Ett borettslag - to landslagsspillere

Ett borettslag - to landslagsspillere

 

Høybråten-folket har lenge vært stolte over å ha den norske landslagskeeperen, Jon Knudsen, i lokalmiljøet. Nå har de grunn til å være enda kryere. Forrige uke kom nemlig en annen Høybråten-gutt, Marcus Kveen, med blant våre beste fotballspillere. Det morsomme er at Knudsen og Kveen bor i det samme borettslaget.

Motorjournalist i Akers Avis Groruddalen, Leif Sommer, har mange ganger uttalt at det å komme fra Høybråten er en kvalitet i seg selv. Det ser ut til å stemme. I hvert fall i ett av borettslagene. Øvre Høybråten borettslag på Høybråten er nemlig ikke som alle andre borettslag. Det huser pr. dags dato to landslagsspillere i fotball.

På det norske A-landslaget har Jon Knudsen spilt seg relativt fast inn. Om noen år kan det tenkes at Marcus Kveen gjør det samme. Vi møtte dem begge på hjemmebane i helga.

- Det er kjempemoro at borettslaget har fått en ny landslagsspiller. Det viser at fotballen gror godt på Høybråten, og det liker vi. Med så mye talent i nabolaget burde vi få lagt kunstgress i ballbingen i Karl Andersens vei, forteller Jon Knudsen.

Også Marcus Kveen mener Høybråten som klubb nå kan gå med hevet hode.

- At jeg ble kalt inn viser at HSIL som klubb også klarer å produsere talenter. Det er her på Høybråten jeg lærte basisen i spillet mitt. Det tror jeg er viktig for klubben, sier Kveen.

Forrige uke startet han landslagskarrieren med å bli innkalt til G15-landslaget som skal møte Sverige til dobbeltkamp i September.

- Det er fantastisk morsomt, og det blir noe av det mest spennende jeg har opplevd. Det er en fin mulighet for meg til å utvikle meg videre for å få erfaring. Det å skulle representere landet med flagget på brystet er en stor ære for meg, sier han.

- Hadde du regnet med å bli innkalt?

- For å være helt ærlig hadde jeg ikke det. Jeg hadde egentlig aldri tenkt på landslaget, så det var ganske så overraskende. Jeg har gjennom hele karrieren min forsøkt å ta steg fra steg. Målet har hele tiden vært å utvikle meg bit for bit, men jeg hadde aldri tenkt på landslaget, sier han.

Skryt fra landslagstreneren

Stoppertalenten (født 1994) gikk fra HSIL til VIF for to år siden, og har hatt en fin utvikling på Valle.

- Det har gått utrolig bra. Jeg har vært i Vålerenga i to år, og jeg har stortrives fra første stund. Man blir tatt godt vare på, og det er både gode trenere og spillere rundt meg. Det gjør at man stadig utvikler seg, forteller han.

Såpass bra har det gått at  landslagsledelsen har lagt merke til ham.

- Marcus er bra bygd for en midtstopper. Han har bra fysikk, og gjort mange kamper med gode defensive kvaliteter. Samtidig med dette har han vist kvaliteter i oppspillsfasen. Kreativiteten er god når det gjelder pasningsspillet, og han har en styrke én mot én.

- Marcus har løftet spillet sitt, og er en spennende type. Han har vist et potensiale som jeg håper han kan få ut, forteller hovedtrener for G15-landslaget Øivind Nilsen.

Muri er idolet

Det viser seg at landslagstreneren og Marcus selv har ganske likt syn på fotballkvalitetene hans.

- Jeg liker å tro at jeg har greie pasninger i tillegg til å være god i lufta. Dessuten har jeg bra fart til å være midtstopper. Jeg liker å se på meg selv som en leder på banen, sier Kveen.

- Hvem er stopperidolet?

- Det må være André Muri, men også Rio Ferdinand, ler Kveen.

Beina på jorda

Til forskjell fra mange andre talenter som kjepphøyt proklamerer at de snart er gode nok for Champions League og de store ligaene i Europa, har Kveen forstått at små skritt og hardt arbeid er det som lønner seg i lengden. Det kommer fram da han forteller om sine ambisjoner.

- Mitt neste mål nå er å komme opp på juniorlaget til Vålerenga og få en fast plass der. Jeg har lyst til å utvikle meg i klubben og bli best mulig. Noen større mål har jeg egentlig ikke satt meg, forteller Kveen.

- Men en kamp for A-landslaget etter hvert?

- Det får være det langsiktige målet mitt. Jeg kan ikke legge skjul på at det hadde vært en stor drøm, sier han.

Per Inge Jacobsen, som er spillerutvikler i VIF, sier seg enig i de fotballfaglige vurderingene som er nevnt ovenfor. Han legger likevel til noen betraktninger om Kveens mentalitet.

- Marcus har det mentale i orden. Han er rolig og avbalansert. Det tror jeg er viktig for å lykkes. Han holder seg på bakken, og det skal vi hjelpe ham med i fortsettelsen, sier han.

- Kan han lykkes?

- Marcus er en god spiller for oss, som vi har stor tro på i fremtiden. Vi ser absolutt på ham som en som kan lykkes, sier Jacobsen.

Vanskelig å si

På grunn av Kveens unge alder mener hovedtrener for G15-landslaget at det er fremdeles er tidlig å spå fremtiden.

- Det er alltid vanskelig å spå hvordan spillerne blir før de har blitt ordentlig store. Denne landslagssamlingen er helt i begynnelsen av noe, og vi forholder oss mye til det vi har sett på kretssamlinger og det kretsen rapporterer til oss. Vi er ikke 100 prosent lommekjent med hver og en ennå, eller hvordan de takler et internasjonalt nivå. Kun tiden vil vise hvordan det vil gå, sier Nilsen.

Jon Knudsen vil gjerne se at Kveen lykkes i fremtiden, og ga bort noen velvillige tips.

- Jeg tror norske stoppere har mye å lære av utenlandske spillere. Når vi spilte mot Valencia merket vi fort det. Daniel Nannskog fortalte at Valencias stoppere ikke så på ballen under kampen, men brukte krefter på å gå kontant i kroppen hans for å få ham ut av spill. Daniel fortalte at denne typen forsvarsspill var noe av det vanskeligste han hadde vært borti. Den kynismen tror jeg er viktig å plukke opp for fremtidens stoppere, sa han.

Da gjenstår det bare å se om naboene fra Høybråten kommer til å kjøre sammen til A-landslagstreninger om noen år.

 

Siste nytt i Sport

– Årets morsomste <BR>seier i Holmenkollen

– Årets morsomste
seier i Holmenkollen

  • Skiskyting

Ane Uglem Mobakken toppet en knallsterk vintersesong med seier i Holmenkollen, der hele skiskyttersirkuset var samlet.

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

  • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

  • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

 
Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

  • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

 
Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

 
Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!