«Pølsa» fikk røykfripris

«Pølsa» fikk røykfripris

 

Det ble slengt mange kommentarer om at Øystein «Pølsa» Pettersen var «rå» da han tok sitt OL-gull. Da årets «Tobakks­fripris» skulle deles ut ble det nok lagt større vekt på at han er urøkt.

Skrevet av:

 

- Groruddalen er kjent for flott kultur og mange happenings. De er også kjent for Øystein Pettersen som er en friskus, og et meget godt forbilde for ungdommene der oppe.

- Han har pågangsmot og optimisme. Jeg pleier aldri å anbefale pølser, men denne pølsa er sunn og god. Han kan jeg anbefale, sa prisutdeler og tidligere vinner Kari Jaquesson, og fleipet med Øysteins kallenavn «Pølsa».

 

- Det er hyggelig å bli satt pris på. Selv har jeg aldri røykt eller brukt snus. Det har på mange måter vært uforenelig med mitt idrettsliv, og dermed uaktuelt, sa Øystein Pettersen til forsamlingen da han fikk årets «Tobakksfripris» i forbindelse med verdens røykfrie dag, mandag formiddag.

 

Sprintesset har slitt med astma- og allerigproblemer helt siden barndomsalderen.

- Jeg har vokst opp med astma, og er fullt klar over de plagene som følger med. Fremdeles får jeg en stor astmasmell hvert år. I fjor lå jeg én måned og gispa etter luft.

- Røyk er absolutt noe av det verste for alle med astma, sier Øystein.

Han syntes det var moro å motta prisen, men mener fremdeles det er en lang vei igjen å gå før røykeloven fungerer etter hensikten.

- Du kan ikke gå et sted uten å bli påvirket av røyk. Jeg synes røykeloven er bra, men det er fremdeles langt igjen før man virkelig er i mål.

- Det nye helsefokuset som brer seg om i nasjonen gir oss likevel en kjempemulighet til å forsterke arbeidet, sa løperen fra Lillomarka Skiklubb.

Han mottok en flott maleri og diplom for prisen.

 

Stort forbilde

«Tobakksfriprisen», eller «Røykfriprisen» som den tidligere ble kalt, ble utdelt av Landslaget Mot Tobakkskader og Røykfritt Miljø Norge. Prisen deles ut til en eller flere personer og virksomheter som er gode forbilder i kamp mot tobakksskadene, og prisutdelerne syntes virkelig Øystein er et godt forbilde.

 

Åslaug Kåsin fra Røykfritt Miljø Norge har jobbet mot tobakk i 34 år. Hun var raskt ute med å nominere Øystein Pettersen til prisen.

- Øystein er en skikkelig gla'gutt som har fått til den store drømmen. Det har han klart tross astmaplager fra han var liten. Å se hva han har fått til rører meg i hjertet.

- Han er et stort forbilde for mange unge i Groruddalen, og et naturlig valg til prisen, forklarer Kåsin som selv kommer fra Tonsenhagen.

Også moren til Øystein Pettersen var tilstede.

- Det er klart jeg er stolt over ham. Jeg vet hvor mye han har slitt med astma og allergi. Heldigvis har han blitt bedre, men det vil aldri gå bort, sier Kari Ellingsen.

 

Flere priser

Bromlebassen barnehage fikk bedriftsprisen for 2010, mens årets hederspris gikk til Asgeir Storvand post mortem for sin kamp mot tobakken.

Tidligere prismottakere er blant annet Kari Jaquesson, Adil Thathaal, Gaute Grøtta Grav, Johan Olav Koss, Bjørn Dæhlie, Wenche Myhre, Annette Stai, Egil «Drillo» Olsen, Thor Heyerdal, Gro Harlem Brundtland, Gerd-Liv Valla og Dagfinn Høybråten.

 

Snart forsvinner gipsen

Vi rakk også å prate litt om idrett med Øystein Pettersen. Han har satt seg som mål å gjøre det bra i VM som i år går på hjemmebane i Holmenkollen.

- Det hadde vært utrolig gøy å gjøre det bra når VM er på hjemmebane. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme i mål og høre jubelbruset fra Lillomarka Skiklubb på arenaen, sier Petteren.

Forberedelsene foran neste sesong kunne imidlertid ha gått lettere.

I starten av mai brakk Pettersen håndleddet i forbindelse med en treningstur på terrengsykkel.

 

Nå gleder han seg til å få av gipsen.

- Det går mye bedre nå, og jeg håper jeg snart er tilbake. Målet er å få av gipsen om en ukes tid. Da kan jeg smått forsiktig starte å bruke armen igjen, sier han.

- Hvordan har treningen gått uten høyrearm?

- Det har gått bra. Jeg har trent mye alternativt, og også rulleski uten staver, sier Pettersen som trener to ganger om dagen, og circa 90 timer i måneden.

Ettersom VM i sprint i år går i fristil, har Øystein lagt vekt på skøyting i treningen sin.

 

- Må sette på bremsen

Etter at Øystein Pettersen tok OL-gull i Vancouver vil alle ha en bit av ham. Såpass mye har det blitt at Pettersen nå må begrense seg.

- Missforstå meg rett, det er veldig hyggelig at folk setter pris på meg og jeg liker det. Likevel er det nå så mye at jeg må sette på bremsen, og takke nei til mange henvendelser.

- Hvis ikke får jeg ikke trent nok. Det er jeg helt avhengig av om jeg skal henge med i skirenn til vinteren, sier han.

Likevel orket han å komme seg opp til Ekeberg samme kveld. Der mottok han nok en pris fra Oslo skikrets. Ikke dårlig innsats etter 17 mil på sykkel og AC/DC-konsert kvelden før.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!