Samboer-suksess

Samboer-suksess

 

12 bein, fire individer og en knallsterk kjærlighet sikret NM-suksess under hundekjøring på barmark i helga. Bak pokalene ligger timesvis av glede og trening med hundene.

Skrevet av:

Under NM i barmarkskjøring som gikk i Elverum i helga viste Viktor Sinding-Larsen og hans samboer, Linn Beate Hansen, nok en gang at de er Norges fremste hundekjørerpar.

Status etter helgen er gull til Sinding-Larsen i herreklassen og sølv til Hansen i dameklassen.

- Det synes vi var veldig bra. Vi følte presset, så det var godt å kunne innfri, sier 27-åringene.

Presset de snakker om kommer fra fjorårets NM, da det ble to gull på Årvoll-paret.

- Hvordan kom dere i kontakt med denne sporten?

- Det var tilfeldig. Vi kjøpte en hund av noen som var aktive i sporten, og fikk oss med. Vi har begge syklet mye før, så det var lett å kombinere. Vi fikk vår første hund for tre år siden, så vi er ganske nye, men har møtt gode medhjelpere underveis, sier de.

- Hva er egentlig barmarkskjøring?

- Det er rett og slett snøresykling med deg og hunden din. Målet er å sykle fra fem til syv kilometer med hunden ved siden av, raskest mulig. Hundekjøring på barmark er ikke Norges mest profilerte idrett, men nedover i Europa er det større. I Norge er det hundekjøring på vinteren som er mest kjent, sier Sinding-Larsen.

Parets hunder, Basso og Trini, fortjener mye av æren for medaljefangsten. Ifølge Sinding-Larsen er samarbeidet mellom hund og menneske alfa omega innenfor hundekjøring.

- Man må kunne få hundene til å løpe. Man har ingen sjanser hvis man ikke har en motivert hund som er sterk og villig til å løpe alt han orker for eieren, sier han.

- Hva slags hunder brukes i sporten?

- Vi har korthårete vorsteher. Det er i utgangspunktet en type fuglehund som egner seg bra til jakt og løping.

Våre hunder er avlet for å løpe fort, og har lengre ben samtidig som de er litt slankere enn jaktvarianten.

- Det er viktig å få fram at man kan bruke hva slags hunder man vil. Det er det som gjør det til en så bra sport. Hovedsaken er ikke å vinne løpene, men det er den gleden samspillet mellom eier og hund gir deg som betyr noe. Derfor kan alle med hunder drive med denne sporten, sier han.

Fra morgen til kveld

Det å få motivert en hund til å løpe maks i ca. syv minutter, som barmarkskjøring innebærer, er ikke gjort i en fei. Her ligger det mange arbeidstimer bak.

- Hundekjøring er stort sett det første vi starter dagen med, og det siste vi gjør før vi legger oss. Det brukes mange timer sammen med hundene, sier Sinding-Larsen.

- Hvor mange?

- Det er vanskelig å si. Vi har tre kvalitetstreninger i uka med sykkel,  hvor vi trener styrke og hurtighet. Så har vi langtrening for utholdenheten et par ganger i uka. I tillegg er det mye potestell og tisseturer.

- Det blir rundt 15 timer i uka pr. hund.

- I tillegg må jo også vi mennesker trenes godt. Vi har vært med i norgescup i terrengsykling for å lære av de beste syklistene.

- Vi har trent i hele sommer for å sykle i syv minutter med hundene, sier han.

- Og det er ikke noe problem når man bor på Årvoll?

- Det er jo ikke bare å åpne døren og slippe dem ut her, men det er nær marka, og det er gode treningsmuligheter rundt her. Det var derfor vi flyttet hit, sier han.

Ingen klubb i dalen

Så langt Sinding-Larsen vet er det ingen hundekjøringsklubber i

Groruddalen. Derfor trener paret i Nittedal.

- Vi har gode kontakter i Nittedal. Det er veldig fint der og ikke så langt unna, men det er klart det hadde vært moro med en klubb i dalen. Det burde jo være noen aktive her?, sier han.

Kort sesong

Samboerparet skal til neste helg ut i EM-kvalikk og satser på EM-plass. Etter det er det muligens et par løp til, men så er det stopp for barmarkskjøringa. Da starter vintersesongen.

- Vi reiser til EM om halvannen måned, hvis vi klarer kvalifiseringen, og det ser bra ut.

- Barmarksesongen er så kort fordi det må være kaldt i luften når løpene arrangeres (ikke varmere enn 15 grader), samtidig som man ikke kan holde på i snøvær, sier han.

Men etter barmarkskjøringa starter vintersesongen i nordisk stil. Her deltar paret i to øvelser, snørekjøring og enspann pulk.

I snørekjøring løper hundeføreren på ski etter hunden i strikk, i enspann henger man en pulk bak hunden, og går på ski bak.

- Vi er ikke så gode på ski, så vi hevder oss ikke så bra der, men det er moro, sier de.

For det er miljøet i hundekjøringsgjengen, sammen med kvalitetstiden som tydeligvis betyr mest her.

- Det er et levende miljø, og mange koselige mennesker. Derfor anbefaler vi alle som har hund å bli med, sier de.

 

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!