Svømmerne presses ut av varmt vann

Svømmerne presses ut av varmt vann

 

Vanntemperaturen på Romsås bad skal settes opp til 34 grader. Det sender Speeds unge svømmerne på land og setter en stopper for klubbens breddesatsing. Klubben raser mot kommunen.

Skrevet av:

- Det er kjempedumt at de skal sette opp temperaturen her. Da har vi ingen plass og trene, sier Amina Kustura (12).

Gjennom svømmingen har hun fått gode venninner. Hun kjente verken Rubuza Thurupan (12), Marie Borgundhaugen eller Oda Lobo før hun begynte å svømme, men de siste årene har de trent sammen to ganger i uka.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å fortsatt få lov til å trene her, sier Marie Borgundhaugen.

De har en klar beskjed til kommunen.

- De må ta hensyn til oss. Nå er vi redde for at vi ikke får svømt mer. Vi liker oss godt her, sier Oda.

Umulig med trening

Med finansiering fra regjeringens krisepakke, bestemte kommunen tidligere i år at Romsås bad skal rehabiliteres. I begynnelsen av mars vedtok bystyret at 11 millioner kroner skal brukes til dette formålet, men i tillegg skal det oppgraderes til varmtvannsbasseng med en temperatur på 34 grader.

Leder i SK Speeds hovedstyre, Kristian Austveg, fortviler.

- Med en gang temperaturen settes opp, blir det umulig for oss å ha svømmetrening her. Dette må ikke skje, sier han.

- Jeg tror ikke politikerne har fått informasjon om hva som har foregått på Romsås bad og hvilke tilbud som finnes der i dag. Vi kan vanskelig forestille oss at politikere i Oslo legger ned svømmeopplæring med vilje.

Selv om svømmeklubben er leietaker, har de ikke fått noe informasjon fra kommunen om varmtvanns-vedtaket. Til tross for at konsekvensene er store.

- Heller ikke idrettskretsen eller bydelen har fått noen beskjed, sier han.

- Det er ingen hemmelighet for idrettsetaten og Oslo-badene at vi leier mange timer her, sier han.

Som et boblebad

I dag har svømmeklubben mellom 40 og 60 banetimer i uka på Romsås bad.

- Vi er sårbare når de drar ut proppen for oss her. Det er veldig alvorlig, for vi har ingen mulighet til å få det noe annet sted, sier Austveg.

Konsekvensene for de over 70 aktive svømmerne i klubben blir alvorlig. Da Akers Avis Groruddalen tok turen innom en svømmetrening, var det flere titalls svømmere i vannet. Nivået varierte fra nybegynner til svømmere som er helt i toppen i sine årsklasser.

- Det er ikke mulig for oss å drive svømmetrening i 34 grader. Det er nesten samme temperatur som et boblebad.

I tillegg settes klubbens svømmekurs i fare. Hvert år lærer klubben flere hundre barn å svømme. De aller fleste har minoritetsbakgrunn.

- Nå har vi også klart å rekruttere flere med minoritetsbakgrunn til svømmegruppene våre.

Ønsker seg sambruk

Austveg setter spørsmålstegn ved om kommunen har tenkt over konsekvensene vedtaket får.

- Vi driver med både integrering i praksis og med forebyggende arbeid. Vi både ønsker og vil være en positiv bidragsyter til dalens mangfoldige idrettsliv i årene fremover.

- Det blir umulig med mindre bassengtid. En nedleggelse av Romsås bad som treningsbasseng vil betyr en nedleggelse av breddesatsinga vår, advarer han.

Kommunen setter opp temperaturen for å tilby byens revmatikere et terapibasseng. Austveg skjønner at også revmatikerne har et behov, derfor foreslår han sambruk.

- Vi ønsker at temperaturen holdes nede mandag til onsdag, så kan den heller settes opp resten av uka. Jeg håper vi kan sette oss ned sammen med kommunen og revmatikerforbundet å komme fram til en løsning.

Svømmeforbundet reagerer

President Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund reagerer på at bassengkapasiteten blir ytterligere redusert.

- Hele svømmehallsituasjonen i Oslo er en tragedie. Groruddalen er et av de mest prekære områdene i landet med tanke på svømmeopplæring.

Han bekrefter at svømmetrening er umulig i 34 grader.

- Det er altfor varmt til å være i fysisk aktivitet. Det kan brukes til vanntilvenning for  småbarn, men det begrenser muligheten for å drive idrett.

Han har forståelse for at det trengs et terapibad i Oslo, men mener det er feil at idrettsetaten gjør om et av sine bad til dette formålet.

- Vi er fra oss over hvordan Oslo kommune prioriterer, sier Eknes.

Ikke mulig

Informasjonssjef Alise Davidsen i idrettsetaten avviser at det er mulig å ha lavere temperatur i bassenget enkelte dager.

- Vi  har vurdert det, men det er ikke gjennomførtbart, sier hun.

Davidsen understreker at det er politikerne i Oslo bystyre som har besluttet at Romsås skal ha et varmtvannstilbud.

Rehabiliteringen av Romsås bad skal etter planen starte i løpet av året og varmtvannstilbudet skal være på plass til neste år.

- Vi vil legge forholdene til rette for å finne alternative løsninger for svømmeklubben.

- Det har blant annet vært snakket om Nordtvet bad, sier hun.

Dette beroliger imidlertid ikke svømmeklubben.

- Det er overhode ikke mulig å kompensere den tapte tiden på Romsås bad med Nordtvet bad. Da må det eventuelt stenge tidligere på kvelden for publikum, sier Austveg.

 

Siste nytt i Sport

Vant i Camp Grasrot

Vant i Camp Grasrot

Da Norsk Tipping så etter lag og foreninger som ville være med i konkurransen Camp Grasrot, var ikke Taufique Rana fra Grorud Taekwondo klubb sen med å melde seg.

45 år med basketmoro

45 år med basketmoro

 • Ammerud Open

Ammerud basket inviterer også denne våren til Ammerud Open. Fra 11.-14. mai er det basketglede som står i fokus på Apalløkka, og i år er det faktisk 45 år siden første gang de mørkegrønne inviterte til sin første turnering.

Vil fortsette framgangen

Grei Kvinner Elite spisser skruknottene før sesongen:

Vil fortsette framgangen

 • Gre Kvinner Elite

Etter flere sesonger i nedrykksumpa fikk endelig Grei Kvinner Elite en opptur med en trygg sjetteplass i fjor. Med samme spillerstamme og gode forsterkninger er planen å fortsette fremgangen i 2017.

 
Lærer bort selvforsvar - der folk er

Lærer bort selvforsvar - der folk er

 • Selvforsvar

Etter 24 år innen økonomi og regnskap, kaster Thomas W. Myhre (45) inn håndkleet. Nå har han startet for seg selv - og da med noe han brenner for - nemlig realistisk selvforsvar.

Grorud går for gull!

Grorud går for gull!

 • Fotball

Etter omleggingen av seriesystemet er konkurransen i PostNord-ligaen hardere enn noensinne. Det skremmer imidlertid ikke Groruds fotballherrer. De er klare i sin tale og går for gull og opprykk til OBOS-ligaen.

Storfint besøk på Årvoll

Storfint besøk på Årvoll

 • Ronny Deila

Den store kompetanselørdagen ble en stor suksess for fotballgruppa i Årvoll IL.

 
Vestli ville mest

Kampen om Stovner:

Vestli ville mest

 • Fotball

Rommen gikk ut høyt før sesongen, mens Vestli såvidt beholdt plassen i fjorårets 4. divisjon. Likevel var det de grønnkledde som gikk seirende ut av årets første lokalderby.

– Årets morsomste <BR>seier i Holmenkollen

– Årets morsomste
seier i Holmenkollen

 • Skiskyting

Ane Uglem Mobakken toppet en knallsterk vintersesong med seier i Holmenkollen, der hele skiskyttersirkuset var samlet.

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

 • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

 
Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

 • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

 • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

 • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!