En ukjent verdensmester

En ukjent verdensmester

HOVEDROLLE OG REGISSØR: Erling Havnå forteller om broren, mens Thomas Hansvoll styrer spakene.

En historie om pågangsmot og vilje. En fortelling om et vinnerinstinkt, bare en verdensmester verdig.

Tekst:

Publisert:

Året er 1990. Feststemte trommer og klarinetter spiller opp på Karl Johan. Kong Olav vinker fra sin balkong og minner hovedstaden om at det er 17. mai. Thomas Hansvoll er hjemme i blokk-leiligheten på Bjerke og ser på TV1000. Norge skal få en ny verdensmester. Boone Pultz må kapitulere og Magne Havnaa tar med seg verdensmesterbeltet hjem til Norge. 16 år gamle Hansvoll har fått et nytt forbilde.

– Vi hadde hørt om ham i miljøet, men det var ingen som trodde at vi skulle få en norsk verdensmester i boksing. Magne Havnaa ble en inspirasjon og et bevis på at det er mulig, også i Norge, forteller Hansvoll.

16-åringen ville kopiere sitt forbilde. Slå seg til verdensmester. Kun en franskmann og noen fattige poeng unna. Magne Havnaa forblir Norges eneste mannlige verdensmester i boksing. Det ble bare nesten for Thomas Hansvoll.

«Rocky»

Magne Havnaa var på ingen måte den fødte bokser. Han var et resultat av beinhard trening, storebroren hadde talentet. Lynraske taktomslag ble til i kjelleren. Boksesekken fikk gradvis tøffere medfart, og de mange løpeturene gjorde ham rustet for tolv runder. For de som skulle slå Magne Havnaa visste at den høyreiste Dolph Lundgren-kopien aldri ga seg. Derfor ble det slutt allerede i 1991, etter tolv runder med blod, svette og tårer.

– Han ga livet sitt for en seier, han ble aldri seg selv igjen etter kampen mot Tyrone Booze. Med sykdom i kroppen og hjertemedisin som gjorde ham sløvere, klarte han utrolig nok å forsvare verdensmesterbeltet, men det hadde sin pris, sier Hansvoll.

«Hvis noen vil vite hvordan det er å være nær døden, spør meg, dette er det nærmeste jeg har vært døden». Slik oppsummerte han kampen. Etterpå ble det stille. Magne Havnaa forsvant.

Hansvoll trer fram

Stille blir det ikke hos Thomas Hansvoll. Boksetalentet har for lengst blitt proff, og han kjemper en desperat kamp mot toppen. I skyggen av Ole Klemetsen søker han sin plass i boksehierarkiet. Dermed starter den norske krigen. Ole Klemetsen, eller Thomas Hansvoll. Mediene fyrer opp, Klemetsen lover seier, det samme gjør Hansvoll. Kamphanene entrer ringen, men det som skulle være en hanskekamp, utarter seg til ufine metoder. Dommeren stopper kampen og Klemetsen blir tildelt seieren. Norge krever omkamp. Det er duket for en endelig avgjørelse.

– Ole hadde en stil som passet meg. Karrieremessig var han en bedre bokser, men jeg var den verste han kunne møte. Utfallet måtte bli slik det ble, uansett når og hvor jeg hadde møtt ham, forteller Hansvoll om den overlegne revansje-seieren i 2001.

Flaggbærer

Men helt borte er ikke verdensmesteren. Med det norske flagget, mellom de norske kamphanene, midt i ringen, står Magne Havnaa. På plass for å bivåne den norske duellen.

– Han kom inn til begge før kampen og ønsket oss lykke til. Det var utrolig motiverende og et stort øyeblikk i karrieren min. Jeg visste at seieren skulle bli min, mimrer Hansvoll.

På plass var også Erling Havnå. Broren til Magne. «Sleggemannen» under Nokas-ranet, som resulterte i 17 års fengsel. I 1998 byttet Magne etternavn fra Havnå til Havnaa. Dessverre blir han fortsatt assosiert med Havnå og Nokas, og ikke de prestasjonene han leverte i ringen. Alle har hørt om Erling, de færreste kjenner Magne. Thomas Hansvoll ville fortelle en historie. Historien om verdensmesteren Magne Havnaa.

Regissør Hansvoll

Erling Havnå blir stemmen, Hansvoll styrer spakene. Sammen skal de børste støv av cruiservekt-kongen. Storebroren er positiv og aldri i tvil når han blir presentert film-prosjektet. Magne Havnaa skal igjen få sin fortjente hyllest.

– Erling ble utrolig glad da jeg presentere planene om å lage en film om Magne. Han forkludret navnet til broren, og ingen er mer stolt over den prestasjonen Magne har gjort enn nettopp Erling Havnå, sier Hansvoll.

Erling Havnå forteller om to brødre som erobret verden sammen. Oppveksten og den tøffe veien mot en verdensmestertittel. To gutter fra Groruddalen, som senere ble sørlendinger. Om sponsorer som uteble. Og historien om den nærmeste. Den viktigeste i Magnes liv. Kona, Turid Røseth Havnaa.

– Erling viser en veldig fin menneskelig side av seg selv, det er han som gjør filmen varm. Han var veldig emosjonell under innspillingen, og jeg tror dette betyr mye, også for ham, forteller Hansvoll.

Strålende mottakelse

I en sport som handler om å stikke hodet fram, gjorde verdensmesteren det motsatte. Han likte seg best med familien. Ikke i avisene. Et rolig liv, omgitt av de som sto ham nærmest. Gradvis ble han glemt. 29. mai 2004 omkommer Magne Havnaa i en båtulykke, bare 40 år gammel. Ti år senere skal Hansvoll fortelle historien om bokseren, personen og veien mot det som ingen trodde var mulig.

– Jeg ville fortelle en glemt historie om en norsk verdensmester i en av verdens største idretter. Filmen er den rake motsetningen av hvordan man skal lage en film, men dette handler om Magne, ikke om meg, utdyper regissøren.

Nå skal filmen vises på Viasat 4 i slutten av mai og markerer at det er ti år siden bortgangen. Og filmen har allerede fått en strålende mottakelse: under Den Norske Dokumentarfilmfestivalen som går av stabelen 23.-27. april, er filmen nominert i kategoriene «lang dokumentar» og «publikumsprisen». Det gleder den ferske filmdebutanten:

– Det er utrolig stort og ikke minst kult at juryen har nominert filmen min. Jeg er stolt og håper at dette kan bidra til å børste støv av mitt største forbilde. Norge har bare én mannlig verdensmester i boksing, sier Hansvoll, vel vitende om at han var uhyre nær å kunne kopiere Magne Havnaa.

I 2002 står kun én mann i veien for en ny norsk verdensmester i boksing. Franske Bruno Girard har dommerne på sin side, Hansvoll taper på poeng etter tolv runder i Frankrike.

– Mye kunne sett annerledes ut om kampen ikke gikk i Frankrike. Jeg er ikke bitter, dommerne dømte ham foran meg, og sånn er det. Men jeg var naturligvis skuffet den gangen, erkjenner Hansvoll.

Siste nytt i Sport

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

 
- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.