Stjernemøte i ballbingen

Stjernemøte i ballbingen

 

Tommy Nilsen var på snarvisitt hjemme på Ellingsrud.

- Jeg glemmer aldri hvor jeg kommer fra. Jeg hadde en fantastisk oppvekst i Groruddalen som jeg er stolt over.

- Jeg savner vennene mine og familien, men likevel ikke Norge. Brasil har blitt mitt nye hjemland. Der har jeg funnet meningen med livet. Det setter jeg stor pris på.

Ordene kommer fra Tommy Nilsen. Fotballproffen fra Ellingsrud, som i 2007 flyttet til Brasil og stiftet fotballprosjektet Karanba for å hjelpe Rio de Janeiros fattigste gutter, var tilbake på hjemmebane da Akers Avis Groruddalen møtte ham i helga.

Nominert

I ballbingen, som han selv fikk satt opp på Ellingsrudåsen skole, snakket han ut.

- Nå gjør jeg det jeg kan for at gutta i Rio skal få oppleve mye av det samme som jeg gjorde da jeg vokste opp. Det gir livet mitt mening, sier han.

Tommy var hjemme på en snarvisitt fra Brasil for å glinse sammen fiffen i Bergen.

I fjor laget NRK dokumentarserie om Tommys liv og hans fotballprosjekt. I helga var han derfor i Grieg-hallen da tv-bransjet feiret seg selv under Gullruten.

Karanba-dokumentaren var nominert både for beste dokusåpe og beste nye programserie.

Gøy for gutta

Det ble ingen pris til Karanba under Gullruten, men Tommy Nilsen synes likevel det var en interessant opplevelse.

- For meg var det litt merkelig. Det var jo selvfølgelig en stor ære å være nominert, men jeg passet kanskje ikke helt inn. Til det er jeg kanskje for opptatt av helt andre verdier enn de andre som var der.

- Men folk var hyggelige, og for Karanba-gutta var det en stor opplevelse. De levde virkelig ut drømmen, sier han.

Tommy hadde nemlig tatt med seg to av dokumentarens «stjerner» til Norge til utdelingen.

- Darlan og Patrick stjal showet. De var i sitt ess på festen og dro i gang dansering med alle de pene jentene. En herlig tid for gutta, sier Nilsen.

Darlan skulle også gi ut et trofé under festen. Det gikk ikke helt som planlagt.

- Han glemte å gi det ut. Det var nok det morsomste øyeblikket for meg, og det oppsummerer Karanba.

- Ikke alt er helt på stell, men humøret og glimtet i øyet er der. Gutta storkoste seg på turen. De fikk en opplevelse de aldri vil glemme, sier han.

Uten penger

Etter oppstarten i 2007 har Tommy viet hele sitt liv til fotballprosjektet. Han bor i dag i Rio de Janeiro, og bruker all sin tid på de fattigste gutta som er så heldig å komme inn i Karanba.

- Det er ekstremt mye jobb, men samtidig er det utrolig spennende. Jeg tåler å jobbe så mye når det jeg gjør er så givende og moro, slår Nilsen fast.

Gjennom alle år har Karanba blitt drevet på idealisme og uten store lommebøker bak seg. Etter dokumentarserien har imidlertid støtten blitt større.

- Det går bra med Karanba. Prosjektet går i riktig retning. De økonomiske marginene har vært små.

- Vi har ikke penger nå heller, men vi har i hvert fall ordnet et visst økonomisk fundament. Blant annet har Statoil og Akers Solutions kommet inn som engasjerte og bevisste støttespillere.

­- De øser ikke ut penger, men hjelper oss slik at vi kan utvikle prosjektet ytterligere.

- Vi har en lang vei å gå for å skape et bærekraftig Karanba, men ting er på vei. Blant annet har vi nå åpnet et eget kontor på Copacabana, sier Nilsen.

Merker støtten

Han er også raskt ute med å takke alle privatpersoner som har støttet prosjektet.

- TV-serien ga oss et stort løft. Vi merker godt engasjementet til det norske folk, og spesielt merker vi at støtten er stor i Groruddalen. At så mange bryr seg er både inspirerende og motiverende. Selv om ting er tøft, ser vi lyst på fremtiden.

- Støtten til det norske folket er avgjørende og betydningsfulle for at vi skal klare prosjektet. Den er nødt til å være med videre hvis vi skal lykkes,  sier Nilsen.

Pengene som har kommet inn har gjort at Karanba har tatt seg råd  til å kjøpe en ny tomt i Rio.

- Planen er å bygge et nytt undervisning- og treningssenter innen 2014.

- Min drøm er å skape et Karanba-prosjekt som kan stå på egne ben og vare. Derfor har vi valgt å sette i gang med å bygge sentret. Det vil være viktig, sier Nilsen.

Ubetalelig

Etter tv-serien har Tommy Nilsen fått mye oppmerksomhet. Selv bryr han seg lite om kjendis-statusen.

- Det er ikke helt meg, men det er hyggelig at folk legger merke til prosjektet, sier han.

Skal vi tro Tommy vil han fortsette med prosjektet sitt i mange år.

- Selv om jeg har alt for mye å gjøre trives jeg med det jeg gjør.

- Jeg lever et rikt liv uten

penger, men får samtidig oppleve spesielle episoder på godt og vondt. Jeg får uforglemmelige øyeblikk som ikke kan måles i penger. Det er spesielt å daglig oppleve menneskelig utvikling og fremgang på unge gutter som ingen har tro på.

- Rett og slett ubetalelig, sier Nilsen.Slik støtter du Karanba


Karanba er helt avhengig av støtte fra det norske folk for å kunne overleve. Har du lyst til å støtte Tommy Nilsen og hans fotballprosjektet for fattige gutter i Rio De Janeiro kan du melde deg inn i støtteklubben. Hele medlemsavgiften går uavkortet til driften av Karanba. Medlemskap for 2011 koster 200 kr, og du velger selv om du ønsker å støtte prosjektet med månedlige bidrag i tillegg.

Besøk klubben på www.karanba.no, eller sett inn penger på kontonummer 1503.01.87242.

 

Siste nytt i Sport

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

  • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

  • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

  • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

 
Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

 
Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

 
Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!