ANNONSE

Plukket pris i Paris

Plukket pris i Paris

LOUVRE: Bak murveggene henger både Madonna og Mona Lisa, utenfor gjør triksekongen sin egen kunstform. FOTO: Lucaso

Tobias Brandal Busæt (22) trikset seg til en pallplass i verdenscupen, dermed ventet premiesermoni for freestyle-kongen.

Tekst:

Publisert:

Her kan du se Tobias trikse:

Se bildet større

LEKEGRIND: Løren-gutten tok turen innom Eiffeltårnet etter premiesermonien. Der viste han fram litt duggfrisk akrobatik. FOTO: Lucaso

Gallup

Kan Messi eller Ronaldo trikse som Tobias?

Ja!
Nei!
Vet ikke, jeg ser på Hotel Cæsar!

Vis resultat

– Målet er alltid å ha det gøy, jeg har nok alltid undervurdert meg selv. Denne sesongen har jeg vært blant de fem beste i konkurranser, og jeg må innrømme at jeg er litt overrasket. Nå er selvfølgelig målet å bli verdens beste, sier Brandal Busæt.

Og etter en imponerende sesong med blant annet en 2. plass i London, mottok han beviset på at han er verdens tredje beste triksekonge. Men mye kunne sett annerledes ut, for som 14-åring fikk han et brutalt møte med sporten.

Polsk energidrikk

Med et ekstraordinært talent for triksing, byttet Brandal Busæt ut lagspill med alenetrening. Gradvis forelsket han seg i lærkula, men uten lekekamerater søkte han på
Internett for å finne likesinnede.

– Facebook eksisterte ikke, men jeg kom over et freestyle-forum. Der kom jeg i kontakt med noen polakker, og jeg bestemte meg for å dra til Polen. Jeg visste ikke mye, bare at de også trikset, forteller han.

Men turen ble alt annet enn han hadde sett for seg. På en sofa i en liten landsby, med både høner og edderkopper rundt seg, bodde 22-åringen.

– De snakket ikke akkurat forståelig engelsk, jeg fulgte bare etter dem. Det ble mitt første møte med alkohol og rusmidler, men det holdt jeg meg unna, bedyrer 22-åringen.

Han forteller videre at turen ga skikkelig avsmak for freestylemiljøet. Og i ettertid skjønner han fortsatt ikke hvordan han klarte å overbevise foreldrene om å få besøke ukjente i Polen.

– Hele turen var skummel, jeg levde på hvite kjeks og polsk energidrikk og skalv gjennom hele oppholdet. I ettertid så innser jeg at jeg ikke burde fått dra, erkjenner Brandal Busæt.

Luksushotell

I dag er hverdagen annerledes. I morgen skal han til Qatar og hotellene der står i sterk kontrast til den polske landsbygda. For som en av verdens beste i freestyle, venter mange tilbud og reisedøgn for Løren-gutten. Men hva som skal skje i oljenasjonen, vet han lite om.

– Jeg vet at jeg skal holde et show, men for hvem vet jeg ikke. Flybillettene er i boks, fotballen ligger i bagasjen og hotellet var visst ikke så verst det heller, sier han lattermildt.

Tredjeplassen i verdenscupen betyr nemlig at stadig flere ønsker å se ham i aksjon, men det betyr også at han er kvalifisert til nok et år blant de beste. Reglene er sånn at de fem beste av totalt 16 deltagere får bli med videre rundt i verden.

– Det er et trangt nåløye å komme inn i verdenscupen. Hvert år skal åtte ut og åtte nye utøvere inn, samt tre «wild cards». Jeg kom på pallen i år og jeg ønsker å gjenta den prestasjonen kommende sesong, sier han.

Kickoff i Beijing

Nå venter flere opptredener før verdenscupen sparkes i gang igjen i Kina i juni. Foreløpig er ikke alle vertsbyene fastsatt, men han har hørt rykter om at sesongen kan by på flere spennende destinasjoner.

– Alt er ikke klart, men både New York og Kuala Lumpur har vært nevnt som mulige verdenscupbyer. Beijing blir også en spennende opplevelse og vi planlegger en liten fotografering ved muren, avslører Brandal Busæt.

Og bilder og video er viktig i sporten, så langt er det fortsatt mange som ikke kjenner til freestyle. Derfor er digitale medier et viktig redskap for å fronte sporten som stadig vekk blir større. En av dem som virkelig jobber for en større oppslutning, er han selv.

Gir tilbake

Merkenavnet 4Freestyle skal sørge for at Norge får øyene opp for sporten, og det er Brandal Busæt som står bak. Salg av egne merker og utstyr skal hjelpe andre i gang, og overskuddet gir han tilbake til miljøet.

– Jeg håper at freestyle blir anerkjent som en sport og konkurranseform, veldig mange blir faktisk sjokkert når de hører at jeg lever av det. Overskuddet jeg tjener investerer jeg tilbake til sporten, slik at flere kan få oppleve det jeg opplever, sier han.

Pengene går blant annet til å utvikle utstyret, men også til å arrangere konkurranser og eventer. Slik håper han at miljøet vil vokse og at flere fra Norge kan hevde seg internasjonalt. Men han bedyrer at en luksustilværelse i Kuwait og Dubai ikke er drivkraften bak de mange treningstimene.

– Freestyle skal være en urban sandkasse, som ligger i ordet. Det er fint med noen netter på fine hoteller, men det aller beste er når jeg blir igjen noen dager hos en freestyle-kompis. Da sover jeg mer enn gjerne på en sofa og trikser med gode venner i bakgatene. Det var slik sporten startet, og det er fortsatt et viktig aspekt ved den, avslutter han.

Siste nytt i Nyheter

Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

ANNONSE
På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

 
– Flerbrukshus for alle

Ventetiden er nesten over! Nå er man bare ett lite bystyrevedtak unna finansiering og midler til Grorud flerbrukshus. Med trykk på «flerbruk».

Punger ut med 6 millioner

Oslo bystyre foreslår å slette gjelda til Alna ridesenter med 6 millioner kroner. Det betyr at daglig leder Lene Kragh endelig kan puste ut og fokusere på å faktisk drive et ridesenter.

Ellingsrudhjemmet <BR>først ut i Oslo

Sykehjemmet på Ellingsrud er nå digitalisert. Alle avdelingene har fått nettbrett slik at personalet har bedre tilgang til informasjon via elektronisk journalsystem og kan være mer tilgjengelige i beboermiljøet.

 
ANNONSE