Marte (5) var centimetre fra døden

Marte (5) var centimetre fra døden

 

I januar i år døde en svensk gutt etter at et håndballmål raste ned i hodet på ham. Et raskt søk på internett viser at slike ulykker slett ikke er uvanlige. I helga skjedde det en nestenulykke her i Groruddalen, i Apalløkka. Bare flaks gjorde at 5 år gamle Marte kom tilnærmet uskadd fra møtet med det usikrede håndballmålet.

Skrevet av:

Sist søndag gikk det nesten galt i Apalløkkahallen. Innebandykampen mellom Grei og Målløs fikk en dramatisk pause da et håndballmål som sto oppstilt inntil veggen uten sikring, datt ned og sneiet fem år gamle Marte Ruud.

Hennes mor, Ingvild Ruud, ble naturlig nok skremt av episoden.

- Det var livsfarlig. Marte var kun fem centimeter fra å dø. Jeg vet ikke hvor mange kilo målet veier, men det kom nedover i stor fart. Hadde målet truffet henne direkte i hodet ville hodet blitt most, mener hun.

Heldigvis ble det ikke fatalt denne gangen. Marte endte opp med «bare» skrubbsår, blåmerke og vondt i hodet. Likevel er ikke det noen grunn til å slappe av helt av.

- Mitt barn var tross alt heldig som unngikk verre skader. Det er ikke sikkert at neste barn er like heldig. Hvis man ikke får sikret disse målene, vil vi få flere tilfeller som dette, sier Ingvild Ruud.

 

Ser alvorlig på saken

Ansvarlige for hallen er Idrettsetaten. De ser meget alvorlig på saken. Informasjonssjef i etaten, Alise Davidsen, har ikke fått rapporten om hendelsen, men kjenner likevel til saken.

- I dette tilfellet har det vært svikt i rutinene. Sammenleggbare håndballmål som ikke er i bruk legges normalt ned i gulvet, men dette målet var satt opp til veggen uten feste, sier hun.

Davidsen forteller også at Idrettsetaten allerede har satt i gang tiltak for å forhindre flere ulykker og nestenulykker.

- Vi er i gang med å kvalitetssikre våre anlegg for å forhindre at slike hendelser kan skje igjen. Vi er veldig glade for at det ikke ble alvorlige skader i denne saken.

- Hvem er ansvarlige?

- Det er idrettslaget som har tilsynsansvaret med hallen, men Idrettsetaten er ansvarlig for anlegget. Jeg har som sagt ikke fått rapport om dette ennå. Det viktigste er uansett at vi får forhindret flere ulykker, sier hun.

- Er man trygg i idrettshallen?

- Ja, vi har høyt fokus på sikkerheten i våre anlegg, sier hun.

 

- Rutinene er ikke blitt fulgt

Lederen for dritfskomiteen i Apalløkkahallen, Elin Vinje, forteller at denne saken kommer som et resultat av brutte rutiner.

- Det finnes rutiner for hvordan disse målene skal oppbevares, og det er her feilen har skjedd. Alle partene sviktet denne rutinen på søndag.

- Håndballmålene er boltet fast i parketten når de brukes av håndballen. Når de skal fjernes av basketen eller innebandyen skal rutinen være å legge målene på gulv. Det skjedde ikke på søndag, sier hun.

- Hvem sitt ansvar er det?

- Det er driftskomiteen, Oslo kommune og et hvert lags ansvar med sikkerhet i hallen.

- Det som har skjedd her er en kombinasjon av at målene ikke har vært lagt der de skal ligge, og at barn oppholder seg på feil sted uten tilsyn under kampene. Vi har tribuner for folk som ikke skal spille, sier Vinje.

Hun er også glad for at det gikk bra med Marte.

- Vi er jo selvfølgelig lettet for at det gikk bra, men samtidig må vi ta dette til oss. Vi kan stadig bli bedre på sikkerhet. Både drift, arrangement, etat og idrettslag har alle ansvar for dette. Klarer alle å samarbeide om dette tror jeg vi vil unngå slike situasjoner igjen, sier hun.

- Har det vært liknende uhell i Apalløkka før?

- Nei, ikke på de 4-5 årene jeg har vært her. Jeg vil også si at jeg er glad for at Idrettsetaten reagerte såpass raskt på dette, og tar tak i problemet med en gang, sier Vinje.

 

Dømt for samme ulykke

Verken Idrettsetaten eller driftskomitten i Apalløkka kjenner til noen statistikk over hallulykker.

Et raskt søk på internett forteller oss imidlertid at skader etter ulykker som dette slett ikke er uvanlige, i enkelte tilfeller har det også blitt rettslige søksmål etter ulykkene.

I 2006 ble et idrettslag dømt i Sunnhordaland tingrett for akkurat samme type  ulykken som skjedde i Apaløkka.

Ingvild Ruud har ikke tenkt å ta episoden til retten, ennå.

- Det viktigste for oss er at man tar sikkerheten alvorlig, og at det blir gjort noe med disse målene. Vi vil se bedring rundt sikkerheten.

- Vi har vært hos lege med Marte, og han mente hun har fått nedsatt hørsel på det ene øret etter ulykken. Hvis det er noe som er varig må vi se på om vi skal søke erstatning, sier Ruud.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!