ANNONSE

Stjernemøte i ballbingen

Stjernemøte i ballbingen

 

Tommy Nilsen var på snarvisitt hjemme på Ellingsrud.

- Jeg glemmer aldri hvor jeg kommer fra. Jeg hadde en fantastisk oppvekst i Groruddalen som jeg er stolt over.

- Jeg savner vennene mine og familien, men likevel ikke Norge. Brasil har blitt mitt nye hjemland. Der har jeg funnet meningen med livet. Det setter jeg stor pris på.

Ordene kommer fra Tommy Nilsen. Fotballproffen fra Ellingsrud, som i 2007 flyttet til Brasil og stiftet fotballprosjektet Karanba for å hjelpe Rio de Janeiros fattigste gutter, var tilbake på hjemmebane da Akers Avis Groruddalen møtte ham i helga.

Nominert

I ballbingen, som han selv fikk satt opp på Ellingsrudåsen skole, snakket han ut.

- Nå gjør jeg det jeg kan for at gutta i Rio skal få oppleve mye av det samme som jeg gjorde da jeg vokste opp. Det gir livet mitt mening, sier han.

Tommy var hjemme på en snarvisitt fra Brasil for å glinse sammen fiffen i Bergen.

I fjor laget NRK dokumentarserie om Tommys liv og hans fotballprosjekt. I helga var han derfor i Grieg-hallen da tv-bransjet feiret seg selv under Gullruten.

Karanba-dokumentaren var nominert både for beste dokusåpe og beste nye programserie.

Gøy for gutta

Det ble ingen pris til Karanba under Gullruten, men Tommy Nilsen synes likevel det var en interessant opplevelse.

- For meg var det litt merkelig. Det var jo selvfølgelig en stor ære å være nominert, men jeg passet kanskje ikke helt inn. Til det er jeg kanskje for opptatt av helt andre verdier enn de andre som var der.

- Men folk var hyggelige, og for Karanba-gutta var det en stor opplevelse. De levde virkelig ut drømmen, sier han.

Tommy hadde nemlig tatt med seg to av dokumentarens «stjerner» til Norge til utdelingen.

- Darlan og Patrick stjal showet. De var i sitt ess på festen og dro i gang dansering med alle de pene jentene. En herlig tid for gutta, sier Nilsen.

Darlan skulle også gi ut et trofé under festen. Det gikk ikke helt som planlagt.

- Han glemte å gi det ut. Det var nok det morsomste øyeblikket for meg, og det oppsummerer Karanba.

- Ikke alt er helt på stell, men humøret og glimtet i øyet er der. Gutta storkoste seg på turen. De fikk en opplevelse de aldri vil glemme, sier han.

Uten penger

Etter oppstarten i 2007 har Tommy viet hele sitt liv til fotballprosjektet. Han bor i dag i Rio de Janeiro, og bruker all sin tid på de fattigste gutta som er så heldig å komme inn i Karanba.

- Det er ekstremt mye jobb, men samtidig er det utrolig spennende. Jeg tåler å jobbe så mye når det jeg gjør er så givende og moro, slår Nilsen fast.

Gjennom alle år har Karanba blitt drevet på idealisme og uten store lommebøker bak seg. Etter dokumentarserien har imidlertid støtten blitt større.

- Det går bra med Karanba. Prosjektet går i riktig retning. De økonomiske marginene har vært små.

- Vi har ikke penger nå heller, men vi har i hvert fall ordnet et visst økonomisk fundament. Blant annet har Statoil og Akers Solutions kommet inn som engasjerte og bevisste støttespillere.

­- De øser ikke ut penger, men hjelper oss slik at vi kan utvikle prosjektet ytterligere.

- Vi har en lang vei å gå for å skape et bærekraftig Karanba, men ting er på vei. Blant annet har vi nå åpnet et eget kontor på Copacabana, sier Nilsen.

Merker støtten

Han er også raskt ute med å takke alle privatpersoner som har støttet prosjektet.

- TV-serien ga oss et stort løft. Vi merker godt engasjementet til det norske folk, og spesielt merker vi at støtten er stor i Groruddalen. At så mange bryr seg er både inspirerende og motiverende. Selv om ting er tøft, ser vi lyst på fremtiden.

- Støtten til det norske folket er avgjørende og betydningsfulle for at vi skal klare prosjektet. Den er nødt til å være med videre hvis vi skal lykkes,  sier Nilsen.

Pengene som har kommet inn har gjort at Karanba har tatt seg råd  til å kjøpe en ny tomt i Rio.

- Planen er å bygge et nytt undervisning- og treningssenter innen 2014.

- Min drøm er å skape et Karanba-prosjekt som kan stå på egne ben og vare. Derfor har vi valgt å sette i gang med å bygge sentret. Det vil være viktig, sier Nilsen.

Ubetalelig

Etter tv-serien har Tommy Nilsen fått mye oppmerksomhet. Selv bryr han seg lite om kjendis-statusen.

- Det er ikke helt meg, men det er hyggelig at folk legger merke til prosjektet, sier han.

Skal vi tro Tommy vil han fortsette med prosjektet sitt i mange år.

- Selv om jeg har alt for mye å gjøre trives jeg med det jeg gjør.

- Jeg lever et rikt liv uten

penger, men får samtidig oppleve spesielle episoder på godt og vondt. Jeg får uforglemmelige øyeblikk som ikke kan måles i penger. Det er spesielt å daglig oppleve menneskelig utvikling og fremgang på unge gutter som ingen har tro på.

- Rett og slett ubetalelig, sier Nilsen.

Slik støtter du Karanba

Karanba er helt avhengig av støtte fra det norske folk for å kunne overleve. Har du lyst til å støtte Tommy Nilsen og hans fotballprosjektet for fattige gutter i Rio De Janeiro kan du melde deg inn i støtteklubben. Hele medlemsavgiften går uavkortet til driften av Karanba. Medlemskap for 2011 koster 200 kr, og du velger selv om du ønsker å støtte prosjektet med månedlige bidrag i tillegg.

Besøk klubben på www.karanba.no, eller sett inn penger på kontonummer 1503.01.87242.

 

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE