Groruddalen i mitt hjerte

Groruddalen i mitt hjerte

 

Mari Hemmer er en fantastisk skøyteløper, men mest av alt er hun et medmenneske.

Skrevet av:

- Landslagskarrieren satte en stopper for masterstudiene i teoretisk fysikk. Jeg håper at jeg i fremtiden kan jobbe med formidling i relativitetsteori og være skøytetrener for barn og unge, sier 30-åringen.

Men først skal hun til OL. For første og siste gang.

 

Turner på Valle

Klappskøytene overdøver en sprakende Tina Turner på høyttaleranlegget. ABBA overtar og minner Mari Hemmer om at tiden har stått stille siden hun som liten fikk rosa pusekattskøyter, og gikk den korte turen over ringveien til Valle. Hemmer fokuserer på svinger, langside og millimeterpresisjon i hvert skjær. Djevelen ligger i detaljene. Slik er det, om Sotsji skal bli en suksess.

- Jeg er ikke så opptatt av hva folk forventer av meg, men jeg vil ikke skuffe de som har hjulpet meg på veien fram. Samtidig vet jeg at de er der for meg uansett, bedyrer hun.

Johan Olav Koss skuer ned fra veggene i den lille kafeteriaen og minner de fremmøtte på hva som forventes av norske OL-deltagere. Mari Hemmer tar ikke gull, og mest sannsynlig ikke medalje. Kanskje blir hun nummer tolv, og kommer hun blant de ti beste, har hun klart ambisjonene.

- Jeg føler at jeg er i god form og håper at jeg kan bli blant de ti beste på 5000 meter, som er min favorittdistanse. Jeg er stolt av å være én av 16 som får gå den distansen. Nå gleder jeg meg til å få oppleve mitt første OL, men jeg drar over med litt bismak, fastslår hun.

 

Tøff som få

Vladimir Putin våker over Russland med jernhånd. Den tre uker lange festen ser ut til å koste over svimlende 500 milliarder kroner. Menneskerettighetsforkjempere har lenge varslet aksjoner, og oppfordret til boikott, men Mari Hemmer kommer. Med blandede følelser.

- De får ikke ta fra meg det som blir mitt eneste OL. Jeg synes det er en utrolig trist situasjon at de undergraver menneskerettigheter, homofile, journalister og frivillighetsorganisasjoner. Jeg drar ikke over for å feire regimet, jeg skal dra dit for å feire idretten.

Slik er hun. Hun har sagt fra tidligere, fått juling og reist seg igjen. Det har hun vokst på, og det vil hun fortsette med. For Mari Hemmer er opptatt av mer enn raske rundetider og røde trikoter. Hun har et brennende engasjement for idrett, barn og unge, som følger i hennes skøyteskjær.

- Trening skal være glede. Jeg trener fordi jeg vil at kroppen min skal være en verktøykasse. Jeg vil ha en kropp som går fort på 5000 meter, ikke en kropp som er designet for Instagram og Facebook.

 

Groruddalen

Hemmer er Oslo-jente, men hevder at hun mest av alt er en groruddøl. Hun håper at et Oslo-OL i 2022 vil gi dalen et løft, slik det var lovet, men konstaterer at de store planene forsvinner. Det synes hun er trist.

- Det er mange ganske gode utøvere her, og med flere og bedre anlegg kan disse utøverne få enda bedre utbytte av treningen. Hjertet mitt ligger i Groruddalen og jeg vil veldig gjerne se at Lillomarka og andre områder får et løft, det er tragisk om det ikke skjer, sier Hemmer.

For Hemmer vet hva hun snakker om. Treningsforholdene på Valle er langt unna nederlandske og amerikanske treningsfasiliteter. Allikevel er det her hun trives. Det var her hun forelsket seg i skøytesporten og la grunnlaget for Sotsji. Og nå tar hun med seg en bok og setter kursen for sitt største idrettsøyeblikk i karrieren.

Det aller siste.

 

«Mikrokjendis»

Lilleviseren har lenge stått bom stille mellom én og to. Langviseren ville ikke være dårligere, og slo seg til ro mot sør. Nå har den gamle klokka på Valle endelig fått nye batterier, og forteller de fremmøtte at det nærmer seg OL.

«Lykke til» «Når reiser du?» «Vi skal heie på deg». De er stolt av at Mari Hemmer skal representere Norge og skøyteklubben Aktiv SK under OL. Hovedpersonen selv er minst like stolt:

- Det er alltid noen som mener noe, enten så gjør jeg noe feil, eller ting jeg bør gjøre annerledes. Det bryr jeg meg ikke så mye om og stenger det ute. Sånn er det å være mikrokjendis, men her i klubben kan jeg være den beste utgaven av meg selv.

For kjendis vil hun være når hun kommer hjem. Kanskje ikke i hele Norge, eller hele Oslo, men på Kuben som lærervikar. Og kanskje er det behov for en mattelærer i ukene etter OL, for da er Hemmer klar:

- Når jeg kommer hjem skal jeg undervise på Kuben, og aller helst i matte!

Og om hun bestemmer seg for å fortsette å konkurrere på skøyter, så vil både Tina Turner og ABBA ta godt imot henne på Valle.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!