Svømmerne presses ut av varmt vann

Svømmerne presses ut av varmt vann

 

Vanntemperaturen på Romsås bad skal settes opp til 34 grader. Det sender Speeds unge svømmerne på land og setter en stopper for klubbens breddesatsing. Klubben raser mot kommunen.

Skrevet av:

- Det er kjempedumt at de skal sette opp temperaturen her. Da har vi ingen plass og trene, sier Amina Kustura (12).

Gjennom svømmingen har hun fått gode venninner. Hun kjente verken Rubuza Thurupan (12), Marie Borgundhaugen eller Oda Lobo før hun begynte å svømme, men de siste årene har de trent sammen to ganger i uka.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å fortsatt få lov til å trene her, sier Marie Borgundhaugen.

De har en klar beskjed til kommunen.

- De må ta hensyn til oss. Nå er vi redde for at vi ikke får svømt mer. Vi liker oss godt her, sier Oda.

Umulig med trening

Med finansiering fra regjeringens krisepakke, bestemte kommunen tidligere i år at Romsås bad skal rehabiliteres. I begynnelsen av mars vedtok bystyret at 11 millioner kroner skal brukes til dette formålet, men i tillegg skal det oppgraderes til varmtvannsbasseng med en temperatur på 34 grader.

Leder i SK Speeds hovedstyre, Kristian Austveg, fortviler.

- Med en gang temperaturen settes opp, blir det umulig for oss å ha svømmetrening her. Dette må ikke skje, sier han.

- Jeg tror ikke politikerne har fått informasjon om hva som har foregått på Romsås bad og hvilke tilbud som finnes der i dag. Vi kan vanskelig forestille oss at politikere i Oslo legger ned svømmeopplæring med vilje.

Selv om svømmeklubben er leietaker, har de ikke fått noe informasjon fra kommunen om varmtvanns-vedtaket. Til tross for at konsekvensene er store.

- Heller ikke idrettskretsen eller bydelen har fått noen beskjed, sier han.

- Det er ingen hemmelighet for idrettsetaten og Oslo-badene at vi leier mange timer her, sier han.

Som et boblebad

I dag har svømmeklubben mellom 40 og 60 banetimer i uka på Romsås bad.

- Vi er sårbare når de drar ut proppen for oss her. Det er veldig alvorlig, for vi har ingen mulighet til å få det noe annet sted, sier Austveg.

Konsekvensene for de over 70 aktive svømmerne i klubben blir alvorlig. Da Akers Avis Groruddalen tok turen innom en svømmetrening, var det flere titalls svømmere i vannet. Nivået varierte fra nybegynner til svømmere som er helt i toppen i sine årsklasser.

- Det er ikke mulig for oss å drive svømmetrening i 34 grader. Det er nesten samme temperatur som et boblebad.

I tillegg settes klubbens svømmekurs i fare. Hvert år lærer klubben flere hundre barn å svømme. De aller fleste har minoritetsbakgrunn.

- Nå har vi også klart å rekruttere flere med minoritetsbakgrunn til svømmegruppene våre.

Ønsker seg sambruk

Austveg setter spørsmålstegn ved om kommunen har tenkt over konsekvensene vedtaket får.

- Vi driver med både integrering i praksis og med forebyggende arbeid. Vi både ønsker og vil være en positiv bidragsyter til dalens mangfoldige idrettsliv i årene fremover.

- Det blir umulig med mindre bassengtid. En nedleggelse av Romsås bad som treningsbasseng vil betyr en nedleggelse av breddesatsinga vår, advarer han.

Kommunen setter opp temperaturen for å tilby byens revmatikere et terapibasseng. Austveg skjønner at også revmatikerne har et behov, derfor foreslår han sambruk.

- Vi ønsker at temperaturen holdes nede mandag til onsdag, så kan den heller settes opp resten av uka. Jeg håper vi kan sette oss ned sammen med kommunen og revmatikerforbundet å komme fram til en løsning.

Svømmeforbundet reagerer

President Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund reagerer på at bassengkapasiteten blir ytterligere redusert.

- Hele svømmehallsituasjonen i Oslo er en tragedie. Groruddalen er et av de mest prekære områdene i landet med tanke på svømmeopplæring.

Han bekrefter at svømmetrening er umulig i 34 grader.

- Det er altfor varmt til å være i fysisk aktivitet. Det kan brukes til vanntilvenning for  småbarn, men det begrenser muligheten for å drive idrett.

Han har forståelse for at det trengs et terapibad i Oslo, men mener det er feil at idrettsetaten gjør om et av sine bad til dette formålet.

- Vi er fra oss over hvordan Oslo kommune prioriterer, sier Eknes.

Ikke mulig

Informasjonssjef Alise Davidsen i idrettsetaten avviser at det er mulig å ha lavere temperatur i bassenget enkelte dager.

- Vi  har vurdert det, men det er ikke gjennomførtbart, sier hun.

Davidsen understreker at det er politikerne i Oslo bystyre som har besluttet at Romsås skal ha et varmtvannstilbud.

Rehabiliteringen av Romsås bad skal etter planen starte i løpet av året og varmtvannstilbudet skal være på plass til neste år.

- Vi vil legge forholdene til rette for å finne alternative løsninger for svømmeklubben.

- Det har blant annet vært snakket om Nordtvet bad, sier hun.

Dette beroliger imidlertid ikke svømmeklubben.

- Det er overhode ikke mulig å kompensere den tapte tiden på Romsås bad med Nordtvet bad. Da må det eventuelt stenge tidligere på kvelden for publikum, sier Austveg.

 

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!