Savner pappa i jula

Savner pappa i jula

 

I høst ble Oslo City-kaptein Kevin David utvist fra Norge. Igjen sitter en fortvilt samboer og et tre år gammelt barn som savner pappan sin. De vet fremdeles ikke når de får se ham igjen.

Skrevet av:

 

Kevin David kom til Norge fra Nigeria som asylsøker i 2004. I januar 2005 fikk han avslag på søknaden, men gla'gutten hadde allerede funnet lykken i Norge. Ikke bare storkoste han seg med fotball i Oslo City, men han hadde også truffet Karen Eliassen fra Furuset. Sammen fikk de sønnen Charley i desember 2006.

Da bestemte den lille familien seg for å søke om at Kevin kunne få bli i landet via familiegjenforening

- Kevin hadde ikke noe pass fra Nigeria, og det trengte vi før vi kunne søke om å få ha ham her. Det tok et halvt år før vi fikk tak i pass fra ambassaden i Sverige, men vi søkte uansett om familiegjenforening i Norge siden han var her.

 

I januar 2007 bar det derfor ned til politihuset i Oslo.

- Så gikk det mange måneder uten at vi hørte noe. Verken fra UDI eller andre. I november ble vi innkalt til intervju hos politiet. Der fikk vi utlevert et brev som var skrevet i juni hvor det sto at de vurderte å utvise Kevin fra landet, et såkalt forhåndsvarsel.

- Vi har aldri fått noe godt svar på hvorfor vi ikke fikk det brevet da det ble skrevet, men vi skulle tro at det var viktig at slike brev kom fram, sier Karen Eliassen.

Hun husker godt hvordan hun reagerte.

- Vi var helt uforbredt på at en slik beskjed kunne dukke opp, og vi ble redde fordi vi ikke visste om han kom til å bli utvist eller hva som ville skje, sier hun.

 

Sjokk

Etter møte med politiet skrev familien sammen med advokat Carl K. Rieber-Mohn et svar til UDI med argumenter om hvorfor de ikke burde vurdere å sende ham ut. Det ble sendt i slutten av november 2007.

- Vi argumenterte for at Charley og jeg er i Norge. Jeg er student, og hvis Kevin ville bli utvist kom det til å skade meg og barnet mest. Når Kevin ikke er her har ikke jeg mulighet til å jobbe ved siden av, sukker Karen Eliassen.

- Likevel ble det helt stille fra UDI?

- Vi hørte ikke noe, og vi fikk ikke noe svar når vi ringte. Det eneste de fortalte var at vi ikke hadde noen saksbehandler, og at de ikke visste når vi ville få det. De kunne rett og slett ikke si noe om hvor lang tid det ville ta, og det på tross av at vi i 2007 fikk beskjed om at behandlingen ville ta maks 6-8 måneder, sier Eliassen.

 

I sommer begynte ting å skje

- Da fikk vi beskjed om at vi nå hadde en saksbehandler, og i august hadde UDI bestemt seg for at de ville utvise Kevin i to år fordi de mener han har vært her ulovlig. Slik de så det hadde han liten tilknytning til kongeriket.

 

De viste til at vi flyttet sammen på et tidspunkt hvor utreisefristen hadde utløpt, og Kevin oppholdt seg ulovlig i Norge. Derfor kunne vi ikke sies å ha hatt en berettiget forventning om å etablere et familieliv i Norge, sier Eliassen.

Det var ingen lett beskjed å svelge.

- Det kom som et sjokk for meg. De serverte masse grunner for utkastelsen som vi ikke kjente oss igjen i.

- Sånn det fremsto ville han skjule seg for Norge, mens vi egentlig har levert adresse-endring og forsøkt å få kontakt med politiet og UDI hele veien, slår hun fast.

 

Måtte forlate landet

Familien anket avgjørelsen med en eneste gang.

- Det er vanlig praksis at Kevin kunne være i landet til den anken var behandlet, og at resultatet av anken kunne forventes i løpet av ett år, sier Karen Eliassen.

Slik gikk det ikke.

Da barnet Charley fylte tre år i september kom det et brev fra UDI.

 

- Det sto at de ikke så noen grunn til at han skulle være i landet, og vi fikk én uke på oss til å si farvel til ham og forberede oss på at han skulle bli borte.

- Det kom som et sjokk. Vi trodde ikke han måtte forlate oss, og det var utrolig tøft å få den beskjeden. Spesielt på bursdagen til Charley, sier Eliassen.

Nå vet de ikke når de får sett Kevin igjen.

- Det er jo helt umulig å svare på. Han er ikke utvist fra Norge, saken blir behandlet som en ankesak, men han får samtidig ikke lov til å oppholde seg her. Én dag må de jo fatte et vedtak om de opprettholder utviselsen, eller trekker den tilbake. Vi lever imidlertid fortsatt i troen på at det er usannsynlig at han aldri får komme tilbake, sier hun.

 

Tøff hverdag

Karen Eliassen forteller om en tøff hverdag for seg og lille Charley.

- Det er vanskelig når sønnen min maser etter pappa og lurer på når han kommer hjem. Jeg har jo ikke noe svar å gi ham ettersom vi ikke vet noen ting. Det er vondt og frustrerende for meg som mor å se hvordan det går utover sønnen min å savne faren sin. Jeg merker det på ham. Han er veldig glad i Kevin.

- Det er derfor sårende at politidirektoratet i sitt brev skrev at en utvisning av Kevin ikke ville innebære noen uvanlig belastning for barnet. De mener utvisningen står i et rimelig forhold til de negative virkninger det har for barnet.

- Hverdagen min er også tøff. Jeg går siste året for å bli førskolelærer, og det er hardt å plutselig være alene med et barn i tillegg til studier. Det tar også tid før jeg får økonomisk støtte fra staten. Kevin reiste i september, men jeg har ikke fått noe støtte ennå, sier hun.

 

- Firkantet behandling

Advokat Carl K. Rieber-Mohn mener UDI har vært firkantet i sin behandling av Kevin David.

- Absolutt, UDI har i liten grad tatt hensyn til barnets interesser opp i det hele. Det er det sentrale her.

- Barnet har hatt sin far som viktigste omsorgsperson gjennom flere år.

_ Nå bærer han på et stort savn, og dette relasjonsbruddet kan påføre et lite barn alvorlige skader. Etter mitt skjønn har ikke utlendingsmyndigheten tatt tilstrekkelig hensyn til det, slår han fast.

- Jeg har opplevd Kevin David som en sympatisk ung mann, og også som en meget habil fotballspiller. Dette er en trist sak for familien, men også for klubben som ikke får brukt en så talentfull fotballspiller, sier Rieber-Mohn.

Han mener likevel situasjonen kunne vært verre.

- En utvisning kan fattes for evig og alltid, men Kevin har bare fått to år. Det er den korteste utvisningstiden man kan få. Det er bedre å ha mulighet for å komme tilbake etter to år, enn ikke å ha mulighet i det hele tatt, sier han.

 

 

Må søke fra Nigeria.

Åsmund Eide fra UDI uttaler seg om praksis for familiegjenforening.

- Etter det jeg har skjønt er vedkommende utvist for to år. Da kan han ikke reise til Norge før den fristen er gått ut, og han må søke familiegjenforening fra Nigeria. Den søknaden må så behandles, men jeg kan ikke si noe om hva sannsynligheten for utfallet vil bli. At han har et barn i Norge er et viktig element i vurderingen, sier han.

- I denne saken føler familien og advokaten at det ikke har blitt godt nok hensyn til barnets beste?

- Det er alltid en vurdering om hva som er til det beste for barnet, men man vurderer også alle sakene opp mot bruddet på utlendingsloven.

- Med å sende han hjem mener vi han ikke har noe å frykte ved å reise tilbake til Nigeria. Da må han og hans familie vurdere hvordan de vil organisere sitt familieliv, sier Eide.

- Men han fikk den «mildeste utvisningsdommen?

- Det stemmer. Man kan bli utvist i to og fem år, men også for evig. Jeg kjenner ikke til hans lovbrudd, men det er ofte man får to år når man har barn i Norge, sier Eide.

 

Uvisshet

Karen Eliassen mener det har skjedd mye feil i saken om Kevin.

- Det hele har vært så uforutsigbart. Vi føler ikke at systemet vil hjelpe oss, heller at det jobber i mot oss. Hadde de sendt ham ut i 2007, da de kom med forhåndsvarslet, hadde han mest sannsynlig vært tilbake nå. I stedet velger de å la det gå to år før de utviser ham, og lar oss leve i uvisshet. Det reagerer jeg sterkt på.

- Jeg er oppvokst på Furuset og lært at Norge er et land som ikke bryter menneskerettigheter eller barnekonvensjonen. Nå opplever jeg at det er praksis å bryte barnekonvensjonen når det gjelder utvisningssaker, sier hun.

- Hvordan da?

- De har jo sendt faren vekk fra barnet. I konvensjonen står det at et barn har rett til å være med begge sine foreldre så lenge det er til barnets beste. Det står også at gjenforeningssaker skal behandles på en human måte.

- Jeg mener ikke det er humant å la en familie vente i uvisshet i to år, før man plutselig splitter den opp på en ukes varsel, slår hun fast.

Og Eliassen mener hun ikke er alene.

- Jeg kjenner flere som er i samme situasjon. Jeg føler at mitt  barn ikke blir tatt hensyn til på lik linje med «helnorske» barn. Vi har ikke de samme rettighetene ettersom mitt barn er halvt nigeriansk, sier hun.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!