Oslo-idrettens nye ønskeliste

Oslo-idrettens nye ønskeliste

 

Norvald Mo har sittet som leder for Oslo Idrettskrets i omtrent et halvt år nå. På den tiden har han gjort seg noen refleksjoner. Nå går viser han ønskelista si for de kommende år her i Akers Avis Groruddalen.

Skrevet av:

I juni ble Stovner-mannen Norvald Mo valgt inn som leder for Oslo Idrettskrets. Etter et halvt år i arbeidet gjør han seg nå opp noen tanker rundt Oslo-idretten.

- Jeg har lært at idretten har enda større betydning for samfunnet vårt enn det jeg hadde trodd på forhånd. Bare i Oslo Idrettskrets er det 290.000 medlemskap. Samtidig vet vi at nær 50 prosent av hele landets ungdom mellom 14 og 17 år er med i idretten.

 

For et par uker siden leste Norvald Mo en doktoravhandling som sjokkerte ham.

- Jeg leste omtalen av doktoravhandlingen til Jostein Stene-Johannesen om barn og unges fysiske aktivitet i dagens samfunn. Der viser det viser seg at den fysiske tilstanden til ungdommen i dag er dårligere enn noen gang. Halvparten av dem vil ikke være i stand til å overleve alvorlige livsstilssykdommer.

- Hvorfor er det slik?

- Rett og slett for at det er mye mer stillesitting i dagens «nettsamfunn». Vi blir transportert i mye større grad enn tidligere. Der man ofte tok beina fatt før, blir man kjørt rundt nå. En annen faktor er gymtimene på skolen. Mange tror at vi har mer gym nå, men undersøkelser viser at antall gymtimer har gått tilbake.

- Da spør jeg meg om idretten er flink nok til å utføre sin primæroppgave som er folkehelse. Jeg tør ikke engang tenke på hva resultatet hadde vært uten idretten, sier han.

Har forslag

Som leder for OIK har Norvald Mo en rekke tiltak han tror ville hjulpet folk inn i idretten, og ikke minst tiltak for å gjøre idretten bedre rustet til å gjennomføre sin primæroppgave.

- Idretten kan ikke løse et slikt problem alene. Det er nødt til å bli mye tettere kontakt mellom skolen og idretten.

- Hvordan skal de klare det?

- Lærerne på skolen må ha kontaktpersoner i idrettslagene. De må vite hva lagene driver med, og hva slags tilbud som er i idrettslagene. Samtidig må de vite hva slags utfordringer som ligger i klubbene, sier Mo.

Han tror også på utdanning av ledere.

- Samtidig ser vi at det stadig blir vanskeligere å rekruttere ledere til idretten. Her må skolen være sterke bidragsytere og ta del i opplæring av ledere, og gymnastikkfaget må oppgraderes, sier han.

- På hvilken måte?

- I Buskerud har de tiltak der de eldste elvevene på ungdomsskolen får opplæring i å være instruktører. De har også avtale og kontakt med idrettslagene som tar dem inn som instruktører etter endt utdanning. Dette er noe vi burde kunne se på i Oslo også, slår han fast.

- Er det for dårlige ledere i Oslo-idretten nå?

- Nei, det vil jeg ikke si. Problemet er at det er for liten rekruttering av ledere. Det gjør at det blir en voldsom belastning på de lederne som er der. De brenner seg ut for tidlig. Kretsen har en stor utfordring i å rekruttere og utvikle flere gode ledere, sier Mo.

 

Oslo skriker etter anlegg

Et annet punkt Norvald Mo brenner for er anleggsvirksomheten i Oslo.

- Behovet for nye anlegg og oppgradering av nåværende anlegg er enormt. Hele byen skriker etter anlegg, sier han.

- Det har blitt investert mye, men innsatsen må rettes enda sterkere inn mot breddeidretten og anleggene her. Det er et enormt behov på haller i byen. Dagens tilbud er helt sprengt, slår han fast.

Grunnen til at hallbehovet er så sterkt er fordi mange av de idrettene som drives i haller opplever en voldsom oppblomstring. Ikke minst kommer dette av veksten av flerkulturelle beboere i byen.

 

- Hvor stort er behovet i Groruddalen?

- Dalen er i siget, men behovet er like stort ellers i byen. Vi har behov for flere flerbrukshaller. Man er i godt i gang på Rommen, og man er langt på vei både på Ellingsrud, Grorud og Årvoll, sier Mo.

 

Bredde først

- Breddeidretten må få enda større plass i årene som kommer, krever Norvald Mo.

- Er den undervudert nå?

- Nei, i utgangspunktet har man jobbet veldig bra i Oslo når det gjelder breddeanlegg de siste årene, men utfordringen er at behovet er økende.

- Det må rett og slett mer til for å dekke opp etterslepet og møte de nye utfordringene i årene som kommer, sier Mo.

Han mener også kommunen må bli flinkere.

- Det er som regel ikke pengene det står på, men mangel av forutsigbarhet i kommunen, sier Mo.

- Hvordan da?

- Kommunen må bli flinkere med reguleringsplanene sine slik at det ikke tar så lang tid fra et anlegg er besluttet til det står ferdig.

- Slik det er nå tar det ofte fem år å få på plass en hall. De må sikre seg et godt apparat som kan

drive med god planlegging og være effektive. Samtidig trenger de mer ressurser, sier han.

 

- I 2009 var det 1,2 milliarder i investering av anlegg. Den største biten av kaka gikk til Holmenkollen. 200 millioner gikk til andre anlegg. Nå er det på høy tid å prioritere bredden sterkere, slår han fast.

For å forenkle det hele har han satt seg opp en ønskeliste for Oslo-idretten i fremtiden:

 

1. - Tettere kontakt mellom skolen og idretten.

2. - Bedre opplæring av idrettsledere og lærere.

3. - Oppgradere gymnastikkfaget

4. - Investere i breddeidretten           

5. - Mer midler til nye anlegg og haller.

6. - Mer midler til rehablitering av eksisterende anlegg og haller.

 

 

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!