Kjempestevne og jubileum

Kjempestevne og jubileum

 

I dag, fredag, inntar 400 svømmere fra inn- og utland Frognerbadet for å delta på stevnet Speedo Cup. Aldri før har stevnet vært større og arrangørklubben, IL Varg, gleder seg.

Skrevet av:

- Hele norgeseliten kommer hit, med unntak av Alexander Dale Oen som er på høydeleir, sier Tor Saghaug, som er leder i Varg og stevneleder for Speedo Cup.

Klubber fra hele landet har meldt sin ankomst til Frognerbadet. Oslo-klubbene, Asker og Bærum stiller med mange deltakere, men det kommer også svømmere fra Vadsø i nord og Bergen i vest.

- I tillegg kommer det walisiske juniorlandslaget, en svensk klubb og et par russiske svømmere, opplyser Saghaug og legger til:

- Flere av de walisiske svømmerne er veldig gode.

2000 starter

Speedo Cup har aldri vært større enn i år. Som i fjor arrangeres stevnet på Frognerbadet.

- Vi synes det var veldig vellykket i fjor og valgte å arrangere det her igjen i år, sier Saghaug og fortsetter:

- Vi hadde uansett ikke så mange valg siden Tøyenbadet fremdeles er stengt.

- Har Varg arrangert større stevner tidligere?

- Nei, vi har arrangert en del norgesmesterskap, men det er færre deltakere med der. I år har vi drøyt 2000 starter fordelt på tre dager på Speedo Cup.

Han tror at det kan bli satt norske rekorder i løpet av stevnet.

- Det ble satt flere norske rekorder i fjor, så det er stor sjanse for at det kommer noen i år også. Blant annet har Asker-svømmeren Ingvild Snildal satt norske rekorder på dette stevnet de tre siste årene, så setter hun rekord i år blir det fjerde året på rad.

 

Fabian kommer

Varg har fått en bra posisjon som stevnearrangør i Norge. Saghaug forteller at det ligger mye frivillig arbeid bak.

- Foreldre i klubben har stått på. Noen av dem begynte riggingen allerede forrige helg. Denne uka har det vært jobbing hver kveld, forklarer han.

Stevnet markerer også et jubileum for arrangørklubben som fyller 85 år i år.

- Med bakgrunn i det har vi invitert ordfører Fabian Stang til åpningen av stevnet fredag kveld, sier Saghaug.

- Han har takket ja og det synes vi er veldig gledelig. Når ordføreren har sagt et par ord fredag kveld så håper vi alt fungerer, smiler han.

Kvalitet

Stevnelederen tror stevnets popularitet har økt siden klubben satser på kvalitet på langbane.

- Det er ganske harde krav for å være med her, og dette er det eneste kvalitetsstevne som går på langbane, forklarer han.

Nå håper han og klubben på sommerværet holder seg til over helga.

- De foregående årene har det alltid vært fint vær når vi har arrangert stevnet denne helgen, sier han.

Han understreker allikevel at de er forberedt på dårlig vær.

- Vi har nok utstyr til å håndtere dårlig vær, blant annet har vi rikelig med partytelt.

Nå håper han også publikum finner veien til Frognerbadet.

- Det store bassenget og stupebassenget vil være stengt under stevnet. Men resten av anlegget er åpent, også for publikum på stevnet, lokker han.

Historien gjennon 85 år

Klubben ble stiftet 1.mai 1923 under navnet Arbeidernes idrettslag - AIL. Idrettslaget ble stiftet av fagorganiserte arbeidere, og var politisk motivert i en vanskelig tid i Norge med store streiker og mye uro.

- I disse turbulente tidene vokste klubben raskt og hadde etter noen få måneder 700 medlemmer, forteller Tor Saghaug.

Uten å gå langt inn i de politiske situasjonen på 30-tallet, kan det likevel nevnes at AILs medlemmer og idrettshelter var noen av de som tok sterkest og tydeligst avstand med den nazistiske bølge som gikk over Europa.

- Fra starten drev idrettslaget med friidrett og utvidet med atletikk med ulike styrke og spenstøvelser. Gjennom tidene har klubben hatt aktiviteter innen atletikk, friidrett, orientering, sykling, tennis, bandy, ski og volleyball, samt svømming, vannpolo og livredning, sier Saghaug.

I  1930 startet svømmeaktiviteten opp. ILVarg var fra starten av en egen klubb, men 9. desember 1932 ble AIL og IL Varg slått sammen til en klubb med navnet AIL Varg.

I 1931 ble det opprettet en egen damegruppe i Varg. På dette feltet har Varg vært en forgangsklubb, og både med dagens toppsvømmere, de yngre svømmerne og gjennom styreverv har damene fortsatt en sentral rolle.

Svømming har overtatt

Etter krigen ble svømming mer og mer dominerende og allerede i 1946 startet en årelang tradisjon med treningsleir på Håøya.

Klubben har fostret mange Norgesmestre og klubben har vært ledende i å utvikle svømmesporten i Norge. Klubbens ledelse sto også sentralt for å få bygget det første innendørs svømmebasseng på 50 meter i Norge på Tøyen (Tøyenbadet).

- På 70-tallet var det kun svømmegruppa som hadde utøvere igjen, men til gjengjeld var dette en av Norges beste svømmeklubber. Også på 90-tallet og starten på dette år-tusen har Varg vært en av Norges beste svømmeklubber, med flere svømmere på landslaget, forteller Saghaug.

På Furuset

Klubben har nå sin «hjemmebane» på Furuset, men har og har hatt aktivitet i flere andre svømmehaller i Oslo - ikke minst Tøyenbadet, men både Bislet bad og naturligvis Torgata bad  har huset Varg-svømmere.

Varg har også stått som arrangør for mange norske mesterskap i svømming, senest i 2001, og neste år skal de arrangere dette mesterskapet igjen i samarbeid med SKK Skjetten.

Vargs sportslige målsetting er fremdeles å være Norges ledende svømmeklubb på seniorsiden. Samt å produsere topputøvere, slik at klubben til en hver tid har utøvere på landslag. Pr. i dag har klubben en utøver på landslaget, og ble i siste senior-NM sjette beste klubb. Ved årskiftet hadde klubben rundt 400 medlemmer.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!