Den tøffeste kampen

Den tøffeste kampen

 

Til våren løper Refstad-gutten Tobias Elshøy ut i 2. divisjons­kamp for Hasle/Løren. Det kunne ha vært annerledes.

Fotballtalentet Tobias Elshøy (17) gleder seg stort til å starte fotballsesongen med Hasle/Løren.

- Det blir veldig spennende. Jeg tar det som en utfordring å komme til Hasle/Løren, og jeg gleder meg til å prøve meg på et høyere nivå. Det blir spennende å se hvordan jeg vil klare meg, sier han.

At Tobias Elshøy i det hele tatt er med på et fotballag er ingen selvfølge.

Elshøy har nemlig vært gjennom en hard kamp for i det hele tatt å kunne bevege seg. Det hele startet en sommermorgen han skulle stå opp for to år siden.

- Beina knakk sammen, jeg falt ned og klarte ikke reise meg opp igjen. Jeg følte ikke bena mine, sier han.

I hui og hast bar det ned til Ullevål universitetssykehus hvor legene forberedte ham på at han ville bli lam i løpet av noen få dager.

- Det var en utrolig vond melding å få.

- Jeg hadde akkurat kjempet meg tilbake fra en ryggskade, og så kom denne beskjeden. Rett og slett kjipt, sier den tidligere BA og Årvoll-spilleren.

Langt nede

Det viste seg at Tobias Elshøy led av den sjeldne sykdommen Guillan-Barré syndrom.

- Det er litt diffust hva som skjer med sykdommen, men den angriper nervesystemet og går utover bevegelsesevnen i kroppen, sier Elshøy.

Elshøy ble værende på sykehuset i to uker før han slapp ut - i rullestol.

- Det var ikke akkurat slik jeg hadde sett for meg slutten på sommeren, sier han.

Elshøy nektet imidlertid å svartmale situasjonen.

- Jeg fikk beskjed om at det kunne gå dårlig, og at jeg kunne bli varig lam, men selv ville jeg aldri tenke den tanken. Jeg var så langt nede at jeg måtte se positivt på ting. Jeg måtte komme meg opp igjen, sier han.

Ikke minst fikk han mye støtte fra sin familie og fotballvenner.

- Alle sto virkelig på for meg, og jeg hadde besøk hver eneste dag. Støtten folk ga meg betydde mye for meg. Jeg er takknemlig for at jeg har så mange gode mennesker rundt meg, sier han.

Tobias startet rehablitering på CatoSenteret (oppkalt etter den funksjonshemmede paralympic-mesteren Cato Zahl Pedersen).

- Jeg måtte gjøre en innsats for å prøve å bygge opp kroppen igjen. På CatoSenteret fikk jeg veldig mye hjelp og støtte. De lærte meg hvordan jeg selv skulle starte på veien tilbake, sier Elshøy.

Etter noen måneder merket han at ting startet å snu.

- Da det først snudde, gikk det fort. Etter tre måneder klarte jeg så smått å bevege meg igjen, og jeg ble skrevet ut i februar. Da var jeg såpass frisk at jeg klarte å gå til kompiser uten krykker eller rullestol. Det var en herlig opplevelse, sier han.

- Mer ydmyk

Nå er Tobias Elshøy tilbake til sitt vanlige jeg, og selv om opplevelsen satte en støkk i ham, mener han at han vokste som menneske på den.

- Jeg ble satt ordentlig på plass, og ble mer bevisst på livet. Jeg er på mange måter en mer ydmyk person nå, og jeg har vokst mye som menneske på denne opplevelsen, sier han.

- Kan syndromet vende tilbake?

- Ja, det kan det, men det er svært sjeldent. Jeg er ikke redd for det, og jeg går ikke og tenker på det. Jeg føler meg helt fin nå, og håper at det fortsetter, sier han.

Det håper også Kai Arild Lund. Suksesstreneren til Hasle/Løren har et godt øye til den unge ballfordeleren og midtbanekrigeren.

- Hittil har jeg ikke fått sett mye av ham, men det jeg har sett tidligere er spennende. Tobias har en brukbar arbeidskapasitet og er relativt hurtig.

- I tillegg har han et bra bein. Det morsomste med det hele er at han var Hasle/Løren-gutt fra starten av, og nå har kommet hjem, sier Lund.

Han tror også at Elshøy vil nyte godt av erfaring fra 2. divisjon.

- Tobias er bare 17 år, og har stort potensiale. Han kommer til å få spilletid i Hasle/Løren til neste år, og jeg er sikker på at erfaring fra 2. divisjon vil hjelpe bra på fotballkarrieren hans, sier Lund.

 

Siste nytt i Sport

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.