ANNONSE

Marte (18) vil til verdenstoppen

Marte (18) vil til verdenstoppen

 

Marte Jørgensen har i mange år vært en av Norges raskeste jenter. Nå drømmer hun om å nå verdenstoppen, men en mystisk ryggskade plager Rødtvet-jenta.

Tekst:

Publisert:

 

I to år har Jørgensen slitt med ryggskaden som har kommet og gått. I lange perioder kan hun være helt fin uten å merke noe til skaden, men plutselig dukker den opp igjen.

-  Skaden har ødelagt mye av oppkjøringen min denne sesongen, sier sprinteren.

Ekstra irriterende er det at ingen er helt sikre på hva det er som feiler henne.

- Noen tror det har noe å gjøre med løpeteknikken min, men de er ikke sikre, forteller hun.

Hun løper hovedsaklig distansene 60, 100 og 200 meter der hun er raskest i sin aldersklasse i Norge. For å lykkes som sprinter er man avhengig av å få nok grunntrening. I øyeblikket ønsker ikke Jørgensen å stille til start i noen løp fordi hun ikke føler seg klar.

- Jeg starter når kroppen tilsier at jeg er klar for det. Det er ikke noe vits i å løpe for halv maskin, mener hun.

I vår har Jørgensen kun fått en drøy måneds oppkjøring. Det er litt snaut, og hun tør ikke å spå når hun er tilbake for fullt. 18-åringen håper at hun rekker Världsungdomsspelen som blir arrangert fra 8-10. juli på Ullevi i Gøteborg.

-  Det er et av de største stevnene for ungdommer, og jeg har vunnet der de siste årene. Hvis ting går som jeg vil, så løper jeg der, sier hun.

Fortsatt motivert 

I mange år har Marte Jørgensen vært en av landets mest talentfulle sprintere. Allerede som 12-åring parkerte hun løpere som var både to og tre år eldre enn seg. Hun har vært på landslaget siden 2007, og i mange år har Jørgensen stått øverst på pallen i både norske og nordiske mesterskap. I februar i år kom karrierens virkelige høydepunkt da hun løp inn til gull på 60 meter i senior-NM innendørs.

-  Det var utrolig morsomt å hevde seg blant de beste i Norge, smiler hun.

Det er akkurat de høydepunktene som motiverer henne når skaden kommer tilbake. Hun innrømmer at det har vært tøft til tider, men hun har aldri vurdert å gi seg.

-  Nei, løping er en stor del av livet mitt. Jeg hater å måtte sitte og se på andre trene og konkurrere, men på en annen side så motiverer det meg veldig.

På favorittdistansen, som er 100 meter, lyder den personlige rekorden på 12.08. Det er hun langt i fra fornøyd med.  

- Uten skaden ville jeg vært under 12 for lengst, tror jeg. Det er en barriere å bryte, og den dagen jeg ser 11-tallet blir jeg utrolig glad, ler Jørgensen.

 

Vil bli best 

Sprint er en veldig individuell idrett, og Jørgensen innrømmer at man fort kan bli litt selvsentrert og til tider en dårlig taper når man driver med sporten. Hun har som mål å hevde seg i verdenstoppen om noen år. For å klare det må hun trene steinhardt og forbedre tidene sine.

 -  Jeg bør forbedre persen min med cirka ett sekund på 100 meter for å kunne hevde meg i store, internasjonale stevner for seniorer, mener hun.

Ett sekund høres svært lite ut, men i sprint-verden ligger det ufattelig mye trening bak det fattige sekundet.

-  Jeg trener cirka fem dager i uka. Det blir veldig mye eksplosiv styrketrening, forteller Jørgensen, som mener det viktigste er å ha tro på seg selv.

-  Man må alltid ha tro på at tidene kan forbedres. Så lenge jeg har troen på meg selv kan jeg løpe fortere, mener hun.

Jørgensen går til daglig på Bjerke videregående skole. Hun valgte ikke idrettslinja. I stedet går hun på studiespesialisering. Selv om målet er å lykkes på friidrettsbanen, så tar hun skolen på alvor.

- Selv om du blir en god sprinter er det ikke sikkert man tjener penger på det. Ikke alle blir som Usain Bolt, ler hun.

Nylig gikk utstyrsleverandøren Mitchi Sportswear inn som sponsor for sprinteren.

Et supertalent

Sprinttalentet representerer klubben Tjalve. Der er John Ertzgaard idrettslig leder. Han mener at Jørgensen kan gå en lys fremtid i møte på friidrettsbanen.

- Det at hun vant senior-NM i vinter sier litt om talentet til Marte. At hun allerede har klart å vise seg fram som senior er veldig sterkt, sier Ertzgaard, som legger til at steget fra å være junior til å bli senior ofte er veldig langt.

Han beskriver 18-åringen som et treningsmessig unikum.

-  Hun er ekstremt godt trent, og veldig disiplinert. Marte er et treningstalent og en toppidrettsutøver, mener Ertzgaard, som selv var er merittert sprinter.

 Jørgensen har hele tiden vært nødt til å trene med utøvere som er eldre enn seg selv for å god nok matching. Ertzgaard tror det har modnet henne som person.

-  Å komme inn i en voksen treningsgruppe gjør noe med deg som person, sier han.

 Det tidligere løps-esset tror Jørgensens ryggskade kan ha satt henne litt tilbake, men han er ikke bekymret.

-  Tidsmessig har hun blitt litt begrenset, og har ikke rukket å gjøre alt hun burde fått gjort. Jeg tror Marte kommer sterkt tilbake fra skaden.

Trener med Ezinne

I øyeblikket er Grorud-jenta Ezinne Okparaebo kanskje Norges aller beste sprinter. Marte Jørgensen trener jevnlig med henne.

-  Det får jeg mye ut av. Ezinne er veldig god, og det er gøy at hun vil trene sammen med oss, sier 18-åringen, som ser opp til sin fem år eldre treningsvenninne.

John Ertzgaard anser Okparaebo som en bedre sprinter enn Jørgensen, men han sier følgende:

-  Marte er mer komplett. Hun kan løpe flere distanser, men Ezinne er en mer rendyrket sprinter. Marte trener mer enn Ezinne og det vil hun nok få igjen for.

- Hvor langt kan hun nå?

-  Hun hevder seg allerede nasjonalt. Med hardt arbeid og mye disiplin kan Marte etter hvert bli god nok til å løpe i internasjonale stevner, mener Ertzgaard.

 

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE