Sumo-Samy

Sumo-Samy

 

I fjor byttet Samy Adolfsen ut gresk-romersk bryting med sumo. I helgen var han med og sikret Norge bronsemedaljen for lag under sumo-EM i Budapest. Nå har han lyst til å satse for fullt.

- Kjempegøy å komme hjem med en bronsemedalje. Det hadde vi absolutt ikke regnet med før vi dro ned, selv om håpet selvfølgelig var der, sier Samy Adolfsen.

Stovner-mannen er mest kjent for lang fartstid med gresk-romersk bryting i Oslo Bryteklubb på Kalbakken. I helgen var han imidlertid i Istanbul for å delta i sumo-EM. Her gikk han både individuell klasse (115 kilo) og lagkonkurranse sammen med Anders Grizzly Fægri og Hans Olaf Evensen Borg.

I den individuelle klassen ble det en femteplass for groruddølen.

- Jeg tapte bronsefinalen og måtte ta til takke med femteplassen. Det var selvfølgelig litt kjedelig, men stemningen snudde fort da vi sammen reiste kjerringa og tok bronsen dagen etter. Alt i alt må jeg si meg godt fornøyd med dette Europamesterskapet, sier Adolfsen.

Sterk konkurranse

I lagkonkurransen møtte Norge først Tyskland som ble beseiret med 2-1. Deretter møtte de Bulgaria, som senere ble eurpoamestere. Norge tapte 1-2, men brøyt meget jevnt med europamestrene. Seieren mot Tyskland medførte bronsefinale mot Ungarn. Denne muligheten tok Norge godt vare på og vant mesterlig 2-1. Landslags­treneren i sumobryting, Hans Olaf Evensen Borg, var selv med på det norske laget. Han var stolt etter helgens prestasjoner.

- Som landslagssjef er jeg strålende fornøyd med bronsemedalje. Alle gutta gjorde en kjempeinnsats, og at vi ble belønnet med medalje var helt rått i en sterk konkurranse med mange gode utøvere. Vi var heller ikke langt fra en finale, sier Evensen Borg som selv har flere individuelle VM-medaljer i sumobryting.

Går for VM-medaljer

Han har tro på at det nåværende sumolaget kan hente hjem flere medaljer.

- Dette laget er bare i startfasen, men denne bronsen satte oss allerede litt på kartet igjen. Jeg er ganske sikker på at dette kan bli et storlag etter hvert, og VM-medaljer er ikke å utelukke, sier Evensen Borg.

Han sier også at selv om det ikke finnes så mange aktive sumo-utøvere i Norge, er nivået høyt.

- Det var bare 78 startende i NM i fjor, men nivået er bra på de som satser. Etter hvert har flere av klubbene investert i gode trenere med erfaring. Det sammen med ivrige talenter er en fin kombinasjon, sier Hans Olaf Evensen Borg.

Utfordrende idrett

Sumobryting er en relativt ny idrett for Samy Adolfsen også.

- Den første gangen jeg prøvde sumobryting var under NM i desember i fjor. Etter det har jeg trent jevnlig 1-2 ganger i uka, sier han.

Nå er han bitt av basillen og satser for fullt.

- Aboslutt, selv om jeg ikke har trent sumo så lenge er det mye jeg har tatt med meg fra den vanlige brytingen. Jeg synes sumo er kjempegøy og vil satse.

- Folk tror at det handler om tjukke og feite mennesker som dytter på hverandre, men egentlig er det en ganske brutal sport. Du er nødt til å hente ut maksimalt fra kroppen på kort tid, og det er ikke rom for å gjøre feil. Da er det game over, sier Adolfsen.

Vil få fram flere utøvere

I Oslo Bryteklubb er de stolte over Samy Adolfsens prestasjoner.

- Utrolig moro at han og det norske laget klarte å komme hjem med bronse. Vi er alle stolte over Samy. Han er en herlig fyr som står på hele veien. Både for klubben og idretten vår, sier pressetalsmann Terje Johnsen.

Han håper også at Samys sumoprestasjoner kan spore til noe mer.

- Vi synes det er moro hvis sumo, som tross alt er en litt annerledes idrett, kan vokse fram. Kanskje vi kan få fram flere utøvere i fremtiden, sier Johnsen.

Dette er sumobryting

o Sumobryting er en kampsport som stammer fra Japan. I hjemlandet er sporten meget prestisjefull, og de beste utøverne er store stjerner.

o Målet med en sumokamp er å få motstanderen sin ut av balane i løpet av en kamp.

o Utøverne er ofte svært over­vektige. Dette for at de skal ha et lavest mulig tyngdepunkt, og være tunge å dra overende.

o For å få poeng må du enten få motstandere til å være borti gulvet med andre kroppdeler enn føttene, eller trekke han utenfor ringen som markerer kampområdet. En sumokamp varer som regel bare i noen få sekunder.

o De to utøverene kalles for rikishi og er iført mawashi, ett ni meter langt tøystykke som kun dekker underlivet.

o Sumo har lange tradisjoner og er preget av ritualer og seremonier. Før kampen starter hilser for eksempel utøverne på hverandre med faste bevegelser.

o Her til lands er sumobryting er underlagt Norges Bryteforbund.


 

Siste nytt i Sport

– Årets morsomste <BR>seier i Holmenkollen

– Årets morsomste
seier i Holmenkollen

  • Skiskyting

Ane Uglem Mobakken toppet en knallsterk vintersesong med seier i Holmenkollen, der hele skiskyttersirkuset var samlet.

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

  • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

  • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

 
Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

  • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

 
Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

 
Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!