Plukket pris i Paris

Plukket pris i Paris

LOUVRE: Bak murveggene henger både Madonna og Mona Lisa, utenfor gjør triksekongen sin egen kunstform. Foto: Lucaso

Tobias Brandal Busæt (22) trikset seg til en pallplass i verdenscupen, dermed ventet premiesermoni for freestyle-kongen.

Skrevet av:

– Målet er alltid å ha det gøy, jeg har nok alltid undervurdert meg selv. Denne sesongen har jeg vært blant de fem beste i konkurranser, og jeg må innrømme at jeg er litt overrasket. Nå er selvfølgelig målet å bli verdens beste, sier Brandal Busæt.

Og etter en imponerende sesong med blant annet en 2. plass i London, mottok han beviset på at han er verdens tredje beste triksekonge. Men mye kunne sett annerledes ut, for som 14-åring fikk han et brutalt møte med sporten.

Polsk energidrikk

Med et ekstraordinært talent for triksing, byttet Brandal Busæt ut lagspill med alenetrening. Gradvis forelsket han seg i lærkula, men uten lekekamerater søkte han på
Internett for å finne likesinnede.

– Facebook eksisterte ikke, men jeg kom over et freestyle-forum. Der kom jeg i kontakt med noen polakker, og jeg bestemte meg for å dra til Polen. Jeg visste ikke mye, bare at de også trikset, forteller han.

Men turen ble alt annet enn han hadde sett for seg. På en sofa i en liten landsby, med både høner og edderkopper rundt seg, bodde 22-åringen.

– De snakket ikke akkurat forståelig engelsk, jeg fulgte bare etter dem. Det ble mitt første møte med alkohol og rusmidler, men det holdt jeg meg unna, bedyrer 22-åringen.

Han forteller videre at turen ga skikkelig avsmak for freestylemiljøet. Og i ettertid skjønner han fortsatt ikke hvordan han klarte å overbevise foreldrene om å få besøke ukjente i Polen.

– Hele turen var skummel, jeg levde på hvite kjeks og polsk energidrikk og skalv gjennom hele oppholdet. I ettertid så innser jeg at jeg ikke burde fått dra, erkjenner Brandal Busæt.

Luksushotell

I dag er hverdagen annerledes. I morgen skal han til Qatar og hotellene der står i sterk kontrast til den polske landsbygda. For som en av verdens beste i freestyle, venter mange tilbud og reisedøgn for Løren-gutten. Men hva som skal skje i oljenasjonen, vet han lite om.

– Jeg vet at jeg skal holde et show, men for hvem vet jeg ikke. Flybillettene er i boks, fotballen ligger i bagasjen og hotellet var visst ikke så verst det heller, sier han lattermildt.

Tredjeplassen i verdenscupen betyr nemlig at stadig flere ønsker å se ham i aksjon, men det betyr også at han er kvalifisert til nok et år blant de beste. Reglene er sånn at de fem beste av totalt 16 deltagere får bli med videre rundt i verden.

– Det er et trangt nåløye å komme inn i verdenscupen. Hvert år skal åtte ut og åtte nye utøvere inn, samt tre «wild cards». Jeg kom på pallen i år og jeg ønsker å gjenta den prestasjonen kommende sesong, sier han.

Kickoff i Beijing

Nå venter flere opptredener før verdenscupen sparkes i gang igjen i Kina i juni. Foreløpig er ikke alle vertsbyene fastsatt, men han har hørt rykter om at sesongen kan by på flere spennende destinasjoner.

– Alt er ikke klart, men både New York og Kuala Lumpur har vært nevnt som mulige verdenscupbyer. Beijing blir også en spennende opplevelse og vi planlegger en liten fotografering ved muren, avslører Brandal Busæt.

Og bilder og video er viktig i sporten, så langt er det fortsatt mange som ikke kjenner til freestyle. Derfor er digitale medier et viktig redskap for å fronte sporten som stadig vekk blir større. En av dem som virkelig jobber for en større oppslutning, er han selv.

Gir tilbake

Merkenavnet 4Freestyle skal sørge for at Norge får øyene opp for sporten, og det er Brandal Busæt som står bak. Salg av egne merker og utstyr skal hjelpe andre i gang, og overskuddet gir han tilbake til miljøet.

– Jeg håper at freestyle blir anerkjent som en sport og konkurranseform, veldig mange blir faktisk sjokkert når de hører at jeg lever av det. Overskuddet jeg tjener investerer jeg tilbake til sporten, slik at flere kan få oppleve det jeg opplever, sier han.

Pengene går blant annet til å utvikle utstyret, men også til å arrangere konkurranser og eventer. Slik håper han at miljøet vil vokse og at flere fra Norge kan hevde seg internasjonalt. Men han bedyrer at en luksustilværelse i Kuwait og Dubai ikke er drivkraften bak de mange treningstimene.

– Freestyle skal være en urban sandkasse, som ligger i ordet. Det er fint med noen netter på fine hoteller, men det aller beste er når jeg blir igjen noen dager hos en freestyle-kompis. Da sover jeg mer enn gjerne på en sofa og trikser med gode venner i bakgatene. Det var slik sporten startet, og det er fortsatt et viktig aspekt ved den, avslutter han.

Siste nytt i Nyheter

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

 
Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!