Samboer-suksess

Samboer-suksess

 

12 bein, fire individer og en knallsterk kjærlighet sikret NM-suksess under hundekjøring på barmark i helga. Bak pokalene ligger timesvis av glede og trening med hundene.

Under NM i barmarkskjøring som gikk i Elverum i helga viste Viktor Sinding-Larsen og hans samboer, Linn Beate Hansen, nok en gang at de er Norges fremste hundekjørerpar.

Status etter helgen er gull til Sinding-Larsen i herreklassen og sølv til Hansen i dameklassen.

- Det synes vi var veldig bra. Vi følte presset, så det var godt å kunne innfri, sier 27-åringene.

Presset de snakker om kommer fra fjorårets NM, da det ble to gull på Årvoll-paret.

- Hvordan kom dere i kontakt med denne sporten?

- Det var tilfeldig. Vi kjøpte en hund av noen som var aktive i sporten, og fikk oss med. Vi har begge syklet mye før, så det var lett å kombinere. Vi fikk vår første hund for tre år siden, så vi er ganske nye, men har møtt gode medhjelpere underveis, sier de.

- Hva er egentlig barmarkskjøring?

- Det er rett og slett snøresykling med deg og hunden din. Målet er å sykle fra fem til syv kilometer med hunden ved siden av, raskest mulig. Hundekjøring på barmark er ikke Norges mest profilerte idrett, men nedover i Europa er det større. I Norge er det hundekjøring på vinteren som er mest kjent, sier Sinding-Larsen.

Parets hunder, Basso og Trini, fortjener mye av æren for medaljefangsten. Ifølge Sinding-Larsen er samarbeidet mellom hund og menneske alfa omega innenfor hundekjøring.

- Man må kunne få hundene til å løpe. Man har ingen sjanser hvis man ikke har en motivert hund som er sterk og villig til å løpe alt han orker for eieren, sier han.

- Hva slags hunder brukes i sporten?

- Vi har korthårete vorsteher. Det er i utgangspunktet en type fuglehund som egner seg bra til jakt og løping.

Våre hunder er avlet for å løpe fort, og har lengre ben samtidig som de er litt slankere enn jaktvarianten.

- Det er viktig å få fram at man kan bruke hva slags hunder man vil. Det er det som gjør det til en så bra sport. Hovedsaken er ikke å vinne løpene, men det er den gleden samspillet mellom eier og hund gir deg som betyr noe. Derfor kan alle med hunder drive med denne sporten, sier han.

Fra morgen til kveld

Det å få motivert en hund til å løpe maks i ca. syv minutter, som barmarkskjøring innebærer, er ikke gjort i en fei. Her ligger det mange arbeidstimer bak.

- Hundekjøring er stort sett det første vi starter dagen med, og det siste vi gjør før vi legger oss. Det brukes mange timer sammen med hundene, sier Sinding-Larsen.

- Hvor mange?

- Det er vanskelig å si. Vi har tre kvalitetstreninger i uka med sykkel,  hvor vi trener styrke og hurtighet. Så har vi langtrening for utholdenheten et par ganger i uka. I tillegg er det mye potestell og tisseturer.

- Det blir rundt 15 timer i uka pr. hund.

- I tillegg må jo også vi mennesker trenes godt. Vi har vært med i norgescup i terrengsykling for å lære av de beste syklistene.

- Vi har trent i hele sommer for å sykle i syv minutter med hundene, sier han.

- Og det er ikke noe problem når man bor på Årvoll?

- Det er jo ikke bare å åpne døren og slippe dem ut her, men det er nær marka, og det er gode treningsmuligheter rundt her. Det var derfor vi flyttet hit, sier han.

Ingen klubb i dalen

Så langt Sinding-Larsen vet er det ingen hundekjøringsklubber i

Groruddalen. Derfor trener paret i Nittedal.

- Vi har gode kontakter i Nittedal. Det er veldig fint der og ikke så langt unna, men det er klart det hadde vært moro med en klubb i dalen. Det burde jo være noen aktive her?, sier han.

Kort sesong

Samboerparet skal til neste helg ut i EM-kvalikk og satser på EM-plass. Etter det er det muligens et par løp til, men så er det stopp for barmarkskjøringa. Da starter vintersesongen.

- Vi reiser til EM om halvannen måned, hvis vi klarer kvalifiseringen, og det ser bra ut.

- Barmarksesongen er så kort fordi det må være kaldt i luften når løpene arrangeres (ikke varmere enn 15 grader), samtidig som man ikke kan holde på i snøvær, sier han.

Men etter barmarkskjøringa starter vintersesongen i nordisk stil. Her deltar paret i to øvelser, snørekjøring og enspann pulk.

I snørekjøring løper hundeføreren på ski etter hunden i strikk, i enspann henger man en pulk bak hunden, og går på ski bak.

- Vi er ikke så gode på ski, så vi hevder oss ikke så bra der, men det er moro, sier de.

For det er miljøet i hundekjøringsgjengen, sammen med kvalitetstiden som tydeligvis betyr mest her.

- Det er et levende miljø, og mange koselige mennesker. Derfor anbefaler vi alle som har hund å bli med, sier de.

 

Siste nytt i Sport

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

  • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

  • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

  • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

 
Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

 
Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

 
Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!