Fotball-Norges yngste toppsjef?

Fotball-Norges yngste toppsjef?

 

Tveita-gutten Freddy Varnås er ansatt som daglig leder i Larvik-klubben Fram, i en alder av 31 år. Ambisjonene er høye.

Tekst:

Publisert:

Det har gått fort. Det er ikke lenge siden Freddy Varnås spilte i Hellerud fotball og var med å bygge opp Alna-alliansen. Nå venter nye og enda større utfordringer for 31-åringen i Larvik, som satser hardt på å bli en stor fotballby.

- Jeg var i samtaler med både Larvik Turn og Fram, begge er klubber med potensial, men Frams tilbud kunne jeg ikke takke nei til.

- Jeg er ansatt som daglig leder i Fram Fotball, en klubb vi skal bygge gradvis fremover.

Klare mål

Freddy Varnås er bare 31 år gammel. Erfaring har han likevel nok av, fra tidligere arbeid med fotballen i Groruddalen. Varnås spilte selv i Hellerud, før han engasjerte seg i å bygge Alna-alliansen. Han ser tilbake på tiden i dalen som noe svært givende:

- Jeg husker det som i går at jeg løp rundt i fotballskoa på Furusetbanen og Haugerudbanen, i håp om å en dag bli fotballproff. Dessverre er det slik at de aller færreste får oppleve det, ei heller  jeg. Da Fram kom på banen med dette tilbudet, fikk jeg imidlertid drømmejobben, sier han og legger til:

- Det er så mye engasjement og så mange som brenner for denne klubben, og jeg ønsker å være med på å bygge mursteinene og legge grunnlaget for at Fram Fotball skal bli en toppklubb.

Det sportslige målet hans er tydelig:

- Fram skal til adeccoligaen i 2015.

Det satses hardt i Larvik. I lang tid har byen vært en smågutt i norsk fotball, og Varnås mener det ligger masse potensial i  byen og klubben som rykket opp til 2. divisjon i fjorårets sesong.

- Vi sendte fire busser og nærmere 700 mennesker til bortekampen i opprykksbataljen mot Kvik Halden. Vi har bygd nytt fotballakademi, vi har gode arenaer og vi jobber med å utvide stadion med tusen nye plasser. Lokalmiljøet brenner virkelig for dette i like stor grad som meg, smiler han.

Dette er kanskje hovedårsaken til at Varnås så fort valgte å flytte til et hus ved sjøen, med samboeren som opprinnelig er fra nettopp Larvik. Engasjementet er stort, og alle har noe å si til mannen som så vidt har fått muligheten til å ta en titt på sitt nye kontor.

- Jeg starter ikke formelt i jobben før 1.januar, men allerede er jeg inkludert i klubben, og hjertet mitt har virkelig startet å brenne for Fram Fotball.

- Når jeg går på gata har alle noe de vil ha sagt. Vi har mange supportere, og vi har mange kompetente folk som jobber i klubben. Jeg vil være ansatt av alle disse, og jeg føler absolutt et stort ansvar for å virkelig få noe ut av dette opplegget. Jeg er spent på hvor langt det kan gå, sier han engasjert.

Skryt fra Stabæk-sjef

Varnås har hatt besøk av Stabæk, og nyter rosende ord fra Ingebrigt Steen Jensen.

- Han mente det lå stort potensiale i byen og at vi har et bedre grunnlag til å klare det, enn Stabæk hadde da de virkelig startet satsingen mot å bli en storklubb, sier han.

- Det er klart det er motiverende å høre slikt. Stabæk er en stor inspirasjonskilde, men allikevel må vi finne vår egen sti å gå.

Oppgjør mot tradisjonene

Den fremtidlige daglige lederen mener det er viktig å ta vare på kultur og tradisjon i lokalmiljøet. Imidlertid mener han det er like viktig å forkaste gamle tankeganger, og tenke nytt.

- Jeg vil alt som er best for denne klubben. Eventuelle samarbeidspartnere som kun er interessert i å tjene penger på oss, vil ikke være aktuelle. Det viktigste er at de er interessert i å bli en del av den store familien vi er, og at de deler ønsket om å bygge opp denne klubben, sier han og presiserer:

- Det blir ikke aktuelt å sette seg ned og ringe etter enhver eventuell sponsor i Larvik-området. Vi ønsker å arbeide med de som virkelig brenner for prosjektet vårt.

Varnås vet godt at jobben som daglig leder ikke bare er fryd og gammen.

- Som daglig leder er det din oppgave å passe på at alt strekker til, og at vi ikke blir for overambisiøse i pengebruken. Du kan godt kalle meg en økonomisk festbrems, ler han og legger til:

- En blir ikke automatisk noen rikere klubb når man rykker opp fra 3. til 2. divisjon. Heller tvert imot. Derfor er det viktig at vi holder oss innenfor budsjettet vi setter opp, og at vi prøver å gjøre mest mulig ut av det.

Tveita-gutten forteller at det ved siden av stadionutbygning, satsing på jentefotballen i Larvikområdet og nytt fotballakademi, jobbes med å bedre aktivitetsvilkårene for barn i skolealder i området. Her vil han være prosjektleder.

- Jeg føler at jeg har et visst ansvar også i lokalmiljøet og ikke bare rundt klubben. Å gi barn muligheten til å drive med idrett på fritiden er helt nødvendig for at prosjektet skal kunne vokse også i fremtiden.

Følger med

Selv om Freddy nå er stasjonert i Larvik og fokuserer hundre prosent på jobben han har å gjøre der, innrømmer han at han stadig følger med på utviklingen i Groruddalen.

- Jeg synes det er fryktelig synd om GBK-prosjektet blir lagt ned. Det var et spennende prosjekt, og det har fortsatt potensial.

- Dessverre er det vanskelig å skaffe penger i dalen, og det har nok GBK fått erfare. Samtidig kan jeg si at Oslo City har vært her nede et par ganger, og de har virkelig forelsket seg i det vi jobber med, sier han og legger til:

- Samtidig må en huske at klubber som Skeid, Lillestrøm, Vålerenga og Lyn alltid vil være der og plukke opp de største talentene fra dalen. Det er nærmest umulig å holde slike spillere i moderklubbene nå.

Vi trenger alt han står for

Styreleder i Fram Fotball, Bjørn Erik Bjørnstad, er begeistret over ansettelsen av groruddølen, og mener Varnås bringer inn nytt nødvendig blod i klubben.

-  Som gammelt klansmedlem vet jeg hva entusiasme og å ha hjerte i en klubb betyr, og Freddy ble raskt forelsket i Fram.

- Han har noe erfaring fra fotballmiljøet i Oslo, samtidig som han har mye erfaring fra næringslivet. En kan ikke drive en god fotballklubb uten gode administrative ressurser, og det gir Freddy oss.

- Samtidig er det viktig å huske at Larvik er en liten by som er veldig splittet når det gjelder klubb. Et gammelt ordtak sier at de færreste Larvik Turn-supportere vil sitte ved samme bord som Fram-supporterne, og motsatt. Derfor er det kanskje positivt med litt blod utenfra, slik at vi får gjort Larvik til en samlet fotballby, sier han og legger til:

- Som styreleder i Fram Fotball var det viktig for meg å ansette en person med de samme visjoner som meg. Samtidig var det nødvendig å ansette en person i en 100 prosent jobb og vite at han uansett ville gi 200 prosent. Freddy ser ut til å være det rette valget.

 

Siste nytt i Sport

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

 
- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.