Folkets ildsjel

Folkets ildsjel

 

Vidar Bøe vant folkets stemmer og ble kåret til Årets ildsjel av en meget beveget dronning Sonja under Idrettsgallaen på lørdag. Nå vil han bruke prisen til å utvide arbeidet sitt for de svakeste i samfunnet.

Lørdag kveld satt idrettsinteresserte mennesker fra hele landet klistret til tv-skjermen da årets Idrettsgalla fra Håkons hall på Lillehammer ble sendt på Nrk. Gallaen hadde massevis av kåringer, men den virkelig store prisen, som idrettspresident Tove Paule kalte det, gikk til «vårt» håp, Vidar Bøe. Han fikk prisen som én av over 1700 innsendte nominasjoner.

En meget beveget dronning Sonja sto med tårer i øynene da hun ropte opp Vidar Bøe til scenen, akkompagnert av trampeklapp fra en fullsatt hall.

Vidars arbeid for barn og ungdom gjennom 40 år så ut til å gjøre inntrykk på dronningen. Ikke bare så hun på ham med beundring og kjærlighet. Hun hyllet ham og hans likemenn.

- Uten frivillighet hadde verken idretts-Norge eller andre deler av samfunnet hatt den standarden vi har. Jeg er personlig takknemlig for at jeg får dele ut denne prisen, sa hun.

 

Vil bruke oppmerksomheten

Mandag kveld møtte vi Vidar hjemme på Lørenskog. Da var han tilbake til hverdagen igjen. I hvert fall nesten...

For mens vi fikk audiens hos Årets ildsjel, som akkurat hadde kommet hjem fra trening med sin sykkelkamerat Tahir Hussain, rant det på med blomster og gratulasjoner på døra. Telefonen ringte, og «alt» av media ville ha en bit. Han hadde til og med mottatt forespørsler om å lage bok fra to forlag.

- Jeg prøver å leve som vanlig igjen, men det er ikke så lett. Det er så mange som skal ha intervjuer og kommentarer, eller vil prate med meg at jeg nesten går i surr. Da jeg prøvde å dra til jobben i dag kom jeg to timer for sent. Det var så mange ukjente som stoppet meg opp og ville prate eller gratulere, avslører Vidar.

- Hva tenker du om det?

- Det er bare hyggelig det. Jeg er glad for at prisen gir meg muligheten til å fronte mine verdier og tanker på en helt annen måte. Jeg føler folk lytter mer etter den oppmerksomheten jeg nå har fått. Jeg har nå en unik mulighet til å nå fram med mitt budskap, sier han.

Årets ildsjel fikk også et rekordstort antall stemmer i år. Mens det i fjor var litt over 20.000 stemmer, ble det i år avgitt over 136.000 stemmer.

 

Følelsesladet tale

Da Vidar skulle holde sin takketale lyttet hele nasjonen til hans ord. Derfor var ordene velvalgte. Vidar brukte sine 30 sekunder til å si følgende:

- Kjære idretts-Norge. De største utfordringene vi har i samfunnet vårt er klimaendringene. Men i takt med at stadig mer av isen smelter, er det flere og flere barn som fryser der ute.

- Dere tv-seere kan være månen for mange av disse barna når natta kommer.

Vidar kom også med en appell til våre rollemodeller og tv-helter.

- Når ungdommens kompassnål dirrer kan dere være gode veivisere i det unike terrenget som idretten har å tilby.

Talen gikk rett hjem i det norske folk, og Vidar har opplevd en unison begeistring for sine ord. Selv syntes han hele opplevelsen var merkelig.

- På vei opp til scenen kjente jeg at beina nesten sviktet, og jeg begynte nesten å gråte. Jeg hadde tenkt gjennom hva jeg skulle si om jeg vant prisen, og jeg visste at de sekundene ville bli helt avgjørende for å få fram budskapet mitt.

- Derfor droppet jeg sånn tulletale hvor jeg skulle takke gud og hvermann. Det var budskapet som var viktig å få fram, sier han.

 

Større enn OL-gull

Selv om det er budskapet som er det viktigste for Vidar legger han ikke skjul på at han er stolt over å ha mottatt prisen.

- Det var fantastisk. Jeg er både rørt og overrasket. Det er 1200 idrettslag i landet, og alle har sine ildsjeler. Det sier det meste om hvor høyt denne prisen henger. For meg er det større å motta denne prisen enn et OL-gull, og jeg vil takke alle som har stemt på meg. Det er virkelig stort, innrømmer han.

Sammen med prisen kom det også 100.000 kroner inn på kontoen til Østmarka IL.

 

Klar for innsats igjen

Frivillig arbeid for barn og ungdom gjennom 40 år, blant annet i Høybråten og Stovner og Østmarka IL, var grunnsteinen i prisen til Vidar. Han legger seg likevel ikke ned og hviler på laubærene etter å ha mottatt prisen.

- Jeg skal ta opp hansken på ny og slåss for de svakeste i samfunnet med idrett som arena. Nå har jeg enda større mulighet til å kjempe de svakes rett.

- Idretten er en unik måte å lede folk som trenger det over på en annen vei. Reservebenken skal brennes, og alle skal få lov til å utfolde seg, og føle seg trygge i idretten. Det er mitt mål.

- For å få til det er vi nødt til å ha gode ledere og ildsjeler. Det er de som er limet i enhver klubb. Man er også nødt til å investere penger fra statens side.

 

Mens mange står på talerstoler og preker om hvordan man skal løse problemer i felten, går Vidar motsatt vei. Han kommer fra felten og vil gjerne prate på en talerstol om hvordan man kan utgjøre en forskjell.

- Når man er nede i livet og ikke vet hva man skal gjøre er det mange som flykter fra virkeligheten med rus. Jeg var selv helt nede og erfarte hvor vondt livet kan være da jeg mistet sønnen min, men valgte å kjenne på følelsene og bearbeide dem sammen med idretten.

- Idretten kan endre vei, og skape nye muligheter i livet. Det er en mye bedre resept enn noe legemiddel, slår han fast.

 

Blir musiker?

Vidar Bøe vil også slå et slag for alle ildsjelene som har kjempet, men ikke fått tilstrekkelig honnør.

- Jeg har alltid vært glad og interessert i musikk, men aldri hatt tid til å drive med det. Nå har jeg lyst til å få utfolde meg også der. Derfor har jeg planer om å dra rundt på eldresentre sammen datteren min å spille og synge for mange av de ildsjelene som har blitt glemt. Jeg vil ta fram dem i lyset, og i gi dem honnør for den jobben de har gjort, sier han.

 

Tahir hyller sin venn

Tahir Hussain og Vidar Bøe ble rikskjendiser gjennom en TV2-dokumentar da de syklet den store styrkeprøven sammen på tandemsykkel. Dette på tross at Vidar kort tid før hadde vært igjennom en kreftoperasjon og at Tahir lider av Laurence-Moon-Bardet-Biedl syndrom som blant annet fører til ekstrem fedme og blindhet.

Under Idrettsgallaen ble Vidar Bøe overrasket av å få møte Tahir som hadde blitt flydd hjem fra ferie i Pakistan på Nrk's regning.

- Jeg hørte det var vanskeligere å finne Tahir i Pakistan enn Osama Bin Laden. Uansett ble jeg utrolig glad når jeg skjønte at det var han som sto der. Før prisutdelingen var jeg lei meg for at Tahir ikke kunne være der med meg, sier Bøe.

Tahir selv syntes det var deilig å komme tilbake til Norge, og er stolt over vennen sin.

- Vidar er mine øyne. Uten ham hadde jeg aldri nådd så langt som jeg har gjort. Han fortjener absolutt denne prisen, og jeg skulle ønske det var flere personer som ham.

- Jeg ble selv reddet av idretten og av Vidar, og jeg ville valgt å gjøre det samme i dag uansett hvor mange penger jeg hadde hatt på kontoen. Jeg har fått en venn for livet. Han er en stor rollemodell, slår Tahir fast.

Vidar og Tahir har allerede nye planer og mål. De kan du lese om i Akers Avis Groruddalen utover våren.

Siste nytt i Sport

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

 
- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.