Denne kroppen skal slankes 7 kilo

Denne kroppen skal slankes 7 kilo

 

Om snaut seks uker skal Stig-André Berge slåss for Norges ære på brytematta under OL i London. Før den tid skal han gjennom et knallhardt vektregime.

Skrevet av:

-  Det er ikke så mye å ta av, sier «Stigga» og drar opp T-skjorta.

Seks ruter på magen synes veldig tydelig. 28-åringen har kroppen gutta ønsker seg og damene drømmer om. Det spiller ingen rolle: Han må ned i vekt. Nå veier han rundt 67 kilo, men i OL skal han gå i vektklassen -60 kilo.

-  Her hjemme går jeg ofte i -66 og da slipper jeg å «pine». Jeg anbefaler ingen, og da mener jeg absolutt ingen, å gjøre som meg. Kun erfarne internasjonale brytere bør gjennomføre dette.

Det er ikke et alternativ for Berge å stille i -66 kilo.

-  Forskjellen på seks kilo internasjonalt er helt enorm. Jeg har ikke en sjanse.

Om noen uker fjernes alle karbohydrater fra menyen. Dermed binder ikke kroppen opp vann lenger.

På med dressen 

De siste dagene før innveiingen til OL-stevnet, spiser Berge knapt mat. Han drikker heller ikke stort.  

-  Jeg tar på meg svettedressen og trener for å tømme kroppen for væske. Det er veldig ubehagelig og jeg blir helt innsugd i kinnene. Når jeg går på vekta, er jeg en rosin, sier «Stigga», før brytekjæresten Rosel Utne skyter inn:

-  Jeg orker knapt å se på deg når du er sånn. Du ser ikke ut når du er så tynn, sier hun.

Om han ikke er under 60 kilo, får han ikke delta på stevnet. Han går på vekta rundt 24 timer før stevnet som er 6. august.

-  Da handler det om å fylle opp lagrene igjen med mat, men det er begrenset hvor mye jeg orker å spise. Jeg må ha i meg salttabletter for å binde opp vannet.

Berge understreker at det er ubehagelig, men legger til:

-  Det er likt for alle.

På god vei

Berge har nettopp kommet hjem fra en knallhard treningssamling i de polske skoger. Denne og neste uke har han leid inn sparring fra Polen og Romania.  

-  Det koster penger, men det er ingen å gå mot her hjemme. Jeg ønsker ikke å sparre mot en tyngre bryter, for da er sjansen for å pådra seg en skade veldig stor. Dessuten er det viktig at jeg får det internasjonale tempoet i kroppen.  

De innleide bryterne er merritterte, og har medaljer fra internasjonale stevner, men de feilet i å kvalifisere til OL.

Nå har 28-åringen lagt unna all den tunge basistreningen. Landslagssjefen har gitt han beskjed om å roe ned litt.

-  Jeg er ikke så god til å ta pauser, men jeg ser at det hjelper.

Til Madrid

Nå består dagene av to økter. Sparring, løping og noe styrke står på programmet. Allerede neste fredag reiser Berge til Madrid for å delta i generalprøven før OL - et Grand Prix-stevne i den spanske hovedstaden.

-  Der skal jeg gå i -62 kilo, for jeg ønsker ikke å ta av all vekten så fort. I Madrid får jeg en god gjennomkjøring, og det trenger jeg nå.

-  Kommer du til å opptre forsiktig med tanke på skader i forkant av OL?

-  Nei, jeg kommer til å gi full gass. Det går helt fint, sier han.  

Etter Madrid-turen begynner vekthelvete for fullt, men Berge bekymrer seg ikke nevneverdig.

-  Helt siden OL i Beijing har jeg trent målrettet mot OL i London. Det er nå det gjelder, og jeg gleder meg.

Vil ha medalje

Ambisjonene før OL er klokkerklare: Han skal ha medalje, og det er han kapabel til, i følge ham selv.

-  Det er 19 brytere som stiller i min vektklasse, og alle sammen er i stand til å vinne. Så jevnt er det.

Ingen av medaljevinnerne fra Beijing er med lenger. Kun tre brytere fra forrige OL, der i blant 28-åringen fra Rødtvet, er kvalifisert.

-  Jeg synes det sier noe om nivået til bryterne.  

Med maks uflaks kan Berge bli nødt til å gå en kvalifiseringskamp før moroa sparkes i gang. På innveiingen er det et fire brytere som må ut i kvalik for å få oppsettet til å gå opp.

-  Det tenker jeg ikke noe på. I verste fall blir det fem kamper den dagen - om jeg går til finale. Jeg kunne gått 100 kamper - det er ikke noe problem, smiler han.

100 nordmenn

OBK-leder, Kjell Karlsen, er heller ikke i tvil om at Berge vil gjøre det bra i London.

-  Han er mer enn god nok til å ta medalje, og det tror jeg han klarer.

Bryteren selv mener han er langt bedre rustet til å delta i et OL enn hva han var for fire år siden - da han røyk ut etter kun fire minutter på matta.

-  Da var jeg ikke forberedt på hva som møtte meg. Du kan tenke deg hvordan det er for oss som får så lite oppmerksomhet; plutselig sitter det 20.000 på tribunen og vi får tre kameraer stukket opp i ansiktet. Det er uvant.  

Nå vet 28-åringen hva som venter ham, og det er en stor fordel.

-  Med tanke på at det er så mange nye brytere som ikke har deltatt i et OL, vil jeg forsøke å dra nytte av erfaringen jeg har, sier han.

100 nordmenn skal nedover for å se landets eneste bryter i London.

- Det er veldig stort for meg at så mange kommer bare for å se på meg.

Går for Rio

Etter OL reiser Berge på en tre ukers ferie til Thailand. Han er forberedt på en mental utladning - uansett utfall i London.

-  Dette har tatt mye tid og jeg har brukt enorme krefter på å forberede meg. Jeg trenger nok en pust i bakken når sirkuset er over.

Etter Thailand-ferien begynner oppkjøringen til OL i Rio i 2016. Da er Berge 32 år.

-  Jeg går på fire nye år - det er helt sikkert, lover han.

Det er en kjent sak at norske brytere ikke akkurat er overbetalt. Profilen Joakim Aardalen har valgt å satse på MMA - en sport der pengene sitter løst.

-  Jeg kunne ha gjort det sammen, men bryting er morsommere. Det er dette jeg synes er gøy, og pengene er ikke viktig for meg.

Mandag 6. august går Stig André Berge på matta i London.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!