ANNONSE

På sørkoreansk vis

På sørkoreansk vis

 

To norske kusiner pakket langrennsskiene og dro til snowboardernes og alpinistenes rike. Kunne vi få koreanerne interesserte i langrenn?

For en drøy uke siden ble Merethe og jeg oppringt fra Norges Skiforbund. Vi var tatt ut til å representere Norge i «Corean Skarven Race», den koreanske utgaven av det norske Skarverennet. I tillegg skulle vi utarbeide forslag til forbedringspunkter rent arrangementsmessig og hjelpe til med å øke interessen for langrenn.

I hui og hast ble permisjon fra jobben ordnet, flybilletter bestilt og utstyret klargjort og pakket. To dager senere, onsdag den 27. januar, lettet flyet som skulle bringe oss til et land vi aldri hadde drømt om å besøke - i hvert fall ikke med ski i bagasjen.

Som dronninger

I tiden fra sjåføren til den norske ambassadøren møtte oss på flyplassen til vi forlot landet tre døgn senere, ble vi behandlet som dronninger. Alt ble tilrettelagt ut fra våre ønsker og behov, og å bære bager eller ski selv - det var det ikke snakk om.

Grunnet åtte timers tidsforskjell var det torsdag formiddag da vi satte føttene på koreansk jord. Turen fra flyplassen utenfor Seoul til Pyong Chang tok drøye to timer. Vi var enige om at terrenget minner mye om det vi finner innover i Telemark: knudrete, små åser belagt med skog.

Da vi gikk av bussen, sto Mr. Ham, vår personlige guide og altmulig-mann, og ventet på oss. Vi ble tatt med på sightseeing i området der vi bodde. Arenaen hvor verdensmesterskapet i skiskyting skal arrangeres om et par uker, lå bare noen kilometer unna hotellet vårt.

Vi fikk ikke trent i løypene siden det var konkurranser der. Men vi kunne slå fast at stadionbygget og -området var topp moderne arkitektonisk, estetisk og løypemessig. Videre fikk vi se flere av de store alpinbakkene i området.

Mr. Ham, som selv er direktør i det sørkoreanske snowboardforbundet, kunne fortelle at alpint og snowboard er de store vinteridrettene i Sør-Korea. Det finnes utallige bakker, og prepareringen står i stil til mange koreaneres visjon om at «alt skal være perfekt».

Koreanerne er rett og slett så hekta på disse formene for snøaktivitet at mange bruker hele helga, inkludert natta, i bakken.

Etter jobb eller skole fredag reiser de til et alpinområde og bruker det meste av tiden fram til søndag i anleggene. Om natta gjør flombelysning i bakkene det mulig for menneskene å utnytte helga maksimalt.

Etter omvisningen snørte vi på oss joggeskoene og tok en løpetur i den lille byen. Om kvelden var vi på en tradisjonell restaurant og spiste på ekte koreansk vis. Bordet var ikke mer enn 30-40 cm. høyt, og i tråd med gammel koreansk skikk, satt vi på gulvet og spiste med pinner. Det ble servert mange sterke retter, og vannglassene våre ble hyppig tømt.

Mens Mr. Ham svelget to hele grønne chili og påsto at det ikke var spesielt sterkt, fikk vi nærmest heteslag av mer vanlige retter. Godt var det da at kjøttet ikke var krydret. Da risen kom mot slutten av måltidet, ble den svært populær hos Merethe og meg.

Langrenn i alpinbakken

Fredagen startet med et gedigent frokostbord. For koreanerne er frokosten det viktigste måltidet. Heldigvis fant vi toast, syltetøy og appelsinjuice blant røkelaks, fruktfat, rissuppe, pølser, kaviar og alt mulig annet.

Etter at Mr. Ham hadde fått i seg tre fire store porsjoner mat, gikk Merethe og jeg en halvannen times treningstur - i alpinbakken.

Mr. Ham og en kompis sto i bakken og koste seg med kaffe og røyk mens vi utnyttet de flatere partiene i bunnen av bakken. Koreanerne lo av de to lyse jentene med norsk flagg i panna og langrennsski på beina. Det føltes som at vi bekreftet at «nordmenn er født med ski på beina» i denne settingen.

Spa og væsketap

Etter treningen tok vi en rask dusj før badepark og spa ventet. De lekne sidene av oss blomstret der vi løp i intervallfart opp trappene for å kjøre vannsklie. Skliene var totalt mørkelagt, med unntak av et lite parti med spraglete mønster i midten.

Merethe syntes den ene sklia var så skummel at hun måtte lukke øynene og dermed ikke fikk med seg fargespillet som plutselig dukket opp. I de utendørs spabadene slappet vi av mens snøen lavet ned. Ulike urtebad føltes velgjørende for kropper som var litt stive og støle etter den lange flyturen.

Kanskje ble det for mye av det gode, for da vi forlot spaavdelingen, ble alt svart for meg. Jeg måtte legge meg ned på gulvet mens Mr. Ham løp etter Cola. I det fjerne hørte jeg Merethe si at hun aldri hadde sett noen så hvit i ansiktet før. Jeg kan bare ane hvor blek jeg var, for Merethe jobber på Ullevål sykehus. Etter å ha inntatt et par liter væske, ble alt mye bedre. Det hjalp også med en stor hamburger fra Burger King.

Om kvelden var vi på middag sammen med Didrik Tønseth, den norske ambassadøren, hans kone Bjørg og arrangementskomiteen. Da jeg ba sjefen min på Bjerke videregående om fri til turen, fortalte Gro Flaten at hun er en bekjent av Didrik. Merethe har gått videregående på Bjerke, og vi fikk bekreftet at verden ikke er stor.

Gummibåter i løypa

Skøyterennet over 15 km var lørdag 31. januar. Heldigvis for arrangøren hadde det snødd hele natta. Til å kjøre opp løyper brukte de en original metode. To gummibåter ble festet med snor bak en snøscooter. Tenk, å møte en slik oppfinnelse på skitur i Lillomarka. Åpningsseremonien hadde kulturelle innslag som dans og trommespill. Den norske ambassadøren holdt åpningstalen, og vi sa også noen ord.

Siden mange ikke har langrennsski, hadde arrangøren fått tak i ski som deltakerne fikk låne. Vi hadde ingen anelse om hvordan koreanerne var til å gå på ski, men forsto fort at dette ble lett match. Etter 300 meter var det vi som ledet, foran den koreanske mesteren i herreklassen.

Det var tungt føre siden det snødde kraftig under hele rennet, og derfor byttet vi på å dra. Like før mål fikk Merethe ei luke og kunne gå i mål som vinner av tidenes første koreanske Skarverenn. Rennet fikk god mediedekning i Sør-Korea; konkurransen ble filmet og vi intervjuet av fjernsyn flere ganger.

Etter rennet hjalp vi koreanerne med skiteknikk og svarte på spørsmål om trening. Det skal i hvert fall ikke stå på interessen for å tilegne seg ny kunnskap og iveren etter å bli gode på ski.

På premieseremonien ble det gjort stor stas på alle de om lag 150 deltakerne. Senere satte vi oss ned og vurderte skirennet og kom med forbedringspunkter.

Vi forlot Pyong Chang sammen med Didrik og Bjørg Tønseth og dro rett på konsert med et symfoniorkester fra Berlin. Konserthuset var imponerende med mange saler, gedigne lysekroner og en fantastisk akustikk. Vi koste oss som vip'er sammen med flere ambassadører og «viktige» personer.

Salen, som tok 2400 personer, var bortimot full. Etter konserten kjørte Arnold, ambassadørens sjåfør, oss hjem til den norske ambassadens residens i Seoul.  Vi var heldige og fikk med oss «Seoul by night», vel å merke fra bilen. Didrik og Bjørg tok godt vare på oss og vartet opp med en gjestfrihet man sjelden opplever.

OL-søknad

Søndag morgen var det duket for avreise. På vei til flybussen viste Didrik oss litt rundt i Seoul. Vi benyttet ventetid på flyplassen til å fylle opp sekkene med sjokolade, vin, te og ginseng. Heldigvis hadde vi valgt håndbagasje med stort volum.

Sør-Korea forbereder søknad til vinter-OL om noen år. Blant annet langrenns- og skiskytterkonkurransene planlegges i Pyong Chang. Det er spennende å ha fått være med i en rådførende prosess og sett anleggene som skal vises fram i søknaden. Ressursene, pågangsmotet og drivkraften blant befolkningen er til stede. Så spørs det hva den internasjonale olympiske komité sier.

 

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE