Skicross-kometen fra Årvoll

Skicross-kometen fra Årvoll

 

Didrik Bastian Juell (21) har tatt skicross-verdenen med storm. Sist helg kom han på andreplass i et verdenscuprenn i franske Les Contamines. Nå sikter han mot toppen av seierspallen og det aller gjeveste: OL-gull i Sotsji 2014.

Skrevet av:

 

- Eru gæren! Det smakte utrolig godt. Jeg hadde ikke trodd at pallplassen skulle komme så tidlig. Håpet var en finale i løpet av sesongen, sier han.

På renndagen våknet Juell med smerter i leggene og følte seg uvel. Han hev i seg smertestillende og trosset smerten. Dermed var han klar for sin første finale noensinne.

 - Da jeg kjørte det første heatet tok adrenalinet overhånd og jeg glemte smerten. Det gikk veldig bra i både kvartfinalen og semifinalen. I finalen visste jeg at det ble gull eller granbar, sier han.

Utfordrende løype

Det var en slagete og teknisk krevende løype med få forbikjøringsmuligheter. I skicross blir mye avgjort i starten. Det gjelder å være raskt ute. Juell hadde ingen optimal startposisjon nest ytterst til venstre. Men satset alt med sitt intet våger, intet vinner instinkt.

- De andre hadde innersvingen. Jeg satset alt jeg kunne på startporten. Heldigvis for meg åpnet den seg perfekt og det var bare å smelle til. Jeg holdt følge med de andre nedover og benyttet meg av et dårlig hopp av canadieren foran meg, forteller han.

Juell er en slags skicrossens Petter Northug. En utadvendt type med smilet på lur. Kjørestilen hans er offensiv og samtidig smart. I en finale er det kun fire kjørere og det gjelder å danke ut én for å komme på pallen. Det klarte Juell og nå ser han fremover mot flere pallplasseringer.

 - Jeg legger meg ikke bakpå nå. Nå skal jeg fortsette å kline til. Målet mitt er å komme til finalen i hvert renn. Kommer jeg til finalen så kan alt skje, og klaffer det så vinner jeg, sier han. 

Mot toppen på rekordtid

Juell har hatt en bratt læringskurve. Han var skadet halve forrige sesong etter at han pådro seg et brudd i hælen på X-games. Det resulterte i nesten fire måneder på krykker med gipset fot. Audun Grønvold, OL-bronsemedaljør fra Vancouver i Canada 2010, var treneren hans mens han selv var aktiv og er nå landslagssjef.

- Det er over all forventning! Eller, det høres negativt ut. Det er helt fantastisk. Han har jo ikke kjørt mer enn 10-11 verdenscuprenn. Didrik Bastian har tatt enorme steg i sommer og høst. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg så talentet med en gang, men jeg så ganske tidlig at han hadde det i seg, sier Grønvold. 

X-Games er størst

I og med at det er en mesterskapsfri sesong er det X-games som er høydepunktet. Det er også det neste som står på programmet for skicross-gutta. Konkurransen finner sted i Aspen, Colorado, USA, 29. januar. Etter det går turen videre til Blue Mountain i Canada. Det er lov å håpe på ny jubel for groruddølen.

- Nå har han vist at han kan bli nummer to, så det er klart han kan vinne. Det er en del tilfeldigheter i sporten vår og hver konkurranse lever sitt eget liv, sier Grønvold.

Det blir veldig tøft i Aspen, kun de 28 beste i verden stiller til start, sier landslagssjefen.

Didrik Bastian er en type som ikke nøyer seg med å bli nummer to. Så godt kjenner jeg ham. Men nå skal vi dempe forventningene og ta steg for steg. Det er viktig å være klar over risikoen og konsekvensene, og han er en smart kjører. Mye dreier seg om riktige vurderinger, understreker Grønvold.

Juniorverdensmester

Juell har en bakgrunn som alpinist og sluttet med det for fem år siden. Det skulle gå fire år før han ble introdusert for skicross. Eventyret startet da faren meldte han på norgesmesterskapet i 2010 og samme år ble han juniorverdensmester i Cadrona, New Zealand.

-  Jeg syntes at skicross virket fett. Fatteren meldte meg på NM og jeg kom på andreplass bak Audun Grønvold. Det gjorde at jeg ble tatt ut til Junior-VM. Med seier der begynte snøballen å rulle, sier han.

 

Får støtte av Olympiatoppen

Olympiatoppen støtter skicross-landslaget med fagfolk og takket være dem har de fått servicemann og et støtteapparat rundt seg. Selv om de fremdeles har mindre ressurser enn andre nasjoner jobbes det knallhardt i kulissene bak Juells prestasjoner. Målet er OL i Russland om to år.

- Vi har holdt dem i live og hatt veldig tro på dem, sier Olympiatoppens Finn Aamodt.

VM og OL

Han trekker spesielt fram Juells evner og ser på ham som en mulig gullkandidat i OL om drøye to år. Allerede neste år er det VM på hjemmebane. Sporten er uforutsigbar, dessverre rammes utøverne ofte av uhell og skader. Hvis Juell unngår det verste, blir han best. 

- Didrik Bastian har evnen til å bli en topputøver. Vårt mål er å optimalisere han inn mot OL i Sotsji 2014. Hvis han fortsetter utviklingen sin, kan han bli en av gullfavorittene. Det er enda en stund til, først og fremst er det VM på Voss i 2013 som gjelder, sier han.

Og legger til:

- Didrik Bastian er en ordentlig, knakanes kjekk gutt.

Om skicross

Skicross kan minne om sprint i langrenn. Det er fellestart og førstemann ned løypa til mål. Først er det en «time trial» hvor alle kjører hver for seg på tid, ikke ulikt prologen i en langrennsprint. De 32 beste går videre til fellestarten med utslagsrunder. Her deles kjørerne inn i "heat", puljer på fire til seks. Det gjelder å være blant de fremste i mål for å gå videre.

 

Siste nytt i Sport

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

 
– Takk, Groruddalen!

– Takk, Groruddalen!

Stig-André «Stigga» Berge ble den store vinneren med sine tre priser under Idrettsgallaen på lørdag. Nå takker han alle groruddøler for god støtte og mange stemmer.

Høye ambisjoner og lave skuldre

Høye ambisjoner og lave skuldre

Chris Inglingstad følger håndballdrømmen, og drar nå til Lillestrøm for å kjenne på nivået i eliteserien.

Botta blir bok!

Botta blir bok!

  • Furuset

Tidenes kanskje aller største norske hockeyspiller, Bjørn «Botta» Skaare, vil aldri bli glemt av de som så ham spille. Nå har en ivrig forfattertrio bestemt seg for å endelig skrive den etterlengtede biografien om den mytiske Furuset-legenden.

 
Satser i Rommen

Satser i Rommen

  • Rommen

Med ansettelsen av trenerduoen Kjell Sverre Hansen Wold og Petter Halvorsen ønsker Rommen Sportsklubb å utvikle både spillere, A-lag og forening på Stovner. Målet er å få et unikt fotballtilbud i Groruddalen og på sikt ta opp konkurransen med dalens beste fotballag.

Sveiva fikk sin revansj

Sveiva fikk sin revansj

  • Sveiva

Det var mer enn bare poengene som sto på spill da Grei tok i mot Sveiva til hatoppgjør i kvinnenes eliteserie.

Sekunddrama i Stovnerhallen

Sekunddrama i Stovnerhallen

  • Håndball

Etter det sure tapet mot Sarpsborg, skulle Vestlis håndballhelter slå tilbake mot topplaget Nøtterøy på egen parkett. Det endte med en ordentlig neglebiter, der hjemmelaget viste at man må spille til siste sekund!

 
Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!