Klar til å stoppe pucker i Finland

Klar til å stoppe pucker i Finland

 

Den kommende sesongen skal en av Norges desidert mest lovende keepertalenter pakke hockeybagen og flytte til Finland for å få topp matching foran Vancouver-OL. Andre Lysenstøen (20) skal faktisk trenes av en eks NHL-keeper.

Utenfor sin gamle hjemmebane, Lørenhallen, tok han seg god tid til å snakke med Akers Avis Groruddalen om fremtiden i Lahti, tiden i Eliteserien og fortiden i Hasle/Løren.

- Det var et lite og sosialt ishockeymiljø, med gode tradisjoner, forteller Lystenstøen om sine første år som hockeyspiller i Lørenhallen. Han reiste fra klubben som 13-åring fordi han ønsket større sportslige utfordringer.

Siden den gang har det skjedd mye i livet til 20-åringen. Allerede som 15-åring flyttet han hjemmefra for å gå på NTG Lillehammer.

Etter noen sesonger i OL-byen spilte han mer eller mindre fast for Stavanger Oilers i to år. I vinter ble han belønnet med plass på VM-laget til Norge. Han kom med i troppen som et tredjevalg bak Pål Grotnes og Ruben Smith.

- Jeg reiste til VM med blanke ark, min eneste oppgave var å være klar, om sjansen skulle by seg.

Og sjansen Lysenstøen ventet på kom. Da Norge fikk juling av Tsjekkia kom han inn på stillingen 0-3 tidlig i kampen. Det endte 2-5, men Lysenstøen fikk masse skryt fra flere hold etter kampen. Personlig synes han det var en opplevelse å få prøve seg mot flere legender.

- Å spille mot Jaromir Jagr (en av tidenes beste ishockeyspillere) var en opplevelse, forteller Lysenstøen som koste seg i buret mot Tsjekkia fordi han ikke følte noe personlig  press - fordi laget allerede lå under.Vancouver 2009


I februar neste år er Norge i Vancouver for å spille OL for første gang siden de gjorde det på hjemmebane i 1994, den gangen var Lysenstøen seks år gammel. Norge møter faktisk vertsnasjonen Canada i OLs åpningskamp.

- Jeg ønsker å kjempe om en plass på laget i OL, det er enormt. Noe av det største man kan være med på som idrettsutøver, sier Lystenstøen, som selvfølgelig drømmer om å vokte Norges mål mot Canada.

- Får jeg sjansen handler det om å nullstille seg og å forberede seg som om det skulle være en helt vanlig kamp. Tross alt er vi underdogs, og dermed behøver vi ikke å føle noe press, sier en offensiv Lystenstøen som er klar over at det vil sverme av talentspeidere under mesterskapet.

- NHL er en drøm, men det er langt dit, jeg må jobbe måned for måned og sesong for sesong.Bekymret for språket


Til tross for at dette er en alle tiders mulighet for Lysenstøen er han likevel litt bekymret foran overgangen til Finsk ishockey. Dog er det ikke ishockeyen som bekymrer, men selve landet Finland.

- Det er liksom ikke Sverige eller Danmark illustrerer Lystenstøen som tenker på språkbarrieren. Sportslig ser han fram til en ting: Å bli trent av en gammel NHL-keeper.

- Treneren min har spilt i Atlanta Trashers i NHL. Det er litt av greia med å spille i Finland, de har ekstreme tradisjoner på keepersiden, i NHL har de 5-6 keepere som står fast, sier Lysenstøen som ønsker å forsvare landets keepertradisjoner.

Han skal denne sesongen spille for den finske 1. divisjonsklubben HeKi, som har et tett samarbeid med den finske toppklubben Lahti Pellicanes, som befinner seg i SM-ligaen, sett på som en av verdens beste. Planen er at Lysenstøen skal spille et år i HeKi før han skal vurderes av Pellicanes. Om de finner ham god nok vil han spille i verdens fjerde beste liga, kun slått av NHL, den russiske og den svenske.

Vinnerinstinkt

I Finland skal Lysenstøen ene og alene konsentrere seg om å spille ishockey.

- Jeg tjener ikke millioner, men nok til å klare meg. Jeg velger å tro at pengene kommer med prestasjonene. Dessuten kommer pengene i andre rekke, sier han ydmykt.

- Blir det ishockey hele tiden?

- Det blir knallhardt og mye ishockey. Det åpner for å trene flere økter om dagen og det er viktig for utviklingen min, mener Lysenstøen som må pendle to mil hver dag for å komme seg på trening.

Han er slett ikke i tvil om hva han ser på som sine største styrker på isen.

- Jeg har et voldsomt vinnerinstinkt, med et inderlig ønske om å redde hver eneste puck, jeg gir meg aldri. I tillegg er jeg stor, og ganske kvikk i forhold til størrelsen min, sier Lysenstøen på 194 cm.

Nå skal han slappe av hjemme hos mamma og pappa hjemme på Risløkka, før han stikker av gårde til Finland den 19. juli.

 

Siste nytt i Sport

– Årets morsomste <BR>seier i Holmenkollen

– Årets morsomste
seier i Holmenkollen

  • Skiskyting

Ane Uglem Mobakken toppet en knallsterk vintersesong med seier i Holmenkollen, der hele skiskyttersirkuset var samlet.

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

  • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

  • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

 
Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

  • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

 
Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

 
Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!