Nyttig idrettsseminar på Årvoll

Nyttig idrettsseminar på Årvoll

 

- De frivillige søker kunnskap. Det er derfor dere sitter her en lørdag formiddag når sola skinner utenfor, sa president i Norges Røde Kors, Sven Molleklev i sitt innlegg på idrettsseminaret i Bydel Bjerke på Årvoll gård forleden.

Tekst:

Publisert:

@font-face {

font-family: "Times New Roman";

}@font-face {

font-family: "TimesNewRomanPSMT";

}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }

Mollekleiv anslår verdien av det registrerte frivilligarbeidet i Norge til 35 milliarder kroner, kanskje er verdien det dobbelte hvis man skal ta med rubbel og bit. Den rutinerte idrettslederen med lang fartstid på toppen i idretts-Norge advarer politikerne mot å overstyrer frivilligheten. Mollekleiv snakket over temaet "frivillig arbeid innen idrett og organisasjonsliv".

- Politikernes oppgave i denne sammenhengen er å legge til rette for frivilligheten, mener Mollekleiv, som utdypet dette med at det er viktig at det tilrettelegges for at folk skal leve engasjerte liv.

- Vi må ta ansvaret for andre mennesker der vi er og vise vilje til handling, sa Mollekleiv som minnet om "retten til å bli stilt krav til".

Mollekleiv torpederte myten om at dagens unge mangler engasjement og satte frem påstanden om at de faktisk er MER engasjerte enn de eldre, riktignok lit mer "ad hoc" (impulsivt fra sak til sak), men dog allikevel. Den tidligere styrelederen i Frivillig Norge tok til orde for at det etableres bredde for de neste beste i idretten også.

- Det er viktig for toppidretten, sa han og satte frem påstanden om at idrettens største utfordring ikke er rekruttering, men frafallet i 14-16-årsalderen, sa Mollekleiv som gang på gang minnet om hvor viktig gleden og engasjementet for idrett og andre mennesker er blant de frivillige.

Han var innom Vålerengas prestisjeprosjekt " Vålerenga mot rasisme" i en idrettsforening som har aktive fra 66(!) forskjellige nasjoner og minnet om egenverdien ved frivilligheten. Selv kom han til Årvoll og idrettsseminaret etter å ha vært på et større idrettsarrangement i Valhall på Valle Hovin til klokken halv fore om morgenen...

 

Anleggene kommer

 

Det ble morsom lørdagstrim på seminardeltakerne når folkehelsekoordinator Silje Beate Aarnes satt i gang "Hopp og sprett - friskliv i praksis". Til daglig er hun å finne i de tidligere lokalene til "Stedet vårt" på Veitvet senter. Hun skal nå kartlegge all idrettsaktivitet i bydelen. Resultatet av det arbeidet vil forhåpentligvis gi både idrettslag og politikere i bydelen ytterligere grunnlag for å gjøre de rette tingene i forhold til idretten.

- Vi lever i et samfunn der ting tar tid, sa leder av Oslo idrettskrets, Norvald Mo (Stovner), vel vitende om at sannsynligheten var stor for å bli konfrontert med spørsmål om hvorfor det tar så lang tid å få flere av idrettsanleggene, ikke bare i Bydel Bjerke, men i hele Groruddalen på plass.

Mo skulle ta for seg anleggssituasjonen i Oslo generelt og i bydel Bjerke spesielt. Han viet mye av tiden til å snakke generelt om hvordan idrettsanleggene, blant annet i bydelen finansieres, og nettopp finansiering er en av flaskehalsene for å få anleggene på plass. Men han kunne også fortelle at det betydelige antallet parter som er involvert når et nytt anlegg skal reguleres, gjør at reguleringsprosessen tar tid. Han kunne imidlertid fortelle at reguleringsarbeidet for den nye flerbrukshallen på Årvoll (ved skolen) nå er i sluttfasen, men han minnet også om at spaden ikke settes i jorda på noe anlegg før kommunen mener at prosjektet er fullfinansiert. Den skal imidlertid nå være på plass for Årvolls del og etter det AAG har grunn til å tro, så er det et visst håp om at man kommer i gang med byggingen rundt årsskiftet.

Et 50-meters konkurransebasseng i et eget badeland i tilknytning til det planlagte gigasenteret på Økern, blir også virkelighet hvis bystyret vedtar å godkjenne planene for senteret. Nye Løren skole, som er under planlegging, har også mulighet for å omfatte en idrettshall, kunne Mo fortelle.

Generalsekretær i Oslo Idrettskrets Ingrid Tollånes, som holdt innlegg på seminaret, kunne også opplyse at man nå er i dialog med eierne av bygningsmassen til produksjonsanlegget til Arcus/Vecture (tidligere A/S Vinmonopolet) på Hasle for å se på muligheten for å etablere en idrettshall i de tidligere produksjonslokalene.

 

Frafall og gruppearbeid

 

Generalsekretær i Oslo idrettskrets, Ingrid Tollånes, snakket om temaet "er idretten for alle? Hvem faller utenfor? Hun har kommet frem til at det blant annet er tre variabler som spiller inn når barn og unge forlater den organiserte idrettene det er overvekt, økonomi og flerkulturelle forhold. Fram til 12-årsalderen er ganske mange med i idrettslag.  Deretter flater antallet litt ut, for så å falle dramatisk ned mot 25-årsalder. Som et eksempel brukte Tollånes situasjonen for pakistanske jenter. Her er blant annet familieforpliktelser en viktig årsak til at de ikke kan være så aktive i idretten.

Seminaret ble avsluttet med gruppearbeid der samarbeid idrettslagene i mellom (og andre), var oppgaven. Fire grupper var i aksjon og kom med ganske klare vurderinger av interessen for samarbeid, eller mangel på interesse, samarbeid med skolene og forslag om å arrangere en felles idrettsdag i bydelen, for å nevne noe. En av gruppene satts søkelys på rekruttering, foreldreengasjement, mens en annen gruppe mente at Idrettens Samarbeidsutvalg (ISU) må spille en større rolle og at det er viktig å engasjere befolkningsgruppen 55 år og oppover samt få med foreldre til innvandrerbarn. Gruppenes arbeider vil komme som innspill til bydelen.

Flere av bydelens idrettslag var godt representert, særlig Årvoll Idrettslag og Tao Kampsport (Veitvet). Ellers var både Veitvet Sportsklubb, Groruddalen biljardklubb (Veitvet) og Hasle/Løren representert. Spesielt gledelig var det å konstatere at så vel BU-leder i Bydel Bjerke, Torstein Winger, (Ap), og BU-representantene Oddmund Østebø (H)/ Geirmund Jor (SV), hadde tatt seg tid til å delta på seminaret som i sin helhet ble arrangert av Bydel Bjerke som en del av Groruddalssatsingen.

Siste nytt i Sport

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.