Sykkelfantomet

Sykkelfantomet

 

Møt Glenn Johansen. Med pågangsmot, blod, svette, innsats og stahet har han kjempet seg til Paralympics i London. Der skal han kjempe om gull.

- Først og fremst fokuserer jeg på arbeidsoppgavene mine. Fikser jeg det kan det gå riktig så fort. Da snakker vi brått om pallplassering. Jeg går defintivt for gullmedalje, sier Glenn Johansen.

Høybråten-mannen (38), som har celebral parese, er en av to syklister som Norge sender nedover for å delta i de paralympiske lekene (OL for utøvere med fysisk funksjonshemning). I London skal Johansen delta i to ritt. Først ut er tempo (2x8 kilometer) den 5. september, så blir det fellesstart (8x8 kilometer) dagen etter.

- Det er definitivt i tempo jeg har mest tro på å gjøre det bra. Formen er knallbra. Sist jeg syklet tok jeg andreplassen i verdenscupen og slo verdensmesteren med ti sekunder. Det er lov å ha store forhåpninger da, ler Johansen lurt.

Stor ære

Glenn Johansen er ikke like optimistisk med tanke på fellesstarten.

- Det blir bånn spiler fra start til slutt, og det er som regel den sterkeste med den beste spurten som vinner. Det er ikke meg. Mitt eneste håp for fellesstarten er at det ikke blir regn. Da kan du regne med masse kollisjoner og mye drama, sier han.

Johansen gleder seg til å vise seg fram foran publikummet i London.

- Det er en stor ære for meg å få være med i Paralympics og få representere Norge. Det blir ett av de store høydepunktene i livet mitt, sier Johansen som tidligere har vært med på to sykkel-VM og ett bane-VM hvor han har hentet inn tre tiendeplasser.

I sjakk

Glenn Johansen er født og oppvokst på Høybråten med celebral parese og har alltid hatt sykling som hobby. For syv år siden syklet han Trondheim-Oslo for første gang, og fant ut at han ville satse mer på sykling. I 2009 startet han opp for fullt, og gjennom Glenns klubb, Sportsklubben Rye, fikk han etter hvert kontakt med Olympiatoppen. De ble imponert over hans resultater og derfra har det ballet på seg. Nå trener han mellom 20 og 30 timer i uka. Det hjelper ham også å håndtere handicapet sitt.

- Syklingen betyr mye for meg. Ikke bare er jeg i et herlig miljø med gode venner, men all treningen hjelper meg også å holde mitt handicap i sjakk, sier Glenn Johansen.

Han elsker å konkurrere, og spesielt mot funksjonsfriske utøvere hvor han stadig beviser at han er på toppnivå.

- Det hender titt som ofte at jeg slår funksjonsfriske ryttere i løp. Det er veldig morsomt. Ekstra gøy er det å slå de som står og klager på at de har litt vondt i benet på startstreken, ler Johansen.

Optimister

Glenn Johansen er ikke alene om å være optimist før de paralympiske lekene.

- Jeg tror Glenn er god nok for medalje. Han er en meget sterk temposyklist, og har kommet langt på de årene han har satset. Tempotidene han serverer er det internasjonal klasse over, og han er en av de aller beste veteranene vi har i landet, uavhengig av om man er funksjonshemmet eller ikke, sier Steffen Kjærgård som er sportssjef i Norges Cykleforbund.

Han gir tommelen opp for de norske utøverne som skal delta i Paralympics.

- De har den røffeste innstillingen og er ordentlig dedikert. De ser løsninger og muligheter i stedet for problemene. Mange av de funksjonsfriske har mye å lære av den innstillingen, sier han.

Også landslagssjef for Parasykling, Espen Langli, tror Glenn Johansen kan vende hjem til Groruddalen med medalje.

- Glenn har helt klart muligheter til medalje. Han er en meget god temporytter som, på tross av at han ikke har holdt på så lenge, holder et høyt nivå.

- Jeg har forhåpninger på hans vegne, sier Langli.

- Hvordan vil du beskrive ham?

- Som person er han både hyggelig og omgjengelig. Han er meget dedikert og har fullt fokus på sine mål.

- Han legger ned like mye arbeid i dette som alle andre toppidrettsutøvere, og fortjener ros for innsatsen, sier Langli.

 

Siste nytt i Sport

Feide over Follo!

Grorud hadde invitert til cupfest hjemme mot Follo, og innfridde til de grader. Med tremålsseier og til tider festfotball overbeviste groruddølene på vei til andre NM-runde. Grorud tok imot Follo til første NM-runde onsdag kveld. Rammen var perfekt, med strålende vårsol og rundt 200 fotballsultne...

– Slapp av, det blir kamp!

Et lite døgn før Grorud IL tar imot Follo til cupkamp, er Grorud kunstgress dekket av sju centimeter klissvåt snø. Grorud-boss Richard Pedersen tar det hele med knusende ro.

 
Vant i Camp Grasrot

Da Norsk Tipping så etter lag og foreninger som ville være med i konkurransen Camp Grasrot, var ikke Taufique Rana fra Grorud Taekwondo klubb sen med å melde seg.

45 år med basketmoro

Ammerud basket inviterer også denne våren til Ammerud Open. Fra 11.-14. mai er det basketglede som står i fokus på Apalløkka, og i år er det faktisk 45 år siden første gang de mørkegrønne inviterte til sin første turnering.

Vil fortsette framgangen

Etter flere sesonger i nedrykksumpa fikk endelig Grei Kvinner Elite en opptur med en trygg sjetteplass i fjor. Med samme spillerstamme og gode forsterkninger er planen å fortsette fremgangen i 2017.