Samboer-suksess

Samboer-suksess

 

12 bein, fire individer og en knallsterk kjærlighet sikret NM-suksess under hundekjøring på barmark i helga. Bak pokalene ligger timesvis av glede og trening med hundene.

Skrevet av:

Under NM i barmarkskjøring som gikk i Elverum i helga viste Viktor Sinding-Larsen og hans samboer, Linn Beate Hansen, nok en gang at de er Norges fremste hundekjørerpar.

Status etter helgen er gull til Sinding-Larsen i herreklassen og sølv til Hansen i dameklassen.

- Det synes vi var veldig bra. Vi følte presset, så det var godt å kunne innfri, sier 27-åringene.

Presset de snakker om kommer fra fjorårets NM, da det ble to gull på Årvoll-paret.

- Hvordan kom dere i kontakt med denne sporten?

- Det var tilfeldig. Vi kjøpte en hund av noen som var aktive i sporten, og fikk oss med. Vi har begge syklet mye før, så det var lett å kombinere. Vi fikk vår første hund for tre år siden, så vi er ganske nye, men har møtt gode medhjelpere underveis, sier de.

- Hva er egentlig barmarkskjøring?

- Det er rett og slett snøresykling med deg og hunden din. Målet er å sykle fra fem til syv kilometer med hunden ved siden av, raskest mulig. Hundekjøring på barmark er ikke Norges mest profilerte idrett, men nedover i Europa er det større. I Norge er det hundekjøring på vinteren som er mest kjent, sier Sinding-Larsen.

Parets hunder, Basso og Trini, fortjener mye av æren for medaljefangsten. Ifølge Sinding-Larsen er samarbeidet mellom hund og menneske alfa omega innenfor hundekjøring.

- Man må kunne få hundene til å løpe. Man har ingen sjanser hvis man ikke har en motivert hund som er sterk og villig til å løpe alt han orker for eieren, sier han.

- Hva slags hunder brukes i sporten?

- Vi har korthårete vorsteher. Det er i utgangspunktet en type fuglehund som egner seg bra til jakt og løping.

Våre hunder er avlet for å løpe fort, og har lengre ben samtidig som de er litt slankere enn jaktvarianten.

- Det er viktig å få fram at man kan bruke hva slags hunder man vil. Det er det som gjør det til en så bra sport. Hovedsaken er ikke å vinne løpene, men det er den gleden samspillet mellom eier og hund gir deg som betyr noe. Derfor kan alle med hunder drive med denne sporten, sier han.

Fra morgen til kveld

Det å få motivert en hund til å løpe maks i ca. syv minutter, som barmarkskjøring innebærer, er ikke gjort i en fei. Her ligger det mange arbeidstimer bak.

- Hundekjøring er stort sett det første vi starter dagen med, og det siste vi gjør før vi legger oss. Det brukes mange timer sammen med hundene, sier Sinding-Larsen.

- Hvor mange?

- Det er vanskelig å si. Vi har tre kvalitetstreninger i uka med sykkel,  hvor vi trener styrke og hurtighet. Så har vi langtrening for utholdenheten et par ganger i uka. I tillegg er det mye potestell og tisseturer.

- Det blir rundt 15 timer i uka pr. hund.

- I tillegg må jo også vi mennesker trenes godt. Vi har vært med i norgescup i terrengsykling for å lære av de beste syklistene.

- Vi har trent i hele sommer for å sykle i syv minutter med hundene, sier han.

- Og det er ikke noe problem når man bor på Årvoll?

- Det er jo ikke bare å åpne døren og slippe dem ut her, men det er nær marka, og det er gode treningsmuligheter rundt her. Det var derfor vi flyttet hit, sier han.

Ingen klubb i dalen

Så langt Sinding-Larsen vet er det ingen hundekjøringsklubber i

Groruddalen. Derfor trener paret i Nittedal.

- Vi har gode kontakter i Nittedal. Det er veldig fint der og ikke så langt unna, men det er klart det hadde vært moro med en klubb i dalen. Det burde jo være noen aktive her?, sier han.

Kort sesong

Samboerparet skal til neste helg ut i EM-kvalikk og satser på EM-plass. Etter det er det muligens et par løp til, men så er det stopp for barmarkskjøringa. Da starter vintersesongen.

- Vi reiser til EM om halvannen måned, hvis vi klarer kvalifiseringen, og det ser bra ut.

- Barmarksesongen er så kort fordi det må være kaldt i luften når løpene arrangeres (ikke varmere enn 15 grader), samtidig som man ikke kan holde på i snøvær, sier han.

Men etter barmarkskjøringa starter vintersesongen i nordisk stil. Her deltar paret i to øvelser, snørekjøring og enspann pulk.

I snørekjøring løper hundeføreren på ski etter hunden i strikk, i enspann henger man en pulk bak hunden, og går på ski bak.

- Vi er ikke så gode på ski, så vi hevder oss ikke så bra der, men det er moro, sier de.

For det er miljøet i hundekjøringsgjengen, sammen med kvalitetstiden som tydeligvis betyr mest her.

- Det er et levende miljø, og mange koselige mennesker. Derfor anbefaler vi alle som har hund å bli med, sier de.

 

Siste nytt i Sport

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

– Takk, Groruddalen!

– Takk, Groruddalen!

Stig-André «Stigga» Berge ble den store vinneren med sine tre priser under Idrettsgallaen på lørdag. Nå takker han alle groruddøler for god støtte og mange stemmer.

 
Høye ambisjoner og lave skuldre

Høye ambisjoner og lave skuldre

Chris Inglingstad følger håndballdrømmen, og drar nå til Lillestrøm for å kjenne på nivået i eliteserien.

Botta blir bok!

Botta blir bok!

  • Furuset

Tidenes kanskje aller største norske hockeyspiller, Bjørn «Botta» Skaare, vil aldri bli glemt av de som så ham spille. Nå har en ivrig forfattertrio bestemt seg for å endelig skrive den etterlengtede biografien om den mytiske Furuset-legenden.

Satser i Rommen

Satser i Rommen

  • Rommen

Med ansettelsen av trenerduoen Kjell Sverre Hansen Wold og Petter Halvorsen ønsker Rommen Sportsklubb å utvikle både spillere, A-lag og forening på Stovner. Målet er å få et unikt fotballtilbud i Groruddalen og på sikt ta opp konkurransen med dalens beste fotballag.

 
Sveiva fikk sin revansj

Sveiva fikk sin revansj

  • Sveiva

Det var mer enn bare poengene som sto på spill da Grei tok i mot Sveiva til hatoppgjør i kvinnenes eliteserie.

Sekunddrama i Stovnerhallen

Sekunddrama i Stovnerhallen

  • Håndball

Etter det sure tapet mot Sarpsborg, skulle Vestlis håndballhelter slå tilbake mot topplaget Nøtterøy på egen parkett. Det endte med en ordentlig neglebiter, der hjemmelaget viste at man må spille til siste sekund!

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

 
Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!