Til proffeventyr i Twente, Nederland

Til proffeventyr i Twente, Nederland

 

Rødtvet-gutt og Skeid-spiller Flamur Kastrati forlater Groruddalen og Bjerke videregående skole. Neste stopp på veien blir profflivet i den nederlandske storklubben FC Twente.

I morgen kommer livet til å forandre seg for den 17 år gamle Rødtvet-gutten og vingen Flamur Kastrati. Da setter han seg på flyet ned til Nederland. Her skal han bo og leve av å spille fotball for storklubben FC Twente, under den tidligere landslagssjefen for England, Steve McClaren.

Overgangen til profflivet fra spill i andredivisjon med Skeid og livet på Bjerke videregående skole kan virke stor for mange, men Kastrati kan ikke annet enn å smile.

- Jeg gleder meg virkelig. Å få proffkontrakt er noe jeg har drømt om siden jeg var liten. Jeg har alltid hatt lyst til å spille i Europa, sier han.

Kastrati ble oppdaget av Hallvar Thoresen som i sin tid spilte i Twente. Etter det bar det ned på prøvespill i Nederland med agenten Gunnar Martin Kjenner.

- Jeg trente med U23-laget en hel uke og fikk spilt en kamp som endte 3-3. I den kampen scorte jeg to og lagde en straffe for laget, sier Kastrati beskjedent.

Etter en slik innsats er det ikke rart Twente ville sikre seg talentet, og dermed bærer det nå nedover.

Talentfabrikk

At det er Twente som signerer Groruddølen sier mye for de som har oversikt over internasjonal fotball. Twente ble nemlig kåret til den beste talentutviklerkluben i Nederland. Foran blant annet det legendariske talentklekningsanstalten til storklubben Ajax.

Planen er at Kastrati skal spille for U23-laget og A-laget etter hvert.

- Hvordan vil det gå?

- Jeg håper da det går bra. Det er veldig forskjellig fotball der nede. Mye spill med ball, og fokus på spill langs bakken. Jeg må trene mye på teknikken, og terpe med ballen. Det er viktig for min utvikling, sier han.

- Hva er fremtidens mål?

- Målet er A-laget og etter hvert spille meg til fast plass der. Jeg har ikke tenkt så mye lenger, men...

- Men hva?

- Jeg har alltid likt Chelsea da, ler Kastrati.

Han har tidligere vært på prøvespill i både Derby og Chelsea.

Har tro

At Kastrati til slutt kan ende opp i Chelsea er ingen umulighet, skal vi tro fotballeder på Bjerke VGS, Ronny Holmedal.

- Det kan han godt gjøre. Han er ryddig, har talentet og de riktige holdningene. I tillegg  er han vant til å kjempe for plassen. Det har han lært da han i sommer spilte seg inn på Skeids A-lag, sier han.

- Hvordan vil du beskrive ham som spiller?

- Rask, sulten på utvikling, beinhard sliter. Han satte standarden på fotballgruppa på skolen fra første stund. Flamur har den motoren som trengs for å komme seg videre.

Dette er et syn som også deles av avdelingsleder Arne Braathen på idrettsfagslinja på skolen.

- Han gir alltid 100 prosent, og han skilte seg ut fra gruppa fra dag 1. Det er artig å se slike elever. For skolen er det synd å miste Flamur. Vi trenger sånne frontfigurer som ham, men jeg skjønner at han nå går videre, sier Braathen.

Kastrati på sin side mener Bjerke VGS har hjulpet ham på veien.

- Opplegget på skolen har passet meg veldig godt. Jeg er takknemlig for alt jeg har lært. Jeg har hatt stor utvikling, sier han.

Planen er også at Flamur skal få ferdig noen fag og ha litt skole i Nederland. For ham er også utdanning viktig.

Kastrati har blitt enig om en avtale på fire år. Først to år, og opsjon på to nye år. Man skal ikke spekulære for mye i lønn, men med en overgangssum på flere millioner kroner sier det seg selv at Kastrati får nok til salt på maten.

Kastratis gamle klubb Skeid, er også sikret prosenter ved videresalg og treningsopphold i Nederland for å lære talentutvikling.

Kastrati som startet fotballen i Grei føyer seg da inn i rekken med blant andre Dagfinn Enerly, Rocky og Leon Lekaj, Kim André Madsen og Bjørnar Holmvik.

 

Siste nytt i Sport

Feide over Follo!

Grorud hadde invitert til cupfest hjemme mot Follo, og innfridde til de grader. Med tremålsseier og til tider festfotball overbeviste groruddølene på vei til andre NM-runde. Grorud tok imot Follo til første NM-runde onsdag kveld. Rammen var perfekt, med strålende vårsol og rundt 200 fotballsultne...

– Slapp av, det blir kamp!

Et lite døgn før Grorud IL tar imot Follo til cupkamp, er Grorud kunstgress dekket av sju centimeter klissvåt snø. Grorud-boss Richard Pedersen tar det hele med knusende ro.

 
Vant i Camp Grasrot

Da Norsk Tipping så etter lag og foreninger som ville være med i konkurransen Camp Grasrot, var ikke Taufique Rana fra Grorud Taekwondo klubb sen med å melde seg.

45 år med basketmoro

Ammerud basket inviterer også denne våren til Ammerud Open. Fra 11.-14. mai er det basketglede som står i fokus på Apalløkka, og i år er det faktisk 45 år siden første gang de mørkegrønne inviterte til sin første turnering.

Vil fortsette framgangen

Etter flere sesonger i nedrykksumpa fikk endelig Grei Kvinner Elite en opptur med en trygg sjetteplass i fjor. Med samme spillerstamme og gode forsterkninger er planen å fortsette fremgangen i 2017.