Fatter'n og guttungen klare for OL

Fatter'n og guttungen klare for OL

 

Mandag formiddag ble Øystein «Pølsa» Pettersen tatt ut til OL-troppen som snart drar til Vancouver. Dermed kan både far og sønn pakke kofferten og gjøre seg klare for OL.

På mandag kom beskjeden Lillomarka Skiklubb og Groruddalens langrennsstjerne Øystein «Pølsa» Pettersen har ventet på hele livet. Han er tatt ut i den norske OL-troppen og klar for avreise til Vancouver.

Ikke rart det var en humørfylt og sprudlende «Pølsa» som møtte Akers Avis Groruddalen.

- Dette var utrolig moro. Jeg ble fryktelig glad, og det var stort å få beskjeden, sier Linderud-gutten som fylte 27 år i går.

Kontrastene var imidlertid store for Pettersens del. Rett før han fikk beskjeden om at han var tatt ut deppet han nemlig over helgas renn i Otepää i Estland.

Der gikk det nemlig ikke etter planen. Øystein falt i prologen på den klassiske verdenscupsprinten, og endte på 49. plass. Det er første gang han noensinne har falt i en prolog.

- Hva skjedde?

- Jeg vet ikke. Jeg har gått den svingen 100 ganger, og aldri regnet den som en vanskelig sving. Det var et lite gunstig tidspunkt å tryne på. Spesielt siden jeg lå nærme teten på mellomposteringene.

- Jeg visste at Otepää var et viktig renn, og jeg var skuffet etter å ha tryna. Jeg regnet ikke akkurat med at jeg ville styrke mitt kandidatur til OL med å bli nummer 49 i dette rennet.

- For å være ærlig var det en litt kjip måte å bli tatt ut på. Det hadde smakt bedre med et godt resultat i helga, innrømmer han.

 

Vise seg verdig

På tross av tapet har Pettersen en andreplass fra Kuusamo tidligere i vinter å vise til. Samtidiger har han over tid bevist at han er i god form. Det ble sannsynligvis utslagsgivende for hans uttak til OL. Nå vil Øystein vise seg verdig uttaket.

- Jeg takker for tillitten og vil bevise at jeg er god nok. Jeg er revansjesugen og skal vise meg verdig uttaket. Jeg har ingenting å tape. Det gjelder å slippe ned skuldrene og gjøre som jeg har trent på. Det er bedre å gå foran og sette stor fart enn å ligge bak og risikere uhell. Jeg tenker offensivt nå, slår han fast.

Dette var langrennsledelsens andre uttak og nå er 11 av plassene til OL fylt opp. Det betyr at det er ni plasser igjen på laget, og de som kjemper om de siste plassene må nok vise seg fram til helgens NM.

 

Også pappa skal til OL

Øystein Pettersens pappa, Ole Jørgen, er også klar for OL i Vancouver. Han bytter ut kontorene i Groruds bydelsadministrasjon med smørebua for de norske langrennstjernene under mesterskapet. Også han var i fyr og flamme over uttaket.

- Fy fader, detta var moro! Jeg kjente jeg at det boblet med gode følelser i kroppen da beskjeden kom. Vi var litt nede etter at han klarte det kunststykket å falle i prologen, og vi jobbet med å nullstille oss til NM-sprinten til helga, men vi ble superhappy da vi hørte uttaket. Det er usedvanlig stort, sier han.

 

Fortjente plassen

Ole Jørgen er ikke i tvil om at Øystein fortjente plassen.

- Det var tøft gjort av olympiatoppen å gi klarsignal så tidlig, men Øystein fortjente dette, sier han.

Og Pettersen senior er stolt over å få med seg «guttungen» på flyet over Atlanterhavet.

- Jeg visste jeg ville få en opplevelse uansett, men det er klart det er en stor bonus at Øystein også får være med. Nåløyet er så trangt, og det er helt vanvittig at han har lykkes på denne måten. Nå kan vi sammen oppleve et OL fra deltakersiden. Det hadde aldri ramla meg inn, men nå er det virkelighet, slår han fast.

 

Pettersen senior har også lyst til å takke sine arbeidsgivere.

- Jeg har alltid hatt lyst til å oppleve et OL, og når jeg først fikk sjansen var jeg ikke i tvil. Jeg må takke bydelsdirektør Helge Jagmann og Oslo kommune for at jeg fikk mulighet til å dra, sier han.

 

Ut av bua

Ole Jørgen Pettersen er altså med i den norske smørertroppen. Du kan likevel glemme å finne ham i bua når sprinten skal gå i OL.

- Da forlater jeg smørebua, kommer meg ut i løypa, slår av en prat med noen grizzlybjørner og skriker som jeg aldri har gjort før. Gjett om jeg skal få med den sprinten! Jeg kan garantere at pappa Pettersen er ute i løypa når det skjer, og der blir jeg værende, forsikrer han.

- Hva tror du om Øysteins sjanser?

- De er absolutt til stede. I sprint er det små marginer, og har du først kommet gjennom prologen kan alt skje. Troen er absolutt til stede hos oss begge.

- Det er bare å kline til og ha det moro. Det er utfordringen. Man må se på det som en litt spesiell treningsøkt, men det er ikke bare bare når man står der på startstreken. Når man tenker over hvor mange tilskuere som følger med kan det koke litt for en hver, ler han.

 

Normalt er godt nok

Også Øystein er glad for at pappa er med til OL.

- Det blir helt rått. Jeg tipper at vi begge har det samme forholdet til OL. Det er noe vi har lest om og sett på tv. Nå skal vi være med selv, og da skal vi ikke være fornøyde med å bli tatt ut. Vi skal dra bort å gjøre en skikkelig jobb, slår han fast.

- Hvordan går det?

- Jeg aner ikke hva jeg drar til, men jeg håper jeg klarer å slappe av. Jeg er trygg på den jobben jeg har gjort fram til OL, så nå gjelder det å gjenskape det jeg gjør på trening. Normalt er godt nok, og jeg håper å dra over å gjennomføre en normal treningsøkt, slår han fast.

 

Stolt mamma

Mamman til Øystein, Kari Ellingsen, er naturligvis stolt.

- Kjempestolt! Normalt pleier jeg å gå på tur til Lilloseter når han går renn, men dette må jeg få med meg. Jeg er nødt til å invitere huset fullt med folk når han skal gå. Dette tør jeg rett og slett ikke se på alene, ler hun.

 

NM først

At Groruddalen nå har en utøver med i OL er stort, ikke minst for Pettersens klubb, Lillomarka.

Å ha en så profilert løper på hjemmebane kan ikke ses på noen annen måte som en god reklame for sporten, og en vitamininnsprøytning for rekrutteringsarbeidet i Groruddalen.

 

Før Øystein drar til OL skal han imidlertid representere Lillomarka og Groruddalen i helgens NM i Stokke. Her skal han selvfølgelig gå sprinten, men han skal også gå stafett for Lillomarka sammen med Eirik Bakke og Hans Fredrik Fahle.

 

- Det blir dødskult. Jeg gleder meg til det. For min egen del er sprinten og kampen om en pallplassering det viktigste, men jeg synes også det er stas å få gått en herrestafett med et lag fra Lillomarka. Det er fryktelig moro, sier han.

Pettersen tror imidlertid ikke at Lillomarka vil hevde seg i stafettens medaljestrid.

- Vi kommer nok ikke til å prege den øvre delen i år. Eirik og Hans Fredrik har aldri gått noe seniorrenn før, og de kommer til å få seg en liten vekker.

 

- Uansett er dette kjempespennende. Både for meg og dem. Jeg er sikker på at vi kommer til å gjøre så godt vi kan alle sammen.

- Det viktigste er at vi får satt Groruddalen og Lillomarka på kartet, og det skal vi klare, avslutter han med et glimt i øyet.

Siste nytt i Sport

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

 
- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.