«Stakan» og «Gåsemor»

«Stakan» og «Gåsemor»

FRA DALEN - TIL TOPPS: Solfrid Braathen fra Team Ski Pro Am og Høybråten og Stovner og Øystein «Pølsa» Pettersen fra Lillomarka Skiklubb og Team United Bakeries gikk begge til topps i Holmenkollmarsjen. (Foto: Jørgen Braathen.)

Øystein Pettersen staket inn til historisk seier, mens Solfrid Braathen gikk alene i tet fra start til mål da de to sørget for at det ble Groruddalens dag under Holmenkollmarsjen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2015 kl 16:46

– Utrolig moro å gå til topps, men det morsomste var måten jeg gjorde det på. Før marsjen sa folk at det var umulig å stake hele veien. Det sier de ikke lenger, ler Øystein «Pølsa» Pettersen til Akers Avis Groruddalen.

Etter Holmenkollmarsjen på søndag må man vurdere om ikke «Stakan» er et bedre kallenavn...

Historisk

Øystein Pettersen sjokkerte nemlig hele langrennssirkuset da han før starten annonserte at han ville gjennomføre 54 kilometer med blanke ski og staking der de aller fleste andre safer med festesmøring. Ikke var det noe typisk stakeføre heller.

I mål, 11 sekunder foran Martin Johnsrud Sundby og med tre andre landslagsløpere bak seg, kunne Pettersen konstatere at han hadde blitt historisk. Aldri tidligere har noen utøver vunnet Holmenkollmarsjen uten festesmøring.

– Jeg var med og dro hele veien, og kjente tidlig at jeg hadde en god dag. Da jeg ble sliten, ga jeg blanke og bare kjørte på videre. Det er kanskje noe av det råeste jeg har gjort. Jeg synes det er kult å være med å utvikle idretten, sier Pettersen som også satte ny tidsrekord i Holmenkollmarsjen.

Sterk i hode og kropp

Linderud-mannen har denne sesongen, hans første på mange år utenfor landslaget, satset for fullt på langløp. Så langt har sesongen vært en eneste stor opptur med blant annet flere topp-plasseringer i Ski Classics hvor han også leder kampen om den grønne sprinttrøya.

– Jeg har aldri før vært så bra trent som nå. I tillegg har jeg bygd opp en enorm mental styrke. Dette gjør at jeg nå kan satse på langrenn, samtidig som jeg får tid til å være familiemann og pappa. Dette er viktig for at jeg skal kunne fungere.

– Livet handler nemlig om mer enn å gå fort på ski, sier Øystein Pettersen som mandag morgen reiste ut til Sørkedalen for å gå den samme løypa en gang til.

– Lørdag gikk det så fort at jeg ikke rakk å nyte utsikten. Jeg måtte gå den en gang til for å få med meg hvor fint det er, ler Pettersen som også mandag morgen avslørte i direktesending på P4 at han skal bli far igjen for andre gang.

Suverene Solfrid

Også på damesiden ble det fullklaff for Groruddalen i helgen. Solfrid Braathen gjorde nemlig akkurat som Øystein Sundes «Gåsemor» og lå først i veien med alle unga etter seg. Det gjorde hun helt inn til mål og tok sin femte seier i Holmenkollmarsjen.

– Jeg gikk styggfort, og skjønte tidlig at folk måtte være gode for å slå meg. Tidligere har jeg kommet sterkt mot slutten av rennet, men denne gangen gikk jeg hardt ut med mål om å holde inn hele veien.

– Det kom opp løpere som ble blant de 15 beste i NM, men det var ingen som klarte å henge på. Jeg økte avstanden hele veien, sier Solfrid Braathen som kom inn i mål over ti minutter foran Lyns Inger Hegstad Krüger.

På trynet

Braathen forsto tidlig at det kun var et uhell som kunne stoppe henne. Da uhellet først inntraff, gikk det heldigvis bra til slutt.

– Taktikken min fungerte perfekt bortsett fra et stygt fall hvor jeg fikk et par mannfolk over meg. Etter litt klabb og babb kom vi oss likevel opp igjen alle sammen. Deilig å få en bekreftelse på at formen er god, og at jeg går fort, sier Solfrid.

Liten konkurranse

Tidsforskjellen på ti minutter ned til andreplassen vitner om total utklassing.

– Det er dine ord, men det er i hvert fall et tegn på at jeg gikk veldig fort, sier Solfrid Braathen beskjedent. Hun satte også ny tidsrekord i Holmenkollmarsjen med over fire minutter.

Selv skulle Braathen ønsket seg litt hardere konkurranse.

– Det hadde vært kult med en litt hardere fight fra flere sterkere løpere. Jeg er ordentlig i form, og ville likt å måle meg mot de aller beste. Jeg hadde jo håp om å knive med Vibeke Skofterud, men hun brukte løpet som en helgetur, og stoppet til og med opp for å ta selfies, ler Solfrid.

Fire løp igjen

Det gjenstår fire løp av Solfrid Braathens langløpsesong. Hun skal gå både Tjejvasan, Vasaloppet, Birken og Årefjällsloppet.

– Det blir moro å møte langløps­eliten igjen. I den formen jeg er i nå tror jeg at jeg kan være med å kjempe i toppen, men vi får se. Vasaloppet er spesielt, og favoriserer de største og sterkeste jentene som er gode i staking. Det har vært bøygen for meg, men jeg har jobba hardt med det i det siste.

– I de tre siste utgavene av Ski Classics skal også Justyna Kowalczyk delta, og Therese Johaug skal gå Birken. Det blir moro å måle krefter mot dem, avslutter Solfrid.

Les mer om Holmenkollmarsjen i papirutgaven av Akers Avis Groruddalen eller i vår eAvis.

Siste nytt i Sport

Feide over Follo!

Grorud hadde invitert til cupfest hjemme mot Follo, og innfridde til de grader. Med tremålsseier og til tider festfotball overbeviste groruddølene på vei til andre NM-runde. Grorud tok imot Follo til første NM-runde onsdag kveld. Rammen var perfekt, med strålende vårsol og rundt 200 fotballsultne...

– Slapp av, det blir kamp!

Et lite døgn før Grorud IL tar imot Follo til cupkamp, er Grorud kunstgress dekket av sju centimeter klissvåt snø. Grorud-boss Richard Pedersen tar det hele med knusende ro.

 
Vant i Camp Grasrot

Da Norsk Tipping så etter lag og foreninger som ville være med i konkurransen Camp Grasrot, var ikke Taufique Rana fra Grorud Taekwondo klubb sen med å melde seg.

45 år med basketmoro

Ammerud basket inviterer også denne våren til Ammerud Open. Fra 11.-14. mai er det basketglede som står i fokus på Apalløkka, og i år er det faktisk 45 år siden første gang de mørkegrønne inviterte til sin første turnering.

Vil fortsette framgangen

Etter flere sesonger i nedrykksumpa fikk endelig Grei Kvinner Elite en opptur med en trygg sjetteplass i fjor. Med samme spillerstamme og gode forsterkninger er planen å fortsette fremgangen i 2017.