Fenomenet Fredrik Løvdahl:

Fra stortalent til tribunesliter

Fra stortalent til tribunesliter

TRIBUNEMANNEN: Fredrik Løvdahl er i begivenhetenes sentrum. Hissigproppen kjenner tribuneanlegget i Furuset Forum bedre enn de fleste.

Fredrik Løvdahl (22) ble spådd en lysende karriere på isen. Men hockey-ferdighetene har havnet i skyggen av utenomsportslige episoder.

Skrevet av:

9. februar 2013 vil for alltid følge Løvdahl. I borteoppgjøret mot Bergen gikk alt i svart for Furuset-spilleren. Den daværende 20-åringen skallet ned dommeren og framsatte drapstrusler. Situasjonen ble filmet og Løvdahl ble utestengt fra idretten i ett år. Tidenes strengeste straff i norsk ishockey.

Talentet

Manglerud-gutten fant tidlig veien til hockey-«garasjen». I gult og grønt gjorde han seg bemerket, men ikke bare med positive fortegn.

– Jeg var på kant med dommerne fra jeg var liten. Derfor byttet jeg ofte draktnummer før kampene. Jeg har vel alltid vært involvert i situasjoner, innrømmer Løvdahl.

Hockeytalentet overgikk imidlertid fantestrekene og flere klubber ble oppmerksomme på tenåringen. Samtidig var den svenske eliteserieklubben HV71 på jakt etter nye talenter for fremtiden. 92-årgangen skulle styrkes og Sverige ble neste stoppested.

– Det var en mulighet jeg ikke kunne si nei til. Jeg reiste over til Sverige som 16-åring og kombinerte skole og ishockey. Å trene med A-laget var et privilegium.

– Etter å ha fullført skolen med gode karakterer, besluttet jeg å reise hjem av personlige årsaker. Jeg kunne imidlertid valgt å bli et år til, men jeg ønsket meg hjem til Norge, forteller Løvdahl, men han ønsker ikke å svare på hvorfor han tok det valget.

Nedturen

Etter oppholdet i svenske Jönköping gikk turen hjem til MS, hvor han ble gjenforent med broren, Martin Løvdahl. I Manglerud-leiren var det knyttet store forventninger til den talentfulle 19-åringen. Etter en sesong på det jevne, var urokråka fast bestemt på å legge opp.

– Etter sesongen i GET-ligaen, fikk jeg nok. Det er ikke mulig å leve av ishockey i Norge. Da bestemte jeg meg for å begynne på skolen og trappe ned. Jeg var lei, sier han.

I stedet for å legge skøytene på hylla, gikk turen til Furuset. Her blir han gjenforent med kompisene Martin Ytterstad og Marius Kvassheim. Bror Løvdahl slår også følge til 1. divisjonsklubben. Med Løvdahl på laget sikter Furuset høyt, men hissigproppen skulle bety problemer for «Ulva».

– Furuset var et naturlig valg, jeg kjente flere i klubben og ønsket å spille i 1. divisjon. Det gikk bra i starten, men sesongavslutningen ble ikke slik jeg så for meg, oppsummerer den omstridte spilleren.

Angrepet

Med kun få kamper igjen av sesongen, reiste Furuset til Bergen på poengjakt. Etter kampen måtte klubben skjerme Løvdahl. Den kontroversielle spilleren mistet fullstendig hodet.

– Jeg husker godt at gutta gledet seg til oppgjørene mot Bergen. Når vi er på reise i forbindelse med kamp, føler vi oss som profesjonelle. Derfor følte jeg at dommeren forsøkte å ødelegge kampen for vår del. Utvisningene haglet og til slutt måtte noe gjøres, forteller han.

Flere av spillerne barker sammen og Løvdahl går til angrep på dommerne Ole-Christian Bordvik og Rune Haagensen. I dommerrapporten skriver hoveddommeren at spilleren bevisst skallet ham ned. Det kom også fram at Løvdahl har slått og drapstruet kamplederen. Resultatet er fem kampers karantene, men Bordvik krevde at forbundsstyret anket saken til apellutvalget. I protest mot domsutvalgets straff, trakk dommertrioen seg fra all dømming.

– Jeg skal ikke bortforklare mine handlinger. Men det er ikke slik at jeg planlegger det jeg gjør. Situasjonen var amper og uoversiktlig. Dommeren skled mot meg og jeg mot ham, jeg bøyde hodet og traff dessverre slik at han gikk i bakken. Tanken var å skrike noen ord. Det som skjedde i ettertid er dokumentert på film.

– Straffen var mild og jeg hadde forståelse for anken. Men ikke i min villeste fantasi var jeg klar over det som skulle komme. Jeg fikk min straff, for å si det sånn.

Rekord-straff

I sin forklaring til domsutvalget innrømmet han trusler og var forberedt på en lang straff. Men ett år på tribunen, var langt mer enn Løvdahl fryktet. Nyheten fikk han servert i VG.

– Da jeg åpnet midtsiden i VG og så et bilde av meg selv over to sider, fikk jeg sjokk. Telefonen min ringte og ringte, men jeg orket ikke prate med noen. Det var ikke noe gøy å høre navnet sitt på radioen hver time, minnes han.

Den historiske straffen blir gjenstand for debatt i ulike medier, mens Løvdahl får beskjed av klubbledelsen i Furuset om å holde seg taus. Han erkjenner at situasjonen var vanskelig.

– Min umiddelbare tanke var å legge opp. Domsutvalget ønsket et svar på hvordan jeg så for meg fremtiden, og jeg svarte at jeg spiller for gøy. Ingen ønsker å være utestengt i ett år, det er ikke akkurat fett, erkjenner han.

Fenomenet

Fra tribunen fulgte han lagkameratene gjennom sesongen. Furuset endte på nedrykk, men ble værende i 1. divisjon. Denne sesongen har Løvdahl vært en spiller på godt og vondt.

– Det er vanskelig å si hva som skjer i kampens hete, men den berømte rullegardina går vel ned. Jeg opplever en blanding av frustrasjon og urettferdighet, men jeg innser at handlingsmønsteret ikke alltid er gjennomtenkt.

– Men jeg tåler en fair takling som ikke er ment for å drepe meg. Så lenge ingen vil plage meg, plager ikke jeg dem. Tydeligvis er det mange som synes det er gøy å ta meg, det forstår jeg, forklarer han.

Comeback-sesongen har vært preget av flere unødvendige suspensjoner, uten de store overskriftene. Han er imidlertid takknemlig for at Furuset har gitt ham utallige sjanser.

– Jeg kan ikke love at det aldri skjer håpløse handlinger igjen, det er bare å se på historikken min. Jeg jobber for å unngå det, det lover jeg. Klubben har gitt meg mange sjanser og det er jeg takknemlig for.

– Mitt ønske er å score mange fine mål, så ofte som mulig. For to år siden spilte jeg med køller som kostet 2300,-, nå spiller jeg med køller til 800,-. Det koster å være klovn. Kanskje er det årsaken til at målene har uteblitt, smiler 1. divisjons mest omstridte iskriger.

Siste nytt i Sport

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

  • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

  • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

  • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

 
Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

 
Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

 
Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!