Fenomenet Fredrik Løvdahl:

Fra stortalent til tribunesliter

Fra stortalent til tribunesliter

TRIBUNEMANNEN: Fredrik Løvdahl er i begivenhetenes sentrum. Hissigproppen kjenner tribuneanlegget i Furuset Forum bedre enn de fleste.

Fredrik Løvdahl (22) ble spådd en lysende karriere på isen. Men hockey-ferdighetene har havnet i skyggen av utenomsportslige episoder.

Skrevet av:

9. februar 2013 vil for alltid følge Løvdahl. I borteoppgjøret mot Bergen gikk alt i svart for Furuset-spilleren. Den daværende 20-åringen skallet ned dommeren og framsatte drapstrusler. Situasjonen ble filmet og Løvdahl ble utestengt fra idretten i ett år. Tidenes strengeste straff i norsk ishockey.

Talentet

Manglerud-gutten fant tidlig veien til hockey-«garasjen». I gult og grønt gjorde han seg bemerket, men ikke bare med positive fortegn.

– Jeg var på kant med dommerne fra jeg var liten. Derfor byttet jeg ofte draktnummer før kampene. Jeg har vel alltid vært involvert i situasjoner, innrømmer Løvdahl.

Hockeytalentet overgikk imidlertid fantestrekene og flere klubber ble oppmerksomme på tenåringen. Samtidig var den svenske eliteserieklubben HV71 på jakt etter nye talenter for fremtiden. 92-årgangen skulle styrkes og Sverige ble neste stoppested.

– Det var en mulighet jeg ikke kunne si nei til. Jeg reiste over til Sverige som 16-åring og kombinerte skole og ishockey. Å trene med A-laget var et privilegium.

– Etter å ha fullført skolen med gode karakterer, besluttet jeg å reise hjem av personlige årsaker. Jeg kunne imidlertid valgt å bli et år til, men jeg ønsket meg hjem til Norge, forteller Løvdahl, men han ønsker ikke å svare på hvorfor han tok det valget.

Nedturen

Etter oppholdet i svenske Jönköping gikk turen hjem til MS, hvor han ble gjenforent med broren, Martin Løvdahl. I Manglerud-leiren var det knyttet store forventninger til den talentfulle 19-åringen. Etter en sesong på det jevne, var urokråka fast bestemt på å legge opp.

– Etter sesongen i GET-ligaen, fikk jeg nok. Det er ikke mulig å leve av ishockey i Norge. Da bestemte jeg meg for å begynne på skolen og trappe ned. Jeg var lei, sier han.

I stedet for å legge skøytene på hylla, gikk turen til Furuset. Her blir han gjenforent med kompisene Martin Ytterstad og Marius Kvassheim. Bror Løvdahl slår også følge til 1. divisjonsklubben. Med Løvdahl på laget sikter Furuset høyt, men hissigproppen skulle bety problemer for «Ulva».

– Furuset var et naturlig valg, jeg kjente flere i klubben og ønsket å spille i 1. divisjon. Det gikk bra i starten, men sesongavslutningen ble ikke slik jeg så for meg, oppsummerer den omstridte spilleren.

Angrepet

Med kun få kamper igjen av sesongen, reiste Furuset til Bergen på poengjakt. Etter kampen måtte klubben skjerme Løvdahl. Den kontroversielle spilleren mistet fullstendig hodet.

– Jeg husker godt at gutta gledet seg til oppgjørene mot Bergen. Når vi er på reise i forbindelse med kamp, føler vi oss som profesjonelle. Derfor følte jeg at dommeren forsøkte å ødelegge kampen for vår del. Utvisningene haglet og til slutt måtte noe gjøres, forteller han.

Flere av spillerne barker sammen og Løvdahl går til angrep på dommerne Ole-Christian Bordvik og Rune Haagensen. I dommerrapporten skriver hoveddommeren at spilleren bevisst skallet ham ned. Det kom også fram at Løvdahl har slått og drapstruet kamplederen. Resultatet er fem kampers karantene, men Bordvik krevde at forbundsstyret anket saken til apellutvalget. I protest mot domsutvalgets straff, trakk dommertrioen seg fra all dømming.

– Jeg skal ikke bortforklare mine handlinger. Men det er ikke slik at jeg planlegger det jeg gjør. Situasjonen var amper og uoversiktlig. Dommeren skled mot meg og jeg mot ham, jeg bøyde hodet og traff dessverre slik at han gikk i bakken. Tanken var å skrike noen ord. Det som skjedde i ettertid er dokumentert på film.

– Straffen var mild og jeg hadde forståelse for anken. Men ikke i min villeste fantasi var jeg klar over det som skulle komme. Jeg fikk min straff, for å si det sånn.

Rekord-straff

I sin forklaring til domsutvalget innrømmet han trusler og var forberedt på en lang straff. Men ett år på tribunen, var langt mer enn Løvdahl fryktet. Nyheten fikk han servert i VG.

– Da jeg åpnet midtsiden i VG og så et bilde av meg selv over to sider, fikk jeg sjokk. Telefonen min ringte og ringte, men jeg orket ikke prate med noen. Det var ikke noe gøy å høre navnet sitt på radioen hver time, minnes han.

Den historiske straffen blir gjenstand for debatt i ulike medier, mens Løvdahl får beskjed av klubbledelsen i Furuset om å holde seg taus. Han erkjenner at situasjonen var vanskelig.

– Min umiddelbare tanke var å legge opp. Domsutvalget ønsket et svar på hvordan jeg så for meg fremtiden, og jeg svarte at jeg spiller for gøy. Ingen ønsker å være utestengt i ett år, det er ikke akkurat fett, erkjenner han.

Fenomenet

Fra tribunen fulgte han lagkameratene gjennom sesongen. Furuset endte på nedrykk, men ble værende i 1. divisjon. Denne sesongen har Løvdahl vært en spiller på godt og vondt.

– Det er vanskelig å si hva som skjer i kampens hete, men den berømte rullegardina går vel ned. Jeg opplever en blanding av frustrasjon og urettferdighet, men jeg innser at handlingsmønsteret ikke alltid er gjennomtenkt.

– Men jeg tåler en fair takling som ikke er ment for å drepe meg. Så lenge ingen vil plage meg, plager ikke jeg dem. Tydeligvis er det mange som synes det er gøy å ta meg, det forstår jeg, forklarer han.

Comeback-sesongen har vært preget av flere unødvendige suspensjoner, uten de store overskriftene. Han er imidlertid takknemlig for at Furuset har gitt ham utallige sjanser.

– Jeg kan ikke love at det aldri skjer håpløse handlinger igjen, det er bare å se på historikken min. Jeg jobber for å unngå det, det lover jeg. Klubben har gitt meg mange sjanser og det er jeg takknemlig for.

– Mitt ønske er å score mange fine mål, så ofte som mulig. For to år siden spilte jeg med køller som kostet 2300,-, nå spiller jeg med køller til 800,-. Det koster å være klovn. Kanskje er det årsaken til at målene har uteblitt, smiler 1. divisjons mest omstridte iskriger.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!