Samboer-suksess

Samboer-suksess

 

12 bein, fire individer og en knallsterk kjærlighet sikret NM-suksess under hundekjøring på barmark i helga. Bak pokalene ligger timesvis av glede og trening med hundene.

Under NM i barmarkskjøring som gikk i Elverum i helga viste Viktor Sinding-Larsen og hans samboer, Linn Beate Hansen, nok en gang at de er Norges fremste hundekjørerpar.

Status etter helgen er gull til Sinding-Larsen i herreklassen og sølv til Hansen i dameklassen.

- Det synes vi var veldig bra. Vi følte presset, så det var godt å kunne innfri, sier 27-åringene.

Presset de snakker om kommer fra fjorårets NM, da det ble to gull på Årvoll-paret.

- Hvordan kom dere i kontakt med denne sporten?

- Det var tilfeldig. Vi kjøpte en hund av noen som var aktive i sporten, og fikk oss med. Vi har begge syklet mye før, så det var lett å kombinere. Vi fikk vår første hund for tre år siden, så vi er ganske nye, men har møtt gode medhjelpere underveis, sier de.

- Hva er egentlig barmarkskjøring?

- Det er rett og slett snøresykling med deg og hunden din. Målet er å sykle fra fem til syv kilometer med hunden ved siden av, raskest mulig. Hundekjøring på barmark er ikke Norges mest profilerte idrett, men nedover i Europa er det større. I Norge er det hundekjøring på vinteren som er mest kjent, sier Sinding-Larsen.

Parets hunder, Basso og Trini, fortjener mye av æren for medaljefangsten. Ifølge Sinding-Larsen er samarbeidet mellom hund og menneske alfa omega innenfor hundekjøring.

- Man må kunne få hundene til å løpe. Man har ingen sjanser hvis man ikke har en motivert hund som er sterk og villig til å løpe alt han orker for eieren, sier han.

- Hva slags hunder brukes i sporten?

- Vi har korthårete vorsteher. Det er i utgangspunktet en type fuglehund som egner seg bra til jakt og løping.

Våre hunder er avlet for å løpe fort, og har lengre ben samtidig som de er litt slankere enn jaktvarianten.

- Det er viktig å få fram at man kan bruke hva slags hunder man vil. Det er det som gjør det til en så bra sport. Hovedsaken er ikke å vinne løpene, men det er den gleden samspillet mellom eier og hund gir deg som betyr noe. Derfor kan alle med hunder drive med denne sporten, sier han.

Fra morgen til kveld

Det å få motivert en hund til å løpe maks i ca. syv minutter, som barmarkskjøring innebærer, er ikke gjort i en fei. Her ligger det mange arbeidstimer bak.

- Hundekjøring er stort sett det første vi starter dagen med, og det siste vi gjør før vi legger oss. Det brukes mange timer sammen med hundene, sier Sinding-Larsen.

- Hvor mange?

- Det er vanskelig å si. Vi har tre kvalitetstreninger i uka med sykkel,  hvor vi trener styrke og hurtighet. Så har vi langtrening for utholdenheten et par ganger i uka. I tillegg er det mye potestell og tisseturer.

- Det blir rundt 15 timer i uka pr. hund.

- I tillegg må jo også vi mennesker trenes godt. Vi har vært med i norgescup i terrengsykling for å lære av de beste syklistene.

- Vi har trent i hele sommer for å sykle i syv minutter med hundene, sier han.

- Og det er ikke noe problem når man bor på Årvoll?

- Det er jo ikke bare å åpne døren og slippe dem ut her, men det er nær marka, og det er gode treningsmuligheter rundt her. Det var derfor vi flyttet hit, sier han.

Ingen klubb i dalen

Så langt Sinding-Larsen vet er det ingen hundekjøringsklubber i

Groruddalen. Derfor trener paret i Nittedal.

- Vi har gode kontakter i Nittedal. Det er veldig fint der og ikke så langt unna, men det er klart det hadde vært moro med en klubb i dalen. Det burde jo være noen aktive her?, sier han.

Kort sesong

Samboerparet skal til neste helg ut i EM-kvalikk og satser på EM-plass. Etter det er det muligens et par løp til, men så er det stopp for barmarkskjøringa. Da starter vintersesongen.

- Vi reiser til EM om halvannen måned, hvis vi klarer kvalifiseringen, og det ser bra ut.

- Barmarksesongen er så kort fordi det må være kaldt i luften når løpene arrangeres (ikke varmere enn 15 grader), samtidig som man ikke kan holde på i snøvær, sier han.

Men etter barmarkskjøringa starter vintersesongen i nordisk stil. Her deltar paret i to øvelser, snørekjøring og enspann pulk.

I snørekjøring løper hundeføreren på ski etter hunden i strikk, i enspann henger man en pulk bak hunden, og går på ski bak.

- Vi er ikke så gode på ski, så vi hevder oss ikke så bra der, men det er moro, sier de.

For det er miljøet i hundekjøringsgjengen, sammen med kvalitetstiden som tydeligvis betyr mest her.

- Det er et levende miljø, og mange koselige mennesker. Derfor anbefaler vi alle som har hund å bli med, sier de.

 

Siste nytt i Sport

Feide over Follo!

Grorud hadde invitert til cupfest hjemme mot Follo, og innfridde til de grader. Med tremålsseier og til tider festfotball overbeviste groruddølene på vei til andre NM-runde.

– Slapp av, det blir kamp!

Et lite døgn før Grorud IL tar imot Follo til cupkamp, er Grorud kunstgress dekket av sju centimeter klissvåt snø. Grorud-boss Richard Pedersen tar det hele med knusende ro.

 
Vant i Camp Grasrot

Da Norsk Tipping så etter lag og foreninger som ville være med i konkurransen Camp Grasrot, var ikke Taufique Rana fra Grorud Taekwondo klubb sen med å melde seg.

45 år med basketmoro

Ammerud basket inviterer også denne våren til Ammerud Open. Fra 11.-14. mai er det basketglede som står i fokus på Apalløkka, og i år er det faktisk 45 år siden første gang de mørkegrønne inviterte til sin første turnering.

Vil fortsette framgangen

Etter flere sesonger i nedrykksumpa fikk endelig Grei Kvinner Elite en opptur med en trygg sjetteplass i fjor. Med samme spillerstamme og gode forsterkninger er planen å fortsette fremgangen i 2017.