Dette er banen til 500 medlemmer

Dette er banen til 500 medlemmer

 

Høybråten og Stovner Idrettslag var en av de første klubbene fra Groruddalen som fikk kunstgress. I 1998 var jubelen stor på klubbhuset og fotballmiljøet blomstret på Høybråten. Nå krever de nytt dekke. Det ødelagte og utdaterte kunstgresset er direkte helseskadelig. Dette fører igjen til at talentene forsvinner, og at klubben ikke får utviklet seg.

Skrevet av:

Kunstgressbanen til Høybråten og Stovner ble anlagt i 1998. Den er av den første typen kunstgress med kort gress og sand på toppen. Siden banens ferdigstillelse har den vært i flittig bruk. Ikke bare fra idrettslagets omlag 30 lag, men også fra skole, fritidsordninger og uorganiserte aktiviteter.
 

Elendig forfatning

Slik banen fremstår i dag bærer den sterkt preg av bruken. Den er knallhard, og har flere dype sår over store deler av banen som ikke lar seg reparere. Dette fører igjen til store skadebelastninger og helseplager for klubbens spillere.

- I den forfatning banen er i opplever vi ofte at spillere får brannsår eller at det oppstår betennelser og strekkskader på yngre spillere som normalt ikke har slik type skader.

- Våre eldre spillere sliter også med dette. Enkelte av dem klarer faktisk ikke å trene på banen da de ikke får lang nok restitueringsperiode fram til neste kamp.

- I tillegg kan det oppstå alvorlige skader på grunn av banen. Vi har hatt kretsdommere hos oss som har stilt spørsmål om det i det hele tatt er forsvarlig å avvikle kamper her, forteller Odd Jan Olstad som er leder for HSIL.

- Hvorfor er banen i så elendig forfatning?

- Vi mistenker sterkt at grunnarbeidet var dårlig. Det er ikke bare kunstgresset som er pakket hardt sammen, men også selve grunnen. Hele banen er som asfalt. I tillegg har den ikke blitt godt nok vedlikeholdt, og banen har ikke fått nok sand, forteller han.

 

Frykter alvorlige skader

Olstad er urolig hvis det virkelig skulle gå galt på banen.

- Hvis det skulle skje en alvorlig skade, og det kan fort skje i den forfatningen banen er i nå, vil det utløse en forsikringssak som vår forsikring muligens ikke dekker fordi forsikringsselskapet anser det som uaktsomhet fra vår side i den standen banen er i.

 

Den dårlige banen gir seg også utslag på talentene.

- Det er trist å si det, men våre talenter går heller til 5. divisjonsklubber hvor de kan få trent ordentlig fremfor å spille 4. divisjon hos oss fordi de ikke orker underlaget, sier han.

 

Krever fortgang

Olstad forteller at klubben regnet med utskiftning av dekke etter ti år. Nå tar de snart fatt på den 12. sesongen, og klubben krever fortgang i saken.

- Vi vil sette ned en prosjektgruppe som skal jobbe med banen. Den skal inneholde medlemmer fra hovedstyre, fotballgruppa og hus- og banekomiteen vår.

- Vi krever fortgang i saken, og at vi snart får på plass nytt dekke. Vi må ha noe å tilby alle våre spillere fra 6-70 år, og vi vil gjerne beholde våre talenter for å drive klubben videre, slår Odd Jan Olstad fast.

 

- Vil prioritere omlegging.

I Oslo fotballkrets møter HSIL god forståelse.

- Vi har kommet med et ønske om at kommunen prioriterer omlegging av de eldste kunstgressbanene i årene fremover. Dælenenga står allerede på lista for neste år, og blir den første banen som skal legges om. Når man kommer i gang med prosessen med å legge om de gamle banene vil HSIL stå høyt på den lista. Det føler jeg meg ganske sikker på, forteller Jan-Erik Reiersen, daglig leder i Oslo fotballkrets.

- Når kan gresset bli skiftet?

- Det kommer an på budsjettet til bystyret, men vi har godt håp om at politikerne vil bevilge penger. Kretsstyret har som sagt signalisert at vi må legge om gamle baner før vi starter på nye, og vi jobber for at kommunen bevilger midler til å rehabilitere de gamle kunstgressene. Dette kan nok bli med tanke på 2011-budsjettet, forteller Reiersen.

 

HSIL-leder: - Vi kaster bort penger 

En annen belastning med dagens kunstgress på Høybråten er den økonomiske biten.

Klubben kan ikke ha banen åpen på vinteren. Det fører igjen til at HSIL må leie banetid hos andre klubber til rundt 1500 kroner i timen. Totalt bruker klubben omtrent 250.000 kroner i året på dette.

- Har vi banen åpen på vinteren vil det være umulig å bruke den i påfølgende sesong. Vi hadde den oppe en vinter, men merket fort skadene banen fikk.

- De pengene vi bruker på å leie banetid kunne vi brukt på å holde vår egen bane åpen med et ordentlig kunstgress. Det ville gitt oss dobbelt så mye treningstid, forteller Odd Jan Olstad.

 

Keeper-Jon:- Som dårlig terrassegress

Også landslagskeeper og Høybråten-beboer Jon Knudsen er kritisk til dagens underlag.

- Det nåværende dekket er alt for gammelt og uforsvarlig. Vi lever i 2009 og kunstgressteknikken har kommet en lang vei. Det som ligger der nå er det ikke noe i nærheten av fotball som kan sparkes på. Det er mer som dårlig terrassegress å regne.

- Jeg håper at man snart kan få byttet det ut. Det gror godt med talenter på Høybråten, og de fortjener bedre kunstgress før det går utover satsningsgrunnlaget til klubben. Det er hyggelig at Høybråten var en av de første som fikk kunstgress, men nå må man få på plass et nytt dekke.

- Om Høybråten noen gang skal se meg stå i mål for klubben er de i hvert fall nødt til å bytte kunstgress. Jeg føler det er uforsvarlig å spille der nå, sier landslagskeeperen.

Siste nytt i Sport

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

 
Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

 
VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

– Takk, Groruddalen!

– Takk, Groruddalen!

Stig-André «Stigga» Berge ble den store vinneren med sine tre priser under Idrettsgallaen på lørdag. Nå takker han alle groruddøler for god støtte og mange stemmer.

Høye ambisjoner og lave skuldre

Høye ambisjoner og lave skuldre

Chris Inglingstad følger håndballdrømmen, og drar nå til Lillestrøm for å kjenne på nivået i eliteserien.

 
Botta blir bok!

Botta blir bok!

  • Furuset

Tidenes kanskje aller største norske hockeyspiller, Bjørn «Botta» Skaare, vil aldri bli glemt av de som så ham spille. Nå har en ivrig forfattertrio bestemt seg for å endelig skrive den etterlengtede biografien om den mytiske Furuset-legenden.

Satser i Rommen

Satser i Rommen

  • Rommen

Med ansettelsen av trenerduoen Kjell Sverre Hansen Wold og Petter Halvorsen ønsker Rommen Sportsklubb å utvikle både spillere, A-lag og forening på Stovner. Målet er å få et unikt fotballtilbud i Groruddalen og på sikt ta opp konkurransen med dalens beste fotballag.

Sveiva fikk sin revansj

Sveiva fikk sin revansj

  • Sveiva

Det var mer enn bare poengene som sto på spill da Grei tok i mot Sveiva til hatoppgjør i kvinnenes eliteserie.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!