ANNONSE

Norge er for kaldt

Norge er for kaldt

 

Philip Boit har tatt plass i Lillomarka og satser nå alt mot VM i Holmenkollen, men han innrømmer at overgangen fra 35 plussgrader i Kenya til 15 minus i Norge gjør noe med kroppen.

Tekst:

Publisert:

@font-face {

font-family: "Times New Roman";

}@font-face {

font-family: "Cambria";

}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: Cambria; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }

- Dette er en stor overgang for meg. Da vi var ute og trente i 19 minusgrader var det nesten uutholdelig. Kroppen er ganske stiv, men jeg vender meg sakte, men sikkert til klimaet, hutrer Boit. 

Akers Avis Groruddalen møter skiløperen på trening i Lillomarka. Sola skinner og det er blå himmel, men gradestokken nærmer seg minus 20. Det er ikke hverdagskost for en kenyaner.

 Boit skapte store overskrifter i Norge under OL i Nagano da gullvinner Bjørn Dæhlie ikke ville ta i mot blomstene før Boit var kommet i mål - som sistemann. Da Boit kom i mål sto skikongen klar til å gratulere han. 

Sjenerøse

Boit representerer Kenya under VM på ski, og han har tatt turen til Norge og Lillomarka for å forberede seg på forholdene som venter han i Holmenkollen i februar. I mellomtiden bor Boit hos Tor Blomseth og trener sammen med Lillomarka skiklubb. 

- Jeg har blitt veldig godt mottatt av folka i Lillomarka skiforening. Nylig ble jeg invitert på pizza i byen og det var veldig hyggelig. Menneskene er sjenerøse, forteller Boit.

Han forsøker å trene cirka tre timer om dagen, men i sprengkulda som herjer om dagen, er det knapt gjennomførbart. 

- Det hadde ikke gjort noe om været ble litt varmere. Jeg ønsker å trene veldig mye og forbedre tidene mine.

Selv mener han at teknikken er den største utfordringen.

- Jeg er utrolig imponert over hvor gode de små barna er. Jeg forsøker å lære så mye som mulig, sier Boit.

 Rulleski

Forutsetningene for å drive med langrenn er ikke akkurat optimale om du har adresse i Kenya. Boit forteller at mange har sperret opp øynene når han suser forbi på rulleski i gatene.

- Der jeg kommer fra er det ikke vanlig og folk sier «wow» og sperrer opp øynene, men det er bare kult, ler Boit.

Men etter lang tid har han omsider fått snø under beina, og det trives han veldig godt med.

- Det føles godt å stå på ordentlige ski, smiler han.

Selv om Boit kanskje ikke er noe råskinn på langrenn, så er han en solid utøver. 100 meter gjorde han unna på 10.05 og han er ifølge trener Tor Blomseth råsterk.

- I klassisk stil er han god, men han har mye å hente når det kommer til skøyting, sier han.

Møtte «kongen»

Boits drøm er at sønnen hans og Bjørn Dæhlie står og tar i mot ham når han kommer i mål i Holmenkollen. Foreløpig har ikke Boit møtt sitt store idol, men han håper å få til det mens han er i Norge. På en fellestrening denne uka fikk han derimot møte Groruddalens skikonge, OL-vinner Øystein Pettersen.

- Han var så sykt raskt. Jeg har ikke sett på maken, sier Boit og ler.

Pettersen selv syns det var gøy å trene med Boit.

- Jeg har vel det samme forholdet til ham som de fleste andre. Jeg så ham på tv og fikk med meg at han var kompis av Dæhlie. Da hadde jeg kanskje ikke trodd at jeg skulle leke snipp og snapp med ham 12 år etterpå, ler «Øystein.

Snipp og snapp er en skilek som minner om sisten, men staver er ikke tillatt.

- Hva syns du om nivået?

- Tja. Jeg har sett unger som er bedre, men det er ikke noe problem med kapasiteten. Han er en harding selv om teknikken kanskje ikke er like rå.

- Så du frykter ikke at han skal snyte deg for en medalje i Holmenkollen?

- Jeg skal først og fremst konsentrere meg om å komme til VM, så får jeg ta det som kommer da. Skal jeg sette opp en liste over topp fem favoritter, så er han nok ikke der. Men du skal ikke utelukke topp ti, ler han. 

Hjem til jul

Trener Tore Blomseth skulle gjerne ønske at han hadde hatt mer tid med eleven sin før VM i februar. Rett før jul reiser Boit hjem til Kenya før han kommer tilbake til Oslo og Lillomarka i januar. På hjemveien skal han ta turen innom en hotellsponsor i Østerrike.

Blomseth er glad for å ha en mann som Boit på plass i Lillomarka skiklubb. En person uten gode forutsetninger, men med store drømmer. Blomseth er ikke i tvil om at Boit er et eksempel til etterfølgelse for mange.

- Jeg skulle gjerne sett noe annet enn bare kritthvite nordmenn i løypene. Philip viser at det er mulig. Nå skal vi bruke tiden best mulig for å gjøre han klar for VM, avslutter treneren. 

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE