Oslo Games 2014:

Trives best med brett

Trives best med brett

DET STARTET MED ET BRETT: Henning Braaten blir ofte kalt for en skatelegende i miljøet. Hans karriere starta på Ammerud da han var ni år. Nå vil han at folk skal få øynene opp for Oslo Games - skate- og BMX-konkurransen i Furuset Forum etter påske.


Med brett under beina kobler skateboard-legenden Henning Braaten av. Det hele starta med nabo’n på Ammerud i 1989.

Skrevet av:

Oppdatert:
16.04.2014 kl 10:45

Mellom 1977 og 1989 var det ulovlig å skate i Norge. Skating ble sett på som noe uforsvarlig. Man trodde det skadet både ungdommer og eldre. Heldigvis tok landet til fornuft. I 1989 var Henning Braaten ni år og misunnelig på naboen som hadde et splitter nytt skateboard.

– Jeg så litt opp til ham, og det kom et stort «skateboom» da forbudet ble opphevet. Jeg fikk skateboard under beina og ble bitt av basillen, smiler han.

Braaten er nå blitt en legende i skatemiljøet. Til daglig jobber han med skateparker i betong. Men når stresset kommer snikende, er det deilig å bare være Henning på brett.

– Å skate er min form for meditasjon og min måte å koble av på. På den måten får jeg utløp for alle følelser, fra et ekstremt sinne til den største gleden. Det er noe skating alltid gir meg, sier helten fra Groruddalen.

Forlater ikke dalen

Det starta på Ammerud. Og det slutter ikke der. Han har beveget seg litt lengre ned i dalen, nærmere bestemt til Tonsenhagen. Der bor han med sønnen på fem år.

– Jeg klarer ikke forlate Groruddalen. Det var her det hele begynte. Da jeg var yngre, skatet jeg jo ved industribygg, blant annet på Vollebekk. Det var en viktig tid for meg.

Henning Braaten har vunnet utallige mesterskap. Han er velkjent i USA. Han er godt innarbeida i skatemiljøet i Norge og Oslo. Men han husker den første smaken av seier. Og den smakte utrolig godt.

– Det jeg husker best er første gang jeg vant NM. Fra før av hadde jeg mange 2. og 3. plasser, og selv om jeg ikke brydde meg mye om å vinne, smakte det veldig godt, smiler han.

Skating er livsstil

Braaten er en av de som aldri gir seg. Skating er mer enn en sport, det er en livvstil. Med sponsorer som DC og en tung filmkarriere, kan Braaten holde på til beina ikke lenger klarer å stå på brettet. Men han vil også gi unge nykommere en sjanse.

– Det er viktig å gi plass til ungt blod.

Helga etter påske kommer nasjonale og internasjonale stjerner til Furuset Forum. Da blir det ungt blod, svette og tårer når forumet blir spekket med rails, skateboard og BMX-sykler. Arrangementet heter Oslo Games, og ble startet av Braaten.

– Vi ville lage en internasjonal konkurranse i Norge, og knytte den til Quartfestivalen. Vi kalte det Quart Games. Men så gikk festivalen konkurs, og vi starta Oslo Games i stedet.

Nå har det vært fire år i Furuset Forum, forteller han.

Åpent for alle

Han håper unge og eldre, bestemødre, tanter og onkler kommer til Furuset Forum 24.-27. april for å se på talentene. For det er ikke barnemat. Tvert i mot.

– Det er det eneste stedet man kan se slik idrett live i Oslo. Det er flott å se stjernene få utfolde seg, slik som talentet Karsten Kleppan (24). Han har vært med å designe årets skatepark i forumet, og er et up and coming talent, forteller en stolt skatelegende.

Kleppan ble regjerende norgesmester som 17-åring. Skating er en uorganisert idrett, og miljøet er veldig sammensveiset, men samtidig åpent. Dette vet Braaten. Og han vil at du også skal vite det.

– I Norge er skating en forholdsvis «ny» sport. Nå har man muligheten til å oppleve høyt nivå og samtidig forstå sporten mer. Det er en utfordring å beholde skateidentiteten, og samtidig gjøre den mer forståelig. Det føler jeg Oslo Games kan bidra til.

En god følelse


Braaten har også et triks han alltid kommer tilbake til. Grunnstøtten. Triksenes bærebjelke.

– Det er ollie. Ollie er et enkelt hopp med brettet. Men uten det trikset, er det ikke vits i å holde på. Klarer man ollie, bygger man på med flere elementer etter hvert. Man sier at en skaters ankler er like tekniske som håndleddene til en bordtennis-spiller. Det handler om å avansere, forteller han.

Musikk er også sterkt knyttet til skating. Han mener det handler om humøret.

– Det er nært relatert til musikk og vi kan høre på alt fra hip hop til punk. Men når jeg filmer, pleier jeg å velge musikk som passer til skatesekvensen. Noe som gir en «good feeling», ler han.

Inviterer til minifestival


Og for å få en «good feeling», peker han igjen på Oslo Games.

– Spesielt eldre bør ta turen for å se hva ungdommen driver med. Og hvor fantastisk mye glede det er der ute på banen. Forskjeller viskes ut, både etnisitet og de sosiale. Det handler bare om å ha et brett. Og hvis man ikke har, kan man få låne.

Medarrangør til Oslo Games, Joakim Wang, er enig. Folk kan komme for å se gratis det man ellers ser på tv.

– Det blir som en slags minifestival på Furuset. Det kommer mange dyktige utøvere fra flere land. BMX og skating er to forskjellige ting. De fleste kan sykle. Så man vil forstå at det er mye arbeid når en utøver spinner fem meter opp i lufta. Salto er ikke noe man gjør første gang man sykler.

Bryter ned fordommer

Wang vet at mange kan ha fordommer mot skating. Dette er noe han kan være med å bryte ned.

– Skating er teknisk krevende, og man må følge mer med. Men det er verdt det. Det er fortsatt litt stigma som henger igjen der, men vi tror Oslo Games kan være med på å vise folk at dette er toppidrettsutøvere, og de har like mye egentrening som Petter Northug. Hadde utøverne vært graffititegnende dopvrak, hadde de aldri klart å gjennomføre de tingene de gjør. Det vil være et høyt nivå gjennom hele helga, skryter han.

De som møter opp får også gratis frozen youghurt og mye annet stæsj. Hvem vet, kanskje man er så heldig å få møte helten sin?

Sjekk ut Instagram-filmen av Henning Braaten som skater i hallen på Haugenstua til høyre og på Instagram @groruddalen.

Siste nytt i Sport

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

 
Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

 
VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

– Takk, Groruddalen!

– Takk, Groruddalen!

Stig-André «Stigga» Berge ble den store vinneren med sine tre priser under Idrettsgallaen på lørdag. Nå takker han alle groruddøler for god støtte og mange stemmer.

Høye ambisjoner og lave skuldre

Høye ambisjoner og lave skuldre

Chris Inglingstad følger håndballdrømmen, og drar nå til Lillestrøm for å kjenne på nivået i eliteserien.

 
Botta blir bok!

Botta blir bok!

  • Furuset

Tidenes kanskje aller største norske hockeyspiller, Bjørn «Botta» Skaare, vil aldri bli glemt av de som så ham spille. Nå har en ivrig forfattertrio bestemt seg for å endelig skrive den etterlengtede biografien om den mytiske Furuset-legenden.

Satser i Rommen

Satser i Rommen

  • Rommen

Med ansettelsen av trenerduoen Kjell Sverre Hansen Wold og Petter Halvorsen ønsker Rommen Sportsklubb å utvikle både spillere, A-lag og forening på Stovner. Målet er å få et unikt fotballtilbud i Groruddalen og på sikt ta opp konkurransen med dalens beste fotballag.

Sveiva fikk sin revansj

Sveiva fikk sin revansj

  • Sveiva

Det var mer enn bare poengene som sto på spill da Grei tok i mot Sveiva til hatoppgjør i kvinnenes eliteserie.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!