Her blir de klare for Toppserien

Her blir de klare for Toppserien

 

Linderud/Grei Toppfotball slo Manglerud/Star 1-0 på overtid takket være Anette Lundes scoring. Det var nok til å sikre tittelen som seriemester i 1. divisjon, og opprykk til neste sesongs Toppserie. Med det er Linderud/Grei Toppfotball historiske i Groruddalen.

Tallenes tale var klar da Linderud/Grei tok i mot Manglerud/Star på Greibanen søndag formiddag. Hvis Alta avga poeng i sin bortekamp mot Fart, ville Linderud/Grei bli seriemestre og klare for opprykk til Toppserien med tre poeng.

Etter en fotballmatch uten de alt for store øyeblikkene, kom til slutt avgjørelsen. I det klokka passerte 90 minutter slo Kristin Jonvik inn en corner som Mari Kalmo fikk hodet på. Ballen traff midtstopper Anette Lunde før den føyk i mål, og Linderud/Grei-damene eksploderte av glede.

Eksplosjon ble det også etter kampen da seieren var i boks, og beskjeden om at Alta-kampen endte uavgjort, kom over høyttaleranlegget. Da gikk folket på Grei-banen bananas.

Hyl, tårer, smil, klemmer og hopping om hverandre. Linderud/Grei kunne endelig slippe jubelen løs for at de til neste sesong skal spise kirsebær i landets øverste liga. Det er første gang at et fotballklubb fra Groruddalen har klart den prestasjonen.

 

- Fortjent

En meget rørt LGT-kaptein, Line Nordeide Grønli, tok i mot pokalen fra NFFs Lars Stensby, og takket sine lagvenninner med en heller kort tale.

- Dette er knallbra jobba. Dere er flinke jenter, hikstet hun.

Etter litt synging, jubling og fotografering var det flere ord i vokabularet.

- Jeg er utrolig stolt over alle i klubben for den kjempejobben vi nå har gjort. At vi klarte å rykke opp føles helt utrolig.

- Det er både moro og fortjent etter det harde arbeidet vi har lagt ned denne sesongen. Dette er en stor belønning for alt strevet, sier hun.

At selve kampen var preget av høye skuldre og nerver gadd ingen å bry seg om etter siste blås i fløyta.

- Det var veldig anspent utpå banen, og vi hadde skuldrene langt opp i øra. Vi følte presset, og fikk aldri løst opp stemningen. Likevel nektet vi å gi oss. Det øyeblikket da målet kom vil jeg aldri glemme. Det var helt fantastisk å se, og herlig å løpe bort til jubelgjengen, forteller kapteinen.

 

Utvikling

For kun én sesong siden var Linderud/Grei i en total annerledes situasjon. I fjor høst spilte de kvalikkspill for å klare seg i 1. divisjon. Det har med andre ord vært en enorm utvikling på Greibanen gjennom denne sesongen.

- Alle spillerne har utviklet seg individuelt og tatt store steg ferdighetsmessig. I tillegg har vi utviklet samspillet vårt. Det har gjort oss mye sterkere, sier Line Nordeide Grønli.

- Dere hadde ikke forventet opprykk denne sesongen?

- Nei, vi tenkte ikke på det i det hele tatt. Vi har vært flinke til å sette oss små mål hele veien. Ettersom vi har oppnådd de målene ga det seg store utslag på resultatene. Vi fikk flyten, og marginer som gikk mot oss i fjor, har gått vår vei denne sesongen.

- Nå gleder vi oss til å spille Toppserien. Det blir nok knallhard motstand, men vi skal kline til, forsikrer hun.

Heller ikke trener Glenn Kleven hadde regnet med opprykk på det første forsøket.

- Opprykk til Toppserien har aldri vært i tankene mine. Jeg tok over en klubb som akkurat klarte seg i divisjonen. Mitt mål var å langsiktig bygge en klubb. Mitt første mål var å rykke opp med andrelaget. At vi også skulle klare det med førstelaget hadde jeg ikke tenkt på en gang, men utviklingen gikk forterere enn både jeg og andre forventet.

- Den strukturen vi har fått i laget er det ingen i divisjonen som matcher oss på. Vi startet å jobbe bakfra og har satt et grunnspill hvor alle forstår rollene i laget. Det har vi høstet godt av nå, sier han.

I tillegg til opprykk med både første- og andrelaget kom LGT helt til Norway Cup-finalen under Glenn Kleven.

- Vi har jobbet likt i alle ledd av klubben, og nærmere hattrick enn dette kommer du ikke, sier han.

 

Prikken over i-en

Kleven roser sine fotballdamer.

- Jeg er kjempestolt av jentene. De fortjener all ære for denne prestasjonen. Sesongen sett under ett har det vært langt mer dyktighet enn flaks som gjør at vi er der vi er i dag. Det er en veldig god følelse. Det Linderud/Grei sammen har fått til som en klubb er unikt, og det står respekt av det, sier han.

Han synes også det er artig å se utviklingen på sine dispiler.

- For å prestere godt på et slikt nivå er man nødt til å ha trygghet og selvtillit. Det har jentene fått ved å trene godt og hardt. De har alle utviklet seg gradvis, og fått gode ferdigheter. Det er moro å se at vi har lykkes så godt på dette området, sier han.

- Hva tenkte du da målet kom?

- Min første tanke var at vi endelig lyktes. Jeg er utrolig glad på jentenes vegne. Lettelsen og kiloene som forsvant fra skuldrene deres var godt å se. I tillegg brøt vi en barriere med å slå MS i seriespill. Det gjorde også godt.

- For å oppsummere var det en udelt positiv følelse. Jeg er stolt over at vi klarte dette. Det er prikken over i-en, og den karamellen skal vi suge litt på, før vi skal fortsette jobbinga videre, sier han.

 

Hyller treneren

Glenn Kleven kom altså inn og overtok et lag som såvidt klarte seg i 1. divisjon. Det hersker derfor liten tvil om at hans jobb i klubben har vært enorm. Også jentene selv var raske til å hylle suksess-treneren. Etter kampen ble han overfalt av alle sammen, og mottok skryt og fin ord.

- Glenn er utrolig engasjert. Det han gir av seg selv på trening, enten det er den enkleste pasningsøvelse eller spilleøvelse, smitter over på oss.

- Det har gitt oss motivasjon til å fortsette å stå på. I tillegg har han solid fotballkunnskap og er dyktig til å kommunisere med oss, forteller kaptein Line Nordeide Grønli.

Gjennom en hel sesong har også sportsredaksjonen hatt mye kontakt med Kleven.

Gjentatte ganger har vi prøvd å fått noen uttalelser som kan «smelle» litt på sportssidene. Kleven på sin side har alltid forholdt seg rolig, og det har damene selv satt pris på.

- Glenn har vært ydmyk gjennom hele sesongen. Han er rolig og seriøs, og har ikke tatt av i det hele tatt, men vært flink til å nullstille laget for hver kamp. Det har hjulpet oss.

- Vi kunne lett mistet hodet hvis det hadde vært den andre veien, sier Nordeide Grønli.

Også sportslig leder i LGT, Roar Johannesen, ærer Glenn Kleven.

- Glenn har gjort en formidabel jobb, og satt sammen et lag som fungerer i et godt mønster. Han har motivert jentene, og sørget for at de har holdt trykket oppe både fysisk og psykiskt gjennom hele sesongen. Glenn har vært en sukess i LGT, og han har en langsiktig plan. Det er vi glade for, for vi håper å beholde ham i mange år til, sier Johannesen.

 

Fotball, 1. divisjon, kvinner:

Linderud/Grei -Manglerud Star 1-0 (0-0)

Greibanen

Tilskuere: Ca. 180

Dommer: Bjørn Hoff

Mål for LGT: Anette Lunde

LGTs lag (4-2-3-1): Jeanette Stavsholt, Marlene Young, Gry Nordeide Grønli, Anette Lunde, Mona Johannesen, Line Nordeide Grønli, Marte Johannesen (Mari Solstad fra 40.), Ellen Wang, Kristin L. Jonvik, Line Berntsen (Mari Kalmo fra 82.), Christine Libach (Ane Jakobsen Bjerke fra 64.)

 

Stjernene:

  • ** Kristin L. Jonvik
  • * Mona Johannesen
  • Anette Lunde
- Dette kjennes godt Lederen for Linderud/Grei Toppfotball, Jan Erling Nilsen, var ikke sparsommelig med superlativene etter at opprykket til Toppserien var klart.

Groruddalen har aldri hatt et fotballag på øverste liganivå i Norge. Nærmest var Grorud-damene på 80-tallet da de ved flere anledninger holdt på å klare det, men det nærmeste de kom var til kvalikk.

Som leder for et fotballag som nå blir historisk, er det nå mye tanker i hodet for Jan Erling Nilsen.

- Det har vært så mye følelser i sving, men endelig begynner vi å få summet oss. Nå kjennes det faktiskt veldig bra, sier han.

- Målet deres var Toppserien innen 2012?

- Ja, vi er litt tidlig ute, men vi tar ikke det så høytidelig nå, ler han.

- Hadde du trodd at sesongen ville ende med opprykk?

- Nei, det hadde jeg ikke trodd. Vi hadde tro på en plassering på den øvre halvdel. Det forbløffende er jo at vi klarer det med stort sett de samme jentene som i fjor og forfjor. Jentene har vokst enormt på de to årene, og de er jo fremdeles veldig unge. Gjennomsnittsalderen ligger rundt 20 og et halvt år, sier han.

Også Nilsen velger å hylle Glenn Kleven og hans arbeid.

- Vesentlig mye av æren for dette går til Glenn Kleven. Han har en klar filosofi som gjennomføres både på trening og i kamp. Vi har blitt et teknisk og ballbesittende lag med gjennombruddshissighet. I tillegg har han en egen evne til å lære fra seg ting, og å skape samhold i laget.

- Jeg vil selvfølgelig også rose jentene. De har stått beinhardt på for hverandre. I fjor støttet folk oss fordi de syntes synd på oss. I år gjør de det fordi vi er gode, sier Nilsen.

 

Høydepunkt

Jan Erling Nilsen har drevet med damefotball siden hans nå 34 år gamle datter var åtte år.

- Dette er det absolutte høydepunktet jeg har vært med på, og jeg er utrolig stolt. Det har vært en suksessesong uten like for oss. Jeg håper også resten av Groruddalen setter pris på dette. Vår målsetting og visjon er å være et lag for de med ambisjoner i Norges mest folkerike dal. Vi setter pris på Groruddalen, og all støtte vi har her, og vi håper å være en utviklingsarena for damefotballen her, sier han.

 

Utfordringer

Det å bli en Toppserieklubb, krever en del, men Nilsen vil nå bli ferdig med årets sesong før neste år skal planlegges.

- Foreløpig legger vi alt på is ut uka, for å levere en ordentlig siste kamp mot Alta. Det skylder vi resten av divisjonen, sier han.

- Hva tror du om neste sesong?

- Den vil by på mange utfordringer, men vi gleder oss til det. Sportslig tror jeg heller ikke at vi vil bli noen kasteball, selv om det naturlige målet nok blir å holde seg.

- I tillegg til å jobbe med å få godkjent Grei-banen som vår hjemmearena, blir organisasjonen det vesentlige. Her må det bygges ut. Heldigvis merker vi at den sportslige fremgangen har økt interessen, og vi merker mye «goodwill» ute. Det er koselig, sier han.

Også sportslig leder Roar Johannesen tror klubben må bygges videre organisasjonsmessig.

- Vi skal klare å sette en ramme rundt laget i Toppserien. Da må vi bygge klubb og det organisasjonsmessige. Det er en utfordring, men vi vil skape et fundament for kvinnefotball i Groruddalen, og håper vi kan få med oss blant annet de lokale bedriftene på å støtte oss, sier han.

 

Fortsetter i samme spor

Rent sportslig blir det ikke mye forandring på opplegget neste år.

- Måten vi skal jobbe på blir lik. Vi vil muligens være underdog i alle kamper i Toppserien, men vi skal ikke legge oss bakpå og være defensive. Vi skal våge og være tøffe nok til å spille vårt spill. Utfordringen blir å utvikle stallen videre. Vi er en liten klubb med små ressurser og rammebetingelser, og da må vi forvalte de talentene vi har her på best mulig vis. Det har vi lykkes med i år, og slik skal vi kjøre på videre, sier trener Glenn Kleven.

Han frykter ikke at LGT skal rakne i den øverste divisjonen.

- Med den grunnmuren vi har i dag har vi et godt utgangspunkt. Jeg kan ikke se for meg at vi skal rakne totalt. Vi er så solide defensivt, sier han.

 

Siste nytt i Sport

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

 
- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.