Skal bli slutt på sånt som dette

Skal bli slutt på sånt som dette

 

Groruddalens fotballag har et mindre sjarmerende rykte angående oppførsel. Nå vil dalens fotballag bli de snilleste i klassen. Ikke minst gjelder dette Grorud som lanserer et massivt holdningsarbeid.

Gjennom flere år har Groruddalens fotballklubber for mange vært synonymt med bråk, slåssing, drittslengning og negative holdninger.

Nå ser det ut til at klubbene selv er lei dette stemplet og vil ta affære.

Fra før vet vi at det har jobbes hardt med holdninger i både Vestli, Grei og Rommen, men nå kommer også Grorud på banen. De lanserer et massivt holdningsarbeid som skal gi ringvirkninger i hele dalen.

- Vi har fått flere disiplinærstraffer fra overordnede organisjasjonsledd på grunn av utvisninger og voldsepisoder. Det har vært krangling internt blant spillere på samme lag, både på trening og i kamper.

- Dette bringer Grorud som klubb i vanry og gjør at spillere slutter. Samtidig føler verken spillere, ledere eller trenere seg vel, er flaue og vil ikke tilkjennegi seg selv som Grorud tilhengere.

- Slike tilstander skal vi ikke ha i idrettslaget vårt, slår hovedleder Richard Pedersen fast.

- Hvordan skal dere stoppe denne trenden?

- Det enkleste hadde vært å fjerne uromomentene fra aktiviteter i Grorud, men den løsningen vil vi i utgangspunktet ikke ha.

- Vi vil snart sette i gang et holdningsprosjekt i idrettslaget, hvor vi vil jobbe med holdninger, oppførsel, kulturprosjekt og forståelse. Vi vil også benytte personer med erfaring rundt disse utfordringene fra både bydel, krets og forbund, sier Pedersen.Kontrakter


Grorud IL vil i løpet av høsten tegne holdningskontrakter med alle spillere, foreldre og lagledere/trenere i de aldersbestemte klassene.

De vil også presisere hvilke regler og holdninger Grorud IL står for både internt og for omverdenen, samt hvilke reaksjoner som venter for brudd på reglene.

Og at Grorud tar hele fjøla med i holdningsarbeidet er kanskje like greit.

For oss som har sett mye breddefotball opp igjennom årene er det like mange lagledere, trenere og foreldre som burde gå i seg selv der de står på sidelinjen. Gode holdninger blir også lettere å skape hvis det er selvjustis i hvert enkelt lag.

- Nå skal vi bli snillest i byen?

- Imaget til Groruddalen er ikke det beste utad blant de andre klubbene. Vi tar gjerne ansvar for å gjøre det til det bedre, og vi ønsker å bli best i byen på dette. En klubb med gode holdninger, sosialt miljø og satsning vil gi verdi til klubben, sier Richard Pedersen.

- Hva vil skje hvis noen bryter holdningskontrakten?

- Vi kommer til å sette klare regler, og hvis noen bryter kontraktene vil det få konsekvenser.  Kanskje i form av trenings- eller kampnekt. Ved eventuelle gjentakelser vil det i verste fall skje at personene ikke lenger er ønsket i klubben.

- Det er også viktig å få sagt at vi vil legge inn belønninger og premier for å stimulere de riktige holdningene, sier han.

- Har du tro på at holdningsarbeidet vil bære frukter?

- Ja, jeg har stor positiv tro på dette. Idrettslaget vil følge opp dette nøye og jobbe hardt for å få det til å fungere.

- Noe av det første vi gjorde var å sikre oss signaturen til spillere med gode holdninger. De setter gode eksempler, og vi vet at det vil smitte positivt over på andre spillere i klubben, avslutter Pedersen.

Bra for dommerne

Også dalens dommere setter pris på at Groruddals-klubbene nå går i seg selv og gjør en jobb for å få bedre holdninger. Akers Avis Groruddalen tok en prat med Adeccoliga-dommer Eivin Hansen fra Grorud som du kunne lese om i onsdagens avis.

- Det er veldig moro å være fotballdommer generelt, men selvfølgelig er det mer moro hvis alle kan behandle deg med respekt, sier han.

- Er det slik at Groruddals-klubbene har et dårlig rykte på seg i Oslo-fotballen?

- Det vil jeg helst ikke uttale meg om. Jeg diskuterer ikke klubb for klubb.

- Men det holdningsarbeidet som Grorud har satt i gang, hva synes dommerstanden om det?

- Det er et veldig bra tiltak. Det er positivt hvis man prøver å skape holdninger fra en ny vinkel, og for dommerne ser vi utelukkende positivt på dette, sier han.

- Vil det bli lettere å dømme?

- Hvis alle står innenfor fair-play prinsippet, så ja. Da er det uansett et godt utgangspunkt, avslutter Hansen.

Er vi virkelig så ille?

Da avisen kontaktet Oslo Fotballkrets for å få en oversikt over kortstatistikken i Oslofotballen spurte vi kretsen om det var noe hold i myten om at Groruddals-lagene er blant de verste. Kretsen kunne ikke få fram en komplett kortoversikt bortsett fra klubbenes total på røde kort, men uttalte følgende til Akers Avis Groruddalen.

- Av Groruddals-klubbene er det Grorud som har fått flest røde kort denne sesongen, men det har nok sammenheng med at de har flest lag.

- Jeg vil si det slik at Oslo Øst generelt er verst i klassen. Selv om det finnes snillere strøk i byen er ikke Groruddalen det største problemet, sier Rune Halvorsen.

I denne sammenheng er det viktig å tenke på at det er ikke all dårlig oppførsel og dårlige holdninger som straffes med rødt kort, slik at det blir statistikk. Vi som er i dalen og ser kampene, opplever jevnlig syting, klaging og dårlig oppførsel som burde lukes bort.

Klubbene positive

I flere av de andre klubbene er de meget positive til holdningsarbeid som nå Grorud setter i gang.

- Vi har jobbet med holdninger i to år, og hatt en serie med møter i regi av kretsen. De har et opplegg for klubber med stor andel av flerkulturelle spillere.

- Prosessen endte med at vi laget en håndbok for alle våre lag. Jobben er på langt nær gjort, men vi er på vei. Å jobbe med holdninger er en kontinuerlig jobb, sier Norvald Mo i Rommen Sportsklubb.

- Har holdningene blitt bedre etter at dere startet å jobbe med dem?

- Ja, mitt inntrykk er at vi har blitt bedre. Vi er ikke i mål, men det har hulpet. Vi opplever langt færre rapporter og røde kort nå enn tidligere, og vi får stadig flere positive tilbakemeldinger på at lagene våre har gode holdninger.

- Hva synes du om Groruds lansering av sitt holdningsprosjekt?

- Jeg synes det er kjempebra. Alle klubber burde jobbe kontinuerlig med dette.

- Har Groruddalen et feil rykte på seg?

- Både og. Det er litt rett i det, men det kommer av at andre klubber i andre deler av byen ikke har like store utfordringer som dalens klubber.

- Vi kan oppleve flere negative episoder enn andre lag, men av og til er kritikken også overdreven.

- Uansett vet vi at vi har en utfordring som vi må ta med det største alvor, sier Mo.

Også Vestli tar holdningsproblemet på alvor. Fotballformann Kjell Kjepperud har tidligere gått ut i avisen og tatt tak i problemene som var på Jesperudjordet. Da snakket han om at alle spillere, ledere og trenere skulle sette eksempler som ville bre seg rundt i hele klubben.

Hvem vet? Kanskje Groruds holdningsprosjekt blir såpass vellykket at det kan spre seg videre til de andre klubbene i dalen.

 

Siste nytt i Sport

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

  • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

  • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

  • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

 
Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

 
Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

 
Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!