Plukket pris i Paris

Plukket pris i Paris

LOUVRE: Bak murveggene henger både Madonna og Mona Lisa, utenfor gjør triksekongen sin egen kunstform. Foto: Lucaso

Tobias Brandal Busæt (22) trikset seg til en pallplass i verdenscupen, dermed ventet premiesermoni for freestyle-kongen.

Skrevet av:

– Målet er alltid å ha det gøy, jeg har nok alltid undervurdert meg selv. Denne sesongen har jeg vært blant de fem beste i konkurranser, og jeg må innrømme at jeg er litt overrasket. Nå er selvfølgelig målet å bli verdens beste, sier Brandal Busæt.

Og etter en imponerende sesong med blant annet en 2. plass i London, mottok han beviset på at han er verdens tredje beste triksekonge. Men mye kunne sett annerledes ut, for som 14-åring fikk han et brutalt møte med sporten.

Polsk energidrikk

Med et ekstraordinært talent for triksing, byttet Brandal Busæt ut lagspill med alenetrening. Gradvis forelsket han seg i lærkula, men uten lekekamerater søkte han på
Internett for å finne likesinnede.

– Facebook eksisterte ikke, men jeg kom over et freestyle-forum. Der kom jeg i kontakt med noen polakker, og jeg bestemte meg for å dra til Polen. Jeg visste ikke mye, bare at de også trikset, forteller han.

Men turen ble alt annet enn han hadde sett for seg. På en sofa i en liten landsby, med både høner og edderkopper rundt seg, bodde 22-åringen.

– De snakket ikke akkurat forståelig engelsk, jeg fulgte bare etter dem. Det ble mitt første møte med alkohol og rusmidler, men det holdt jeg meg unna, bedyrer 22-åringen.

Han forteller videre at turen ga skikkelig avsmak for freestylemiljøet. Og i ettertid skjønner han fortsatt ikke hvordan han klarte å overbevise foreldrene om å få besøke ukjente i Polen.

– Hele turen var skummel, jeg levde på hvite kjeks og polsk energidrikk og skalv gjennom hele oppholdet. I ettertid så innser jeg at jeg ikke burde fått dra, erkjenner Brandal Busæt.

Luksushotell

I dag er hverdagen annerledes. I morgen skal han til Qatar og hotellene der står i sterk kontrast til den polske landsbygda. For som en av verdens beste i freestyle, venter mange tilbud og reisedøgn for Løren-gutten. Men hva som skal skje i oljenasjonen, vet han lite om.

– Jeg vet at jeg skal holde et show, men for hvem vet jeg ikke. Flybillettene er i boks, fotballen ligger i bagasjen og hotellet var visst ikke så verst det heller, sier han lattermildt.

Tredjeplassen i verdenscupen betyr nemlig at stadig flere ønsker å se ham i aksjon, men det betyr også at han er kvalifisert til nok et år blant de beste. Reglene er sånn at de fem beste av totalt 16 deltagere får bli med videre rundt i verden.

– Det er et trangt nåløye å komme inn i verdenscupen. Hvert år skal åtte ut og åtte nye utøvere inn, samt tre «wild cards». Jeg kom på pallen i år og jeg ønsker å gjenta den prestasjonen kommende sesong, sier han.

Kickoff i Beijing

Nå venter flere opptredener før verdenscupen sparkes i gang igjen i Kina i juni. Foreløpig er ikke alle vertsbyene fastsatt, men han har hørt rykter om at sesongen kan by på flere spennende destinasjoner.

– Alt er ikke klart, men både New York og Kuala Lumpur har vært nevnt som mulige verdenscupbyer. Beijing blir også en spennende opplevelse og vi planlegger en liten fotografering ved muren, avslører Brandal Busæt.

Og bilder og video er viktig i sporten, så langt er det fortsatt mange som ikke kjenner til freestyle. Derfor er digitale medier et viktig redskap for å fronte sporten som stadig vekk blir større. En av dem som virkelig jobber for en større oppslutning, er han selv.

Gir tilbake

Merkenavnet 4Freestyle skal sørge for at Norge får øyene opp for sporten, og det er Brandal Busæt som står bak. Salg av egne merker og utstyr skal hjelpe andre i gang, og overskuddet gir han tilbake til miljøet.

– Jeg håper at freestyle blir anerkjent som en sport og konkurranseform, veldig mange blir faktisk sjokkert når de hører at jeg lever av det. Overskuddet jeg tjener investerer jeg tilbake til sporten, slik at flere kan få oppleve det jeg opplever, sier han.

Pengene går blant annet til å utvikle utstyret, men også til å arrangere konkurranser og eventer. Slik håper han at miljøet vil vokse og at flere fra Norge kan hevde seg internasjonalt. Men han bedyrer at en luksustilværelse i Kuwait og Dubai ikke er drivkraften bak de mange treningstimene.

– Freestyle skal være en urban sandkasse, som ligger i ordet. Det er fint med noen netter på fine hoteller, men det aller beste er når jeg blir igjen noen dager hos en freestyle-kompis. Da sover jeg mer enn gjerne på en sofa og trikser med gode venner i bakgatene. Det var slik sporten startet, og det er fortsatt et viktig aspekt ved den, avslutter han.

Siste nytt i Nyheter

...vent med applausen

Ja til storbylegevakta på Aker

...vent med applausen

 • Aker sykehus

Styret i Oslo Universitetssykehus er helt enige med Oslo kommune; storbylegevakta skal etableres på Aker sykehus. Det skal oppføres som et nytt bygg innen 2021. Men skepsisen om prislapp og tidsaspekt har ennå ikke lagt seg.

– Det dummeste jeg har hørt

– Det dummeste jeg har hørt

 • politihøgskolen

Raymond Johansen (Ap) er mildt sagt opprørt etter Venstre-toppens argumenter om politihøgskolen. Han holder Venstre og Elvestuen som ansvarlig dersom skolen flyttes ut av Oslo.

Tar igjen opp kampen for politihøgskolen til Groruddalen

Kampen om politihøgskolen

 • politihøgskolen

Regjeringen skapte debatt da det kom fram at de ønsker å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo og politihøgskolen står høyt på lista. Ola Elvestuen (V) gjentar likevel ordene han selv brukte i valgkampen i 2011; få politihøgskolen til Groruddalen. Selv om utflyttings-lista er et kompromiss mello...

 
Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

 • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

 • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

 • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

 • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

 • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

 • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

 • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!