ANNONSE

Dannys disipler

Dannys disipler

 

Groruddalen Ballklubb har gjenomgått en ekstrem forvandling. Borte er laget fra i fjor og suksess-trener Rolf Teigen. Vi besøkte laget tre dager før seriestarten og snakket med trener Danny Sannes om GBK under hans regime, årets sesong og planene for fremtiden.

Det ble en stille periode for GBK etter endt sesong i fjor. Spillerne forlot klubben én etter én, mens trener Rolf Teigen forsvant til Adeccoligaen og Bryne. I fotballmiljøet i Groruddalen var folk skeptiske.  Pessimismen rådet blant selvutnevnte eksperter.

Ikke sjelden kom utsagn som:

- GBK er ferdige. 

- GBK kommer aldri til å bli det samme igjen.

- Prosjektet er dødt.

For å gjøre en ting klinkende klart allerede tidlig i denne artikkelen:

GBK er ikke dødt. Prosjektet lever i beste velgående, og Akers Avis Groruddalen kan avsløre at onsdagens trening var på et såpass høyt nivå at det legger grunnlag for optimisme rundt laget.

Dette er ikke første gang GBK bygger et storlag. De har vært i denne situasjonen før. For nesten seks år siden startet Rolf Teigen jobben med å skape et lag og en kulturinstitusjon her i dalen. Nå har han overlatt stafettpinnen til Danny Sannes, og selv om Sannes må starte sitt eget løp med nye spillere, har han folk rundt seg som har bygd storlag før.

Når det gjelder Danny Sannes likner han mer på Rolf Teigen enn bare båtlua deres tilsier. Danny liker å angripe med mange folk, og han liker å sette laget foran enkeltspillere. Selv om Danny kom med en litt annen stil har han også plukket opp et par tips fra noen gamle travere i GBK.

- Min filosofi er nok mer ulik Rolfs GBK-filosofi enn det jeg først trodde. Men med god hjelp fra ildsjelene Glenn Andersen og Tor Sandnes, og ikke minst min dyktige medtrener, Bjørn Inge Flå, har jeg blitt kjent med den filosofien som har gjort GBK til et topplag i andredivisjon, sier han.

- Hvordan er det å ta over etter Rolf Teigen?

- Å være arvtaker etter Rolf Teigen er nok vanskeligere enn å hoppe etter Wirkola. Rolf har lagt lista høyt for etterkommere. Han er en profet i faget fotball, og i ypperste klasse av trenere i Norge. Men jeg er både positiv og optimistisk, og jeg elsker utfordringer. Og så kan jeg velge vinklingen selv.

- Vi har et nytt lag, med nye spillere og starter på null, som Rolf gjorde for noen år siden. Vi lærer selvfølgelig av fortida, men er opptatt av å opptre i nåtida, sier han.

Av spillerne blir Sannes beskrevet som en fair og direkte trener, med klare beskjeder. Slik vil han gjerne bli sett på også.

- Min viktigste arbeidsoppgave er å lede en gruppe med ulike mennesker - med ulik bakgrunn - til å jobbe sammen mot et felles mål. Jeg liker ikke spørsmålet ditt, men hadde jeg sett meg selv fra utsiden, ville jeg vært tilfreds om jeg så en kunnskapsrik, rettferdig, ærlig, målbevist, engasjert, lidenskapelig og motivert trener med eksepsjonell karakter, forteller 35-åringen.

Sterke følelser

Når lufta gikk ut av det første GBK-laget var det mange tidligere spillere som sørget. En æra var over, og GBK ville ikke være det samme uten den gjengen som var der. Nå er det et nytt lag, og skal vi tro Sannes er det følelser i klubben også nå.

- Vi er i gang med å bygge laget opp fra null. Klart jeg føler mye for GBK. Da vi startet opp i vinter hadde vi ingen spillere. Nå har vi 22 spillere som er de rette typene, det vil si individualister som vil jobbe harmonisk med de andre spillerne i laget.

- Min jobb, sammen med de andre i teamet, er å sørge for at hver og ens jobb synkroniseres med de andre, i god gammel tradisjonell GBK-ånd, forteller han.

Sannes er som sin forgjenger, Rolf Teigen, en filosofisk skrue. Han har uttalt at i tillegg til fotball er meget opptatt av filosofi, boklesing, musikk og innlandsfiske.

Han ser også filosofisk på fremtiden.

- Jeg trenger ikke legge skjul på at jeg har ambisjoner som trener. Uten personlige og profesjonelle mål, så ville jeg tørket ut.

- Jeg har en visjon som ligger langt der oppe, som jeg kanskje aldri vil nå, men som jeg daglig prøver å strekke meg mot. Jeg er først og fremst opptatt av prosessen og små mål på veien. Det å daglig lære noe nytt er fantastisk.

- Et gammelt Kinesisk ordtak sier: En reise på tusen mil, begynner med et skritt. Derfor tar jeg et skritt av gangen. Nå er jeg trener for GBK og skal først gjøre meg fortjent til retten til å trene dem. Om vi lykkes får tiden vise, sier han.

Årets sesong

- Er dere klare for årets sesong?

- I forhold til forutsetningen er vi klare. Man må betale en pris for alt som er av verdi, og suksess er absolutt intet unntak.

- Spillerne vet at de må betale prisen for å vinne, og er villige til å betale det som det koster. Vi føler vi har den riktige samensetningen i stallen, selv om vi mangler litt rutine. Vi har unge sultne spillere med ulike spesialferdigheter, og vi har hatt et veldig godt treningsoppmøte. Vi er i form, og ja, vi er klare, forteller han bastant.

- Hva har dere som lag jobbet med i oppkjøringen?

- Vi har jobbet mye med «vårt spill» i angrep og forsvar. Vi ligger på en stil som er veldig likt gamle GBK.

- Selv om vi ikke er like samspilt og optimale i prestasjonene, vil ånden i GBK-spillet fortsatt være synlig. Det kan jeg love. Ellers har vi jobbet endel med teambuilding, utholdenhet, hurtighet og hensiktsmessig styrke

- Oppkjøringen vår har periodevis vært veldig bra. Vi lider litt av korte treninger på NIH gjennom vinteren og har vært nødt til å prioritere enkelte ting, men vi har vært effektive.

- Treningene og treningskampene viser kontinuerlig fremgang innenfor prioriterte områder, sier han.

- Hva kan du si om årets GBK-lag?

- Resultatmessig er det vanskelig å si noe nå. Men det er ingen tvil om at vi har mye spennende i vente. Om vi får en god start på sensongen kan alt skje.

- Ellers vil vi kunne se en unik gruppe mennesker, en enhet, som spiller på emosjonelle strenger. Kreative  spillere som periodevis gjør det umulige mulig, tekniske finesser, fysiske kvaliteter, positivitet og gode menneskelige verdier, sier han.

Og han har rett. På onsdagens trening viste spillerene fram noen utrolige ferdigheter med ballen, og de fremsto som en meget sammensveisa gjeng. Liker du attraktiv fotball kan det virkelig bli gøy å se på GBK denne sesongen.

- Mange er kritiske til det nye GBK, hva tenker du om det?

- Det er alltid et par overaskelser i avdelingene, men at kritikerne er kritiske til oss er ingen overaskelse. Vi har jo et helt nytt lag med ukjente spillere.

- Vi har et veldig høyt toppnivå og samtidig et veldig lavt bunnivå. Vi er realistiske og vet at prestasjonene og resultatene vil svinge mye, spesielt i starten av sesongen.

- Vi er forberedte på at vi kan tape noen kamper, og skal ikke la oss knekke av den grunn. Tålmodighet og hard jobbing skal gjøre oss mer stabile på et høyere nivå. Personlig  tror jeg vi er gode nok til å ta 16 poeng på våren, og 22 på høsten. Det vil gi oss en god plassering, sier han.

Utfordringene

- Hva synes du om årets avdeling?

- Det virker som en spennende avdeling hvor tre - fire lag kommer til å skille seg

ut i begge ender av tabellen.

- Hva med serieåpningen mot Korsvoll?

- Det er en fin motstander å møte i første kamp. Korsvoll er en sterk motstander, og det er alltid vanskelig å møte dem på deres egen hjemmebane. Men vi er godt forberedt og har ingen ting å tape, sier han.

Avspark for Dannys disipler er i morgen klokka 16.00. Tiden vil vise om GBK igjen klarer å bygge et storlag, men det som er sikkert er at vi må la laget få tid. Tid til å bygge seg selv. Tid til å få modnes, og tid til å bli en enhet. Gjør man det, har GBK-systemet vist at de har gjort gull av gråstein før. Kanskje sola skinner over  Groruddalen igjen før vi vet ordet av det.

 

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE