ANNONSE

Groruddalen i mitt hjerte

Groruddalen i mitt hjerte

 

Mari Hemmer er en fantastisk skøyteløper, men mest av alt er hun et medmenneske.

Tekst:

Publisert:

- Landslagskarrieren satte en stopper for masterstudiene i teoretisk fysikk. Jeg håper at jeg i fremtiden kan jobbe med formidling i relativitetsteori og være skøytetrener for barn og unge, sier 30-åringen.

Men først skal hun til OL. For første og siste gang.

 

Turner på Valle

Klappskøytene overdøver en sprakende Tina Turner på høyttaleranlegget. ABBA overtar og minner Mari Hemmer om at tiden har stått stille siden hun som liten fikk rosa pusekattskøyter, og gikk den korte turen over ringveien til Valle. Hemmer fokuserer på svinger, langside og millimeterpresisjon i hvert skjær. Djevelen ligger i detaljene. Slik er det, om Sotsji skal bli en suksess.

- Jeg er ikke så opptatt av hva folk forventer av meg, men jeg vil ikke skuffe de som har hjulpet meg på veien fram. Samtidig vet jeg at de er der for meg uansett, bedyrer hun.

Johan Olav Koss skuer ned fra veggene i den lille kafeteriaen og minner de fremmøtte på hva som forventes av norske OL-deltagere. Mari Hemmer tar ikke gull, og mest sannsynlig ikke medalje. Kanskje blir hun nummer tolv, og kommer hun blant de ti beste, har hun klart ambisjonene.

- Jeg føler at jeg er i god form og håper at jeg kan bli blant de ti beste på 5000 meter, som er min favorittdistanse. Jeg er stolt av å være én av 16 som får gå den distansen. Nå gleder jeg meg til å få oppleve mitt første OL, men jeg drar over med litt bismak, fastslår hun.

 

Tøff som få

Vladimir Putin våker over Russland med jernhånd. Den tre uker lange festen ser ut til å koste over svimlende 500 milliarder kroner. Menneskerettighetsforkjempere har lenge varslet aksjoner, og oppfordret til boikott, men Mari Hemmer kommer. Med blandede følelser.

- De får ikke ta fra meg det som blir mitt eneste OL. Jeg synes det er en utrolig trist situasjon at de undergraver menneskerettigheter, homofile, journalister og frivillighetsorganisasjoner. Jeg drar ikke over for å feire regimet, jeg skal dra dit for å feire idretten.

Slik er hun. Hun har sagt fra tidligere, fått juling og reist seg igjen. Det har hun vokst på, og det vil hun fortsette med. For Mari Hemmer er opptatt av mer enn raske rundetider og røde trikoter. Hun har et brennende engasjement for idrett, barn og unge, som følger i hennes skøyteskjær.

- Trening skal være glede. Jeg trener fordi jeg vil at kroppen min skal være en verktøykasse. Jeg vil ha en kropp som går fort på 5000 meter, ikke en kropp som er designet for Instagram og Facebook.

 

Groruddalen

Hemmer er Oslo-jente, men hevder at hun mest av alt er en groruddøl. Hun håper at et Oslo-OL i 2022 vil gi dalen et løft, slik det var lovet, men konstaterer at de store planene forsvinner. Det synes hun er trist.

- Det er mange ganske gode utøvere her, og med flere og bedre anlegg kan disse utøverne få enda bedre utbytte av treningen. Hjertet mitt ligger i Groruddalen og jeg vil veldig gjerne se at Lillomarka og andre områder får et løft, det er tragisk om det ikke skjer, sier Hemmer.

For Hemmer vet hva hun snakker om. Treningsforholdene på Valle er langt unna nederlandske og amerikanske treningsfasiliteter. Allikevel er det her hun trives. Det var her hun forelsket seg i skøytesporten og la grunnlaget for Sotsji. Og nå tar hun med seg en bok og setter kursen for sitt største idrettsøyeblikk i karrieren.

Det aller siste.

 

«Mikrokjendis»

Lilleviseren har lenge stått bom stille mellom én og to. Langviseren ville ikke være dårligere, og slo seg til ro mot sør. Nå har den gamle klokka på Valle endelig fått nye batterier, og forteller de fremmøtte at det nærmer seg OL.

«Lykke til» «Når reiser du?» «Vi skal heie på deg». De er stolt av at Mari Hemmer skal representere Norge og skøyteklubben Aktiv SK under OL. Hovedpersonen selv er minst like stolt:

- Det er alltid noen som mener noe, enten så gjør jeg noe feil, eller ting jeg bør gjøre annerledes. Det bryr jeg meg ikke så mye om og stenger det ute. Sånn er det å være mikrokjendis, men her i klubben kan jeg være den beste utgaven av meg selv.

For kjendis vil hun være når hun kommer hjem. Kanskje ikke i hele Norge, eller hele Oslo, men på Kuben som lærervikar. Og kanskje er det behov for en mattelærer i ukene etter OL, for da er Hemmer klar:

- Når jeg kommer hjem skal jeg undervise på Kuben, og aller helst i matte!

Og om hun bestemmer seg for å fortsette å konkurrere på skøyter, så vil både Tina Turner og ABBA ta godt imot henne på Valle.

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE