En ukjent verdensmester

En ukjent verdensmester

HOVEDROLLE OG REGISSØR: Erling Havnå forteller om broren, mens Thomas Hansvoll styrer spakene.

En historie om pågangsmot og vilje. En fortelling om et vinnerinstinkt, bare en verdensmester verdig.

Skrevet av:

Året er 1990. Feststemte trommer og klarinetter spiller opp på Karl Johan. Kong Olav vinker fra sin balkong og minner hovedstaden om at det er 17. mai. Thomas Hansvoll er hjemme i blokk-leiligheten på Bjerke og ser på TV1000. Norge skal få en ny verdensmester. Boone Pultz må kapitulere og Magne Havnaa tar med seg verdensmesterbeltet hjem til Norge. 16 år gamle Hansvoll har fått et nytt forbilde.

– Vi hadde hørt om ham i miljøet, men det var ingen som trodde at vi skulle få en norsk verdensmester i boksing. Magne Havnaa ble en inspirasjon og et bevis på at det er mulig, også i Norge, forteller Hansvoll.

16-åringen ville kopiere sitt forbilde. Slå seg til verdensmester. Kun en franskmann og noen fattige poeng unna. Magne Havnaa forblir Norges eneste mannlige verdensmester i boksing. Det ble bare nesten for Thomas Hansvoll.

«Rocky»

Magne Havnaa var på ingen måte den fødte bokser. Han var et resultat av beinhard trening, storebroren hadde talentet. Lynraske taktomslag ble til i kjelleren. Boksesekken fikk gradvis tøffere medfart, og de mange løpeturene gjorde ham rustet for tolv runder. For de som skulle slå Magne Havnaa visste at den høyreiste Dolph Lundgren-kopien aldri ga seg. Derfor ble det slutt allerede i 1991, etter tolv runder med blod, svette og tårer.

– Han ga livet sitt for en seier, han ble aldri seg selv igjen etter kampen mot Tyrone Booze. Med sykdom i kroppen og hjertemedisin som gjorde ham sløvere, klarte han utrolig nok å forsvare verdensmesterbeltet, men det hadde sin pris, sier Hansvoll.

«Hvis noen vil vite hvordan det er å være nær døden, spør meg, dette er det nærmeste jeg har vært døden». Slik oppsummerte han kampen. Etterpå ble det stille. Magne Havnaa forsvant.

Hansvoll trer fram

Stille blir det ikke hos Thomas Hansvoll. Boksetalentet har for lengst blitt proff, og han kjemper en desperat kamp mot toppen. I skyggen av Ole Klemetsen søker han sin plass i boksehierarkiet. Dermed starter den norske krigen. Ole Klemetsen, eller Thomas Hansvoll. Mediene fyrer opp, Klemetsen lover seier, det samme gjør Hansvoll. Kamphanene entrer ringen, men det som skulle være en hanskekamp, utarter seg til ufine metoder. Dommeren stopper kampen og Klemetsen blir tildelt seieren. Norge krever omkamp. Det er duket for en endelig avgjørelse.

– Ole hadde en stil som passet meg. Karrieremessig var han en bedre bokser, men jeg var den verste han kunne møte. Utfallet måtte bli slik det ble, uansett når og hvor jeg hadde møtt ham, forteller Hansvoll om den overlegne revansje-seieren i 2001.

Flaggbærer

Men helt borte er ikke verdensmesteren. Med det norske flagget, mellom de norske kamphanene, midt i ringen, står Magne Havnaa. På plass for å bivåne den norske duellen.

– Han kom inn til begge før kampen og ønsket oss lykke til. Det var utrolig motiverende og et stort øyeblikk i karrieren min. Jeg visste at seieren skulle bli min, mimrer Hansvoll.

På plass var også Erling Havnå. Broren til Magne. «Sleggemannen» under Nokas-ranet, som resulterte i 17 års fengsel. I 1998 byttet Magne etternavn fra Havnå til Havnaa. Dessverre blir han fortsatt assosiert med Havnå og Nokas, og ikke de prestasjonene han leverte i ringen. Alle har hørt om Erling, de færreste kjenner Magne. Thomas Hansvoll ville fortelle en historie. Historien om verdensmesteren Magne Havnaa.

Regissør Hansvoll

Erling Havnå blir stemmen, Hansvoll styrer spakene. Sammen skal de børste støv av cruiservekt-kongen. Storebroren er positiv og aldri i tvil når han blir presentert film-prosjektet. Magne Havnaa skal igjen få sin fortjente hyllest.

– Erling ble utrolig glad da jeg presentere planene om å lage en film om Magne. Han forkludret navnet til broren, og ingen er mer stolt over den prestasjonen Magne har gjort enn nettopp Erling Havnå, sier Hansvoll.

Erling Havnå forteller om to brødre som erobret verden sammen. Oppveksten og den tøffe veien mot en verdensmestertittel. To gutter fra Groruddalen, som senere ble sørlendinger. Om sponsorer som uteble. Og historien om den nærmeste. Den viktigeste i Magnes liv. Kona, Turid Røseth Havnaa.

– Erling viser en veldig fin menneskelig side av seg selv, det er han som gjør filmen varm. Han var veldig emosjonell under innspillingen, og jeg tror dette betyr mye, også for ham, forteller Hansvoll.

Strålende mottakelse

I en sport som handler om å stikke hodet fram, gjorde verdensmesteren det motsatte. Han likte seg best med familien. Ikke i avisene. Et rolig liv, omgitt av de som sto ham nærmest. Gradvis ble han glemt. 29. mai 2004 omkommer Magne Havnaa i en båtulykke, bare 40 år gammel. Ti år senere skal Hansvoll fortelle historien om bokseren, personen og veien mot det som ingen trodde var mulig.

– Jeg ville fortelle en glemt historie om en norsk verdensmester i en av verdens største idretter. Filmen er den rake motsetningen av hvordan man skal lage en film, men dette handler om Magne, ikke om meg, utdyper regissøren.

Nå skal filmen vises på Viasat 4 i slutten av mai og markerer at det er ti år siden bortgangen. Og filmen har allerede fått en strålende mottakelse: under Den Norske Dokumentarfilmfestivalen som går av stabelen 23.-27. april, er filmen nominert i kategoriene «lang dokumentar» og «publikumsprisen». Det gleder den ferske filmdebutanten:

– Det er utrolig stort og ikke minst kult at juryen har nominert filmen min. Jeg er stolt og håper at dette kan bidra til å børste støv av mitt største forbilde. Norge har bare én mannlig verdensmester i boksing, sier Hansvoll, vel vitende om at han var uhyre nær å kunne kopiere Magne Havnaa.

I 2002 står kun én mann i veien for en ny norsk verdensmester i boksing. Franske Bruno Girard har dommerne på sin side, Hansvoll taper på poeng etter tolv runder i Frankrike.

– Mye kunne sett annerledes ut om kampen ikke gikk i Frankrike. Jeg er ikke bitter, dommerne dømte ham foran meg, og sånn er det. Men jeg var naturligvis skuffet den gangen, erkjenner Hansvoll.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!