ANNONSE

Oslo Games 2014:

Trives best med brett

Trives best med brett

DET STARTET MED ET BRETT: Henning Braaten blir ofte kalt for en skatelegende i miljøet. Hans karriere starta på Ammerud da han var ni år. Nå vil han at folk skal få øynene opp for Oslo Games - skate- og BMX-konkurransen i Furuset Forum etter påske.


Med brett under beina kobler skateboard-legenden Henning Braaten av. Det hele starta med nabo’n på Ammerud i 1989.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.04.2014 kl 10:45

Henning Bråten skater i Haugenstuahallen

Mellom 1977 og 1989 var det ulovlig å skate i Norge. Skating ble sett på som noe uforsvarlig. Man trodde det skadet både ungdommer og eldre. Heldigvis tok landet til fornuft. I 1989 var Henning Braaten ni år og misunnelig på naboen som hadde et splitter nytt skateboard.

– Jeg så litt opp til ham, og det kom et stort «skateboom» da forbudet ble opphevet. Jeg fikk skateboard under beina og ble bitt av basillen, smiler han.

Braaten er nå blitt en legende i skatemiljøet. Til daglig jobber han med skateparker i betong. Men når stresset kommer snikende, er det deilig å bare være Henning på brett.

– Å skate er min form for meditasjon og min måte å koble av på. På den måten får jeg utløp for alle følelser, fra et ekstremt sinne til den største gleden. Det er noe skating alltid gir meg, sier helten fra Groruddalen.

Forlater ikke dalen

Det starta på Ammerud. Og det slutter ikke der. Han har beveget seg litt lengre ned i dalen, nærmere bestemt til Tonsenhagen. Der bor han med sønnen på fem år.

– Jeg klarer ikke forlate Groruddalen. Det var her det hele begynte. Da jeg var yngre, skatet jeg jo ved industribygg, blant annet på Vollebekk. Det var en viktig tid for meg.

Henning Braaten har vunnet utallige mesterskap. Han er velkjent i USA. Han er godt innarbeida i skatemiljøet i Norge og Oslo. Men han husker den første smaken av seier. Og den smakte utrolig godt.

– Det jeg husker best er første gang jeg vant NM. Fra før av hadde jeg mange 2. og 3. plasser, og selv om jeg ikke brydde meg mye om å vinne, smakte det veldig godt, smiler han.

Skating er livsstil

Braaten er en av de som aldri gir seg. Skating er mer enn en sport, det er en livvstil. Med sponsorer som DC og en tung filmkarriere, kan Braaten holde på til beina ikke lenger klarer å stå på brettet. Men han vil også gi unge nykommere en sjanse.

– Det er viktig å gi plass til ungt blod.

Helga etter påske kommer nasjonale og internasjonale stjerner til Furuset Forum. Da blir det ungt blod, svette og tårer når forumet blir spekket med rails, skateboard og BMX-sykler. Arrangementet heter Oslo Games, og ble startet av Braaten.

– Vi ville lage en internasjonal konkurranse i Norge, og knytte den til Quartfestivalen. Vi kalte det Quart Games. Men så gikk festivalen konkurs, og vi starta Oslo Games i stedet.

Nå har det vært fire år i Furuset Forum, forteller han.

Åpent for alle

Han håper unge og eldre, bestemødre, tanter og onkler kommer til Furuset Forum 24.-27. april for å se på talentene. For det er ikke barnemat. Tvert i mot.

– Det er det eneste stedet man kan se slik idrett live i Oslo. Det er flott å se stjernene få utfolde seg, slik som talentet Karsten Kleppan (24). Han har vært med å designe årets skatepark i forumet, og er et up and coming talent, forteller en stolt skatelegende.

Kleppan ble regjerende norgesmester som 17-åring. Skating er en uorganisert idrett, og miljøet er veldig sammensveiset, men samtidig åpent. Dette vet Braaten. Og han vil at du også skal vite det.

– I Norge er skating en forholdsvis «ny» sport. Nå har man muligheten til å oppleve høyt nivå og samtidig forstå sporten mer. Det er en utfordring å beholde skateidentiteten, og samtidig gjøre den mer forståelig. Det føler jeg Oslo Games kan bidra til.

En god følelse

Braaten har også et triks han alltid kommer tilbake til. Grunnstøtten. Triksenes bærebjelke.

– Det er ollie. Ollie er et enkelt hopp med brettet. Men uten det trikset, er det ikke vits i å holde på. Klarer man ollie, bygger man på med flere elementer etter hvert. Man sier at en skaters ankler er like tekniske som håndleddene til en bordtennis-spiller. Det handler om å avansere, forteller han.

Musikk er også sterkt knyttet til skating. Han mener det handler om humøret.

– Det er nært relatert til musikk og vi kan høre på alt fra hip hop til punk. Men når jeg filmer, pleier jeg å velge musikk som passer til skatesekvensen. Noe som gir en «good feeling», ler han.

Inviterer til minifestival

Og for å få en «good feeling», peker han igjen på Oslo Games.

– Spesielt eldre bør ta turen for å se hva ungdommen driver med. Og hvor fantastisk mye glede det er der ute på banen. Forskjeller viskes ut, både etnisitet og de sosiale. Det handler bare om å ha et brett. Og hvis man ikke har, kan man få låne.

Medarrangør til Oslo Games, Joakim Wang, er enig. Folk kan komme for å se gratis det man ellers ser på tv.

– Det blir som en slags minifestival på Furuset. Det kommer mange dyktige utøvere fra flere land. BMX og skating er to forskjellige ting. De fleste kan sykle. Så man vil forstå at det er mye arbeid når en utøver spinner fem meter opp i lufta. Salto er ikke noe man gjør første gang man sykler.

Bryter ned fordommer

Wang vet at mange kan ha fordommer mot skating. Dette er noe han kan være med å bryte ned.

– Skating er teknisk krevende, og man må følge mer med. Men det er verdt det. Det er fortsatt litt stigma som henger igjen der, men vi tror Oslo Games kan være med på å vise folk at dette er toppidrettsutøvere, og de har like mye egentrening som Petter Northug. Hadde utøverne vært graffititegnende dopvrak, hadde de aldri klart å gjennomføre de tingene de gjør. Det vil være et høyt nivå gjennom hele helga, skryter han.

De som møter opp får også gratis frozen youghurt og mye annet stæsj. Hvem vet, kanskje man er så heldig å få møte helten sin?

Sjekk ut Instagram-filmen av Henning Braaten som skater i hallen på Haugenstua til høyre og på Instagram @groruddalen.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Vant 100.000 kroner i Returkartonglotteriet

Klasse 4B på Trosterud skole stakk av med hovedpremien i Returkartonglotteriet, noe som ble markert på sommeravslutningen i skolegården.

ANNONSE
St. Hans med Jenny Jenssen

Tradisjonen til Lindeberg omsorgssenter med å feire St. Hansaften med sommerkonsert, er en av de tingene som ble med over til Ellingsrudhjemmet.

 
Feiret 25 år og sommerferie

Lillomarka barnehage fyller 25 år i år. Det valgte de å markere på sommeravslutningen i barnehagen.

Best på sentret

Årets butikk på Alna senter for 2016 er kåret. Det ble Oslo Dyrebutikk.

Siste skoleavslutning på Gran

I forbindelse med nedleggelsen av Gran skole holdt skolen en stor avslutningskonsert i skolegården nest siste skoledag. Etter sommerferien flytter elevene over til Haugen skole.

 
ANNONSE