Svømmerne presses ut av varmt vann

Svømmerne presses ut av varmt vann

 

Vanntemperaturen på Romsås bad skal settes opp til 34 grader. Det sender Speeds unge svømmerne på land og setter en stopper for klubbens breddesatsing. Klubben raser mot kommunen.

Skrevet av:

- Det er kjempedumt at de skal sette opp temperaturen her. Da har vi ingen plass og trene, sier Amina Kustura (12).

Gjennom svømmingen har hun fått gode venninner. Hun kjente verken Rubuza Thurupan (12), Marie Borgundhaugen eller Oda Lobo før hun begynte å svømme, men de siste årene har de trent sammen to ganger i uka.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å fortsatt få lov til å trene her, sier Marie Borgundhaugen.

De har en klar beskjed til kommunen.

- De må ta hensyn til oss. Nå er vi redde for at vi ikke får svømt mer. Vi liker oss godt her, sier Oda.

Umulig med trening

Med finansiering fra regjeringens krisepakke, bestemte kommunen tidligere i år at Romsås bad skal rehabiliteres. I begynnelsen av mars vedtok bystyret at 11 millioner kroner skal brukes til dette formålet, men i tillegg skal det oppgraderes til varmtvannsbasseng med en temperatur på 34 grader.

Leder i SK Speeds hovedstyre, Kristian Austveg, fortviler.

- Med en gang temperaturen settes opp, blir det umulig for oss å ha svømmetrening her. Dette må ikke skje, sier han.

- Jeg tror ikke politikerne har fått informasjon om hva som har foregått på Romsås bad og hvilke tilbud som finnes der i dag. Vi kan vanskelig forestille oss at politikere i Oslo legger ned svømmeopplæring med vilje.

Selv om svømmeklubben er leietaker, har de ikke fått noe informasjon fra kommunen om varmtvanns-vedtaket. Til tross for at konsekvensene er store.

- Heller ikke idrettskretsen eller bydelen har fått noen beskjed, sier han.

- Det er ingen hemmelighet for idrettsetaten og Oslo-badene at vi leier mange timer her, sier han.

Som et boblebad

I dag har svømmeklubben mellom 40 og 60 banetimer i uka på Romsås bad.

- Vi er sårbare når de drar ut proppen for oss her. Det er veldig alvorlig, for vi har ingen mulighet til å få det noe annet sted, sier Austveg.

Konsekvensene for de over 70 aktive svømmerne i klubben blir alvorlig. Da Akers Avis Groruddalen tok turen innom en svømmetrening, var det flere titalls svømmere i vannet. Nivået varierte fra nybegynner til svømmere som er helt i toppen i sine årsklasser.

- Det er ikke mulig for oss å drive svømmetrening i 34 grader. Det er nesten samme temperatur som et boblebad.

I tillegg settes klubbens svømmekurs i fare. Hvert år lærer klubben flere hundre barn å svømme. De aller fleste har minoritetsbakgrunn.

- Nå har vi også klart å rekruttere flere med minoritetsbakgrunn til svømmegruppene våre.

Ønsker seg sambruk

Austveg setter spørsmålstegn ved om kommunen har tenkt over konsekvensene vedtaket får.

- Vi driver med både integrering i praksis og med forebyggende arbeid. Vi både ønsker og vil være en positiv bidragsyter til dalens mangfoldige idrettsliv i årene fremover.

- Det blir umulig med mindre bassengtid. En nedleggelse av Romsås bad som treningsbasseng vil betyr en nedleggelse av breddesatsinga vår, advarer han.

Kommunen setter opp temperaturen for å tilby byens revmatikere et terapibasseng. Austveg skjønner at også revmatikerne har et behov, derfor foreslår han sambruk.

- Vi ønsker at temperaturen holdes nede mandag til onsdag, så kan den heller settes opp resten av uka. Jeg håper vi kan sette oss ned sammen med kommunen og revmatikerforbundet å komme fram til en løsning.

Svømmeforbundet reagerer

President Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund reagerer på at bassengkapasiteten blir ytterligere redusert.

- Hele svømmehallsituasjonen i Oslo er en tragedie. Groruddalen er et av de mest prekære områdene i landet med tanke på svømmeopplæring.

Han bekrefter at svømmetrening er umulig i 34 grader.

- Det er altfor varmt til å være i fysisk aktivitet. Det kan brukes til vanntilvenning for  småbarn, men det begrenser muligheten for å drive idrett.

Han har forståelse for at det trengs et terapibad i Oslo, men mener det er feil at idrettsetaten gjør om et av sine bad til dette formålet.

- Vi er fra oss over hvordan Oslo kommune prioriterer, sier Eknes.

Ikke mulig

Informasjonssjef Alise Davidsen i idrettsetaten avviser at det er mulig å ha lavere temperatur i bassenget enkelte dager.

- Vi  har vurdert det, men det er ikke gjennomførtbart, sier hun.

Davidsen understreker at det er politikerne i Oslo bystyre som har besluttet at Romsås skal ha et varmtvannstilbud.

Rehabiliteringen av Romsås bad skal etter planen starte i løpet av året og varmtvannstilbudet skal være på plass til neste år.

- Vi vil legge forholdene til rette for å finne alternative løsninger for svømmeklubben.

- Det har blant annet vært snakket om Nordtvet bad, sier hun.

Dette beroliger imidlertid ikke svømmeklubben.

- Det er overhode ikke mulig å kompensere den tapte tiden på Romsås bad med Nordtvet bad. Da må det eventuelt stenge tidligere på kvelden for publikum, sier Austveg.

 

Siste nytt i Sport

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

 
Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

 
Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

– Takk, Groruddalen!

– Takk, Groruddalen!

Stig-André «Stigga» Berge ble den store vinneren med sine tre priser under Idrettsgallaen på lørdag. Nå takker han alle groruddøler for god støtte og mange stemmer.

 
Høye ambisjoner og lave skuldre

Høye ambisjoner og lave skuldre

Chris Inglingstad følger håndballdrømmen, og drar nå til Lillestrøm for å kjenne på nivået i eliteserien.

Botta blir bok!

Botta blir bok!

  • Furuset

Tidenes kanskje aller største norske hockeyspiller, Bjørn «Botta» Skaare, vil aldri bli glemt av de som så ham spille. Nå har en ivrig forfattertrio bestemt seg for å endelig skrive den etterlengtede biografien om den mytiske Furuset-legenden.

Satser i Rommen

Satser i Rommen

  • Rommen

Med ansettelsen av trenerduoen Kjell Sverre Hansen Wold og Petter Halvorsen ønsker Rommen Sportsklubb å utvikle både spillere, A-lag og forening på Stovner. Målet er å få et unikt fotballtilbud i Groruddalen og på sikt ta opp konkurransen med dalens beste fotballag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!