Dette er banen til 500 medlemmer

Dette er banen til 500 medlemmer

 

Høybråten og Stovner Idrettslag var en av de første klubbene fra Groruddalen som fikk kunstgress. I 1998 var jubelen stor på klubbhuset og fotballmiljøet blomstret på Høybråten. Nå krever de nytt dekke. Det ødelagte og utdaterte kunstgresset er direkte helseskadelig. Dette fører igjen til at talentene forsvinner, og at klubben ikke får utviklet seg.

Kunstgressbanen til Høybråten og Stovner ble anlagt i 1998. Den er av den første typen kunstgress med kort gress og sand på toppen. Siden banens ferdigstillelse har den vært i flittig bruk. Ikke bare fra idrettslagets omlag 30 lag, men også fra skole, fritidsordninger og uorganiserte aktiviteter.

 

Elendig forfatning

Slik banen fremstår i dag bærer den sterkt preg av bruken. Den er knallhard, og har flere dype sår over store deler av banen som ikke lar seg reparere. Dette fører igjen til store skadebelastninger og helseplager for klubbens spillere.

- I den forfatning banen er i opplever vi ofte at spillere får brannsår eller at det oppstår betennelser og strekkskader på yngre spillere som normalt ikke har slik type skader.

- Våre eldre spillere sliter også med dette. Enkelte av dem klarer faktisk ikke å trene på banen da de ikke får lang nok restitueringsperiode fram til neste kamp.

- I tillegg kan det oppstå alvorlige skader på grunn av banen. Vi har hatt kretsdommere hos oss som har stilt spørsmål om det i det hele tatt er forsvarlig å avvikle kamper her, forteller Odd Jan Olstad som er leder for HSIL.

- Hvorfor er banen i så elendig forfatning?

- Vi mistenker sterkt at grunnarbeidet var dårlig. Det er ikke bare kunstgresset som er pakket hardt sammen, men også selve grunnen. Hele banen er som asfalt. I tillegg har den ikke blitt godt nok vedlikeholdt, og banen har ikke fått nok sand, forteller han.

 

Frykter alvorlige skader

Olstad er urolig hvis det virkelig skulle gå galt på banen.

- Hvis det skulle skje en alvorlig skade, og det kan fort skje i den forfatningen banen er i nå, vil det utløse en forsikringssak som vår forsikring muligens ikke dekker fordi forsikringsselskapet anser det som uaktsomhet fra vår side i den standen banen er i.

 

Den dårlige banen gir seg også utslag på talentene.

- Det er trist å si det, men våre talenter går heller til 5. divisjonsklubber hvor de kan få trent ordentlig fremfor å spille 4. divisjon hos oss fordi de ikke orker underlaget, sier han.

 

Krever fortgang

Olstad forteller at klubben regnet med utskiftning av dekke etter ti år. Nå tar de snart fatt på den 12. sesongen, og klubben krever fortgang i saken.

- Vi vil sette ned en prosjektgruppe som skal jobbe med banen. Den skal inneholde medlemmer fra hovedstyre, fotballgruppa og hus- og banekomiteen vår.

- Vi krever fortgang i saken, og at vi snart får på plass nytt dekke. Vi må ha noe å tilby alle våre spillere fra 6-70 år, og vi vil gjerne beholde våre talenter for å drive klubben videre, slår Odd Jan Olstad fast.

 

- Vil prioritere omlegging.

I Oslo fotballkrets møter HSIL god forståelse.

- Vi har kommet med et ønske om at kommunen prioriterer omlegging av de eldste kunstgressbanene i årene fremover. Dælenenga står allerede på lista for neste år, og blir den første banen som skal legges om. Når man kommer i gang med prosessen med å legge om de gamle banene vil HSIL stå høyt på den lista. Det føler jeg meg ganske sikker på, forteller Jan-Erik Reiersen, daglig leder i Oslo fotballkrets.

- Når kan gresset bli skiftet?

- Det kommer an på budsjettet til bystyret, men vi har godt håp om at politikerne vil bevilge penger. Kretsstyret har som sagt signalisert at vi må legge om gamle baner før vi starter på nye, og vi jobber for at kommunen bevilger midler til å rehabilitere de gamle kunstgressene. Dette kan nok bli med tanke på 2011-budsjettet, forteller Reiersen.

 

HSIL-leder: - Vi kaster bort penger 

En annen belastning med dagens kunstgress på Høybråten er den økonomiske biten.

Klubben kan ikke ha banen åpen på vinteren. Det fører igjen til at HSIL må leie banetid hos andre klubber til rundt 1500 kroner i timen. Totalt bruker klubben omtrent 250.000 kroner i året på dette.

- Har vi banen åpen på vinteren vil det være umulig å bruke den i påfølgende sesong. Vi hadde den oppe en vinter, men merket fort skadene banen fikk.

- De pengene vi bruker på å leie banetid kunne vi brukt på å holde vår egen bane åpen med et ordentlig kunstgress. Det ville gitt oss dobbelt så mye treningstid, forteller Odd Jan Olstad.

 

Keeper-Jon:- Som dårlig terrassegress

Også landslagskeeper og Høybråten-beboer Jon Knudsen er kritisk til dagens underlag.

- Det nåværende dekket er alt for gammelt og uforsvarlig. Vi lever i 2009 og kunstgressteknikken har kommet en lang vei. Det som ligger der nå er det ikke noe i nærheten av fotball som kan sparkes på. Det er mer som dårlig terrassegress å regne.

- Jeg håper at man snart kan få byttet det ut. Det gror godt med talenter på Høybråten, og de fortjener bedre kunstgress før det går utover satsningsgrunnlaget til klubben. Det er hyggelig at Høybråten var en av de første som fikk kunstgress, men nå må man få på plass et nytt dekke.

- Om Høybråten noen gang skal se meg stå i mål for klubben er de i hvert fall nødt til å bytte kunstgress. Jeg føler det er uforsvarlig å spille der nå, sier landslagskeeperen.

Siste nytt i Sport

Feide over Follo!

Grorud hadde invitert til cupfest hjemme mot Follo, og innfridde til de grader. Med tremålsseier og til tider festfotball overbeviste groruddølene på vei til andre NM-runde. Grorud tok imot Follo til første NM-runde onsdag kveld. Rammen var perfekt, med strålende vårsol og rundt 200 fotballsultne...

– Slapp av, det blir kamp!

Et lite døgn før Grorud IL tar imot Follo til cupkamp, er Grorud kunstgress dekket av sju centimeter klissvåt snø. Grorud-boss Richard Pedersen tar det hele med knusende ro.

 
Vant i Camp Grasrot

Da Norsk Tipping så etter lag og foreninger som ville være med i konkurransen Camp Grasrot, var ikke Taufique Rana fra Grorud Taekwondo klubb sen med å melde seg.

45 år med basketmoro

Ammerud basket inviterer også denne våren til Ammerud Open. Fra 11.-14. mai er det basketglede som står i fokus på Apalløkka, og i år er det faktisk 45 år siden første gang de mørkegrønne inviterte til sin første turnering.

Vil fortsette framgangen

Etter flere sesonger i nedrykksumpa fikk endelig Grei Kvinner Elite en opptur med en trygg sjetteplass i fjor. Med samme spillerstamme og gode forsterkninger er planen å fortsette fremgangen i 2017.