ANNONSE

Nominert til Årets ildsjel

Nominert til Årets ildsjel

 

Vidar Bøes innsats for ungdom og idrett er kjent for mange i Groruddalen. Etter TV2-dokumentaren om han og Tahir Hussain har også flere fått øynene opp for Bøes engasjement for ungdom og idrett, og nå er han nominert som Årets ildsjel.

Vidar Bøe forsto lite en tidlig desembermorgen da han åpnet inngangsdøra i sitt hjem på Rasta. Utenfor sto nemlig Vegard Ulvang og et tv-team fra NRK. Ulvang hadde med seg blomster og nyheten om at Bøe var nominert til prisen som Årets ildsjel som skal deles ut under idrettsgallaen i januar.

- Jeg trodde det var 1. april. Det hele var veldig overraskende ettersom det er snakk om en pris det nesten er umulig å bli nominert til. Jeg kjenner idretten så godt, og jeg vet at det er utrolig mange ildsjeler som gjør så mye for norsk idrett. Om jeg skulle vinne prisen ønsker jeg å dele den med alle jeg har jobbet med gjennom karrieren. Jeg kunne plukket ut mange kandidater til prisen blant de jeg kjenner, sier en ydmyk Bøe.

 

Valgt ut blant 1700

«Ildsjelprisen» ble delt ut for første gang i 2006, men har på tross av sin korte levetid rukket å bli en av de aller gjeveste prisene under idrettsgallaen. I år var det kommet inn over 1700 forslag fra idretts-Norge. Vidar Bøe ble valgt ut som finalerepresentanten fra Øst-Norge.

- Det er klart jeg er stolt over å ha blitt nominert. Det er jo nesten like vanskelig å bli det som å bli valgt inn på Stortinget. Så høyt henger prisen.

- Om jeg ser tilbake på min historie i idretten føler jeg meg likevel som en verdig kandidat. Jeg har holdt på med idrett omtrent hver dag gjennom 40 år, og jeg har vært med på alt innen idretten. Alt fra trening med småbarn til elite- og landslagsutøvere. I tillegg har jeg vært med i alt - i forskjellige lag, utvalg, kretser og forbund. Men det er nok først og fremst verdisynet mitt som har blitt lagt merke til, sier han.

- Hvordan vil du beskrive det?

- Jeg mener idretten har alt å gi barn og ungdom som vokser opp, og jeg er en sterk forkjemper for likeverdsprinsippene. Alle mennesker uansett hudfarge, bakgrunn og nivå skal ha like stor rett til å drive idrett. Vi må få gode ledere som er villige til å hjelpe ungene i mylderet av andre tilbud, slik at de ikke roter seg bort.

- Idretten må kunne brukes for alle, og skape trygghet og utfoldelse. Det er en unik arena til å hjelpe alle barn og unge på rett kjøl, sier han.

 

Lang fartstid i dalen

Akkurat det verdisynet har Vidar Bøe fått godt brukt for i sitt arbeid i Groruddalen. Siden 70-tallet har han vært en sentral figur her. Først i Høybråten og Stovner idrettslag, hvor han blant annet var primus motor for klubbens tre store mosjonsløp - i tillegg til å bygge opp et nytt friidrettsmiljø, før han startet opp Østmarka IL i 1993. Østmarka IL driver med tilrettelagt fysisk aktivitet for utsatte grupper. Både barnevern, skole og politi er sentrale samarbeidspartnere.

- Vi har tatt med unge som har vært på kanten, gitt dem et nytt tilbud som har tatt bort mye av det vonde, og mange har fått en ny start på livet, sier Bøe.

Han tror at arbeidet i Østmarka IL har mye av æren for den gjeve nominasjonen han nå har fått.

- Det er like viktig for meg å ta med meg én vanskeligstilt ungdom ut på tur, og gi han et godt minne, som det er å fylle opp en idrettshall med medlemmer.

- Vi har jobba masse med enkeltpersoner og tilfeller, og vi har hatt fokus på tverrfaglig samarbeid mellom skole, politi, barnevern og idrett.

- Sammen har vi fått en tverrmenneskelig forståelse, sier han.

 

- Hva gir det deg å stille opp for alle disse ungene?

- Jeg kommer fra en bakgrunn i Politet, hvor jeg har sett så mye elendighet og triste skjebner. Jeg har sett unger som er fortapt før de har fått starta på livet sitt. Det har vært mye tragedier, og det er alltid de voksne som har sviktet ungdommen.

- Derfor har jeg valgt å stille min fritid til disposisjon for dem, og la de få sjansen til et annet miljø. Det er fryktelig tungt arbeide, men herlig når man lykkes. Det hele handler om verdisyn og likeverd, og ungdom fortjener å ha en fadder som kan hjelpe til, sier Bøe.

 

Vidar Bøe er ikke av typen som skryter for mye av seg selv, men han har hørt en metafor om seg selv som han syntes var beskrivende.

- Det var en som sammenliknet meg med en buss som aldri gikk tom for bensin. Denne bussen kjørte stadig rundt og plukket opp folk, og bussen kom alltid i mål til slutt, men det var mange rundkjøringer og avkjøringer i mellom.

- For min del vil jeg si at det ikke er viktig at bussen er flott, men at det er god stemning ombord i bussen, slår Bøe fast.

 

Viktig med handling

Vidar Bøe mener det er viktig med handling fremfor fine ord når man jobber med idrett og ungdom.

- Det er greit å snakke om helse, men man å legge handling bak orda. Jeg hadde en trygg og god oppvekst, og har lyst til å gi dagens ungdom den samme muligheten, men da er man nødt til å være med dem ut.

- For å få gode oppvektsvilkår er det avgjørene hvorvidt de voksne rundt klarer å jobbe sammen. Det er her idretten virkelig kan vise hva de kan bidra med.

- Hvis idretten er tidlig ute kan mange flere ungdom reddes før de begynner å rote det til for seg selv, sier han.

 

Klarer ikke gi seg

Selv om Vidar Bøe akkurat har rundet 60 år, klarer han ikke tanken på å gi seg med idretten. Verken egen karriere eller som hjelper for ungdom. Selv trener han seks dager i uka, men har likevel tid til å stå på for ungdommene.

 

- Jeg får dårlig samvittighet av å tenke på å gi meg. Om folk ringer meg midt på natta så står jeg opp og er klar for å stille opp. Jeg orker ikke å få kritikk for ikke å stille opp. Jeg har kanskje ingen grunn til det, men det spørsmålet klarer jeg ikke svare bedre på.

- Så lenge man har det verdisynet som jeg har sammen med tid og krefter kan man hjelpe til.

- Alle kan vi gjøre noe, og folk må begynne å tenke etter hvilke ressurser de egentlig kan være for andre mennesker. I bunn og grunn er det snakk om å gi andre mennesker et bedre liv, sier han.

 

Du kan stemme på Vidar

Årets priser deles ut under «Idrettsgallaen 2010» i Håkons hall på Lillehammer den niende januar. Mens Bøe er nominert fra Øst-Norge, har det også blitt nominert personer fra de fire andre landsdelene.

 

  • Fra den 18. desember kan du gå inn på nrksport.no og gi din stemme til Vidar Bøe.
Ble kjent med Tahir

Vidar Bøe har altså vært et kjent navn i Groruddalen i en lang periode. I høst ble han et kjent navn for hele det norske folk via programmene på TV2 om ham selv og hans kompis Tahir Hussain fra Høybråten.

 

Tahir kom til Norge fra Pakistan 10 måneder gammel. Han har Laurence-Moon-Bardet-Biedl syndrom som blant annet fører til ekstrem fedme og blindhet.

Da han var 12 år startet han å miste synet, og han ble helt blind da han var 17 år. Deprimert og ensom la han kraftig på seg som en følge av syndromet.

 

I 2005 snudde imidlertid livet til Tahir. Da møtte han Vidar som fort ble hans beste venn og sykkelkamerat. Vidar tok Tahir ut på tandemsykkel, og siden så de seg aldri tilbake.

På tross av Hussains sykdom nektet de å gi opp drømmen om å fullføre den store styrkeprøven, å sykle 54 mil fra Trondheim til Oslo. Turen ble så ytterlige komplisert fordi Vidar selv måtte legges inn og operere for kreft, i tillegg til at han slet med ryggproblemer.

 

Via tv-skjermen kunne man i høst følge den gripende historien, og det var få tørre øyne da tv-bildene viste to kamerater som gråt av glede over å endelig ha fullført målet sitt.

- Jeg har mistet både sønnen min og broren min. Begge døde uten forvarsel, og da jeg fikk kreft må jeg være ærlig å si at jeg spurte meg selv om hvor mye jeg kunne tåle. Likevel har jeg klart å hente motivasjon og styrke i tragediene. Jeg har tørt å ta den tungen jobben, og erkjent at det er en del av mitt liv, sier han.

 

Og Bøe blir blank i øynene når han forteller om Tahir Hussain.

- Jeg har holdt på med Tahir i fem år. Han representerte et hjelpesløst menneske, og som han sa det selv trengte han en veileder og noen øyne. Jeg var 55 år da vi dro i gang, og vi hadde ingenting å tape. Jeg lærte fort at Tahir er en fantastisk gutt. Han var en spurvunge som lå utenfor reiret sitt uten en sjanse, og han trengte hjelp. For min egen del er jeg nødt til å si at det ble en berikelse for meg også.

- Vi beviste at man kan lykkes i idretten uansett nivå, og at ting er mulig. Jeg er helt sikker på at også mange andre kan skape slike kombinasjoner og gi hverandre en bærekraftig hverdag, sier han.

 

- Vidar fortjener prisen

Folk som kjenner Bøes engasjement for idrett og ungdom synes det er helt naturlig at han blir nominert.

- Det er flott at Vidar har blitt nominert til denne prisen, og vi synes det hadde vært fantastisk moro om han fikk den. Det hadde absolutt vært fortjent. Det er en god stund siden han var i Høybråten nå, men det beklager vi alle.

- Vidar har alltid vært aktiv og stått på, og vi er glade for at han har blitt nominert, sier tidligere leder i HSIL Dan Brovold.

 

I Østmarka IL er de stolte over lederen sin.

- Jeg har kjent Vidar siden 80-tallet, og det har vært et herlig bekjentskap. Det er mange ord som kan brukes for å beskrive Vidar og hans handlinger, men det er hans store hjerte for ungdom som gjør han til den ildsjelen han er. Han har et verdisyn og et perspektiv det står respekt av.

- Vidar er hele tida ute etter å bidra, og få andre til å se at det nytter å gjøre en innsats. Hans hovedfilosofi går ut på at man skal verdsette og respektere hverandre. Det sammen med at han genuint interessert i idrett er en knall kombinasjon.

- Vidar er en flott og verdig kandidat til denne prisen, sier Jan Arnt Skjode som har vært med i klubben siden starten.

 

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE