Klar til å stoppe pucker i Finland

Klar til å stoppe pucker i Finland

 

Den kommende sesongen skal en av Norges desidert mest lovende keepertalenter pakke hockeybagen og flytte til Finland for å få topp matching foran Vancouver-OL. Andre Lysenstøen (20) skal faktisk trenes av en eks NHL-keeper.

Skrevet av:

Utenfor sin gamle hjemmebane, Lørenhallen, tok han seg god tid til å snakke med Akers Avis Groruddalen om fremtiden i Lahti, tiden i Eliteserien og fortiden i Hasle/Løren.

- Det var et lite og sosialt ishockeymiljø, med gode tradisjoner, forteller Lystenstøen om sine første år som hockeyspiller i Lørenhallen. Han reiste fra klubben som 13-åring fordi han ønsket større sportslige utfordringer.

Siden den gang har det skjedd mye i livet til 20-åringen. Allerede som 15-åring flyttet han hjemmefra for å gå på NTG Lillehammer.

Etter noen sesonger i OL-byen spilte han mer eller mindre fast for Stavanger Oilers i to år. I vinter ble han belønnet med plass på VM-laget til Norge. Han kom med i troppen som et tredjevalg bak Pål Grotnes og Ruben Smith.

- Jeg reiste til VM med blanke ark, min eneste oppgave var å være klar, om sjansen skulle by seg.

Og sjansen Lysenstøen ventet på kom. Da Norge fikk juling av Tsjekkia kom han inn på stillingen 0-3 tidlig i kampen. Det endte 2-5, men Lysenstøen fikk masse skryt fra flere hold etter kampen. Personlig synes han det var en opplevelse å få prøve seg mot flere legender.

- Å spille mot Jaromir Jagr (en av tidenes beste ishockeyspillere) var en opplevelse, forteller Lysenstøen som koste seg i buret mot Tsjekkia fordi han ikke følte noe personlig  press - fordi laget allerede lå under.Vancouver 2009


I februar neste år er Norge i Vancouver for å spille OL for første gang siden de gjorde det på hjemmebane i 1994, den gangen var Lysenstøen seks år gammel. Norge møter faktisk vertsnasjonen Canada i OLs åpningskamp.

- Jeg ønsker å kjempe om en plass på laget i OL, det er enormt. Noe av det største man kan være med på som idrettsutøver, sier Lystenstøen, som selvfølgelig drømmer om å vokte Norges mål mot Canada.

- Får jeg sjansen handler det om å nullstille seg og å forberede seg som om det skulle være en helt vanlig kamp. Tross alt er vi underdogs, og dermed behøver vi ikke å føle noe press, sier en offensiv Lystenstøen som er klar over at det vil sverme av talentspeidere under mesterskapet.

- NHL er en drøm, men det er langt dit, jeg må jobbe måned for måned og sesong for sesong.Bekymret for språket


Til tross for at dette er en alle tiders mulighet for Lysenstøen er han likevel litt bekymret foran overgangen til Finsk ishockey. Dog er det ikke ishockeyen som bekymrer, men selve landet Finland.

- Det er liksom ikke Sverige eller Danmark illustrerer Lystenstøen som tenker på språkbarrieren. Sportslig ser han fram til en ting: Å bli trent av en gammel NHL-keeper.

- Treneren min har spilt i Atlanta Trashers i NHL. Det er litt av greia med å spille i Finland, de har ekstreme tradisjoner på keepersiden, i NHL har de 5-6 keepere som står fast, sier Lysenstøen som ønsker å forsvare landets keepertradisjoner.

Han skal denne sesongen spille for den finske 1. divisjonsklubben HeKi, som har et tett samarbeid med den finske toppklubben Lahti Pellicanes, som befinner seg i SM-ligaen, sett på som en av verdens beste. Planen er at Lysenstøen skal spille et år i HeKi før han skal vurderes av Pellicanes. Om de finner ham god nok vil han spille i verdens fjerde beste liga, kun slått av NHL, den russiske og den svenske.

Vinnerinstinkt

I Finland skal Lysenstøen ene og alene konsentrere seg om å spille ishockey.

- Jeg tjener ikke millioner, men nok til å klare meg. Jeg velger å tro at pengene kommer med prestasjonene. Dessuten kommer pengene i andre rekke, sier han ydmykt.

- Blir det ishockey hele tiden?

- Det blir knallhardt og mye ishockey. Det åpner for å trene flere økter om dagen og det er viktig for utviklingen min, mener Lysenstøen som må pendle to mil hver dag for å komme seg på trening.

Han er slett ikke i tvil om hva han ser på som sine største styrker på isen.

- Jeg har et voldsomt vinnerinstinkt, med et inderlig ønske om å redde hver eneste puck, jeg gir meg aldri. I tillegg er jeg stor, og ganske kvikk i forhold til størrelsen min, sier Lysenstøen på 194 cm.

Nå skal han slappe av hjemme hos mamma og pappa hjemme på Risløkka, før han stikker av gårde til Finland den 19. juli.

 

Siste nytt i Sport

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

 
Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

 
Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

– Takk, Groruddalen!

– Takk, Groruddalen!

Stig-André «Stigga» Berge ble den store vinneren med sine tre priser under Idrettsgallaen på lørdag. Nå takker han alle groruddøler for god støtte og mange stemmer.

 
Høye ambisjoner og lave skuldre

Høye ambisjoner og lave skuldre

Chris Inglingstad følger håndballdrømmen, og drar nå til Lillestrøm for å kjenne på nivået i eliteserien.

Botta blir bok!

Botta blir bok!

  • Furuset

Tidenes kanskje aller største norske hockeyspiller, Bjørn «Botta» Skaare, vil aldri bli glemt av de som så ham spille. Nå har en ivrig forfattertrio bestemt seg for å endelig skrive den etterlengtede biografien om den mytiske Furuset-legenden.

Satser i Rommen

Satser i Rommen

  • Rommen

Med ansettelsen av trenerduoen Kjell Sverre Hansen Wold og Petter Halvorsen ønsker Rommen Sportsklubb å utvikle både spillere, A-lag og forening på Stovner. Målet er å få et unikt fotballtilbud i Groruddalen og på sikt ta opp konkurransen med dalens beste fotballag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!