«Pølsa» fikk røykfripris

«Pølsa» fikk røykfripris

 

Det ble slengt mange kommentarer om at Øystein «Pølsa» Pettersen var «rå» da han tok sitt OL-gull. Da årets «Tobakks­fripris» skulle deles ut ble det nok lagt større vekt på at han er urøkt.

 

- Groruddalen er kjent for flott kultur og mange happenings. De er også kjent for Øystein Pettersen som er en friskus, og et meget godt forbilde for ungdommene der oppe.

- Han har pågangsmot og optimisme. Jeg pleier aldri å anbefale pølser, men denne pølsa er sunn og god. Han kan jeg anbefale, sa prisutdeler og tidligere vinner Kari Jaquesson, og fleipet med Øysteins kallenavn «Pølsa».

 

- Det er hyggelig å bli satt pris på. Selv har jeg aldri røykt eller brukt snus. Det har på mange måter vært uforenelig med mitt idrettsliv, og dermed uaktuelt, sa Øystein Pettersen til forsamlingen da han fikk årets «Tobakksfripris» i forbindelse med verdens røykfrie dag, mandag formiddag.

 

Sprintesset har slitt med astma- og allerigproblemer helt siden barndomsalderen.

- Jeg har vokst opp med astma, og er fullt klar over de plagene som følger med. Fremdeles får jeg en stor astmasmell hvert år. I fjor lå jeg én måned og gispa etter luft.

- Røyk er absolutt noe av det verste for alle med astma, sier Øystein.

Han syntes det var moro å motta prisen, men mener fremdeles det er en lang vei igjen å gå før røykeloven fungerer etter hensikten.

- Du kan ikke gå et sted uten å bli påvirket av røyk. Jeg synes røykeloven er bra, men det er fremdeles langt igjen før man virkelig er i mål.

- Det nye helsefokuset som brer seg om i nasjonen gir oss likevel en kjempemulighet til å forsterke arbeidet, sa løperen fra Lillomarka Skiklubb.

Han mottok en flott maleri og diplom for prisen.

 

Stort forbilde

«Tobakksfriprisen», eller «Røykfriprisen» som den tidligere ble kalt, ble utdelt av Landslaget Mot Tobakkskader og Røykfritt Miljø Norge. Prisen deles ut til en eller flere personer og virksomheter som er gode forbilder i kamp mot tobakksskadene, og prisutdelerne syntes virkelig Øystein er et godt forbilde.

 

Åslaug Kåsin fra Røykfritt Miljø Norge har jobbet mot tobakk i 34 år. Hun var raskt ute med å nominere Øystein Pettersen til prisen.

- Øystein er en skikkelig gla'gutt som har fått til den store drømmen. Det har han klart tross astmaplager fra han var liten. Å se hva han har fått til rører meg i hjertet.

- Han er et stort forbilde for mange unge i Groruddalen, og et naturlig valg til prisen, forklarer Kåsin som selv kommer fra Tonsenhagen.

Også moren til Øystein Pettersen var tilstede.

- Det er klart jeg er stolt over ham. Jeg vet hvor mye han har slitt med astma og allergi. Heldigvis har han blitt bedre, men det vil aldri gå bort, sier Kari Ellingsen.

 

Flere priser

Bromlebassen barnehage fikk bedriftsprisen for 2010, mens årets hederspris gikk til Asgeir Storvand post mortem for sin kamp mot tobakken.

Tidligere prismottakere er blant annet Kari Jaquesson, Adil Thathaal, Gaute Grøtta Grav, Johan Olav Koss, Bjørn Dæhlie, Wenche Myhre, Annette Stai, Egil «Drillo» Olsen, Thor Heyerdal, Gro Harlem Brundtland, Gerd-Liv Valla og Dagfinn Høybråten.

 

Snart forsvinner gipsen

Vi rakk også å prate litt om idrett med Øystein Pettersen. Han har satt seg som mål å gjøre det bra i VM som i år går på hjemmebane i Holmenkollen.

- Det hadde vært utrolig gøy å gjøre det bra når VM er på hjemmebane. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme i mål og høre jubelbruset fra Lillomarka Skiklubb på arenaen, sier Petteren.

Forberedelsene foran neste sesong kunne imidlertid ha gått lettere.

I starten av mai brakk Pettersen håndleddet i forbindelse med en treningstur på terrengsykkel.

 

Nå gleder han seg til å få av gipsen.

- Det går mye bedre nå, og jeg håper jeg snart er tilbake. Målet er å få av gipsen om en ukes tid. Da kan jeg smått forsiktig starte å bruke armen igjen, sier han.

- Hvordan har treningen gått uten høyrearm?

- Det har gått bra. Jeg har trent mye alternativt, og også rulleski uten staver, sier Pettersen som trener to ganger om dagen, og circa 90 timer i måneden.

Ettersom VM i sprint i år går i fristil, har Øystein lagt vekt på skøyting i treningen sin.

 

- Må sette på bremsen

Etter at Øystein Pettersen tok OL-gull i Vancouver vil alle ha en bit av ham. Såpass mye har det blitt at Pettersen nå må begrense seg.

- Missforstå meg rett, det er veldig hyggelig at folk setter pris på meg og jeg liker det. Likevel er det nå så mye at jeg må sette på bremsen, og takke nei til mange henvendelser.

- Hvis ikke får jeg ikke trent nok. Det er jeg helt avhengig av om jeg skal henge med i skirenn til vinteren, sier han.

Likevel orket han å komme seg opp til Ekeberg samme kveld. Der mottok han nok en pris fra Oslo skikrets. Ikke dårlig innsats etter 17 mil på sykkel og AC/DC-konsert kvelden før.

Siste nytt i Sport

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

 
- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.