Oslo Games 2014:

Trives best med brett

Trives best med brett

DET STARTET MED ET BRETT: Henning Braaten blir ofte kalt for en skatelegende i miljøet. Hans karriere starta på Ammerud da han var ni år. Nå vil han at folk skal få øynene opp for Oslo Games - skate- og BMX-konkurransen i Furuset Forum etter påske.


Med brett under beina kobler skateboard-legenden Henning Braaten av. Det hele starta med nabo’n på Ammerud i 1989.

Skrevet av:

Oppdatert:
16.04.2014 kl 10:45

Mellom 1977 og 1989 var det ulovlig å skate i Norge. Skating ble sett på som noe uforsvarlig. Man trodde det skadet både ungdommer og eldre. Heldigvis tok landet til fornuft. I 1989 var Henning Braaten ni år og misunnelig på naboen som hadde et splitter nytt skateboard.

– Jeg så litt opp til ham, og det kom et stort «skateboom» da forbudet ble opphevet. Jeg fikk skateboard under beina og ble bitt av basillen, smiler han.

Braaten er nå blitt en legende i skatemiljøet. Til daglig jobber han med skateparker i betong. Men når stresset kommer snikende, er det deilig å bare være Henning på brett.

– Å skate er min form for meditasjon og min måte å koble av på. På den måten får jeg utløp for alle følelser, fra et ekstremt sinne til den største gleden. Det er noe skating alltid gir meg, sier helten fra Groruddalen.

Forlater ikke dalen

Det starta på Ammerud. Og det slutter ikke der. Han har beveget seg litt lengre ned i dalen, nærmere bestemt til Tonsenhagen. Der bor han med sønnen på fem år.

– Jeg klarer ikke forlate Groruddalen. Det var her det hele begynte. Da jeg var yngre, skatet jeg jo ved industribygg, blant annet på Vollebekk. Det var en viktig tid for meg.

Henning Braaten har vunnet utallige mesterskap. Han er velkjent i USA. Han er godt innarbeida i skatemiljøet i Norge og Oslo. Men han husker den første smaken av seier. Og den smakte utrolig godt.

– Det jeg husker best er første gang jeg vant NM. Fra før av hadde jeg mange 2. og 3. plasser, og selv om jeg ikke brydde meg mye om å vinne, smakte det veldig godt, smiler han.

Skating er livsstil

Braaten er en av de som aldri gir seg. Skating er mer enn en sport, det er en livvstil. Med sponsorer som DC og en tung filmkarriere, kan Braaten holde på til beina ikke lenger klarer å stå på brettet. Men han vil også gi unge nykommere en sjanse.

– Det er viktig å gi plass til ungt blod.

Helga etter påske kommer nasjonale og internasjonale stjerner til Furuset Forum. Da blir det ungt blod, svette og tårer når forumet blir spekket med rails, skateboard og BMX-sykler. Arrangementet heter Oslo Games, og ble startet av Braaten.

– Vi ville lage en internasjonal konkurranse i Norge, og knytte den til Quartfestivalen. Vi kalte det Quart Games. Men så gikk festivalen konkurs, og vi starta Oslo Games i stedet.

Nå har det vært fire år i Furuset Forum, forteller han.

Åpent for alle

Han håper unge og eldre, bestemødre, tanter og onkler kommer til Furuset Forum 24.-27. april for å se på talentene. For det er ikke barnemat. Tvert i mot.

– Det er det eneste stedet man kan se slik idrett live i Oslo. Det er flott å se stjernene få utfolde seg, slik som talentet Karsten Kleppan (24). Han har vært med å designe årets skatepark i forumet, og er et up and coming talent, forteller en stolt skatelegende.

Kleppan ble regjerende norgesmester som 17-åring. Skating er en uorganisert idrett, og miljøet er veldig sammensveiset, men samtidig åpent. Dette vet Braaten. Og han vil at du også skal vite det.

– I Norge er skating en forholdsvis «ny» sport. Nå har man muligheten til å oppleve høyt nivå og samtidig forstå sporten mer. Det er en utfordring å beholde skateidentiteten, og samtidig gjøre den mer forståelig. Det føler jeg Oslo Games kan bidra til.

En god følelse

Braaten har også et triks han alltid kommer tilbake til. Grunnstøtten. Triksenes bærebjelke.

– Det er ollie. Ollie er et enkelt hopp med brettet. Men uten det trikset, er det ikke vits i å holde på. Klarer man ollie, bygger man på med flere elementer etter hvert. Man sier at en skaters ankler er like tekniske som håndleddene til en bordtennis-spiller. Det handler om å avansere, forteller han.

Musikk er også sterkt knyttet til skating. Han mener det handler om humøret.

– Det er nært relatert til musikk og vi kan høre på alt fra hip hop til punk. Men når jeg filmer, pleier jeg å velge musikk som passer til skatesekvensen. Noe som gir en «good feeling», ler han.

Inviterer til minifestival

Og for å få en «good feeling», peker han igjen på Oslo Games.

– Spesielt eldre bør ta turen for å se hva ungdommen driver med. Og hvor fantastisk mye glede det er der ute på banen. Forskjeller viskes ut, både etnisitet og de sosiale. Det handler bare om å ha et brett. Og hvis man ikke har, kan man få låne.

Medarrangør til Oslo Games, Joakim Wang, er enig. Folk kan komme for å se gratis det man ellers ser på tv.

– Det blir som en slags minifestival på Furuset. Det kommer mange dyktige utøvere fra flere land. BMX og skating er to forskjellige ting. De fleste kan sykle. Så man vil forstå at det er mye arbeid når en utøver spinner fem meter opp i lufta. Salto er ikke noe man gjør første gang man sykler.

Bryter ned fordommer

Wang vet at mange kan ha fordommer mot skating. Dette er noe han kan være med å bryte ned.

– Skating er teknisk krevende, og man må følge mer med. Men det er verdt det. Det er fortsatt litt stigma som henger igjen der, men vi tror Oslo Games kan være med på å vise folk at dette er toppidrettsutøvere, og de har like mye egentrening som Petter Northug. Hadde utøverne vært graffititegnende dopvrak, hadde de aldri klart å gjennomføre de tingene de gjør. Det vil være et høyt nivå gjennom hele helga, skryter han.

De som møter opp får også gratis frozen youghurt og mye annet stæsj. Hvem vet, kanskje man er så heldig å få møte helten sin?

Sjekk ut Instagram-filmen av Henning Braaten som skater i hallen på Haugenstua til høyre og på Instagram @groruddalen.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!