Klar til å stoppe pucker i Finland

Klar til å stoppe pucker i Finland

 

Den kommende sesongen skal en av Norges desidert mest lovende keepertalenter pakke hockeybagen og flytte til Finland for å få topp matching foran Vancouver-OL. Andre Lysenstøen (20) skal faktisk trenes av en eks NHL-keeper.

Skrevet av:

Utenfor sin gamle hjemmebane, Lørenhallen, tok han seg god tid til å snakke med Akers Avis Groruddalen om fremtiden i Lahti, tiden i Eliteserien og fortiden i Hasle/Løren.

- Det var et lite og sosialt ishockeymiljø, med gode tradisjoner, forteller Lystenstøen om sine første år som hockeyspiller i Lørenhallen. Han reiste fra klubben som 13-åring fordi han ønsket større sportslige utfordringer.

Siden den gang har det skjedd mye i livet til 20-åringen. Allerede som 15-åring flyttet han hjemmefra for å gå på NTG Lillehammer.

Etter noen sesonger i OL-byen spilte han mer eller mindre fast for Stavanger Oilers i to år. I vinter ble han belønnet med plass på VM-laget til Norge. Han kom med i troppen som et tredjevalg bak Pål Grotnes og Ruben Smith.

- Jeg reiste til VM med blanke ark, min eneste oppgave var å være klar, om sjansen skulle by seg.

Og sjansen Lysenstøen ventet på kom. Da Norge fikk juling av Tsjekkia kom han inn på stillingen 0-3 tidlig i kampen. Det endte 2-5, men Lysenstøen fikk masse skryt fra flere hold etter kampen. Personlig synes han det var en opplevelse å få prøve seg mot flere legender.

- Å spille mot Jaromir Jagr (en av tidenes beste ishockeyspillere) var en opplevelse, forteller Lysenstøen som koste seg i buret mot Tsjekkia fordi han ikke følte noe personlig  press - fordi laget allerede lå under.

Vancouver 2009

I februar neste år er Norge i Vancouver for å spille OL for første gang siden de gjorde det på hjemmebane i 1994, den gangen var Lysenstøen seks år gammel. Norge møter faktisk vertsnasjonen Canada i OLs åpningskamp.

- Jeg ønsker å kjempe om en plass på laget i OL, det er enormt. Noe av det største man kan være med på som idrettsutøver, sier Lystenstøen, som selvfølgelig drømmer om å vokte Norges mål mot Canada.

- Får jeg sjansen handler det om å nullstille seg og å forberede seg som om det skulle være en helt vanlig kamp. Tross alt er vi underdogs, og dermed behøver vi ikke å føle noe press, sier en offensiv Lystenstøen som er klar over at det vil sverme av talentspeidere under mesterskapet.

- NHL er en drøm, men det er langt dit, jeg må jobbe måned for måned og sesong for sesong.

Bekymret for språket

Til tross for at dette er en alle tiders mulighet for Lysenstøen er han likevel litt bekymret foran overgangen til Finsk ishockey. Dog er det ikke ishockeyen som bekymrer, men selve landet Finland.

- Det er liksom ikke Sverige eller Danmark illustrerer Lystenstøen som tenker på språkbarrieren. Sportslig ser han fram til en ting: Å bli trent av en gammel NHL-keeper.

- Treneren min har spilt i Atlanta Trashers i NHL. Det er litt av greia med å spille i Finland, de har ekstreme tradisjoner på keepersiden, i NHL har de 5-6 keepere som står fast, sier Lysenstøen som ønsker å forsvare landets keepertradisjoner.

Han skal denne sesongen spille for den finske 1. divisjonsklubben HeKi, som har et tett samarbeid med den finske toppklubben Lahti Pellicanes, som befinner seg i SM-ligaen, sett på som en av verdens beste. Planen er at Lysenstøen skal spille et år i HeKi før han skal vurderes av Pellicanes. Om de finner ham god nok vil han spille i verdens fjerde beste liga, kun slått av NHL, den russiske og den svenske.

Vinnerinstinkt

I Finland skal Lysenstøen ene og alene konsentrere seg om å spille ishockey.

- Jeg tjener ikke millioner, men nok til å klare meg. Jeg velger å tro at pengene kommer med prestasjonene. Dessuten kommer pengene i andre rekke, sier han ydmykt.

- Blir det ishockey hele tiden?

- Det blir knallhardt og mye ishockey. Det åpner for å trene flere økter om dagen og det er viktig for utviklingen min, mener Lysenstøen som må pendle to mil hver dag for å komme seg på trening.

Han er slett ikke i tvil om hva han ser på som sine største styrker på isen.

- Jeg har et voldsomt vinnerinstinkt, med et inderlig ønske om å redde hver eneste puck, jeg gir meg aldri. I tillegg er jeg stor, og ganske kvikk i forhold til størrelsen min, sier Lysenstøen på 194 cm.

Nå skal han slappe av hjemme hos mamma og pappa hjemme på Risløkka, før han stikker av gårde til Finland den 19. juli.

 

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!