ANNONSE

Hva gikk galt i Furuset hockey?

Hva gikk galt i Furuset hockey?

 

Femårsplanen fra 2007 var å nå toppen i Norges øverste liga, fasit er nedrykk og brukket økonomisk ryggrad i 2009. Hva skjedde?

Selv om ingen tror noen i klubben bevisst har handlet for å dra den ned i sumpa, er det akkurat det som har skjedd.

I 2002 gikk klubben på en liknende smell, og Furuset har ikke tatt lærdom av historien. Hva har skjedd? Hvem har ansvaret?

To navn blir nevnt: Daglig leder fram til da januar fjor, Jan Gustavsen og sportslig leder fram til da problemene toppet seg i fjor høst, Niklas Grønstrand.

Horribelt

Furuset Ishockey var dømt til nedrykk til 1. divisjon med 1-8 mot Manglerud Star forrige helg. I det som har vært en horribel sesong både på og utenfor isen, sitter mange igjen med spørsmål om hvordan det kunne gå så galt. Ikke minst med tanke på at klubben gikk på samme smell i 2002, og burde ha lært av den episoden.

- Det kan jo ikke være så vanskelig å svare på hvorfor det gikk så galt. På grunn av det økonomiske rotet forsvant halve laget. Da kan man ikke forvente å opprettholde det sportslige nivået, sier Stein Myhren fra hovedstyret i Furuset Idrettsforening.

Men de økonomiske problemene startet mye tidligere enn årets sesong.

Før fjorårets sesong presenterte Furuset Elite, ved daglig leder Jan Gustavsen, etter det kilder i klubbens innerste krets Akers Avis Groruddalen Groruddalen har snakket med, noen hårreisende budsjetter for klubben.

- Her var det forespeilet inntekter som det ikke fantes noe hold i. Furuset tok budsjettene for god fisk, uten å be om dokumentasjon, gikk ut og sikret seg dyre utlendinger, og startet å kaste rundt seg med penger de ikke hadde.

- Furuset brukte penger de trodde skulle komme inn, da de egentlig burde ha brukt minst mulig. Det var et budsjett tuftet på inntekter som ikke fantes, og mens pengene ble skuslet bort, ble de tenkte inntektene nettop det, tenkte inntekter.

På den andre siden finner vi representanter som mener sportslig leder Niklas Grønstrand er roten til alt ondt i Furuset.

- Hver eneste gang sportslig leder la fram en spiller til styre, ble fakta skjult. Ofte førte han styret bak lyset, sier kilden til avisen.

Ga gass

Stein Myhren mener problemene startet så tidlig som i opprykksesongen 2006/2007. Det samme året som Jan Gustavsen ble ansatt som daglig leder i Furuset Ishockey, mens Niklas Grønstrand ble sportslig leder.

Leder for Furuset Ishockey den gangen het Bjørn Svendsen, og uttalte til Akers Avis Groruddalen at klubben sto ved et veiskille. De kunne enten sette på håndbrekket, eller gi gass. Furuset valgte det siste...

- Da startet et pengeforbuk som kom helt ut av kontroll, og problemene har bygd seg opp fra da. Furuset Elite tok over den skakkjørte økonomien, men fikk aldri mulighet til å komme på beina eller i gang. Ting ble bare verre og verre.

- Det har vært svak økonomistyring og kontroll fra den sesongen, sier Myhren.

- Hvem hadde ansvaret?

- Jeg vil ikke dele ut skyld eller ansvar, men det er jo klart at alle som har styrt med A-laget fra 2006/2007-sesongen og utover må ta sin del av ansvaret. Det er mange som må gjøre det, sier han.

- Burde ikke noen sett hvor dette ville bære og grepet inn? Det er jo tross alt ikke første gang Furuset har vært i denne situasjonen?

- Ideelt sett burde noen gjort det, men det er lett å sitte å si i ettertid, sier han.

Nåværende trener, Anders Skaslien, deler Myhrens syn på hvorfor det gikk til skogs med Furuset denne sesongen.

- Det har vært dårlig økonomisk planlegging, og ingen finansiell kontroll. Da denne sesongen ble planlagt hadde man ikke kontroll på fjorårets økonomi, sier han.

- Hvem mener du står ansvarlig for dette?

- Jeg tror Furuset Elite AS må ta sin del av skylda for dette, sier han.

Ingen selvkritikk

Jan Gustavsen satt som daglig leder fra 2006/2007 sesongen, og har et annet syn på saken.

- Allerede etter noen få uker i jobben så jeg at den økonomiske situasjonen ikke var bra. Hadde jeg vært klar over dette fra starten, hadde jeg aldri satt mine ben inn i organisasjonen. Det var vanskelig å drive organisasjonen fordi folk førte regnskap på siden, og det stadig kom nye negative overraskelser. Gjelda som var på 1 million kroner vokste etter hvert til to millioner, sier han.

- Hvordan kunne du gi klarsignal til å hente inn dyre utlendinger som Kuusisto, når økonomien var skakkjørt?

- Jeg la aldri fram et slikt budsjett. Budsjettet jeg la fram var lavt, men vi la inn noen parametere ved siden av. Disse inneholdt jobber til spillerne utenom hockeyen. Også var det et nærinsprosjekt med Bydel Alna i forhold til min stilling, men det ble ikke noe av.

- Dette var ting som ikke ble lagt inn under budsjettet, legger han til.

- Så du har ikke gitt tillattelse til å hente nye spillere?

- Jeg kan ikke benekte det heller. Dette var en prossess som gikk over lang tid. Det første budsjettet var lavt, men det ble justert opp underveis. På samme tid røk prosjektsstillingen og jobben til Kuusisto.

Slik Akers Avis Groruddalen forstår det hadde ledelsen regnet med penger fra disse prosjektene som ikke ble noe av. Dermed ble budsjettrammen brutt.

- Hvordan kunne dette skje igjen, kun få år etter forrige blemme?

- Det er vanskelig  for meg å si, i og med at jeg ikke var involvert så mye på den tida. Historikken til klubben og ønsket om å være med i toppen gjorde at vi brukte mer penger enn vi hadde råd til. Klubben var for desperat til å nå toppen, sier han.

- I 2006/2007 hadde dere valget mellom å gi gass eller bremse. Hvorfor ble det valgt å gi gass?

- Ikke hele klubben ville det, men særlig den sportslige siden var for å gi gass. Man håpet på sportslig suksess, som igjen ville gi økt publikumsinteresse og sponsorpenger. Det var også satt i gang mange tiltak som ville bedre på den økonomiske situasjonen, sier Gustavsen.

Gustavsen mener to elementer var utslagsgivende for den nåværende situasjonen.

- Bortfallet av automatinntektene på to millioner, i tillegg til IKEA-avtalen (hvor Furuset håpet å få en såkalt «sign on fee») har vært med på å forkludre oversikten av økonomien.

Gustavsen har kuttet alle båndene til Furuset ettersom de skylder han penger.

- De skylder meg en kvart million kroner i utestående lønn. Jeg har fremdeles et hjerte for spillerne, men selve organisasjonen har jeg ikke noe til overs for, sier han.

Pluss og minus på nytt

Visekaptein Elia Hoelstad mener klubben nå klubben må lære seg pluss og minus en gang for alle.

- Klubben bruker penger over evne hvert eneste år. Det virker ikke som de vet hvor pengene går. Da tenker jeg spesielt på selv pluss og minusregninga.

- Jeg tror krisen kan spores et par sesonger tilbake. Det hele baserer seg på feil disponeringer av penger, tror Hoelstad.

Mistrives med hockey

På isen har det heller ikke vært moro å spille for Furuset i år.

- Når vi kommer på trening på kamp er hovedfokus å spille hockey, men vi har hatt fokus på andre ting denne sesongen.

- Slik det har vært, har fokuset ligget på om vi får utstyr og det økonomiske. Det blir helt feil, sier Hoelstad.

For første gang i hans liv synes han det er en kjip opplevelse å spille hockey.

- Den siste tiden har jeg verken hatt motivasjon eller selvtillit til å prestere maksimalt på isen, sier spilleren som fikk publikumsprisen for sitt engasjement utenfor isen.

- Jeg kommer ikke til å legge opp, legger han til.

Akers Avis Groruddalen kjenner også til at krefter som har stått på for Furuset i flere tiår, nå har blitt så slitne av bråket at de vurderer å trekke seg ut.

Hoelstad innrømmer at det tærer på kreftene.

- Alle parter har lidd. Både trenere spillere og støtteapparat. Folk har blitt satt til å løse oppgaver de ikke er kapable til å gjøre.

Det er én mann Hoelstad føler får å gi ros.

- Jørn Amundsen er den største ildsjelen av dem alle.

- Han er der dag ut og dag inn. Han legger ut av egen lomme hvis vi trenger noe, og har vært en stor motivasjonskilde for oss, sier Hoelstad.

 

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE