandsrennet i hopp. Brødrene Jonas (14) og Jens (12) Schøien Øvregård sikter enda høyere.

Skrevet av:

Hovedlandsrennet ses på som NM for 12-, 13- og 14-åringer innen hoppsporten. Dette forstyrret ikke brødrene Øvregård, som kunne ta med seg hver sin bronsemedalje tilbake til Årvoll.

- Det var kjempegøy å være med, og jeg er storfornøyd med tredje plass, sier storebror Jonas, som økte med hele ti meter i lengde i annen omgang.

Å hoppe er en viktig del av livet til brødrene.

- Hopping er en fin sport, mener Jens.

- Det er et kjempekick å sitte der oppe og se ned på sletta, og det er jo artig å fly på ski.

Fornøyde med helga

Begge to er fornøyde med helgens resultater.

- Jeg er kjempefornøyd med tredjeplassen. Dette er nok min beste prestasjon dette året, så det er klart jeg er glad, smiler Jonas, mens lillebror nikker samtykkende.

Jonas kan fortelle at han har en eldre kamerat å takke for at han fikk øynene opp for hopping.

- Kompisen min hoppet, og jeg syntes det så gøy ut. Jeg hadde jo hoppet en del på langrennskiene mine tidligere, så jeg hadde en viss erfaring. En stund etter jeg hadde vært på treningen hans så jeg et oppslag på skolen min, som reklamerte for hopping i Linderudkollen. Så, jeg prøvde, og det var så morsomt at jeg bestemte meg for å fortsette.

For lillebror var det en spretten start på det hele.

- Jeg var med Jonas på en trening, og jeg så at de hoppet trampoline på trening! Dette må jo være perfekt for meg, tenkte jeg, og jeg er glad for at jeg startet å hoppe.

Jonas og Jens trener hopp tre - fire ganger i uken, og med fotball ved siden av, blir det trening så å si hver eneste dag. Dette gir resultater, og Jonas har tatt steget opp til den største av de tre bakkene på Linderudkollen.

- Jeg har en rekord på 77 meter.

- Det er jo imponerende for en 14-åring.

- Kanskje det, men det finnes de som har hoppet enda lenger.

Lillebror Jens ser også ut til å ha et spesielt talent:

- Jeg har landet på 50 meter og vel så det, sier han, uten å nekte for at han ser opp til storebror.

Treneren deres, Erlend Munkeby, har stor tro på brødrene.

- Det er to positive og sultne gutter med stor apetitt på lange hopp. I helgen beviste de begge at de hører til i norgestoppen i sine årsklasser. Jonas har vært der i noen år, mens Jens har kommet nå i det siste. Det er moro å se, sier han.

- Hvor langt kan de nå?

- Jeg tror de kan nå akkurat så langt de selv vil. Det er kun det det kommer ann på. Legger de ned nok arbeid kan de nå helt i toppen. Fysikken har de inne. Begge er små av vekst og eksplosive, sier han.

Ingen av brødrene har mangel på ambisjoner, og Jens forteller at han håper å bli så god som mulig. Jonas sitter med de samme målene.

Hopp og fotball

Ikke nok med at de to er talentfulle innen hoppsporten,  de er også gode fotballspillere, og pappa Tore har mer enn nok med å kjøre dem til treninger og stevner.

- Når du driver med to forskjellige sporter, og er glad i å trene, så går det mye tid til dette.

- Jonas og Jens er jo for så vidt ganske så heldige med tanke på at Linderudkollen ligger rett oppi dalen. Det er bekymringsverdig for hoppsporten at de dårlige forholdene tvinger renn og treninger lenger og lenger bort fra utøvernes hjem, sier han, og legger til:

- Sånn sett er som sagt guttene heldige. De hopper på Linderudkollen og de trener fotball på Årvoll.

- Når vi drar på stevner rundt om i landet, er det mest fordi det er en fin sosial greie.

- Vi har det hele tiden gøy sammen, og så er det jo spennende å følge med, forteller han, dagen før han selv drar ned til Planica for å se de noe eldre hopperne.

Kombinasjonen fotball/vintersport har ofte vist seg å bli vanskelig med årene. De fleste må velge én av de to idrettene dersom man velger å satse. Dette er imidlertid ikke noe bekymringsverdig dilemma for guttene enda.

- Det er artig å drive med både hopp og fotball, så jeg vil fortsette med begge deler så lenge som mulig, sier Jens, før Jonas legger til:

- Vi får se hva som skjer når skolevalg og slikt nærmer seg. Kanskje jeg går en idrettslinje, og i så fall må jeg jo bestemme meg.

- Men akkurat nå synes jeg bare det er gøy å holde på med begge deler, sier han.

- Hva er forskjellen mellom hopp og fotball, Jonas?

- Det spørsmålet er like vanskelig å svare på hver gang, svarer han, før han etter litt betenkningstid kan tilføye:

- I motsetning til fotball, er jo hopp en individuell sport. I fotball skjer det nye ting hele tiden, og du må alltid være konsentrert og gjøre de riktige valgene. I hopp er det mer sånn at du må være hundre prosent konsentrert i den perioden fra du sitter på bommen, til du lander i unnarennet.  I den tidsperioden må absolutt alt sitte, dersom du skal lykkes, sier han.

Ritual

Jonas har, som de fleste topphopperne i Norge, et slags ritual før hvert hopp:

- Bindingene sjekkes alltid veldig nøye før jeg setter utfor, sier han.

Nå nærmer plastsesongen seg i Linderudkollen, og guttene blir helt sikkert å finne i bakken og på fotballbanen også fremover.

 

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!