Marte (5) var centimetre fra døden

Marte (5) var centimetre fra døden

 

I januar i år døde en svensk gutt etter at et håndballmål raste ned i hodet på ham. Et raskt søk på internett viser at slike ulykker slett ikke er uvanlige. I helga skjedde det en nestenulykke her i Groruddalen, i Apalløkka. Bare flaks gjorde at 5 år gamle Marte kom tilnærmet uskadd fra møtet med det usikrede håndballmålet.

Sist søndag gikk det nesten galt i Apalløkkahallen. Innebandykampen mellom Grei og Målløs fikk en dramatisk pause da et håndballmål som sto oppstilt inntil veggen uten sikring, datt ned og sneiet fem år gamle Marte Ruud.

Hennes mor, Ingvild Ruud, ble naturlig nok skremt av episoden.

- Det var livsfarlig. Marte var kun fem centimeter fra å dø. Jeg vet ikke hvor mange kilo målet veier, men det kom nedover i stor fart. Hadde målet truffet henne direkte i hodet ville hodet blitt most, mener hun.

Heldigvis ble det ikke fatalt denne gangen. Marte endte opp med «bare» skrubbsår, blåmerke og vondt i hodet. Likevel er ikke det noen grunn til å slappe av helt av.

- Mitt barn var tross alt heldig som unngikk verre skader. Det er ikke sikkert at neste barn er like heldig. Hvis man ikke får sikret disse målene, vil vi få flere tilfeller som dette, sier Ingvild Ruud.

 

Ser alvorlig på saken

Ansvarlige for hallen er Idrettsetaten. De ser meget alvorlig på saken. Informasjonssjef i etaten, Alise Davidsen, har ikke fått rapporten om hendelsen, men kjenner likevel til saken.

- I dette tilfellet har det vært svikt i rutinene. Sammenleggbare håndballmål som ikke er i bruk legges normalt ned i gulvet, men dette målet var satt opp til veggen uten feste, sier hun.

Davidsen forteller også at Idrettsetaten allerede har satt i gang tiltak for å forhindre flere ulykker og nestenulykker.

- Vi er i gang med å kvalitetssikre våre anlegg for å forhindre at slike hendelser kan skje igjen. Vi er veldig glade for at det ikke ble alvorlige skader i denne saken.

- Hvem er ansvarlige?

- Det er idrettslaget som har tilsynsansvaret med hallen, men Idrettsetaten er ansvarlig for anlegget. Jeg har som sagt ikke fått rapport om dette ennå. Det viktigste er uansett at vi får forhindret flere ulykker, sier hun.

- Er man trygg i idrettshallen?

- Ja, vi har høyt fokus på sikkerheten i våre anlegg, sier hun.

 

- Rutinene er ikke blitt fulgt

Lederen for dritfskomiteen i Apalløkkahallen, Elin Vinje, forteller at denne saken kommer som et resultat av brutte rutiner.

- Det finnes rutiner for hvordan disse målene skal oppbevares, og det er her feilen har skjedd. Alle partene sviktet denne rutinen på søndag.

- Håndballmålene er boltet fast i parketten når de brukes av håndballen. Når de skal fjernes av basketen eller innebandyen skal rutinen være å legge målene på gulv. Det skjedde ikke på søndag, sier hun.

- Hvem sitt ansvar er det?

- Det er driftskomiteen, Oslo kommune og et hvert lags ansvar med sikkerhet i hallen.

- Det som har skjedd her er en kombinasjon av at målene ikke har vært lagt der de skal ligge, og at barn oppholder seg på feil sted uten tilsyn under kampene. Vi har tribuner for folk som ikke skal spille, sier Vinje.

Hun er også glad for at det gikk bra med Marte.

- Vi er jo selvfølgelig lettet for at det gikk bra, men samtidig må vi ta dette til oss. Vi kan stadig bli bedre på sikkerhet. Både drift, arrangement, etat og idrettslag har alle ansvar for dette. Klarer alle å samarbeide om dette tror jeg vi vil unngå slike situasjoner igjen, sier hun.

- Har det vært liknende uhell i Apalløkka før?

- Nei, ikke på de 4-5 årene jeg har vært her. Jeg vil også si at jeg er glad for at Idrettsetaten reagerte såpass raskt på dette, og tar tak i problemet med en gang, sier Vinje.

 

Dømt for samme ulykke

Verken Idrettsetaten eller driftskomitten i Apalløkka kjenner til noen statistikk over hallulykker.

Et raskt søk på internett forteller oss imidlertid at skader etter ulykker som dette slett ikke er uvanlige, i enkelte tilfeller har det også blitt rettslige søksmål etter ulykkene.

I 2006 ble et idrettslag dømt i Sunnhordaland tingrett for akkurat samme type  ulykken som skjedde i Apaløkka.

Ingvild Ruud har ikke tenkt å ta episoden til retten, ennå.

- Det viktigste for oss er at man tar sikkerheten alvorlig, og at det blir gjort noe med disse målene. Vi vil se bedring rundt sikkerheten.

- Vi har vært hos lege med Marte, og han mente hun har fått nedsatt hørsel på det ene øret etter ulykken. Hvis det er noe som er varig må vi se på om vi skal søke erstatning, sier Ruud.

Siste nytt i Sport

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

 
- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.