Skal bli slutt på sånt som dette

Skal bli slutt på sånt som dette

 

Groruddalens fotballag har et mindre sjarmerende rykte angående oppførsel. Nå vil dalens fotballag bli de snilleste i klassen. Ikke minst gjelder dette Grorud som lanserer et massivt holdningsarbeid.

Skrevet av:

Gjennom flere år har Groruddalens fotballklubber for mange vært synonymt med bråk, slåssing, drittslengning og negative holdninger.

Nå ser det ut til at klubbene selv er lei dette stemplet og vil ta affære.

Fra før vet vi at det har jobbes hardt med holdninger i både Vestli, Grei og Rommen, men nå kommer også Grorud på banen. De lanserer et massivt holdningsarbeid som skal gi ringvirkninger i hele dalen.

- Vi har fått flere disiplinærstraffer fra overordnede organisjasjonsledd på grunn av utvisninger og voldsepisoder. Det har vært krangling internt blant spillere på samme lag, både på trening og i kamper.

- Dette bringer Grorud som klubb i vanry og gjør at spillere slutter. Samtidig føler verken spillere, ledere eller trenere seg vel, er flaue og vil ikke tilkjennegi seg selv som Grorud tilhengere.

- Slike tilstander skal vi ikke ha i idrettslaget vårt, slår hovedleder Richard Pedersen fast.

- Hvordan skal dere stoppe denne trenden?

- Det enkleste hadde vært å fjerne uromomentene fra aktiviteter i Grorud, men den løsningen vil vi i utgangspunktet ikke ha.

- Vi vil snart sette i gang et holdningsprosjekt i idrettslaget, hvor vi vil jobbe med holdninger, oppførsel, kulturprosjekt og forståelse. Vi vil også benytte personer med erfaring rundt disse utfordringene fra både bydel, krets og forbund, sier Pedersen.

Kontrakter

Grorud IL vil i løpet av høsten tegne holdningskontrakter med alle spillere, foreldre og lagledere/trenere i de aldersbestemte klassene.

De vil også presisere hvilke regler og holdninger Grorud IL står for både internt og for omverdenen, samt hvilke reaksjoner som venter for brudd på reglene.

Og at Grorud tar hele fjøla med i holdningsarbeidet er kanskje like greit.

For oss som har sett mye breddefotball opp igjennom årene er det like mange lagledere, trenere og foreldre som burde gå i seg selv der de står på sidelinjen. Gode holdninger blir også lettere å skape hvis det er selvjustis i hvert enkelt lag.

- Nå skal vi bli snillest i byen?

- Imaget til Groruddalen er ikke det beste utad blant de andre klubbene. Vi tar gjerne ansvar for å gjøre det til det bedre, og vi ønsker å bli best i byen på dette. En klubb med gode holdninger, sosialt miljø og satsning vil gi verdi til klubben, sier Richard Pedersen.

- Hva vil skje hvis noen bryter holdningskontrakten?

- Vi kommer til å sette klare regler, og hvis noen bryter kontraktene vil det få konsekvenser.  Kanskje i form av trenings- eller kampnekt. Ved eventuelle gjentakelser vil det i verste fall skje at personene ikke lenger er ønsket i klubben.

- Det er også viktig å få sagt at vi vil legge inn belønninger og premier for å stimulere de riktige holdningene, sier han.

- Har du tro på at holdningsarbeidet vil bære frukter?

- Ja, jeg har stor positiv tro på dette. Idrettslaget vil følge opp dette nøye og jobbe hardt for å få det til å fungere.

- Noe av det første vi gjorde var å sikre oss signaturen til spillere med gode holdninger. De setter gode eksempler, og vi vet at det vil smitte positivt over på andre spillere i klubben, avslutter Pedersen.

Bra for dommerne

Også dalens dommere setter pris på at Groruddals-klubbene nå går i seg selv og gjør en jobb for å få bedre holdninger. Akers Avis Groruddalen tok en prat med Adeccoliga-dommer Eivin Hansen fra Grorud som du kunne lese om i onsdagens avis.

- Det er veldig moro å være fotballdommer generelt, men selvfølgelig er det mer moro hvis alle kan behandle deg med respekt, sier han.

- Er det slik at Groruddals-klubbene har et dårlig rykte på seg i Oslo-fotballen?

- Det vil jeg helst ikke uttale meg om. Jeg diskuterer ikke klubb for klubb.

- Men det holdningsarbeidet som Grorud har satt i gang, hva synes dommerstanden om det?

- Det er et veldig bra tiltak. Det er positivt hvis man prøver å skape holdninger fra en ny vinkel, og for dommerne ser vi utelukkende positivt på dette, sier han.

- Vil det bli lettere å dømme?

- Hvis alle står innenfor fair-play prinsippet, så ja. Da er det uansett et godt utgangspunkt, avslutter Hansen.

Er vi virkelig så ille?

Da avisen kontaktet Oslo Fotballkrets for å få en oversikt over kortstatistikken i Oslofotballen spurte vi kretsen om det var noe hold i myten om at Groruddals-lagene er blant de verste. Kretsen kunne ikke få fram en komplett kortoversikt bortsett fra klubbenes total på røde kort, men uttalte følgende til Akers Avis Groruddalen.

- Av Groruddals-klubbene er det Grorud som har fått flest røde kort denne sesongen, men det har nok sammenheng med at de har flest lag.

- Jeg vil si det slik at Oslo Øst generelt er verst i klassen. Selv om det finnes snillere strøk i byen er ikke Groruddalen det største problemet, sier Rune Halvorsen.

I denne sammenheng er det viktig å tenke på at det er ikke all dårlig oppførsel og dårlige holdninger som straffes med rødt kort, slik at det blir statistikk. Vi som er i dalen og ser kampene, opplever jevnlig syting, klaging og dårlig oppførsel som burde lukes bort.

Klubbene positive

I flere av de andre klubbene er de meget positive til holdningsarbeid som nå Grorud setter i gang.

- Vi har jobbet med holdninger i to år, og hatt en serie med møter i regi av kretsen. De har et opplegg for klubber med stor andel av flerkulturelle spillere.

- Prosessen endte med at vi laget en håndbok for alle våre lag. Jobben er på langt nær gjort, men vi er på vei. Å jobbe med holdninger er en kontinuerlig jobb, sier Norvald Mo i Rommen Sportsklubb.

- Har holdningene blitt bedre etter at dere startet å jobbe med dem?

- Ja, mitt inntrykk er at vi har blitt bedre. Vi er ikke i mål, men det har hulpet. Vi opplever langt færre rapporter og røde kort nå enn tidligere, og vi får stadig flere positive tilbakemeldinger på at lagene våre har gode holdninger.

- Hva synes du om Groruds lansering av sitt holdningsprosjekt?

- Jeg synes det er kjempebra. Alle klubber burde jobbe kontinuerlig med dette.

- Har Groruddalen et feil rykte på seg?

- Både og. Det er litt rett i det, men det kommer av at andre klubber i andre deler av byen ikke har like store utfordringer som dalens klubber.

- Vi kan oppleve flere negative episoder enn andre lag, men av og til er kritikken også overdreven.

- Uansett vet vi at vi har en utfordring som vi må ta med det største alvor, sier Mo.

Også Vestli tar holdningsproblemet på alvor. Fotballformann Kjell Kjepperud har tidligere gått ut i avisen og tatt tak i problemene som var på Jesperudjordet. Da snakket han om at alle spillere, ledere og trenere skulle sette eksempler som ville bre seg rundt i hele klubben.

Hvem vet? Kanskje Groruds holdningsprosjekt blir såpass vellykket at det kan spre seg videre til de andre klubbene i dalen.

 

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!