Sumo-Samy

Sumo-Samy

 

I fjor byttet Samy Adolfsen ut gresk-romersk bryting med sumo. I helgen var han med og sikret Norge bronsemedaljen for lag under sumo-EM i Budapest. Nå har han lyst til å satse for fullt.

Skrevet av:

- Kjempegøy å komme hjem med en bronsemedalje. Det hadde vi absolutt ikke regnet med før vi dro ned, selv om håpet selvfølgelig var der, sier Samy Adolfsen.

Stovner-mannen er mest kjent for lang fartstid med gresk-romersk bryting i Oslo Bryteklubb på Kalbakken. I helgen var han imidlertid i Istanbul for å delta i sumo-EM. Her gikk han både individuell klasse (115 kilo) og lagkonkurranse sammen med Anders Grizzly Fægri og Hans Olaf Evensen Borg.

I den individuelle klassen ble det en femteplass for groruddølen.

- Jeg tapte bronsefinalen og måtte ta til takke med femteplassen. Det var selvfølgelig litt kjedelig, men stemningen snudde fort da vi sammen reiste kjerringa og tok bronsen dagen etter. Alt i alt må jeg si meg godt fornøyd med dette Europamesterskapet, sier Adolfsen.

Sterk konkurranse

I lagkonkurransen møtte Norge først Tyskland som ble beseiret med 2-1. Deretter møtte de Bulgaria, som senere ble eurpoamestere. Norge tapte 1-2, men brøyt meget jevnt med europamestrene. Seieren mot Tyskland medførte bronsefinale mot Ungarn. Denne muligheten tok Norge godt vare på og vant mesterlig 2-1. Landslags­treneren i sumobryting, Hans Olaf Evensen Borg, var selv med på det norske laget. Han var stolt etter helgens prestasjoner.

- Som landslagssjef er jeg strålende fornøyd med bronsemedalje. Alle gutta gjorde en kjempeinnsats, og at vi ble belønnet med medalje var helt rått i en sterk konkurranse med mange gode utøvere. Vi var heller ikke langt fra en finale, sier Evensen Borg som selv har flere individuelle VM-medaljer i sumobryting.

Går for VM-medaljer

Han har tro på at det nåværende sumolaget kan hente hjem flere medaljer.

- Dette laget er bare i startfasen, men denne bronsen satte oss allerede litt på kartet igjen. Jeg er ganske sikker på at dette kan bli et storlag etter hvert, og VM-medaljer er ikke å utelukke, sier Evensen Borg.

Han sier også at selv om det ikke finnes så mange aktive sumo-utøvere i Norge, er nivået høyt.

- Det var bare 78 startende i NM i fjor, men nivået er bra på de som satser. Etter hvert har flere av klubbene investert i gode trenere med erfaring. Det sammen med ivrige talenter er en fin kombinasjon, sier Hans Olaf Evensen Borg.

Utfordrende idrett

Sumobryting er en relativt ny idrett for Samy Adolfsen også.

- Den første gangen jeg prøvde sumobryting var under NM i desember i fjor. Etter det har jeg trent jevnlig 1-2 ganger i uka, sier han.

Nå er han bitt av basillen og satser for fullt.

- Aboslutt, selv om jeg ikke har trent sumo så lenge er det mye jeg har tatt med meg fra den vanlige brytingen. Jeg synes sumo er kjempegøy og vil satse.

- Folk tror at det handler om tjukke og feite mennesker som dytter på hverandre, men egentlig er det en ganske brutal sport. Du er nødt til å hente ut maksimalt fra kroppen på kort tid, og det er ikke rom for å gjøre feil. Da er det game over, sier Adolfsen.

Vil få fram flere utøvere

I Oslo Bryteklubb er de stolte over Samy Adolfsens prestasjoner.

- Utrolig moro at han og det norske laget klarte å komme hjem med bronse. Vi er alle stolte over Samy. Han er en herlig fyr som står på hele veien. Både for klubben og idretten vår, sier pressetalsmann Terje Johnsen.

Han håper også at Samys sumoprestasjoner kan spore til noe mer.

- Vi synes det er moro hvis sumo, som tross alt er en litt annerledes idrett, kan vokse fram. Kanskje vi kan få fram flere utøvere i fremtiden, sier Johnsen.

Dette er sumobryting

o Sumobryting er en kampsport som stammer fra Japan. I hjemlandet er sporten meget prestisjefull, og de beste utøverne er store stjerner.

o Målet med en sumokamp er å få motstanderen sin ut av balane i løpet av en kamp.

o Utøverne er ofte svært over­vektige. Dette for at de skal ha et lavest mulig tyngdepunkt, og være tunge å dra overende.

o For å få poeng må du enten få motstandere til å være borti gulvet med andre kroppdeler enn føttene, eller trekke han utenfor ringen som markerer kampområdet. En sumokamp varer som regel bare i noen få sekunder.

o De to utøverene kalles for rikishi og er iført mawashi, ett ni meter langt tøystykke som kun dekker underlivet.

o Sumo har lange tradisjoner og er preget av ritualer og seremonier. Før kampen starter hilser for eksempel utøverne på hverandre med faste bevegelser.

o Her til lands er sumobryting er underlagt Norges Bryteforbund.

 

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!