Plukket pris i Paris

Plukket pris i Paris

LOUVRE: Bak murveggene henger både Madonna og Mona Lisa, utenfor gjør triksekongen sin egen kunstform. Foto: Lucaso

Tobias Brandal Busæt (22) trikset seg til en pallplass i verdenscupen, dermed ventet premiesermoni for freestyle-kongen.

Skrevet av:

– Målet er alltid å ha det gøy, jeg har nok alltid undervurdert meg selv. Denne sesongen har jeg vært blant de fem beste i konkurranser, og jeg må innrømme at jeg er litt overrasket. Nå er selvfølgelig målet å bli verdens beste, sier Brandal Busæt.

Og etter en imponerende sesong med blant annet en 2. plass i London, mottok han beviset på at han er verdens tredje beste triksekonge. Men mye kunne sett annerledes ut, for som 14-åring fikk han et brutalt møte med sporten.

Polsk energidrikk

Med et ekstraordinært talent for triksing, byttet Brandal Busæt ut lagspill med alenetrening. Gradvis forelsket han seg i lærkula, men uten lekekamerater søkte han på
Internett for å finne likesinnede.

– Facebook eksisterte ikke, men jeg kom over et freestyle-forum. Der kom jeg i kontakt med noen polakker, og jeg bestemte meg for å dra til Polen. Jeg visste ikke mye, bare at de også trikset, forteller han.

Men turen ble alt annet enn han hadde sett for seg. På en sofa i en liten landsby, med både høner og edderkopper rundt seg, bodde 22-åringen.

– De snakket ikke akkurat forståelig engelsk, jeg fulgte bare etter dem. Det ble mitt første møte med alkohol og rusmidler, men det holdt jeg meg unna, bedyrer 22-åringen.

Han forteller videre at turen ga skikkelig avsmak for freestylemiljøet. Og i ettertid skjønner han fortsatt ikke hvordan han klarte å overbevise foreldrene om å få besøke ukjente i Polen.

– Hele turen var skummel, jeg levde på hvite kjeks og polsk energidrikk og skalv gjennom hele oppholdet. I ettertid så innser jeg at jeg ikke burde fått dra, erkjenner Brandal Busæt.

Luksushotell

I dag er hverdagen annerledes. I morgen skal han til Qatar og hotellene der står i sterk kontrast til den polske landsbygda. For som en av verdens beste i freestyle, venter mange tilbud og reisedøgn for Løren-gutten. Men hva som skal skje i oljenasjonen, vet han lite om.

– Jeg vet at jeg skal holde et show, men for hvem vet jeg ikke. Flybillettene er i boks, fotballen ligger i bagasjen og hotellet var visst ikke så verst det heller, sier han lattermildt.

Tredjeplassen i verdenscupen betyr nemlig at stadig flere ønsker å se ham i aksjon, men det betyr også at han er kvalifisert til nok et år blant de beste. Reglene er sånn at de fem beste av totalt 16 deltagere får bli med videre rundt i verden.

– Det er et trangt nåløye å komme inn i verdenscupen. Hvert år skal åtte ut og åtte nye utøvere inn, samt tre «wild cards». Jeg kom på pallen i år og jeg ønsker å gjenta den prestasjonen kommende sesong, sier han.

Kickoff i Beijing

Nå venter flere opptredener før verdenscupen sparkes i gang igjen i Kina i juni. Foreløpig er ikke alle vertsbyene fastsatt, men han har hørt rykter om at sesongen kan by på flere spennende destinasjoner.

– Alt er ikke klart, men både New York og Kuala Lumpur har vært nevnt som mulige verdenscupbyer. Beijing blir også en spennende opplevelse og vi planlegger en liten fotografering ved muren, avslører Brandal Busæt.

Og bilder og video er viktig i sporten, så langt er det fortsatt mange som ikke kjenner til freestyle. Derfor er digitale medier et viktig redskap for å fronte sporten som stadig vekk blir større. En av dem som virkelig jobber for en større oppslutning, er han selv.

Gir tilbake

Merkenavnet 4Freestyle skal sørge for at Norge får øyene opp for sporten, og det er Brandal Busæt som står bak. Salg av egne merker og utstyr skal hjelpe andre i gang, og overskuddet gir han tilbake til miljøet.

– Jeg håper at freestyle blir anerkjent som en sport og konkurranseform, veldig mange blir faktisk sjokkert når de hører at jeg lever av det. Overskuddet jeg tjener investerer jeg tilbake til sporten, slik at flere kan få oppleve det jeg opplever, sier han.

Pengene går blant annet til å utvikle utstyret, men også til å arrangere konkurranser og eventer. Slik håper han at miljøet vil vokse og at flere fra Norge kan hevde seg internasjonalt. Men han bedyrer at en luksustilværelse i Kuwait og Dubai ikke er drivkraften bak de mange treningstimene.

– Freestyle skal være en urban sandkasse, som ligger i ordet. Det er fint med noen netter på fine hoteller, men det aller beste er når jeg blir igjen noen dager hos en freestyle-kompis. Da sover jeg mer enn gjerne på en sofa og trikser med gode venner i bakgatene. Det var slik sporten startet, og det er fortsatt et viktig aspekt ved den, avslutter han.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!