Hva nå, GBK?

Hva nå, GBK?

 

Jada, de har en teoretisk mulighet for å overleve i 2. divisjon, men det ser fryktelig mørkt ut. Groruddalen Ballklubbs fremtid oser av 3. divisjon. Hva skjer med prosjektet GBK nå?

«GBK er ferdig!»

«Prosjektet er dødt!»

«Trener Danny Sannes er udugelig og må gå!»

«GBK må legges ned!»

Det fotballelskende folket i Groruddalen har alle hørt meningene og snakket gjennom store deler av denne sesongen. Akers Avis Groruddalen satte seg ned sammen GBKs Danny Sannes, Tor Sandnes og Glenn Andersen. Her fikk de svare på spørsmålene alle vil ha svar på, og samtidig fikk vi svaret på GBKs fremtid.

- Nedrykket virker uungåelig. Hva betyr det for GBK?

- Det betyr at vi ikke har holdt målsettingen vår om å overleve i 2. divisjon. Vi har prestert spillemessig, men ikke levert innenfor 16-metrene. Vi har rett og slett vært for veike. Et nedrykk betyr at vi skal bygge opp et lag med unge spillere i 3. divisjon, samtidig som at vi skal innføre vinnerkultur i laget. Vi er allerede i gang med å legge en strategi som skal gjøre oss gode, sier Sannes.

- Så dere satser videre neste år også?

- Ja, selvfølgelig. Målet vårt er å rykke rett opp igjen, selv om det ikke er noen «walk in the park». Likevel er det lettere å bygge et lag i 3. divisjon, enn i 2. divisjon. Vi vil gjerne utvikle talentene og GBK samtidig. Det er ypperlig arena å bygge opp et lag i, sier Sannes.

- Så lenge vi lever så vil GBK leve, sier Andersen og Sandnes i kor.

- I vinter snakket dere varmt om sjansene for å overleve. Hva gikk galt i år?

- Vi har lært utrolig mye fra dette året. Alt ble feil fra starten av. Vi sto uten spillere, og var desperate etter å finne spillere som kunne forme en stall. Vi trodde vi hadde satt sammen en stall med de riktige typene, men det har vist seg i ettertid at vi bommet på mange av spillerne som ikke har vist den rette karakteren. Dette tar vi kritikk på. Det var mange spillere som ble borte fra treninger, og som gled ut. Vi fikk aldri satt sammen en fokusert og sulten gjeng som delte våre mål. Det var rett og slett ikke nok tid til å danne fundamentet, sier Sannes.

- Så dagens stall kommer ikke til å inneholde de samme spillerne neste år?

- Vi har en gruppe på 10-12 suverene spillere som vi vil satse på fra årets kull. Samtidig kommer vi til å sikre oss flere lokale spillere. Vi er på utkikk etter de riktige typene, og vi ser etter to ting.

- Vi ser etter typer som kan bekle spesielle roller ferdighetsmessig, samtidig må vi ha typer med karakter, som vi kan stole på. GBK skal være noe som er positivt. Vi er nødt til å ha spillere som representerer klubben på en fin måte utad. Våre spillere skal være forbilder i Groruddalen. Samtidig må de ha villjestyrke til å utvikle seg hele tida. De må være sultne på å utvikle seg, og legge ned det arbeidet som faktisk kreves. Spillere som hopper av et skip i motgang, kommer aldri til å nå langt. Det er feigt, sier de.

Med de uttalelsene ligger det mellom linjene at ikke alt har vært fryd og gammen blant spillerne i årets stall.

- Hva blir endret til neste sesong?

- Først og fremst blir det mindre reising, fleiper Glenn Andersen.

- Vi vil få folk som brenner ordentlig for prosjektet. Vi vil ha folk med tilknytning til dalen som er stolte av å være fra dalen. Disse skal vi i god GBK-ånd viderutvikle til større oppgaver i fotballen, sier Sandnes.

Bra med nedrykk?

Trioen i GBK ser ikke nødvendigvis på et nedrykk som krise.

- Dette er den første ordentlige motgangen klubben har møtt, men det er ingen krise. Fotballag rykker opp og ned hvert år. Nedturer er der for å gjøre deg sterkere. Det er det vi lærer av, og får erfaring fra.

- Vi er en ung klubb, som muligens har godt av å få utvikle oss i tredjedivisjon før vi kommer tilbake.

- Hvis Ham Kam rykker ned, skal de da legge klubben død? Dette er snakk om ett skritt tilbake, to fram. Vi skal jobbe videre for å komme opp igjen, og etter hvert nå målet vårt om Adeccoligaspill. sier Sandnes, Andersen og Sannes.

Mistet status?

Akers Avis Groruddalen vet at mange av dagens unge talenter trekkes mot Oslo City istedenfor GBK.

- Hva synes dere om det?

- Folk må få gjøre hva de vil. Først og fremst vil vi alle si at det er imponerende det Oslo City har vist i år, men vi tror det er plass til begge klubbene i dalen. Det å satse på City fordi de kan rykke opp i år, er heller ikke veldig langsiktig tenkt. De mangler erfaring fra andredivisjon.

- GBK er for alle, og Oslo City burde klart vært med oss. Når det er sagt vet ingen hva fremtiden bringer, sier trioen.

Støtte fra moderklubbene?

Akers Avis Groruddalen vet også at det er bred diskusjon innad i moderklubbene om hvorvidt de vil være med videre på prosjektet dersom GBK rykker ned.

- Hvorfor skal moderklubbene betale penger til et lag som er på likt nivå divisjonsmessig?

- For det første er det ikke A-laget som drar nytte av de pengene moderklubbene spytter inn. Det går til samfunnsprosjektene til GBK og utvikling av bredden i hele Groruddalen, sier Sandnes.

- For det andre kan vi tilby spillere i Groruddalen noe mer enn moderklubbene kan.

- Hva da?

- De som har lyst til å utvikle seg som fotballspillere trenger en utviklingsarena. Den arenaen er oss. Vi har en egen faglig kompetanse på treningssiden som ingen moderklubb kan matche oss på. Treningene våre skal være fotballutviklende. Dette kan vi, vi har produsert flere proffspillere som gjør det stort i de høyere ligaene.

- Samtidig har vi en langsiktig satsing om å komme opp til Adeccoliagen. Treningen vi har lagt opp til gjør at vi skal være i stand til å spille Adeccoliga om 4-5 år.

- Det er greit å drømme og prate, men pr. i dag kan ikke vi se at noen av moderklubbene deler den samme visjonen. I så fall får de starte å gjøre noe med det, sier trioen.

- Vil dere ha penger til å satse videre, selv om dere rykker ned?

- Vi har en mye sterkere økonomisk plattform enn moderklubbene. Det er viktig å huske på at våre sponsorer ikke støtter oss for fotballaget vi har i andredivisjon. De støtter oss for miljøarbeidet og de samfunnsnyttige prosjektene vi arbeider med. Det er nok mange som glemmer at GBK er mer enn kun et fotballag. De ser ikke helheten. Vi er et utviklingsprosjekt som retter seg mot barn og unge i Groruddalen. De pengene vi har til rådighet bruker vi på å utvikle fotballspillere som vil steder, sier trioen.

Full støtte

Som vanlig når det går på trynet med et lag er det treneren som er idiot. I GBKs tilfelle er det ikke annerledes. Danny Sannes har blitt skjelt ut, men tar kritikken med fatning.

- Det er slik det er. Folk er misfornøyde med tabellen og poengene, og det er jeg også.

- Vi er ikke gode nok til å berge plassen, og det er naturlig at folk skriker da. Jeg er ikke fornøyd med det vi har prestert, men jeg bryr meg ikke om kritikken. Jeg jobber på videre for å endre situasjonen, sier han.

Av Tor Sandnes og Glenn Andersen får han derimot full støtte.

- Danny har vår fulle tillitt. Vi er mektig imponert over den jobben han har gjort med unge tredjedivisjonsspillere i andredivisjon. Han er en ressursperson med masse ferdigheter, og folk skulle sett hvor mye han har gjort med spillerne.

- Når vi spiller treningskamper med Årvoll mot GBK ser du tydelig forskjell på nivået, sier Andersen og Sandnes.

Hva mener moderklubbene?

Grorud: - Vi har egentlig ikke tenkt så mye over dette ennå, men vi har i likhet med de andre moderklubbene fått et spørreskjema hvor vi skal evaluere hva som skjer hvis de rykker ned. Foreløpig vet vi at vi ønsker å se regnskap fra 2007 og fremover for å se hvordan situasjonen er. Bortsett fra det har vi verken pratet fram eller tilbake om dette. Vi avventer, men gleder oss til å se hva GBK selv mener om saken.

Knut Bakke Pedersen

Romsås: - Vi har ikke tatt stilling til dette ennå. Jeg regner med at vi kommer til å diskutere det etter sesongen, og ta en skikkelig oppsummering da.

- Foreløpig har vi mer enn nok med våre egne saker.

Per Aarsborg

Grei: - Dette er for tidlig å si noe om ennå, men det er naturlig at folk begynner å tenke og mene. Grei har ingen offisiel holdning p. i dag. Først må serien bli ferdig, og GBK må komme med sine synspunkter. Jeg vil også si at det er ikke et nedrykk som avgjør om Grei skal være med i prosjektet. GBK handler om talentutvikling, og divisjonsoppsettet har ingenting å si der. Ingen lokale lag kommer til møte de uansett.

GBK må gjøre en egen evaluering av dette året og neste år, så får vi ta det derifra.

Tore Bråteng

Årvoll: - Vi ønsker at GBK skal bestå videre. Det er synd at de går ned, men jeg regner med at de fortsetter i tredjedivisjon.

Jeg regner også med at de fortsetter jobbingen med å utvikle talenter for alle moderklubbene.

Tore Øvregård

Furuset: - Du er litt tidlig ute. GBK har sendt en forespørsel til moderklubbene som de skal svare på. Foreløpig har vi ikke vurderte saken, men det er klart at vi må evaluere situasjonen slik den har blitt. Jeg tviler på at moderklubbene vil spytte inn flere penger for økt satsning, og spørsmålet er om det økonomiske fundamentet man har er godt nok. Man må også evaluere den sportslige satsningen. Er det realistisk med et Adeccoligalag i dalen, eller skal vi være fornøyde med et andredivisjonslag?

Dette må vi bruke tid på.

Trond Prestegården.

HSIL: - Det er klart vi må ta en diskusjon rundt dette. Vi venter til slutten av sesongen før vi vurderer om vi vil være med eller ikke. Vi ser fram til å høre hva GBKs planer er. Skal de hente spillere utenfra, eller skal de satse på lokale spillere fra dalen?

- Dette er spørsmål som må besvares før vi tar en diskusjon på det.

Odd Jan Olstad

Vestli: - Dette er vi nødt til å ta en felles avgjørelse på i klubben. Vi har snakket litt om det, men jeg vil ikke si noe offentlig før det er forankret i styret. Vi har også lagt ut GBKs forespørsel til alle trenere og lagledere i klubben. Jeg tror mye av svaret kommer an på hva GBK tenker selv, men det viktigste for oss er utviklingen av våre egne spillere.

Kjell Kjepperud

Rommen: - Utfordringen fra GBK har ikke blitt behandlet hos oss ennå, så vi har ingen offisiel oppfatning av situasjonen. Vi har vært medlemmer i GBK i to sesonger nå. Den første sesongen var moderklubbtiltakene meget gode, mens de i år har vært så som så. Vi ser at det ligger utfordringer her, men dette må vi diskutere på styremøter først, så kan vi finne løsninger.

Norvald Mo

 

Siste nytt i Sport

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

 
- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.