ANNONSE

Med verden for sine føtter

Med verden for sine føtter

JORDA RUNDT: Tobias Brandal Busæt med ny verdensrekord og nye reisedestinasjoner i sikte.

Tobias «Becs» Brandal Busæt (22, Refstad) med ny verdensrekord i freestyle. Den forrige rekordinnehaveren var ingen ringere enn ham selv. Se rekordtrikset!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.11.2014 kl 12:04

Se verdensrekorden!

– Denne rekorden er kanskje noe av det vanskeligste jeg har gjort så langt i freestyle. Vanskelighetsgraden er enorm, signaturtrikset har blitt mitt skarpeste våpen i konkurranser, sier Tobias.

Amatw nt (Alternative mitch around the world) har blitt varemerket til 22-åringen. Så god er «Becs» at han har blitt sin egen rival i no touch-kategorien (nt). Det er en verdensdel ned til nærmeste utfordrer, men rekordmannen gir seg ikke på 30 «runder rundt jorda».

Sosiale kanaler

Rekorden er dokumentert på film og har allerede spredt seg på Youtube og i andre sosiale medier. Tobias har begge de to foregående rekordene på henholdsvis 22 og 27. Nærmeste utfordrer er en italiener, han står bokført med 19 runder. Dermed fortsetter Refstad-sjongløren å sette sitt fotavtrykk i den voksende idretten.

– Det var veldig få som trodde dette var mulig, inkludert meg selv. Men målet har alltid vært å komme over 30, og det føles fantastisk at jeg har klart det. Jeg går alltid for nye rekorder, men over 40 runder er umulig, sier Tobias før han får tenkt seg om;

– Jeg sa jo det samme om 30 den gangen jeg satte verdensrekord med 22, kanskje det er mulig med 40, legger han til.

Fornyet energi

I takt med prestasjonene og resultatene er Tobias blitt et sjeldent syn i den norske hovedstaden. Så langt i år har han vært mye på reisefot, med fotballen i bagasjen. Nå venter også et nytt opphold i fotballgale Brasil i regi av Red Bull.

– Verdenscupen i London (5. plass) ble en nedtur, det ble dessverre stang ut og dommerne var vel ikke helt på lag med meg. Nå ser jeg fremover og gleder meg til Brasil. Jeg har trent veldig godt, sier han.

Forrige gang han krysset Sør-Atlanteren figurerte han på brasiliansk tv med fotballmagikeren Kaká. Foran 50 millioner seere begeistret han sambanasjonen med spektakulære triks. Kaká, som til daglig tjener til livets opphold i AC Milan, roste nordmannen opp i skyene. 11. november blir det igjen sirkus, denne gangen i brasilianske Salvador.

Nye stjerner

Red Bull Street Style er et av årets høydepunkter, og som i fjor tyder mye på at det dukker opp et kjent fotballfjes. Men verdens beste freestyle-trikser er ikke på autografjakt i Brasil.

– Det er vel ikke uventet om Neymar (Barcelona) dukker opp, men personlig synes jeg det er litt teit. I fjor var det Marco Materazzi som var gjestedommer, og han gjorde ikke noe særlig inntrykk på meg, ikke konkurransen heller. Han er vel mest kjent for å bli skallet ned av Zinedine Zidane.

– Sånn sett så bor det mer artisteri i Neymar, men jeg foretrekker dommere som kjenner til idretten. Men freestyle er show, og show skal det bli, lover Tobias.

Tango for to

Erlend Fagerli (17) slår følge til Salvador, ettersom merittene til Tobias har banet vei for to nordmenn i det gjeveste sirkuset. Og læremesteren har klokkertro på den unge medpassasjeren.

– Jeg tror Erlend vil overraske, han er ukjent i dette selskapet og et nytt bekjentskap for de andre. Meg har de sett før, de vet hva jeg står for, og det kan være utfordrende.

– Dommerne vet at jeg har verdensrekorden i Amatw og forventer en nærmest prikkfri opptreden. Selv om juryen ikke skal legge vekt på det, er det fort gjort å kreve mer fra meg, mener Tobias.

Snarvisitt

Etter en hektisk sommer erkjenner «Becs» at det koster krefter å reise jorda rundt. Fra utsiden kan livet som freestyle-stjerne fremstå som et omreisende eventyr, men det er ikke realiteten, forteller han.

– Filmene på flyene har jeg vel sett noen ganger nå, de fungerer utmerket som sovemedisin. Det blir mange reisedøgn, men jeg rekker dessverre ikke å se så mye av byene. Reisene tar ofte mer tid enn oppholdet, og det er veldig krevende, men samtidig fantastisk morsomt.

– For hvert år som går blir det bare bedre og bedre. Nivået på utøverne gjenspeiler den utviklingen freestyle gjennomgår. Jeg lever av å fremføre drømmene mine, så derfor er jeg stolt av og glad for at jeg er kvalifisert til et nytt år blant verdenseliten, avslutter Tobias.

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE