Sjela på Grorud

Sjela på Grorud

 

I dag fyller en av Groruds desidert største ildsjeler 80 år. Gjennom 44 år har han vært en markant figur for klubben, og han har ingen planer om å gi seg. Vi gratulerer Bjørn Holm med dagen, og gir deg litt av hans historie.

Bjørn Holm ble født på Vålerenga i 1928. Etter en svipptur oppom Ekeberg kom han til Grorud som 26-åring og valgte å slå seg til ro her.

- Jeg husker det var som å komme til landet. Grorud var et helt annet sted på den tida, og det var omtrent ikke hus her. Likevel kjente vi noen som hadde et lite hus å låne bort oppe i Huken og der slo vi oss ned, sier han.

At Bjørns datter startet med turning i idrettslaget ble begynnelsen på mange år med frivillig innsats.

- Hun startet i 1964, og hvis jeg ikke husker helt feil var det da jeg ble valgt inn som sekretær for første gang. Jeg ble også «shanghaia» til et arrangement på Rankollen dette året, og det var vel sånn det hele startet, sier han.

Livsstil

Fra den stund har Bjørn vært fast inventar i Grorud Idrettslag. I 42 år har han sittet i styret i turngruppa og med jobben som sekretær, den har han den dag i dag.

- Det er jo sekretær som har vært hovedfunksjonen min og grunnen til at jeg har vært med så lenge er jo at dette har blitt en blanding av både hobby og interesse.

- Jeg synes fremdeles det er givende og inspirerende å delta i idretten og jeg kan ikke si at jeg har vært et offer etter alle mine år her... Her på Grorud hvor jeg har fått så mange gode venner.

- Det har blitt en livsstil som jeg liker, sier han.

Såpass livsstil har det blitt at Bjørn har bosatt seg rett ved siden av Groruds fotballbane «Gullet».

Her står han hver hjemmekamp og selger vafler og kaffe, mens han følger ivrig med. Interessen for Grorud idrettslag vil nok aldri avta.

- Barna dine sluttet etter hvert i idrettslaget, men du ble med videre?

- Da var jeg jo allerede inne i systemet. Jeg hadde funnet mitt miljø og trivdes godt her. Vi fikk jo til mye bra sammen. Hvis du har det trivelig med venner og liker det du driver med fortsetter du gjerne, sier han.

En bauta

Når Holm snakker om vennene sine i Grorud idrettslag, passer det at hovedleder i klubben, Per Østmark, slipper til med noen ord om sin venn.

- Det er mye jeg kan si om Bjørn, men først og fremst er han en «Ildsjel» med stor I. Akers Avis Groruddalen omtalte ham som Mr. Grorud i jubileumsartikkelen og det er veldig sant. Bjørn er både en bauta og en institusjon i idrettslaget. Jeg har kjent ham i 30 år, og han har vært avgjørende for mitt virke som hovedleder, sier han.

- Hvordan vil du beskrive Bjørn som person?

- Han er et raust mennenske med et hovedbudskap om at alle som kan noe bør dele det med andre.

- Det har han hatt som leveregel, og alle som har hatt noe med Grorud Idrettslag har fått glede av dette, sier han.

- Hvordan ville Grorud idrettslag sett ut uten Bjørn?

- I utgansgspunktet bruker vi å si at ingen er uunværlig, men Bjørn har i høyeste grad bidratt til at Grorud er det det er i dag.

- Arbeidet hans for klubben er enormt, og han skal ha all ære for sin innsats. Jeg vet ikke hvordan det ville vært uten han.

- Jeg ønsker Bjørn til lykke med dagen og fremtiden, sier Østmark.

Ingen hemmeligheter

Bjørn Holm synes det er vanskelig å trekke fram enkeltepisoder fra sin tid i Grorud.

- Her skjer det jo store ting hele tiden og det er jo litt av det som er så moro. Grorud Idrettslag er et fryktelig bra lag å være med i.

- Det har alltid vært sånn at ingen har noen hemmeligheter for hverandre her. Det er et tett, nært og jovialt miljø. Det beste jeg vet er når vi sitter på «huset» og det kommer trenere og folk innom og slår av en prat.

- Det er virkelig toppen. Jeg setter pris på slikt kameratskap, sier han.

Blir værende

- Det er her hele identiteten og interessen min ligger. Jeg har det mye bedre av å være her enn å sitte i TV-sofaen.

- I tillegg til å være her på anlegget,  har jeg et hjertebarn i kaféen på Steinbruvann. Der har det etter hvert blitt et skikkelig miljø, sier han.

Da Grorud Idrettslag feiret sine 90 år sist helg hadde medlemmene gått sammen for å gi Holm en oppmerkelse til hans eget jubileum en uke senere.

Her vanket det blomster, penger og en signert «takkebok» med underskrifter av så og si hele idrettslaget.

- Det var utrolig flott og helt unikt. Jeg er fryktelig stolt av å motta en så stor hedersbemerkning og jeg er utrolig takknemlig, sier han.

- Hvordan skal du feire dagen din?

- Den skal feires på klubbhuset med familien. Jeg regner med at vi blir litt i overkant av 30 stykker så her blir det artig og moro, sier han.

- Fremtiden, hvordan ser den ut for deg?

- Det går vel i samme sporet som nå, men jeg sier ifra meg sekretærjobben. Det kommer til å skje mye spennende med Grorud idrettslag i tiden fremover og jeg vil være en del av det. Jeg kommer nok aldri til å gi meg helt her i Grorud, sier han.

 

Siste nytt i Sport

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

Grei KE ble løpt i senk

Den tunge sesonginnledningen fortsetter for Grei Kvinner Elite. Håpet var å snu trenden hjemme mot Fløya, men et fotrapt bortelag skjøt tidlig hull i den planen.

 
- Historisk EM-gull

Nina Bansal fra Team Tveita traff perfekt med formen og hentet hjem Norges første individuelle gull fra taekwondo-EM som ble arrangert på Rhodos.

Klare for kamp

Groruds fotballherrer vil tilbake på vinnersporet når Raufoss gjester hovedstaden søndag.

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.