Nyttig idrettsseminar på Årvoll

Nyttig idrettsseminar på Årvoll

 

- De frivillige søker kunnskap. Det er derfor dere sitter her en lørdag formiddag når sola skinner utenfor, sa president i Norges Røde Kors, Sven Molleklev i sitt innlegg på idrettsseminaret i Bydel Bjerke på Årvoll gård forleden.

Skrevet av:

@font-face {

font-family: "Times New Roman";

}@font-face {

font-family: "TimesNewRomanPSMT";

}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }

Mollekleiv anslår verdien av det registrerte frivilligarbeidet i Norge til 35 milliarder kroner, kanskje er verdien det dobbelte hvis man skal ta med rubbel og bit. Den rutinerte idrettslederen med lang fartstid på toppen i idretts-Norge advarer politikerne mot å overstyrer frivilligheten. Mollekleiv snakket over temaet "frivillig arbeid innen idrett og organisasjonsliv".

- Politikernes oppgave i denne sammenhengen er å legge til rette for frivilligheten, mener Mollekleiv, som utdypet dette med at det er viktig at det tilrettelegges for at folk skal leve engasjerte liv.

- Vi må ta ansvaret for andre mennesker der vi er og vise vilje til handling, sa Mollekleiv som minnet om "retten til å bli stilt krav til".

Mollekleiv torpederte myten om at dagens unge mangler engasjement og satte frem påstanden om at de faktisk er MER engasjerte enn de eldre, riktignok lit mer "ad hoc" (impulsivt fra sak til sak), men dog allikevel. Den tidligere styrelederen i Frivillig Norge tok til orde for at det etableres bredde for de neste beste i idretten også.

- Det er viktig for toppidretten, sa han og satte frem påstanden om at idrettens største utfordring ikke er rekruttering, men frafallet i 14-16-årsalderen, sa Mollekleiv som gang på gang minnet om hvor viktig gleden og engasjementet for idrett og andre mennesker er blant de frivillige.

Han var innom Vålerengas prestisjeprosjekt " Vålerenga mot rasisme" i en idrettsforening som har aktive fra 66(!) forskjellige nasjoner og minnet om egenverdien ved frivilligheten. Selv kom han til Årvoll og idrettsseminaret etter å ha vært på et større idrettsarrangement i Valhall på Valle Hovin til klokken halv fore om morgenen...

 

Anleggene kommer

 

Det ble morsom lørdagstrim på seminardeltakerne når folkehelsekoordinator Silje Beate Aarnes satt i gang "Hopp og sprett - friskliv i praksis". Til daglig er hun å finne i de tidligere lokalene til "Stedet vårt" på Veitvet senter. Hun skal nå kartlegge all idrettsaktivitet i bydelen. Resultatet av det arbeidet vil forhåpentligvis gi både idrettslag og politikere i bydelen ytterligere grunnlag for å gjøre de rette tingene i forhold til idretten.

- Vi lever i et samfunn der ting tar tid, sa leder av Oslo idrettskrets, Norvald Mo (Stovner), vel vitende om at sannsynligheten var stor for å bli konfrontert med spørsmål om hvorfor det tar så lang tid å få flere av idrettsanleggene, ikke bare i Bydel Bjerke, men i hele Groruddalen på plass.

Mo skulle ta for seg anleggssituasjonen i Oslo generelt og i bydel Bjerke spesielt. Han viet mye av tiden til å snakke generelt om hvordan idrettsanleggene, blant annet i bydelen finansieres, og nettopp finansiering er en av flaskehalsene for å få anleggene på plass. Men han kunne også fortelle at det betydelige antallet parter som er involvert når et nytt anlegg skal reguleres, gjør at reguleringsprosessen tar tid. Han kunne imidlertid fortelle at reguleringsarbeidet for den nye flerbrukshallen på Årvoll (ved skolen) nå er i sluttfasen, men han minnet også om at spaden ikke settes i jorda på noe anlegg før kommunen mener at prosjektet er fullfinansiert. Den skal imidlertid nå være på plass for Årvolls del og etter det AAG har grunn til å tro, så er det et visst håp om at man kommer i gang med byggingen rundt årsskiftet.

Et 50-meters konkurransebasseng i et eget badeland i tilknytning til det planlagte gigasenteret på Økern, blir også virkelighet hvis bystyret vedtar å godkjenne planene for senteret. Nye Løren skole, som er under planlegging, har også mulighet for å omfatte en idrettshall, kunne Mo fortelle.

Generalsekretær i Oslo Idrettskrets Ingrid Tollånes, som holdt innlegg på seminaret, kunne også opplyse at man nå er i dialog med eierne av bygningsmassen til produksjonsanlegget til Arcus/Vecture (tidligere A/S Vinmonopolet) på Hasle for å se på muligheten for å etablere en idrettshall i de tidligere produksjonslokalene.

 

Frafall og gruppearbeid

 

Generalsekretær i Oslo idrettskrets, Ingrid Tollånes, snakket om temaet "er idretten for alle? Hvem faller utenfor? Hun har kommet frem til at det blant annet er tre variabler som spiller inn når barn og unge forlater den organiserte idrettene det er overvekt, økonomi og flerkulturelle forhold. Fram til 12-årsalderen er ganske mange med i idrettslag.  Deretter flater antallet litt ut, for så å falle dramatisk ned mot 25-årsalder. Som et eksempel brukte Tollånes situasjonen for pakistanske jenter. Her er blant annet familieforpliktelser en viktig årsak til at de ikke kan være så aktive i idretten.

Seminaret ble avsluttet med gruppearbeid der samarbeid idrettslagene i mellom (og andre), var oppgaven. Fire grupper var i aksjon og kom med ganske klare vurderinger av interessen for samarbeid, eller mangel på interesse, samarbeid med skolene og forslag om å arrangere en felles idrettsdag i bydelen, for å nevne noe. En av gruppene satts søkelys på rekruttering, foreldreengasjement, mens en annen gruppe mente at Idrettens Samarbeidsutvalg (ISU) må spille en større rolle og at det er viktig å engasjere befolkningsgruppen 55 år og oppover samt få med foreldre til innvandrerbarn. Gruppenes arbeider vil komme som innspill til bydelen.

Flere av bydelens idrettslag var godt representert, særlig Årvoll Idrettslag og Tao Kampsport (Veitvet). Ellers var både Veitvet Sportsklubb, Groruddalen biljardklubb (Veitvet) og Hasle/Løren representert. Spesielt gledelig var det å konstatere at så vel BU-leder i Bydel Bjerke, Torstein Winger, (Ap), og BU-representantene Oddmund Østebø (H)/ Geirmund Jor (SV), hadde tatt seg tid til å delta på seminaret som i sin helhet ble arrangert av Bydel Bjerke som en del av Groruddalssatsingen.

Siste nytt i Sport

GTK vant i Camp Grasrot!

GTK vant i Camp Grasrot!

Da Norsk Tipping så etter lag og foreninger som ville være med i konkurransen Camp Grasrot, var ikke Taufique Rana fra Grorud Taekwondo klubb sen med å melde seg.

45 år med basketmoro

45 år med basketmoro

 • Ammerud Open

Ammerud basket inviterer også denne våren til Ammerud Open. Fra 11.-14. mai er det basketglede som står i fokus på Apalløkka, og i år er det faktisk 45 år siden første gang de mørkegrønne inviterte til sin første turnering.

Vil fortsette framgangen

Grei Kvinner Elite spisser skruknottene før sesongen:

Vil fortsette framgangen

 • Gre Kvinner Elite

Etter flere sesonger i nedrykksumpa fikk endelig Grei Kvinner Elite en opptur med en trygg sjetteplass i fjor. Med samme spillerstamme og gode forsterkninger er planen å fortsette fremgangen i 2017.

 
Lærer bort selvforsvar - der folk er

Lærer bort selvforsvar - der folk er

 • Selvforsvar

Etter 24 år innen økonomi og regnskap, kaster Thomas W. Myhre (45) inn håndkleet. Nå har han startet for seg selv - og da med noe han brenner for - nemlig realistisk selvforsvar.

Grorud går for gull!

Grorud går for gull!

 • Fotball

Etter omleggingen av seriesystemet er konkurransen i PostNord-ligaen hardere enn noensinne. Det skremmer imidlertid ikke Groruds fotballherrer. De er klare i sin tale og går for gull og opprykk til OBOS-ligaen.

Storfint besøk på Årvoll

Storfint besøk på Årvoll

 • Ronny Deila

Den store kompetanselørdagen ble en stor suksess for fotballgruppa i Årvoll IL.

 
Vestli ville mest

Kampen om Stovner:

Vestli ville mest

 • Fotball

Rommen gikk ut høyt før sesongen, mens Vestli såvidt beholdt plassen i fjorårets 4. divisjon. Likevel var det de grønnkledde som gikk seirende ut av årets første lokalderby.

– Årets morsomste <BR>seier i Holmenkollen

– Årets morsomste
seier i Holmenkollen

 • Skiskyting

Ane Uglem Mobakken toppet en knallsterk vintersesong med seier i Holmenkollen, der hele skiskyttersirkuset var samlet.

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

 • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

 
Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

 • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

 • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

 • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!