Marte (18) vil til verdenstoppen

Marte (18) vil til verdenstoppen

 

Marte Jørgensen har i mange år vært en av Norges raskeste jenter. Nå drømmer hun om å nå verdenstoppen, men en mystisk ryggskade plager Rødtvet-jenta.

Skrevet av:

 

I to år har Jørgensen slitt med ryggskaden som har kommet og gått. I lange perioder kan hun være helt fin uten å merke noe til skaden, men plutselig dukker den opp igjen.


-  Skaden har ødelagt mye av oppkjøringen min denne sesongen, sier sprinteren.

Ekstra irriterende er det at ingen er helt sikre på hva det er som feiler henne.

- Noen tror det har noe å gjøre med løpeteknikken min, men de er ikke sikre, forteller hun.

Hun løper hovedsaklig distansene 60, 100 og 200 meter der hun er raskest i sin aldersklasse i Norge. For å lykkes som sprinter er man avhengig av å få nok grunntrening. I øyeblikket ønsker ikke Jørgensen å stille til start i noen løp fordi hun ikke føler seg klar.

- Jeg starter når kroppen tilsier at jeg er klar for det. Det er ikke noe vits i å løpe for halv maskin, mener hun.

I vår har Jørgensen kun fått en drøy måneds oppkjøring. Det er litt snaut, og hun tør ikke å spå når hun er tilbake for fullt. 18-åringen håper at hun rekker Världsungdomsspelen som blir arrangert fra 8-10. juli på Ullevi i Gøteborg.

-  Det er et av de største stevnene for ungdommer, og jeg har vunnet der de siste årene. Hvis ting går som jeg vil, så løper jeg der, sier hun.

Fortsatt motivert 

I mange år har Marte Jørgensen vært en av landets mest talentfulle sprintere. Allerede som 12-åring parkerte hun løpere som var både to og tre år eldre enn seg. Hun har vært på landslaget siden 2007, og i mange år har Jørgensen stått øverst på pallen i både norske og nordiske mesterskap. I februar i år kom karrierens virkelige høydepunkt da hun løp inn til gull på 60 meter i senior-NM innendørs.

-  Det var utrolig morsomt å hevde seg blant de beste i Norge, smiler hun.

Det er akkurat de høydepunktene som motiverer henne når skaden kommer tilbake. Hun innrømmer at det har vært tøft til tider, men hun har aldri vurdert å gi seg.

-  Nei, løping er en stor del av livet mitt. Jeg hater å måtte sitte og se på andre trene og konkurrere, men på en annen side så motiverer det meg veldig.

På favorittdistansen, som er 100 meter, lyder den personlige rekorden på 12.08. Det er hun langt i fra fornøyd med.  

- Uten skaden ville jeg vært under 12 for lengst, tror jeg. Det er en barriere å bryte, og den dagen jeg ser 11-tallet blir jeg utrolig glad, ler Jørgensen.

 


Vil bli best 

Sprint er en veldig individuell idrett, og Jørgensen innrømmer at man fort kan bli litt selvsentrert og til tider en dårlig taper når man driver med sporten. Hun har som mål å hevde seg i verdenstoppen om noen år. For å klare det må hun trene steinhardt og forbedre tidene sine.

 -  Jeg bør forbedre persen min med cirka ett sekund på 100 meter for å kunne hevde meg i store, internasjonale stevner for seniorer, mener hun.

Ett sekund høres svært lite ut, men i sprint-verden ligger det ufattelig mye trening bak det fattige sekundet.

-  Jeg trener cirka fem dager i uka. Det blir veldig mye eksplosiv styrketrening, forteller Jørgensen, som mener det viktigste er å ha tro på seg selv.

-  Man må alltid ha tro på at tidene kan forbedres. Så lenge jeg har troen på meg selv kan jeg løpe fortere, mener hun.

Jørgensen går til daglig på Bjerke videregående skole. Hun valgte ikke idrettslinja. I stedet går hun på studiespesialisering. Selv om målet er å lykkes på friidrettsbanen, så tar hun skolen på alvor.

- Selv om du blir en god sprinter er det ikke sikkert man tjener penger på det. Ikke alle blir som Usain Bolt, ler hun.

Nylig gikk utstyrsleverandøren Mitchi Sportswear inn som sponsor for sprinteren.

Et supertalent

Sprinttalentet representerer klubben Tjalve. Der er John Ertzgaard idrettslig leder. Han mener at Jørgensen kan gå en lys fremtid i møte på friidrettsbanen.

- Det at hun vant senior-NM i vinter sier litt om talentet til Marte. At hun allerede har klart å vise seg fram som senior er veldig sterkt, sier Ertzgaard, som legger til at steget fra å være junior til å bli senior ofte er veldig langt.

Han beskriver 18-åringen som et treningsmessig unikum.

-  Hun er ekstremt godt trent, og veldig disiplinert. Marte er et treningstalent og en toppidrettsutøver, mener Ertzgaard, som selv var er merittert sprinter.

 Jørgensen har hele tiden vært nødt til å trene med utøvere som er eldre enn seg selv for å god nok matching. Ertzgaard tror det har modnet henne som person.

-  Å komme inn i en voksen treningsgruppe gjør noe med deg som person, sier han.

 Det tidligere løps-esset tror Jørgensens ryggskade kan ha satt henne litt tilbake, men han er ikke bekymret.

-  Tidsmessig har hun blitt litt begrenset, og har ikke rukket å gjøre alt hun burde fått gjort. Jeg tror Marte kommer sterkt tilbake fra skaden.

Trener med Ezinne

I øyeblikket er Grorud-jenta Ezinne Okparaebo kanskje Norges aller beste sprinter. Marte Jørgensen trener jevnlig med henne.

-  Det får jeg mye ut av. Ezinne er veldig god, og det er gøy at hun vil trene sammen med oss, sier 18-åringen, som ser opp til sin fem år eldre treningsvenninne.

John Ertzgaard anser Okparaebo som en bedre sprinter enn Jørgensen, men han sier følgende:

-  Marte er mer komplett. Hun kan løpe flere distanser, men Ezinne er en mer rendyrket sprinter. Marte trener mer enn Ezinne og det vil hun nok få igjen for.

- Hvor langt kan hun nå?

-  Hun hevder seg allerede nasjonalt. Med hardt arbeid og mye disiplin kan Marte etter hvert bli god nok til å løpe i internasjonale stevner, mener Ertzgaard.

 

Siste nytt i Sport

– Årets morsomste <BR>seier i Holmenkollen

– Årets morsomste
seier i Holmenkollen

  • Skiskyting

Ane Uglem Mobakken toppet en knallsterk vintersesong med seier i Holmenkollen, der hele skiskyttersirkuset var samlet.

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

  • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

  • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

 
Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

  • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

 
Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

 
Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!