Fenomenet Fredrik Løvdahl:

Fra stortalent til tribunesliter

Fra stortalent til tribunesliter

TRIBUNEMANNEN: Fredrik Løvdahl er i begivenhetenes sentrum. Hissigproppen kjenner tribuneanlegget i Furuset Forum bedre enn de fleste.

Fredrik Løvdahl (22) ble spådd en lysende karriere på isen. Men hockey-ferdighetene har havnet i skyggen av utenomsportslige episoder.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

LITE ISTID: Nå vil Fredrik Løvdahl bidra på isen og ikke i utvisningsprotokollen.

9. februar 2013 vil for alltid følge Løvdahl. I borteoppgjøret mot Bergen gikk alt i svart for Furuset-spilleren. Den daværende 20-åringen skallet ned dommeren og framsatte drapstrusler. Situasjonen ble filmet og Løvdahl ble utestengt fra idretten i ett år. Tidenes strengeste straff i norsk ishockey.

Talentet

Manglerud-gutten fant tidlig veien til hockey-«garasjen». I gult og grønt gjorde han seg bemerket, men ikke bare med positive fortegn.

– Jeg var på kant med dommerne fra jeg var liten. Derfor byttet jeg ofte draktnummer før kampene. Jeg har vel alltid vært involvert i situasjoner, innrømmer Løvdahl.

Hockeytalentet overgikk imidlertid fantestrekene og flere klubber ble oppmerksomme på tenåringen. Samtidig var den svenske eliteserieklubben HV71 på jakt etter nye talenter for fremtiden. 92-årgangen skulle styrkes og Sverige ble neste stoppested.

– Det var en mulighet jeg ikke kunne si nei til. Jeg reiste over til Sverige som 16-åring og kombinerte skole og ishockey. Å trene med A-laget var et privilegium.

– Etter å ha fullført skolen med gode karakterer, besluttet jeg å reise hjem av personlige årsaker. Jeg kunne imidlertid valgt å bli et år til, men jeg ønsket meg hjem til Norge, forteller Løvdahl, men han ønsker ikke å svare på hvorfor han tok det valget.

Nedturen

Etter oppholdet i svenske Jönköping gikk turen hjem til MS, hvor han ble gjenforent med broren, Martin Løvdahl. I Manglerud-leiren var det knyttet store forventninger til den talentfulle 19-åringen. Etter en sesong på det jevne, var urokråka fast bestemt på å legge opp.

– Etter sesongen i GET-ligaen, fikk jeg nok. Det er ikke mulig å leve av ishockey i Norge. Da bestemte jeg meg for å begynne på skolen og trappe ned. Jeg var lei, sier han.

I stedet for å legge skøytene på hylla, gikk turen til Furuset. Her blir han gjenforent med kompisene Martin Ytterstad og Marius Kvassheim. Bror Løvdahl slår også følge til 1. divisjonsklubben. Med Løvdahl på laget sikter Furuset høyt, men hissigproppen skulle bety problemer for «Ulva».

– Furuset var et naturlig valg, jeg kjente flere i klubben og ønsket å spille i 1. divisjon. Det gikk bra i starten, men sesongavslutningen ble ikke slik jeg så for meg, oppsummerer den omstridte spilleren.

Angrepet

Med kun få kamper igjen av sesongen, reiste Furuset til Bergen på poengjakt. Etter kampen måtte klubben skjerme Løvdahl. Den kontroversielle spilleren mistet fullstendig hodet.

– Jeg husker godt at gutta gledet seg til oppgjørene mot Bergen. Når vi er på reise i forbindelse med kamp, føler vi oss som profesjonelle. Derfor følte jeg at dommeren forsøkte å ødelegge kampen for vår del. Utvisningene haglet og til slutt måtte noe gjøres, forteller han.

Flere av spillerne barker sammen og Løvdahl går til angrep på dommerne Ole-Christian Bordvik og Rune Haagensen. I dommerrapporten skriver hoveddommeren at spilleren bevisst skallet ham ned. Det kom også fram at Løvdahl har slått og drapstruet kamplederen. Resultatet er fem kampers karantene, men Bordvik krevde at forbundsstyret anket saken til apellutvalget. I protest mot domsutvalgets straff, trakk dommertrioen seg fra all dømming.

– Jeg skal ikke bortforklare mine handlinger. Men det er ikke slik at jeg planlegger det jeg gjør. Situasjonen var amper og uoversiktlig. Dommeren skled mot meg og jeg mot ham, jeg bøyde hodet og traff dessverre slik at han gikk i bakken. Tanken var å skrike noen ord. Det som skjedde i ettertid er dokumentert på film.

– Straffen var mild og jeg hadde forståelse for anken. Men ikke i min villeste fantasi var jeg klar over det som skulle komme. Jeg fikk min straff, for å si det sånn.

Rekord-straff

I sin forklaring til domsutvalget innrømmet han trusler og var forberedt på en lang straff. Men ett år på tribunen, var langt mer enn Løvdahl fryktet. Nyheten fikk han servert i VG.

– Da jeg åpnet midtsiden i VG og så et bilde av meg selv over to sider, fikk jeg sjokk. Telefonen min ringte og ringte, men jeg orket ikke prate med noen. Det var ikke noe gøy å høre navnet sitt på radioen hver time, minnes han.

Den historiske straffen blir gjenstand for debatt i ulike medier, mens Løvdahl får beskjed av klubbledelsen i Furuset om å holde seg taus. Han erkjenner at situasjonen var vanskelig.

– Min umiddelbare tanke var å legge opp. Domsutvalget ønsket et svar på hvordan jeg så for meg fremtiden, og jeg svarte at jeg spiller for gøy. Ingen ønsker å være utestengt i ett år, det er ikke akkurat fett, erkjenner han.

Fenomenet

Fra tribunen fulgte han lagkameratene gjennom sesongen. Furuset endte på nedrykk, men ble værende i 1. divisjon. Denne sesongen har Løvdahl vært en spiller på godt og vondt.

– Det er vanskelig å si hva som skjer i kampens hete, men den berømte rullegardina går vel ned. Jeg opplever en blanding av frustrasjon og urettferdighet, men jeg innser at handlingsmønsteret ikke alltid er gjennomtenkt.

– Men jeg tåler en fair takling som ikke er ment for å drepe meg. Så lenge ingen vil plage meg, plager ikke jeg dem. Tydeligvis er det mange som synes det er gøy å ta meg, det forstår jeg, forklarer han.

Comeback-sesongen har vært preget av flere unødvendige suspensjoner, uten de store overskriftene. Han er imidlertid takknemlig for at Furuset har gitt ham utallige sjanser.

– Jeg kan ikke love at det aldri skjer håpløse handlinger igjen, det er bare å se på historikken min. Jeg jobber for å unngå det, det lover jeg. Klubben har gitt meg mange sjanser og det er jeg takknemlig for.

– Mitt ønske er å score mange fine mål, så ofte som mulig. For to år siden spilte jeg med køller som kostet 2300,-, nå spiller jeg med køller til 800,-. Det koster å være klovn. Kanskje er det årsaken til at målene har uteblitt, smiler 1. divisjons mest omstridte iskriger.

Siste nytt i Sport

Vant i Camp Grasrot

Da Norsk Tipping så etter lag og foreninger som ville være med i konkurransen Camp Grasrot, var ikke Taufique Rana fra Grorud Taekwondo klubb sen med å melde seg.

45 år med basketmoro

Ammerud basket inviterer også denne våren til Ammerud Open. Fra 11.-14. mai er det basketglede som står i fokus på Apalløkka, og i år er det faktisk 45 år siden første gang de mørkegrønne inviterte til sin første turnering.

 
Vil fortsette framgangen

Etter flere sesonger i nedrykksumpa fikk endelig Grei Kvinner Elite en opptur med en trygg sjetteplass i fjor. Med samme spillerstamme og gode forsterkninger er planen å fortsette fremgangen i 2017.

Lærer bort selvforsvar - der folk er

Etter 24 år innen økonomi og regnskap, kaster Thomas W. Myhre (45) inn håndkleet. Nå har han startet for seg selv - og da med noe han brenner for - nemlig realistisk selvforsvar.

Grorud går for gull!

Etter omleggingen av seriesystemet er konkurransen i PostNord-ligaen hardere enn noensinne. Det skremmer imidlertid ikke Groruds fotballherrer. De er klare i sin tale og går for gull og opprykk til OBOS-ligaen.